Dünyanın En Uzak Yerleri

Bu uzak yerler genellikle aşırı sıcaklıklara, acımasız çöl koşullarına ve muhteşem manzaralara sahipler.

Yazar Burcu Kara

Dünyanın en uzak yerleri görece izole noktalardır ancak bu durum tamamen ıssız oldukları anlamına gelmiyor. Aşağıda üzerinde insanların yaşadığı dünyanın en uzak köşelerinden bazılarını bulacaksınız. Buraları ilginç yapan şeyse birçoğunun okyanusun ortasında bir başına durmasıdır.

Dünyanın En Uzak Ülkeleri, Adaları ve Şehirleri

Neredeyse sonsuz miktarda şehrin olduğu bir çağda dünyada hala ücra kabul edilecek kadar izole yerler olduğunu görmek şaşırtıcı gelebilir. Dünya üzerinde büyük nüfus merkezlerinin telaşından uzak birçok yer var. Bu uzak yerler genellikle aşırı sıcaklıklara, acımasız çöl koşullarına ve muhteşem manzaralara sahipler. İnsanlar için erişilmesi en zor o yerlerden bazıları aşağıda listeleniyor.

Perth şehri, Avustralya

Perth şehri, Avustralya
Perth

Perth hareketli kentsel manzaraya sahip büyük bir şehir ve bu yönüyle en ücra yerler listesine ait değilmiş gibi görünebilir. Ancak Perth, Batı Avustralya'nın kenar ucunda bulunuyor ve iki milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en uzak büyük şehri olma özelliğine sahip. 19. yüzyılda başlayan altına hücum büyük nüfusu şehre çekti. Perth kuzey ve doğuda çöllerle, güney ve batıda okyanusla çevrili. Coğrafi olarak Sidney ve Brisbane gibi diğer büyük şehirlerin bulunduğu Avustralya'nın doğu kıyısına 3.300 kilometre uzaklıktadır. Perth'e karayoluyla erişmek, hata affetmeyen ıssız Avustralya taşrası boyunca çok uzun bir sürüş yapmak anlamına geliyor.

Cocos Adaları

dünyadaki en ücra noktalardan Pitcairn Adası Cocos Adaları
Cocos

Myanmar'daki Yangon Bölgesi'nin 414 km güneyinde Cocos Adaları (Keeling Adası) yer almaktadır. Adalar Hint Okyanusu'ndaki küçük takımadalardan oluşuyor. Bu adada fiziksel ıssızlığı sayesinde birçoğu kökleri, kültürleri, dini ve sözlü dil geleneklerini korumuş yerli Coco Malay insanları yaşamakta. Cocos Adası, Avustralya'nın en yakın yerleşim yeri olan Perth'e 2.730 kilometre uzaklıkta. Haftada iki kez Perth Havaalanı'ndan yapılan uçuşlar ile erişilebiliyor. Dünyanın en ücra yerlerinden biri olması el değmemiş deniz ekosistemine sahip olmasını sağlıyor. Bu nedenle UNESCO'nun Dünya Mirası Adaları arasına girdi.

Pitcairn Adası

dünyadaki en uzak noktalardan Pitcairn Adası
Pitcairn

İngiliz Pitcairn Adası, güney Pasifik Okyanus'undaki en uzak bölgelerden biridir. Bu ücra yerde sadece 50 kişi yaşıyor. Adanın idari bölgesi olarak hizmet veren ve Pasifik'te kalan son İngiliz bölgesi olan Yeni Zelanda'dan 5.300 kilometre uzaklıktadır. Uzak konumu nedeniyle ne havaalanları ne de turistler için oteller var ve bölgeye ulaşmanın tek yolu 32 saatlik bir yat yolculuğu yapmak. Pitcairn Adası, inanılmaz okyanus tepeleri ve sadece okyanus ortasında bulunan berrak turkuaz mavi suları ile son derece güzel.

Hawaii

Dünyanın en uzak noktalarından Hawaii adası
Hawaii

Hawaii, ABD'den 5.300 kilometre ve Japonya'dan 6.430 kilometre uzakta olması yönüyle yeryüzündeki en uzak nüfus merkezlerinden biri. Yıllar boyu medeniyetten tecrit edilmiş olması kendisini bugün en ücra noktalardan biri yaptı. Hawaii'nin bu izole ve ıssız yapısı yeryüzünde başka hiçbir yerde bulunamayan 3.000'den fazla endemik bitkiye sahip olmasını sağlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tek tropikal yağmur ormanına ev sahipliği yapmakta ve bu yerde sadece iki endemik memeli hayvan Hawaii Ak Saçlı Yarasası ve Hawaii Foku yaşıyor.

Changtang Platosu

Dünyanın en ücra yerlerinden Changtang platosu
Changtang

Tibet ve Hindistan'daki Changtang bölgesi, dev göller ve kurak çöl benzeri iklime sahip geniş yaylalardan oluşan dünyanın en büyük ve en ücra doğa koruma alanı. "Dünyanın Çatısı" lakaplı Changtang, deniz seviyesinden 4.870 kilometre yükseklikteki Tibet platosuna ev sahipliği yapıyor. Plato, dünyanın en yüksek noktaları olan Everest ve K2 Dağı ile çevrili. 144 kilometre uzunluğundaki yerde Tibet'in yerli Changpa göçebe halkı yaşıyor. Bu yere Leh havaalanı, Manali veya Udhampur Tren İstasyonu'ndan erişilebiliyor. Ancak giriş izni gereklidir.

Urumçi şehri, Çin

Dünyanın en ücra yerleri arasında Urumçi şehri, Çin
Urumçi

Sincan Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında dünyanın en uzak iç şehri olan Urumçi yatıyor. Urumçi kendisine en yakın okyanusa 2.250 kilometre uzaklıkta ve bir yanda Tanrı Dağları, diğer yanda Turfan Havzası boyunca uzanan ünlü Rüzgar Vadisi ile çevrili. Sincan'ın başkenti ve en genç şehridir ve bölgedeki sanayileşmenin merkezi olarak kabul edilir. Çin'in sadece tek bir resmi saat dilimi olduğundan Urumçi teknik olarak Pekin zamanını kullanır. Ancak güneşten daha çok faydalanmak için yerli halk Pekin'deki saatten farklı olan gayri resmi bir zaman dilimini kullanıyor. Urumçi'nin nüfusu 3.1 milyon.

Paskalya Adası

Paskalya adası Dünyanın en uzak yerleri arasında
Paskalya

Paskalya Adası, Şili tarafından yönetilen uzak bir adadır. Benzersiz antik kültürleri ve ünlü taş oymalarıyla bilinir. 900 büyük taş oyma yüzlerce yıl önce yerli Polinezya sakinleri tarafından kazındı. Dünyanın dört bir yanından insanlar heykelleri görmek için geldikçe adanın ekonomisi tamamen turizme bağımlı oldu. Rapa Nui heykeli varlığı hala tarihçiler ve bilim adamları için bir gizem ve bu yüzden UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. Paskalya Adası'nda yaklaşık 6.600 kişi yaşıyor.

Tristan da Cunha adası

Dünyanın en ücra yeri Tristan da Cunha
Tristan da Cunha

Tristan da Cunha, Güney Amerika'ya 3.220 km ve Güney Afrika'daki en yakın sahile 2.730 km uzaklıkta bulunan volkanik bir ada. Dünyada üzerinde insan yaşayan karaya en uzak ada. 1506 yılında Portekizli Amiral Tristao da Cunha tarafından keşfedildi. Bu ücra takımadalarda sadece 258 kişi yaşıyor. İngilizce en çok konuşulan dil ancak bölge sakinleri Saint Helena, İskoçca, İngilizce, Amerikan İngilizcesi, Güney Afrika, İtalyanca, Hollandaca ve İrlandaca kökenli kelimeler türeterek kendi yerel dillerini icat ettiler. Adada otel, restoran veya havaalanı yok. Adaya gitmek için insanların Cape Town, Güney Afrika'dan gemi yolculuğu yapmaları gerekiyor: Yolculuk ise bir hafta sürmekte!