Tek Bir Ürünle Servet Kazanan Girişimciler

Uzun ve zorlu deneyimlerin ardından en sonunda servete ulaşan tek ürünlük girişimciler.

Yazar Burcu Kara

Yenilikçi ürünler ortaya çıkaran yetenekli insanlar kimi zaman bu ürünlerinden inanılmaz derecede para kazanır. Aşağıda Türkiye dahil dünyanın dört bir yanından tek bir harika ürünle servetler kazanan girişimciler ve mucitler var. Bazen insanların kullanmaya doyamadığı inanılmaz ürünler ortaya çıkarmak tasarımcısına milyonlar ve hatta milyarlar kazandırabiliyor.

Tek Bir Ürün Satarak Servet Kazanan Mucitler

Shaun Pulfrey'den Tangle Teezer Fırçası

Shaun Pulfrey'den Tangle Teezer Fırçası

Kuaför Shaun Pulfrey, düğümlenmiş saçları kolaylıkla çözebilen, esnek plastik dişlere sahip basit ama benzersiz fırça buluşunu 2007'de ortaya çıkardı. Pulfrey bunu İngiltere'nin Dragons' Den TV gösterisinde yaptı ancak alay konusu oldu.

Yarışmada Dragon'lar stiliste "saç beyinli" diyerek buluşuyla alay etti ve onu evine yolladı. Ne var ki İngiliz halkı aynı fikirde değildi. Gösterinin yayınlanmasının ardından Tangle Teezer web sitesi gelen ziyaretten çöktü ve satışlar fırladı. Victoria Beckham gibi ünlüler Tangle Teezer'a karşı beğenilerini dile getirdi.

Shaun Pulfrey'den Tangle Teezer Fırçası

Tangle Teezer, 2009 yılında dünyaya açılmadan önce, 2008 yılında Birleşik Krallık mağaza zinciri Boots tarafından satın alındı. Şimdilerde herkesin evinde bir tane olan bu ürün sadece geçen yıl 30 milyon $ kazandırdı ve tasarımcısını çok zengin yaptı. Pulfrey'in şu anda 15,7 milyon $ serveti olduğu tahmin ediliyor. Şirketi ise 200 milyon $ değerinde.

Levi Roots'un Reggae Reggae Sosu

Levi Roots'un Reggae Reggae Sosu

Şef ve müzisyen Levi Roots da 2007'de İngiltere'nin Dragons's Den şovunda yer aldı. Ancak girişimci Dragons'tan çok daha sıcak bir karşılama aldı ve jüriler ürüne yatırım yapmak istediklerini dile getirdi. Jamaikalı mucit bu lezzetli barbekü çeşnisine Reggae Reggae Sauce dedi.

Roots, Dragons Richard Farleigh ve Peter Jones'tan %40 öz sermaye karşılığında 63.000 $ alarak sahneden ayrıldı. Büyük süpermarket Sainsbury's, ürünü hemen 600 mağazasında stokladı. Satışların yılda 50.000 şişe olması bekleniyordu ancak zincir mağaza haftada 50.000 şişe sattı.

Ürün yelpazesi genişletildi ve süper popüler Reggae Reggae markası artık çeşitli perakendecilerden ve Subway ve KFC gibi fast food zincirlerinden temin edilebiliyor. Söylemeye gerek yok, Levi Roots para içinde yüzüyor. Net servetinin 37,9 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Julie Deane'den Cambridge Satchel Çantası

Julie Deane'den Cambridge Satchel Çantası

Nakit sıkıntısı çeken Julie Deane, zorbalığa uğrayan kızını özel okula gönderme maliyetini karşılamak için 2008 yılında kendi mutfak masasında ikonik Cambridge Satchel omuz çantasını tasarladı.

Bir klasiği yeniden icat eden Deane'in geleneksel deri çantaya renkli şık bir görünüm vermesi kısa süre içinde moda blogcularının ve stilistlerin dikkatini çekti. Hatta çanta İtalyan Vogue dergisinde bir başyazıda görüldü ve siparişler tavan yapmaya başladı.

Marka hızla bir tür moda tutkusu haline geldi ve ve Deane'in şirketi şimdi 63 milyon $ değere sahip oldu. Bu da onu multimilyoner yapıyor. İlham veren iş kadını zenginliğin yanı sıra bir de 2014 yılında girişimciliğe yönelik hizmet ödülü olan OBE'yi kazandı.

Aaron Krause'nin Scrub Daddy Süngeri

Aaron Krause'nin Scrub Daddy Süngeri

Oto cilalayıcı mucit Aaron Krause 2006 yılında bir sünger parlatma pedi geliştirdi. Üzerinde güler yüz olan bu sünger çoklu görev özelliğine sahipti. Araba temizlik uzmanı, ılık suda yumuşayan ve soğuk suda sertleşen ekstra özel bir sünger icat etmişti. Sünger ped 2008'de dünyaca ünlü 3M firmasına satıldı.

Krause, 2011'de bahçe mobilyalarını temizlerken aklına önceki diğer icadı geldi. Krause rafa kaldırdığı bu diğer süngeri çıkardı ve temizlik becerisine şaşırdı. Büyük bir şeyin peşinde olduğunu düşünen araç cilalama uzmanı ürününü tanıtmak için 2012'de Shark Tank TV şovuna katıldı.

Japon TV şovu Dragons' Den'in Amerika versiyonu olan Shark Tank'de jüri ürüne bayıldı. Krause, Lori Greiner'den %20 öz sermaye karşılığında 200.000 $ yatırım aldı. Bu da QVC gibi büyük perakendecilerle anlaşma yapmasına yardımcı oldu. Scrub Daddy şu anda Amerika'nın bir numaralı süngeri. Toplam satışı 110 milyon doları aşıyor ve mucidinin 70 milyon dolar serveti olduğu düşünülüyor.

Scott Boilen'in Snuggie Battaniyesi

Scott Boilen'in Snuggie Battaniyesi

Kollu battaniyeler 1990'lardan beri aramızda. Bunlardan biri olan Slanket 1998'de Gary Clegg tarafından icat edildi. Ancak Scott Boilen'in yenilikçi Snuggie konsepti, açık ara en kazançlısı oldu.

Boilen'in şirketi Allstar Marketing Group, Snuggie'yi 2008 yılında pazara sundu ve büyük çılgınlık yaratan bir reklama imza attı. İlk yılda 20 milyon Snuggie satıldı ve satışları yalnızca ilk üç ayda 40 milyon doları aştı.

Jimmy Fallon'ın Tonight Show'unda Cult of the Snuggie (Snuggie Kültü) programı yapıldı. Program sayısız YouTube videosuna konu oldu. Ardından Snuggie pub gezilerinden Snuggie film gecelerine kadar her şeye ilham verdi. CNBC'ye göre ürün bugüne kadar 500 milyon dolar sattı ve Boilen'in şu anda en az 200 milyon doları olduğu tahmin ediliyor.

Hamdi Ulukaya'nın Chobani Yoğurdu

Hamdi Ulukaya'nın Chobani Yoğurdu

Kürt asıllı Türk iş adamı ve mandıra uzmanı Hamdi Ulukaya Yunan usulü yoğun yapılı süzme yoğurdu ile ABD pazarını ele geçirdi. ABD'ye gittiğinde burada bir yoğurt boşluğu olduğunu fark etti ve kendi versiyonunu piyasaya sürmeye karar verdi. Türkiye'deki aşiret reisi babasından aldığı parayla ABD'de fabrika kurdu. Kobani'den esinlenerek Chobani adını verdiği doğal yoğurdunu 2007 yılında piyasaya sürüldü.

Küçük ölçekli perakendecilere satış yaparak yola çıkan Ulukaya'nın ürününün tanıtımı önce ağızdan ağza yayılarak gerçekleşti. Chobani'nin popüler olmasıyla 2009'da birçok büyük zincir mağaza yoğurdu stoklamaya başladı ve satışlar tavan yaptı.

2012 yılına gelindiğinde Chobani, 1 milyar doları aşan geliriyle Amerika'nın önde gelen Yunan tarzı yoğurt markası oldu. Forbes'e kadar yankılanan bir başarı olan marka uzun süredir zirvede. Ulukaya'nın mal varlığı şu anda 1,7 milyar dolar. Açıklamasına göre satılan yoğurt Türk yoğurdundan farklı.

Nick Woodman'ın GoPro Hero'su

Nick Woodman'ın GoPro Hero'su

GoPro Hero'nun mucidi Nick Woodman, 2002'de Avustralya'daki sörf gezisinden büyük bir ilhamla döndü. Tüm aksiyon anlarını yakalamak isteyen Woodman, dalgalara çarparken kamerasını takmasını sağlayan bir bilek kayışı tasarlamıştı.

Woodman fikrini daha da geliştirdi ve babasından aldığı borçla 2004 yılında ilk GoPro Hero'yu piyasaya sürdü. Ürün, Çin yapımı 35mm bir kamera ve Woodman'ın özel kayışından oluşuyordu. Satışlar başından beri iyi gitti ve her yıl iki katına çıktı.

Sonraları dijital olan ve bir HD video versiyonu da çıkan kamera 2012 yılında milyonlarca sattı. GoPro 2014'te halka açıldı ve Woodman'ın net serveti 3,9 milyar dolar oldu. O zamandan beri, satışların dibe vurmasıyla şirketin hisse fiyatı da dibe vurdu. Yine de Woodman'ın net değerinin hala 900 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Sara Blakely'nin Spanx'i

Sara Blakely'nin Spanx'i

Sara Blakely 1996 yılında Florida'da kapı kapı dolaşan bir pazarlamacıyken ve işte külotlu çorap giymek zorundayken Spanx fikrini düşündü. Blakely sıkılık etkisini seviyordu ancak açık parmak sandalet giyerken dikişlerin görülmesinden hoşlanmıyordu.

Blakely bir akşam bir partiye hazırlanırken beyaz pantolon giymek istedi. Ancak kumaşın arasından görünmeyen iç çamaşırı yoktu. Bu yüzden işte giydiği külotlu çorabından bir çift aldı ve pantolonunu kesti. Çorabın bacak parçalarını atmasıyla Spanx doğdu.

Tasarımın potansiyelinin farkına varan Blakely tüm birikimi olan 5.000 $'ı konsepti geliştirmeye harcadı. Spanx 2000 yılında piyasaya sürüldü ve kısa sürede büyük mağazalarda yerini aldı. Satışlar hızla arttı ve ürün iç çamaşırlarının vazgeçilmezi oldu. Blakely'nin şu anda 1 milyar $ serveti olduğu tahmin ediliyor.

Manoj Bhargava'nın 5-hour Energy İçeceği

Manoj Bhargava'nın 5-hour Energy içeceği

Eski keşiş Manoj Bhargava, 2003 yılında Kaliforniya'da bir ticaret fuarında tattığı enerji içeceğinin ardından kendi milyar dolarlık ürününü tasarladı. Michigan merkezli Bhargava büyük şişeden hoşlanmamıştı ve mini boyutta bir ürünün daha ilgi çekici olacağını düşündü.

Hatalı değildi. Bhargava, 56 gramlık küçük şişelere doldurduğu kafein ve B vitaminlerinden oluşan uyarıcı bir karışım formüle etti. 5-hour Energy içeceği aynı yıl piyasaya sürüldü ve eczaneler, süpermarketler ve bakkallar tarafından satın alındı. O zamandan beri Amerika'yı kasıp kavuruyor.

Şimdi sporculardan öğrencilere kadar herkesin mini enerji içeceği olan 5-hour Energy yaklaşık 1 milyar $ gelir getirdi. Bhargava, Giving Pledge'i imzaladı ve servetinin %99'unu bağışlayacağını açıkladı. Bhargava'nın 4 milyar dolara varan net serveti olduğu düşünülüyor.

James Dyson'ın Elektrikli Süpürgesi

James Dyson'ın elektrikli süpürgesi

Tek bir ürünle milyoner ve milyarder olan insanlardan bahsettiğimiz listenin en zengin mucidi James Dyson'dır. Ürününde, kereste fabrikalarında kullanılan endüstriyel siklon ayırıcılardan ilham aldı. 1978'e gelindiğinde ezber bozan torbasız elektrikli süpürgesini icat etmişti.

Dyson, ürünü 1980'lerin başında daha da geliştirdi, ancak üretmeye veya dağıtmaya istekli bir İngiliz şirketi bulamadı. Bu yüzden bir Japon firması ile anlaşma yaptı ve G-Force adı verilen ve sadece pembe renkte sunulan buluşunu satışa çıkardı. Dyson, 1993 yılında İngiltere'de kendi adını taşıyan firmasını kurdu. Ancak satışlar hemen patlamadı. Bunun için 2000'lerin başına dek bekleyecekti.

Unutulmaz bir reklam kampanyasının ardından Dyson Dual Cyclone hızlıca İngiltere'nin en çok satan elektrikli süpürgesi oldu. 2005 yılında ABD'ye açıldığında pazar lideri oldu. Dyson şirketi 2017'de 4,4 milyar dolar satış gerçekleştirdi ve 2006'da şövalyelik unvanı alan James Dyson, Forbes'e göre şu anda 5,1 milyar dolar net servete sahip.