Dünya Liderlerinin Eskiden Yaptıkları İşler

Dünyanın en güçlü ülkelerinin eski ve yeni liderlerinin ilk işleri ve meslekleri oldukça ilgi çekici.

Yazar Burcu Kara
vladmir putin

Herkes gibi dünya liderleri de bir yerden başladı. Yine de, komedyenlerden bestecilere, otobüs şoförlerinden fedailere kadar bu ünlü politikacıların yaptığı ilk işlerin çeşitliliği sizi şaşırtabilir. Dünya liderlerinin önceleri uğraştıkları en beklenmedik meslek ve işleri görelim.

İçindekiler
Politik liderlerin ilk işiRusya başkanı Vladimir Putin’in mesleği: KGB ajanıİtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi’nin ilk işi: Yolcu gemisi şarkıcısıİzlanda’nın eski başbakanı Johanna Sigurdardottir’in mesleği: Uçuş görevlisiİrlanda cumhurbaşkanı Michael Higgins’in ilk işi: GarsonVenezuela devlet başkanı Nicolas Maduro’nun mesleği: Otobüs şoförüGambiya başkanı Adama Barrow’un ilk işi: Mağaza güvenlik görevlisiEski Rusya başbakanı Dmitry Medvedev’in ilk işi: Sokak temizleyicisiEski Avustralya başbakanı Tony Abbott’un mesleği: Stajyer rahipEski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ilk işi: TemizlikçiKatolik kilisesinin lideri Papa Francis’in ilk işi: Gece kulübü fedaisiKanada başbakanı Justin Trudeau’nun ilk işi: FedaiEski Kanada başbakanı Stephen Harper’ın ilk işi: Posta odası asistanıLitvanya eski cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė’nin ilk işi: Fabrika işçisiBulgaristan başbakanı Boiko Borisov’un ilk işi: Kişisel korumaArnavutluk başbakanı Edi Rama’nın ilk işi: RessamEski ABD başkanı Barack Obama’nın ilk işi: Baskin Robbins’de dondurmacıRomanya eski başkanı Traian Basescu’nun ilk işi: Deniz subayıMoğolistan başkanı Khaltmaagiin Battulga’nın ilk işi: GüreşçiMadagaskar’ın eski başkanı Andry Rajoelina’nın ilk işi: DJSlovenya başkanı Borut Pahor’un ilk işi: Erkek modelTürkmenistan cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdymukhamedov’un mesleği: Selefinin diş hekimiGuatemala’nın eski başkanı Jimmy Morales’in ilk işi: Komedyen

Politik liderlerin ilk işi


Rusya başkanı Vladimir Putin'in mesleği: KGB ajanı

Rusya başkanı Vladimir Putin'in mesleği

Başkan Vladimir Putin'in ilk işi artık sır değil; hatta bu listedeki muhtemelen en çok bilineni. O zamandan beri Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (SVR RF) olarak ikiye ayrılan KGB'de 17 yıl orta düzey ajan olarak çalıştı.

Putin 2024'e kadar Rusya'da iktidarda olacak. Ancak temmuz ayının başında ülkede anayasal reformlar yapılması üzerine oylamaya gidildi. Putin oylamadan %78 olumlu yanıt aldı ve altı yıllık iki dönem daha hizmet etmesine ve potansiyel olarak 2036'ya kadar iktidarda kalmasına olanak tanındı. Yakın zaman içinde kariyer değişikliği yapmayacak.

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin ilk işi: Yolcu gemisi şarkıcısı

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi

Şarkıcılık kariyeriniz iyi gitmediğinde ne yaparsınız? Bir ülkeyi yönetirsiniz. İtalya'nın eski başbakanının izlediği yol da buydu. Silvio Berlusconi, yolcu gemilerinde şarkı söyleme duygusunun ona "kalabalıkla çalışmaya dair bildiği her şeyi" öğrettiğini iddia etmiştir.

İzlanda'nın eski başbakanı Johanna Sigurdardottir'in mesleği: Uçuş görevlisi

İzlanda'nın eski başbakanı Johanna Sigurdardottir

İzlanda'nın eski başbakanı işçi haklarına geçmeden ve havayolu için sendika organizatörü olarak çalışmadan önce bir zamanlar mesleği Icelandair'de uçuş görevlisi olmaktı. Onu İzlanda'nın başbakanı yapacak merdivenin ilk basamağı buradan başlamıştı.

İrlanda cumhurbaşkanı Michael Higgins'in ilk işi: Garson

İrlanda cumhurbaşkanı Michael Higgins

İrlanda cumhurbaşkanı şimdi zengin ve başarılı olabilir ancak bir zamanlar değildi. Higgins fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve okuluna para biriktirmek üzere şarap garsonu olarak çalışmak için İngiltere'ye gitti.

Garsonluktan bir zaman sonra şairlik ve kurgusal olmayan yazarlık da yaptı. Bu kariyeri sırasında 1990'dan başlayarak kendi şiirlerinin dört derlemesini yayınladı.

Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro'nun mesleği: Otobüs şoförü

Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro

Nicolas Maduro'nun başkanlığı tartışmalı olmayı sürdürüyor. 2018'deki seçimlerden bu yana rakibi Juan Guaidó onun başkan olmadığını söylemekte. Hatta ABD ve İngiltere muhalefet lideri Guaidó'yu meşru başkan olarak kabul etmiştir. Rusya ve Türkiye gibi ülkelerse Maduro'yu desteklemektedir.

Maduro ülkesinin dizginlerini eline almadan önce Venezuela'nın başkenti Karacas'ta yıllarca otobüs şoförlüğü yaptı. Eski başkan Hugo Chavez'in yakın çevresine dahil olmadan önce sendikalarda görev yaptı. Chavez 2013'te öldüğünde, Maduro lider olarak yerine geçti.

Gambiya başkanı Adama Barrow'un ilk işi: Mağaza güvenlik görevlisi

Gambiya başkanı Adama Barrow

Gambia'nın 2016 yılında seçilen başkanı Adama Barrow gayrimenkul işine girmeden önce Birleşik Krallık'taki perakende mağazası Argos'ta güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. 54 yaşındaki lider Gambiya'da doğdu ancak yurda döndüğünde kendi işini kurmak için okumak ve para toplamak üzere Londra'ya gitti. Barrow güvenlik görevlisi olarak yaptığı görevden ilk kez Fransız Le Monde gazetesine bahsetti: "Hayat bir süreçtir ve Birleşik Krallık bugün olduğum kişi olmama yardımcı oldu. Günde 15 saat çalışmak insanı baştan yaratır".

Eski Rusya başbakanı Dmitry Medvedev'in ilk işi: Sokak temizleyicisi

Eski Rusya başbakanı Dmitry Medvedev

Dmitry Medvedev 2012 ile 2020 yılları arasında Rusya başbakanı olarak görev yapmadan önce sorumluluğu bu kadar büyük değildi. Medvedev siyasete girmeden önce günlerini sokakları temizleyerek geçiriyordu ve bu işte ikramiye dahil ayda sadece 120 ruble (1,53 $) kazanıyordu.

Eski Avustralya başbakanı Tony Abbott'un mesleği: Stajyer rahip

Eski Avustralya başbakanı Tony Abbott

Sosyal açıdan muhafazakar politikaların savunucusu olan Abbott, Avustralya'nın önde gelen St. Patrick ilahiyat fakültesinde Katolik rahip eğitimi aldı. Ancak sadece üç yıl sonra istifa etti ve siyaset dünyasına girdi. Rakipleri tarafından kendisine "Çılgın Keşiş" lakabı verildi.

Eski Liberya başkanı Ellen Johnson Sirleaf'in mesleği: Eczane katibi

Eski Liberya başkanı Ellen Johnson Sirleaf

Liberya'nın eski başkanı Wisconsin'deki yerel bir işletme okulunda 17 yaşında lisans dersleri alırken faturaları ödemek için bir eczanede çalışıyordu.

Eski Uruguay başkanı Tabaré Vázquez'in mesleği: Onkolog

Eski Uruguay başkanı Tabaré Vázquez

Tabaré Vázquez Uruguay devlet başkanlığı görevinden önce ülkedeki en iyi onkologlardan (tümör uzmanı) biri olarak biliniyordu. Özel uygulamalar üzerine ün kazanmıştı ve Cumhuriyet Üniversitesi tıp fakültesi radyoloji bölümünün direktörü olarak görev yapıyordu.

Eski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ilk işi: Temizlikçi

Eski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy gençliğinde zorunlu askerlik hizmetinde görev aldı ve bu dönemde Paris'te Fransız Hava Kuvvetleri için yarı zamanlı temizlikçi olarak çalıştı. Ancak temizlikçilik yaptığı dönem uzun sürmedi. Hızla avukat oldu ve ardından Fransa siyasetine dahil olmaya karar verdi.

Katolik kilisesinin lideri Papa Francis'in ilk işi: Gece kulübü fedaisi

Katolik kilisesinin lideri Papa Francis

Hayır, şaka değil. Roma Katolik Kilisesi'nin papası, memleketi Buenos Aires'te bir fedaiydi. Ayrıca kız arkadaşıyla dans etmeye de giderdi. Kimin aklına gelir değil mi? Ancak çok geçmeden dini bir mesleği oldu ve gerisi bugün bilindiği (ve bilinmediği) gibi.

Kanada başbakanı Justin Trudeau'nun ilk işi: Fedai

Kanada başbakanı Justin Trudeau'nun mesleği

Justin Trudeau, babası Pierre Trudeau'nun Kanada başbakanı olarak görev yaptığı dönemde doğdu. 2015'te Justin de bu rolü üstlenecekti. Justin'in önceki meslekleri arasında British Columbia gece kulübünde fedai olmak, snowboard eğitimi vermek ve barmenlik var.

Eski Kanada başbakanı Stephen Harper'ın ilk işi: Posta odası asistanı

Eski Kanada başbakanı Stephen Harper

Stephen Harper başbakanlık unvanını kazanmadan önce daima yönetim işinde değildi. Harper, üniversiteden ayrıldıktan sonra Imperial Oil'de işe girdi. Burada para akışını kontrol eder, postaları teslim eder ve patronu için genel bir "ofis boy" olurdu.

Litvanya eski cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė'nin ilk işi: Fabrika işçisi

Litvanya eski cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė

Dalia Grybauskaite, Saint Petersburg Eyalet Üniversitesi'nde okurken yerel bir fabrikada çalıştı. Sonrasında ise 2009-2019 yılları arasında Litvanya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Bulgaristan başbakanı Boiko Borisov'un ilk işi: Kişisel koruma

Bulgaristan başbakanı Boiko Borisov

Bulgaristan başbakanı da nasıl çelik yelek giyileceğini bilenlerden. Geçmişte eski Bulgaristan kralı için kişisel koruma görevi yaparken sert imajı nedeniyle 'Batman' lakabını aldı. Borisov ayrıca politik dünyaya adım atmadan önce itfaiyeci, karate koçu ve üst düzey polis olarak çalıştı.

Arnavutluk başbakanı Edi Rama'nın ilk işi: Ressam

Arnavutluk başbakanı Edi Rama

Arnavutluk'un uzun boylu başbakanı Edi Rama bir zamanlar kağıda fırça atmakla meşguldü. Bir heykeltıraşın oğlu olan Rama gençken Tiran Sanat Akademisi'nde okudu. Ancak ardından Arnavutluk'un seyahat yasağından muaf olmak için basketbola başlayarak profesyonel sporcu oldu.

Bu mesleği Viyana'daki Kunsthistorisches Müzesi gibi diğer ülkelerin çeşitli galerilerini ziyaret etmesine olanak tanıdı. Bursla Paris Güzel Sanatlar Okulu'na gitmeden önce Tiran'da resim profesörü oldu. Yeni bir kültür bakanı arayan dönemin başbakanı Rama'yı Arnavutluk'a dönmesi için çağırdı ve siyasi kariyeri başlamış oldu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk işi: Şişe toplama

Eski ABD Başkanı Donald Trump

Trump emlak ve iş dünyasındaki rolü iyi bilinmeden önce ilk işi babasının şantiyelerindeki boş şişeleri alarak nakit paraya çevirmekti. Tam olarak para kazandıran bir iş olmasa da bunun ona sıkı çalışmanın değerini öğrettiğini söyler.

Eski ABD başkanı Barack Obama'nın ilk işi: Baskin Robbins'de dondurmacı

Eski ABD başkanı Barack Obama

Evet, eski ABD başkanı ülkeyi yönetmeye başlamadan önce Baskin Robbins'te dondurma kepçecisiydi. Hatta bildirdiğine göre karısı Michelle ile ilk kez dondurmacının Chicago şubelerinden birinin dışında öpüşmüşlerdir.

Romanya eski başkanı Traian Basescu'nun ilk işi: Deniz subayı

Romanya eski başkanı Traian Basescu

Traian Basescu, siyasete girmeden önceki günlerinde tümüyle denizde yaşıyordu. Deniz akademisinde eğitim gördü ve 1970'lerin sonunda bir petrol tankerinde deniz subayı oldu. Sonraları aynı geminin kaptanlığı pozisyonuna yükseldi ve sonunda siyaset dünyasına cesurca bir giriş yaptı.

Moğolistan başkanı Khaltmaagiin Battulga'nın ilk işi: Güreşçi

Moğolistan başkanı Khaltmaagiin Battulga'nın mesleği

Spordan politikaya geçişin kariyer değişikliğinin uç örneklerinden biri olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak eski dövüş sanatları yıldızı Khaltmaagiin Battulga da aynısını yapanlardan. Moğolistan devlet başkanı olmadan önce güreşçiydi. 1980'lerde Sovyet Kızıl Ordusu tarafından kullanılan bir savaş sanatı olan Sambo'da yarıştı.

Madagaskar'ın eski başkanı Andry Rajoelina'nın ilk işi: DJ

Madagaskar'ın eski başkanı Andry Rajoelina

Madagaskar'ın eski başkanı Rajoelina 2009'da darbeyle başa geldi. Başkan olmadan önce kendi radyo istasyonu Radio Viva'yı kurmuş ve burada DJ'lik yapmıştı. Yakın zaman içinde müzik günlerine geri dönmesi beklenmiyor.

Slovenya başkanı Borut Pahor'un ilk işi: Erkek model

Slovenya başkanı Borut Pahor

Slovenya başkanının üniversite masraflarını ödemek için erkek model olarak çalıştığı bildirilir. Ancak bu geçmişinden kolayca kaçamaz. Siyasi rakipler eski komünist üyesinden "Barbie Bebek" lakabıyla alay etmekte.

Eski Almanya şansölyesi Angela Merkel'in ilk işi: Barmaid

Almanya şansölyesi Angela Merkel

Angela Merkel, Doğu Almanya'daki Leipzig Üniversitesi'nde kuantum fiziği okurken, aynı zamanda bir barmen olarak müşterilere içki dolduruyor ve servis ediyordu. Bildirildiğine göre haftada yaklaşık 20-30 pfennig (10-20 $) kazanıyordu. Bununla da ancak yurt odası parasını ödüyordu.

Eski Norveç başbakanı Jens Stoltenberg'in ilk işi: Yarı zamanlı gazeteci

Eski Norveç başbakanı Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg uzun yıllar siyaset hakkında yazdı ve yarı zamanlı gazeteci olarak çalıştı. Siyasete geçmeden önce yaklaşık iki yıl Arbeiderbladet gazetesinde çalıştı. Ardından Norveç İşçi Partisi saflarında yükselmeye başladı.

Türkmenistan cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdymukhamedov'un mesleği: Selefinin diş hekimi

Türkmenistan cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdymukhamedov

Cumhurbaşkanı Berdimukhamedov siyasete atılmadan önce sadece eğitimli bir diş hekimi değildi, aynı zamanda önceki cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un da kişisel diş hekimiydi. Ne kader ama değil mi?

Guatemala'nın eski başkanı Jimmy Morales'in ilk işi: Komedyen

Guatemala'nın eski başkanı Jimmy Morales

Jimmy Morales 2020 Ocak ayına kadar Guatemala'nın devlet başkanı oldu. Daha önce erkek kardeşiyle birlikte Moralejas (İspanyolca "Töreler") adlı 14 yıl süren haftalık skeç gösterisinde başrolde olan bir komedyendi. Oldukça ilginç bir bölümde Jimmy'nin karakteri yanlışlıkla Guatemala'nın başkanlığına aday olur ve de kazanır.

Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin mesleği: Komedyen

Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky

Komedyenlikten başkanlığa geçen bir başka isim olan Volodymyr Zelensky aslında sanatla ilgiliydi. 17 yaşında komediye başladı. 2015 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı rolünü oynadığı Halkın Hizmetkarı adlı bir dizide rol aldı. Dört yıl sonra Nisan 2019'da girdiği seçimi büyük farkla kazanarak gerçek cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Hayır, şaka değil. Hatta bir avukat olduğundan bu role pek yakın da değildi.

Avrupa Konseyi eski başkanı Donald Tusk'ın ilk işi: Baca boyacısı

Avrupa Konseyi eski başkanı Donald Tusk

Avrupa Konseyi eski başkanı Polonyalı politikacı gerçekten de bir baca ressamıydı. Polisin grevci işçilere ateş açtığını görünce politika tutkusu alevlendi.

Liberya devlet başkanı George Weah'nın mesleği: Futbolcu

Liberya devlet başkanı George Weah

FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülüne seçilen George Weah, Paris Saint-Germain, AC Milan ve Manchester City gibi efsanevi futbol kulüplerinde muhteşem bir kariyer yaşadı. Şimdilerde savaşın yaralarını sarmaya çalışan memleketi Liberya'nın devlet başkanı olarak hayatının en büyük sınavından geçiyor.

Eski Hırvatistan cumhurbaşkanı Ivo Josipović'in mesleği: Besteci

Eski Hırvatistan cumhurbaşkanı Ivo Josipović

Ivo Josipović, 2010 yılında Hırvatistan cumhurbaşkanı olmadan önce klasik müzik bestecisi olarak 50'den fazla yayımlanmış eserle başarılı bir kariyere sahipti. Aynı zamanda bir avukat olarak eğitim aldı ve 180 Hırvat savaş esirinin Sırp gözaltı merkezlerinden kurtarılmasına yardım etti.

İngiltere başbakanı Boris Johnson'ın mesleği: Gazeteci

İngiltere başbakanı Boris Johnson

Boris Johnson'ın gazetecilik kariyeri tartışmalarla geçmiştir. İngiltere Başbakanı, Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra The Times'da bir görev aldı. Ancak bir alıntıyı uydurduğu ve bunu kendi vaftiz babası tarihçi Colin Lucas'a atfettiği için işten kovuldu. Daha sonraları The Daily Telegraph'da yan sütunda yazdığı kazançlı bir işe başladı.