En Zengin Politik Liderler

Halkının cebinden çalan dolandırıcı liderler.

Yazar Burcu Kara
en zengin dünya liderleri

Dünya liderlerinin aldıkları resmi maaşlar bazen mütevazı bazense olağanüstü cömerttir. Geçmişte ve günümüzde çok sayıda lider kimi zaman koltuğa zenginlik içinde gelmiş kimi zamansa görev süresi içinde milyoner veya milyarder olmuştur. Şimdiye kadarki en zengin devlet başkanlarının bugünkü enflasyona göre uyarlanmış en yüksek servetlerini listeliyoruz. Elbette her liderin serveti alelade değildir. Bazıları yüz milyarlarca dolar değerindeki paralarını uluslararası sularda yüzdürdükleri gemilerde saklar. Hatta aile bireylerini bunun için gemici yaparlar.

Dünyanın en zengin devlet liderleri


Napolyon Bonapart: 400 milyon $

Korsika'da görece yoksul bir ailede doğan Napolyon Bonapart , Fransız Devrimi'nin ardından kendine has bir Fransa İmparatoru oldu ve 19. yüzyılın başlarında Avrupa'nın geniş alanlarını fethetti. Fransız liderin o zamanlarki servetinin 100 milyon frank olduğu biliniyor. O zamanlar bir frank 20 ABD senti değerindeydi, o nedenle Napolyon'un serveti bugünün parasıyla yaklaşık 400 milyon dolardır.

Uhuru Kenyatta: 500 milyon $

Kenya cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, kendi ülkesinde en az 500.000 dönümlük birinci sınıf tarım arazisinin tapu sahibi. Arazi, Kenya'nın ilk lideri olan babası Jomo Kenyatta'dan miras kaldı. Politikacı ayrıca ülkenin bir numaralı süt ürünleri şirketinde büyük bir hisseye ve bir ticari banka ve TV kanalında hisseye sahip. Forbes 2011'de net servetini 500 milyon dolar olarak tahmin etti.

George Washington: 553 milyon $

ABD'nin en zengin ikinci başkanı George Washington, içinde beş çiftlik bulunan 8.000 dönümlük Mount Vernon çiftliğinde çalışan yüzlerce kölenin sahibiydi. Kurucu Baba'lardan biri olarak Virginia'dan New York'a kadar çok sayıda arazisi olan bir emlak kralıydı. Washington'ın enflasyona göre uyarlanmış net serveti 553 milyon $ gibi yüksek bir seviyededir.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo: 764 milyon $

Petrol zengini Ekvator Ginesi'nin 1979'dan beri başkanı olan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo milyonları biriktirirken, halkının çoğu günde bir dolardan daha az parayla yaşıyor. Yozlaşmış lider Malibu'daki malikanesinden Bugatti Veyron, Bentley ve Lamborghini'ye kadar her şeyin sahibi ve şampanyalarla süslediği bir yaşam tarzına sahip. Net servetinin 2006 yılında Forbes tarafından 600 milyon dolar olduğu tahmin edildi. Bu da bugünün parasıyla 764 milyon dolara eşit.

Nursultan Nazarbayev: 1 milyar $

Nursultan Nazarbayev, 24 Nisan 1990'dan geçen yıl 19 Mart'taki istifasına kadar Kazakistan Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Diktatör lider 29 yıllık görev süresi boyunca yoğun yolsuzluğun yanı sıra yoğun insan hakları ihlalleri ile suçlandı ve kolaylıkla 1 milyar dolarlık bir servet biriktirdiği söylenir.

İslam Kerimov: 1 milyar $

İslam Kerimov, 1989'dan 2016'daki ölümüne kadar Özbekistan'ın lideri ve öncüsü Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin lideriydi. Başkan ülkeyi demir yumrukla yönetiyordu. İnsan hakları ihlalleri olağandı ve basın ciddi şekilde kısıtlanmıştı. Kerimov ayrıca ülkenin kasasını boşaltmaktan da zevk alıyordu. Net servetinin 2016'da 1 milyar dolar olduğu düşünülüyordu.

Fidel Castro: 1,15 milyar $

1959'dan 1976'ya kadar Karayip ülkesinin başbakanı ve 1976'dan 2008'e kadar cumhurbaşkanı olan Küba'nın uzun süreli lideri, servetin adil dağılımına dayanan Marksist-Leninist değerleri savunmuş olabilir ancak bu durum kendisine muazzam bir servet tahakkuk ettirmesini engellemedi. 2006 yılında, net serveti Forbes tarafından 900 milyon dolar olarak tahmin edildi. Enflasyona göre ayarlandığında, bugün 1,15 milyar dolara eşit.

Edward Smith-Stanley, 14. Derby Kontu: 1,3 milyar $

İngiltere'nin şimdiye kadarki en zengin başbakanı Edward Smith-Stanley, Derby'nin 14. Kontu, 1850'ler ve 1860'larda üç dönem hükümetin başındaydı ve Muhafazakar Parti'nin en uzun süre hizmet veren lideri olarak tarihe geçti. Büyük bir toprak sahibi olan aristokrat, 9,3 milyon dolarlık servete sahipti ve bugünün parasıyla 1,3 milyar dolardı.

Ekber Haşimi Rafsancani: 1,4 milyar $

Ekber Haşimi Rafsancani, İran'ın dördüncü cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Varlıklı bir ailede doğdu, 1989'dan 1997'ye kadar görevdeydi. Ülkenin ticari işleriyle yakından ilgili olduğundan yolsuzluk ile kendini çok zengin bir adam yaptı. 2006'da ölen politikacının serveti 2017'de Forbes tarafından 1,1 milyar dolar olarak belirlendi. Bu, bugünün parasında 1,4 milyar dolara eşdeğer.

Robert Mugabe: 1,45 milyar $

1980'den 2017'ye kadar Zimbabwe'nin başbakanı olan Robert Mugabe, kendisini ve ailesini zenginleştirmek için ulusunu yağmaladığı zamanlarda çok zengin oldu ve ülkenin ekonomik çöküşüne başkanlık etti. Wikileaks tarafından yayınlanan sızdırılmış ABD diplomatik raporlarında, bir dizi çiftliğe ve lüks konutlara sahip olduğu görüldü. Kötü şöhretli merhum liderin 2001 yılında 1 milyar dolardan fazla serveti olduğu hesap edildi. Enflasyona göre ayarlandığında bugünün 1,45 milyar doları.

Beşar Esad: 1,5 milyar $

2000 yılından bu yana savaşın harap ettiği ülkenin başkanı olan Suriye'nin acımasız lideri, devlet kasasından çalınan 122 milyar dolar gibi kendine muazzam servetler yapmakla suçlandı. Ancak 2012'de daha gerçekçi bir analiz yapıldı ve rapor edildi. Guardian gazetesinde net servetinin 1,5 milyar dolar olduğu öne sürüldü.

Ali Bongo Ondimba: 2 milyar $

Raporlar, Gabon cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba'nın ülkesinin gayri safi yurtiçi hasılasının %25'ini hesabına çekmiş olabileceğini gösteriyor. 2009'dan beri iktidarda olan politikacının bu nedenle 2 milyar dolardan çok daha fazla serveti olduğu düşünülüyor. Varlıkları arasında Paris'teki 138 milyon dolarlık şehir evi var.

Wen Jiabao: 2,7 milyar $

Çin'in 2003-2013 arasındaki başbakanı Wen Jiabao 10 yıllık görev süresi boyunca milyarlarca dolar stoklamayı başardı. 2012 yılında Wen'e ait şirket ve düzenleyici kayıtlarının kapsamlı incelemesi New York Times'ta yayımlandı ve Çin Komünist Partisi başkanının kendine 2,7 milyar dolar tutarında servet yaptığı ortaya çıktı.

Saddam Hüseyin: 2,8 milyar $

Saddam Hüseyin, 1979'dan 2003'te devrilmesine kadar Irak'ın cumhurbaşkanı olarak muazzam bir servet biriktirdi. Irak halkının parasını özgürce harcayan kötü şöhretli diktatör Forbes'a göre 2003'te 2 milyar dolar değerinde servete sahipti ve bugün 2,8 milyar dolar yapıyor. Sahip olduğu birçok varlık arasında 89 saray, çok sayıda lüks araba ve Fransa'nın Lagardere SCA'sı gibi medya şirketlerinde büyük hisseler vardı.

Sebastian Piñera: 2,8 milyar $

Şili başkanı Sebastian Piñera, 1976'da kredi kartı şirketi Bancard'ı kurduktan sonra büyük servet elde etti. Şu anda Şili'nin ikinci dört yıllık başkanı olarak görev yapan Güney Amerikalı liderin net serveti 2,8 milyar $.

Daniel Arap Moi: 3 milyar $

Daniel Arap Moi, 1978'den 2002'ye kadar Kenya'nın başkanıydı. Edinimci politikacı görevde olduğu süre boyunca 1 milyar doların üzerinde birikim yaptı. Bunları dünyanın dört bir yanındaki gizli banka hesaplarına ve özel mülklere akıttı. Moi'nin varlıkları arasında çeşitli petrol şirketlerinde bol miktarda hisse, Avustralya'da 247.000 dönümlük bir çiftlik ve bankalar ile nakliye firmalarında hisseler bulunuyor. Şimdi emekli olan politikacının serveti 3 milyar $ değerinde.

İlham Aliyev: 3 milyar $

Otokratik lider İlham Aliyev, 2003 yılından bu yana Azerbaycan'ın cumhurbaşkanıdır. Anti demokratik politikacı ülkede konuşma özgürlüğünü kısıtlamanın yanı sıra milyarlarca doları zimmetine geçirmekten suçlu. Devlete ait birkaç şirketi ve aynı zamanda büyük varlıkları kontrol ettiği bilinmekte. Bunlar arasında ülkenin en büyük bankaları da var. Genel olarak net servetinin 3 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Francisco Franco: 3,8 milyar $

Francisco Franco, İspanya'yı 1939'dan 1975'teki ölümüne dek yönetti ve başta cumhuriyetçiler ve diğer siyasi muhalifler olmak üzere yüz binlerce insanın öldürülmesinden sorumlu oldu. Diktatörün 1975'teki servetine ilişkin yüksek tahminler var. Bugünün parasıyla 3,8 milyar dolara denk gelen 100 milyar peseta yolsuzluk serveti yaptığı söyleniyor.

Kim Jong-il: 4 milyar $

Halkının dünyasını cehenneme çeviren bir başka diktatör olan Kuzey Koreli Kim Jong-il, vatandaşlarının çoğu açlıktan ölürken tahminen 4 milyar dolar para çalmayı başardı. Despotun sözde parası, Kuzey Kore'nin eski İsviçre büyükelçisi Ri Su-yong tarafından gizli İsviçre banka hesaplarına yatırılıyordu.

Donald Trump: 4,5 milyar $

Amerika'nın en zengin başkanı Donald Trump'tan başkası değil. Bir emlak kralı ve de medya kişiliği. Kasım 2016'da başkanlığı kazandığında halihazırda milyarderdi. Trump'ın net değeri 2016'da 4,5 milyar dolara yükseldi. O zamana dek 3,1 milyar doları vardı.

Kim Jong-un: 5 milyar $

Kuzey Kore'nin şu anki lideri Kim Jong-un barbarlık konusunda babasına rakip. Net servet söz konusu olduğunda ise ondan önde. Yatlardan lüks arabalara, havyara ve yıllanmış şaraba kadar hayattaki en güzel şeylerden keyif aldığı bildirilen Hermit Krallığı'nın en büyük liderinin 5 milyar dolarlık servete sahip olduğu söyleniyor. Halkı ise ne bu zevklere ne de servete sahip.

Sani Abacha: 6,3 milyar $

Askeri despot Sani Abacha, 1993'ten 1998'deki ölümüne kadar Nijerya'nın fiili lideriydi. Göreve geldiği zaman, yaygın insan hakları ihlalleri ve yerel yolsuzluklarla suçlandı. Diktatörün ölümünün ardından Nijerya hükümeti, tiranın İsviçre'de ve başka yerlerde 4 milyar dolarlık gizli banka hesapları olduğunu keşfetti. Bugünün parasıyla 6,3 milyar dolar kaçırmıştı

Adolf Hitler: 6,5 milyar $

Tüm liderler içinde en çok kınanan despot olan Adolf Hitler, Almanya'yı milyarlarla dolandırdı. Mein Kampf adlı kitabının satışından da milyonlar kazandı. 2014 belgeseline göre Hitler'in net serveti bugünün parasıyla 6,5 milyar dolardı. Bu o zamanlar 1,1 milyar reichsmark'a sahipti.

Silvio Berlusconi: 9 milyar $

İtalya'nın 1990'larda, 2000'lerde ve 2010'larda üç dönem başbakanı olan Silvio Berlusconi, kariyerine inşaatta başladı. Ancak 1973'te medya dünyasına girdi ve servet kazandı. AC Milan'ın eski sahibi olan ve vergi dolandırıcılığından hapis yatan Berlusconi'nin net serveti 2014'te 9 milyar dolara yükseldi. Ancak o zamandan bugüne serveti tahmini 7 milyar dolara düşmüştür.

Zeynel Abidin Bin Ali: 10 milyar $

Halkından nefret eden eski Tunuslu lider Zeynel Abidin Bin Ali'nin iktidardayken ülke ekonomisinin %30 ila %40'ını kontrol ettiği düşünülüyor. Merhum başkan devrildiği yıl olan 2011'de yaklaşık 10 milyar dolar servete sahipti.

Mobutu Sese Seko: 12 milyar $

Mobutu Sese Seko, 1965'ten 1997'ye kadar, şimdi adı Demokratik Kongo Cumhuriyeti olan Zaire'nin başkanıydı. Halkının parasını en az listedeki diğer diktatörler kadar özgür ve kolay harcayan despot lider, kendisine 5 milyar dolar ayırdı. Bu, bugünün parasıyla 12 milyar $'a eşdeğerdir. Zaire'deki sarayların yanı sıra Paris ve İsviçre'de görkemli konutlara sahipti ve yıllanmış pembe şampanyalar gibi pahalı lükslere kısmen düşündü.

José Eduardo dos Santos: 20 milyar $

Afrika'nın en zenginler listesinin başında yer alan Angola'nın eski cumhurbaşkanı, 1979'dan 2017'ye kadar ülkenin lideri iken muazzam meblağlarda para kaçırdı. Yoksulluk çeken halkının içinde bulunduğu kötü durumu görmezden gelen politikacı kendini zenginleştirmeyi seçti. Kendisi ve ailesi ve şu anda tahmini değeri 20 milyar dolar olan bir servete sahip. Kızı Isabel 2,3 milyar dolar net servet ile Afrika'nın en zengin kadını.

İbrahim Babangida: 22,7 milyar $

Ülkenin milyarlarca parasına el koyan bir başka Nijeryalı lider olan İbrahim Babangida 1985'ten 1993'e kadar ülkenin başkanıydı. Utanmaz askeri generalin, 1992 Körfez Savaşı sırasında Nijerya'nın çıkardığı muazzam petrolden 12,4 milyar dolar akladığına inanılıyor. Enflasyona göre ayarlandığında bugün 22,7 milyar dolar yapmaktadır.

Mahathir Muhammed: 45 milyar $

Dünyanın en eski başbakanı olan 94 yaşındaki Mahathir Mohamad, 1981'den 2003'e kadar Malezya iktidarında kaldı. İki yıl önce Mayıs ayında yeniden göreve başladı. Vekili Tun Daim Zainuddin'in açıkladığını göre yaşlı liderin yaklaşık 45 milyar $ para sakladığı ve dünya çapında 50 bankada hissesi olduğu söyleniyor.

Ferdinand Marcos: 53,1 milyar $

Zalim ve utanmaz Ferdinand Marcos, 1972'den 1986'ya kadar Filipinler'in başkanıydı. 1.000'in üzerinde lüks ayakkabı koleksiyonuyla tanınan karısı Imelda ile birlikte yüz milyonları zimmetine geçirdi. Eğer bazı raporlar doğruysa despot diktatör iktidarı sırasında bugünün parasıyla 53,1 milyar dolar servet yaptı.

Suharto: 55 milyar $

Suharto, 1998'deki istifasına kadar 31 yıl boyunca Endonezya'nın başkanlığını yaptı. 2004'te Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından önceki 20 yılın en yozlaşmış dünya lideri seçilen askeri despot, halkı 35 milyar dolara kadar talan etti – bu para bugün 55 milyar dolara eşittir. Muhaliflere göre "yolsuzluk, gizli anlaşma, adam kayırmacılık" sistemi aracılığıyla iktidarı elinde tuttu.

Ali Abdullah Salih: 64 milyar $

Yemen cumhurbaşkanı 1990 – 2012 arası olabildiğine yozlaştı. Salih, Arap Baharı protestolarının ardından Yemen'den inanılmaz meblağlarda para çalmakla suçlanıyor. Aslında, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir rapor, net servetinin 64 milyar dolara ulaştığını göstermiştir.

Hüsnü Mübarek: 70 milyar $

Arap Baharı protestolarının ardından devrilen bir diğer itibarsız lider olan Mısırlı Hüsnü Mübarek, 30 yıl cumhurbaşkanı olarak görev yaptıktan sonra 2011 yılında iktidardan uzaklaştırıldı. Aynı yıl ABC News ve Guardian, politikacının Mısır halkından 70 milyar dolar çaldığını duyurdu. Ancak Washington Times'daki bir rapor toplamın 700 milyar dolar olabileceğini gösteriyor.

Vladimir Putin: 200 milyar $

Tüm zamanların en zengin dünya lideri ödülü iki devlet başkanına gidiyor. Bunlardan biri Vladimir Putin. Rusya cumhurbaşkanının 2011'den 2016'ya kadar aldığı resmi maaşı yılda 673.000 $'dır. Ancak eski Hermitage Capital Management CEO'su Bill Browder'a göre Putin'in 2017'de 200 milyar $ serveti bulunuyordu. Browder bu açıklamayı ABD Senato Yargı Kurulu'na yeminli şekilde yaptı. Söz konusu paranın Batı'daki çok sayıda banka ve yatırıma bağlı olduğu iddia ediliyor.

Muammer Kaddafi: 200 milyar $

En zengin diğer dünya lideri, Libya diktatörü Muammer Kaddafi'dir. 2011'de yetkililer, 1977'den 2011'e kadar iktidarda olan devrimci başkanın, ülkenin muazzam petrol gelirleri sayesinde gizli banka hesaplarında, şüpheli yatırımlarda ve şüpheli emlak anlaşmalarında 200 milyar dolar sakladığını tahmin etti.