Böcekleri Uzaklaştıran Bitkiler

Böcekleri yaşadığınız yerden uzak tutabilecek birçok ot ve çiçek türü bulunmaktadır.

Yazar Burcu Kara
böcek kovan bitkiler

Sivrisinekler, tatarcıklar, normal sinekler ve diğer sinir bozucu böceklere karşı savaşmanın yollarından biri bitkilerdir. Böcek kovan bitkileri kullanarak yapışkan spreyler veya kimyasal madde kullanmak zorunda olmadan böcekleri ortamdan uzak tutmak mümkün. Böcekleri uzak tutan aşağıda sıralanan bitkileri bahçe veya verandanızdaki stratejik noktalara yerleştirebilirsiniz. Bu bitkilerdeki uçucu yağlar böcek kovucu görevi görüyor. Dolayısıyla böcekler bu bitkilerle aynı ortamda olmaktan kaçınıyor. Hatta bazıları evde doğal böcek kovucu yapımında dahi kullanılırlar.

Böcek Kovan Bitkiler

Yine de böcek kovucu bitkiler kesin çözüm değil. Sivrisinek gibi uçan böcekleri durdurmanın en iyi yollarından biri bu böceklerin ürediği durgun kirli suları ortadan kaldırmaktır. Ayrıca yazıda savuşturucu yağ kokusu yerine böcekleri direk yiyen bir bitki çözümüne de yer verdik. Şimdi böcek kovan bitkileri listeleyerek otlardan çiçeklere doğru gidelim.

Böcek Kovan Otlar

Fesleğen

Fesleğen otu ev sineklerini ve diğer sivrisinekleri kovar. Evinizin kapılarının yanındaki kaplara ve dinlenmek veya eğlenmek istediğiniz dış mekanlara fesleğen koyabilirsiniz. Fesleğen salatalarda, ve tavuk tariflerinde ve çeşitli çorbalarda kullanılıyor. Ayrıca domates, biber ve kuşkonmaz gibi bazı sebzelerin lezzetini artırır.

Böcek kovucu sprey yapmak için de taze fesleğen kullanabilirsiniz. En basit tarifi, 110 ila 150 gram temiz, taze fesleğen yaprağını (saplı olabilir) almak ve uygun bir kaba 110 gram kaynar su dökmektir. Yaprakların birkaç saat demlenmesi sağlanır. Ardından yapraklar çıkartılır ve tümü suya sıkılır. Fesleğen su karışımına ucuz votka karıştırılır. Ardından buzdolabında saklanır ve sineklere sprey olarak uygulanır. Spreyi kendinizden uzak tutun.

Lavanta

Sinekleri evinizden uzak tutmak için kurutulmuş lavantayı demetler halinde yerleştirin.
Sinekleri evinizden uzak tutmak için kurutulmuş lavantayı demetler halinde yerleştirin.

Lavanta güveleri, pireleri, sinekleri ve sivrisinekleri kovar. Yüzyıllardır evlere ve giysi çekmecelerine hoş ve tatlı bir koku vermek için kullanılıyor. İnsanlar lavanta kokusunu sevmelerine rağmen, sivrisinekler, sinekler ve diğer istenmeyen böcekler bundan nefret ediyor. Sinekleri dışarıda tutmaya yardımcı olmak için bağlı buketleri evinize yerleştirin.

Bahçenin güneşli bölgelerine veya evinizin girişlerinin yakınına dikerek haşereleri buralardan uzak tutabilirsiniz. Ayrıca lavantadan elde edilen yağı, bahçeye veya verandaya çıkarken cildinize uygulayabilirsiniz. Ek faydaları arasında lavanta yağının cildi beslemesi ve uyku sağlayan sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır.

Limon Otu

Limon otu, genellikle böcek kovucu mumlarda bulunan doğal bir yağ olan sitronella içerir.
Limon otu, genellikle böcek kovucu mumlarda bulunan doğal bir yağ olan sitronella içerir.

Limon otu sivrisinekleri kovar. Yaz aylarında mağazalarda citronella mumları görebilirsiniz. Citronella böcekleri uzak tutar. Tek bir mevsimde 1,2 metre uzunluğa ve 1 metre genişliğe erişebilen limon otunda bulunan doğal bir yağdır. Limon otunun tek bir bitkinin adı değildir; Cymbopogon ailesindeki bitkilerin adıdır ve sitronella otu da buna dahil.

Mutfakta da kullanımları olan ot pek dayanıklı olmadığından yıl boyu büyütülmesi gerekir. Bir tencerede veya güneşli, iyi drene edilmiş bir yerde toprağa ekebilirsiniz. Mis kokulu, dar yapraklarını tavuk yemeklerinde kullanabilir ve çorba ile salata soslarına tat verebilirsiniz. Birçok Asya kökenli yemekte limon otu vardır.

Limon Kekiği

Sivrisinekleri uzaklaştırmak için bu dayanıklı bitkinin yapraklarını kesin.
Sivrisinekleri uzaklaştırmak için bu dayanıklı bitkinin yapraklarını kesin.

Limon kekiği sivrisinekleri kovar. Bu dayanıklı bitki kuru veya kayalık olan sığ toprağa uyum sağlayabilir. Güneşli yerlerde olduğu sürece bahçenizde veya ön bordürde yetiştirmek mümkündür. Bitki sinir bozucu sivrisinekleri kendiliğinden püskürtmez. Üzerindeki kimyasalları serbest bırakmak için önce yaprakları kesmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için birkaç sapı kesin ve ellerinizin arasına sürün. Bitkiye karşı alerjiniz olabilir. Ezilmiş yaprakları ön kolunuzdaki küçük bir alana birkaç gün sürterek alerjinizi ölçebilirsiniz.

Nane

nane Doğal sinek kovucu yapımında kullanılabilir
Doğal sinek kovucu yapımında kullanılabilir

Nane sivrisinekleri kovar. Agresif yayılım gösterdiğinden topraktan çok saksıda yetiştirmek önerilir. Zira bir kez bahçeye kurulduktan sonra çıkarılması zor olabilir. Brokoli, lahana ve şalgamda kullanılmasının yanı sıra yaprakları genellikle buzlu çay ile tatlı gider.

Yapraklarında bulunan aromatik özellikler, sap ve çiçeklerde de mevcut. Küçük bir çalışmayla bitkinin aromatik yağları çıkarılabilir ve sivrisinek kovucu yapmak üzere elma sirkesi ve ucuz votka (veya cadı fındığı toniği) ile birleştirilebilir. Bahçeye veya verandaya stratejik olarak yerleştirilmiş nane kapları, yakındaki bitkilerin böceklerden korunmasına yardımcı oluyor.

Biberiye

Mor çiçekli biberiye otu
Mor çiçekli biberiye otu

Biberiye sivrisinekleri ve diğer sebze bitkilerine zararlı çeşitli böcekleri kovar. Biberiye çeşitli formlarda bulunabiliyor. Verandadaki kaplarda yetiştirilebilir ve süslü piramit şeklinde şekillendirilebilir. Bahçelere veya bazı çeşitlerin kolay büyüdüğü peyzajlı yataklara ekilebilir. Biberiye yağları, birçok böcek için rahatsız edici olduğu kadar yemeklerinde ot kullanan ev aşçıları için de lezzetlidir.

Bitkinin kendisi ve kesilen yerleri etkili kovuculardır. Sinek kovucu görevi gören basit bir biberiye spreyi tarifi verelim: Bir litre kurutulmuş biberiyeyi bir litre suda 20 ila 30 dakika kaynatıp ardından bir litre soğuk su içeren en az yarım galon büyüklüğünde kaba süzebilirsiniz. Karıştırılmış sıvının üzerine kapak koyun ve buzdolabında saklayın. Fışkırtma şişeleri kullanabilirsiniz. Buzdolabındaki sıvıdaki biberiye kokusu kaybolduğunda atabilirsiniz.

Adaçayı

Biberiye gibi adaçayının da bize hoş gelen ancak böceklere gelmeyen güçlü bir kokusu var.
Biberiye gibi adaçayının da bize hoş gelen ancak böceklere gelmeyen güçlü bir kokusu var.

Biberiye gibi adaçayı da verandadaki saksılarda yetiştirilebilen veya peyzajlı yataklara ekilebilen çok yıllık bir bitkidir. Sinekli bir ortamda kamp yapanlar ateşe biraz adaçayı veya biberiye atabilir. Kokulu duman istenmeyen böcekleri uzak tutmaya yardımcı olur. Adaçayını böcek kovucu sprey haline de getirebilirsiniz. Bu tarif biberiye, nane ve elma sirkesi içerir.

Kedi Nanesi

Çiçekli yeşil catnip ot
Çiçekli yeşil catnip ot

Kedi nanesi insanların genellikle yemediği bir bitkidir. Ancak kediler buna bayılıyor. Nane ailesinin bir üyesi ve kedileri çeken nepetalakton adı verilen kimyasal sivrisinek, sinek, geyik kenesi ve hamamböceği gibi böcekleri uzaklaştırır. Kedi nanesinden elde edilen uçucu yağlar doğal böcek kovucu sprey yapmak için kullanılabilir.

Kedi nanesi bitkisi yetiştirmek nispeten kolaydır. Tohumlarını ilkbaharda veya sonbaharda ekebilir ve açık hava bitkisi olarak büyütebilirsiniz. 1 veya 1,3 metre boyunda büyür ve küçük lavanta çiçekleri açarlar. Ancak dikkatli olun çünkü kedi nanesi istilacıdır ve bahçenizi ele geçirebilir.

Böcek Kovan Diğer Otlar:

  • Defne yaprakları: Sinekleri kovar. Bu bitkiyi ayrıca kızartmalara ve çorbalara lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
  • Frenk soğanı: Havuç sineklerini, Japon böceğini ve yaprak bitlerini kovar.
  • Dereotu: Yaprak bitlerini, kabak böceklerini, örümcek akarlarını, lahana yumrularını ve domates kurtlarını kovar.
  • Rezene: Yaprak bitlerini, sümüklüböcek ve salyangozları kovar.
  • Limon otu: Sivrisinekleri kovar.
  • Kekik: Pek çok zararlıyı kovar ve biber için toprak örtüsü olur ve nem sağlar.
  • Maydanoz: Kuşkonmaz böceklerini kovar.
  • Kekik: Beyaz sinekleri, lahana kurtçuklarını, lahana mühendis tırtılını, mısır kurtlarını, beyaz sinekleri, domates kurtlarını ve küçük beyazları kovar.

Böcek Kovan Çiçekler

Allium

Güzel uzun allium'lar böcekleri bahçenizden uzak tutar.
Güzel uzun allium'lar böcekleri bahçenizden uzak tutar.

Allium ailesindeki bitkiler, altı 1,8 metre uzunluğa çıkan saplarının tepesinde süslü çiçekler taşırlar. Allium giganteum gibi bitkiler geniş spektrumlu doğal böcek ilacı görevi görüyor. Sümüklü böcek, yaprak biti, havuç sinekleri ve lahana kurdu gibi sebze bahçelerine musallat olan sayısız böceği kovarlar.

Domates, biber, patates, lahana, brokoli, alabaş ve havuç yakına ekilen alliumlardan fayda sağlayan bitkilerdir. Ayrıca yaprak bitlerini gül çalılarından korurlar. Alliumlar arasında frenk soğanı, sarımsak frenk soğanı, pırasa ve arpacık gibi küçük büyüyen otlar var.

Kasımpatı

Kasımpatı; hamamböcekleri, karıncalar, Japon böcekleri, keneler, gümüşçün, bitler, pireler, tahtakuruları, örümcek akarları, alacalı böcekler ve yuvarlak solucanları kovar. Kasımpatıyı böcek kovucu bitkisi yapan etkili bileşen piretrumdur. Piretrumlar uçan ve zıplayan böcekleri öldürdüğü için bazı ülkelerdeki en yaygın ev ve bahçe böcek ilaçlarında kullanılıyorlar.

Sıklıkla iç mekan spreylerinde, evcil hayvan şampuanlarında ve aerosol bombalarında da kullanılır. Kasımpatı çiçekleri böcek öldürücü sprey yapımında kullanılsa da piretrum insanlar kanserojendir ve kullanılırken büyük özen gösterilmelidir.

Kadife Çiçeği

Yaprak bitleri, sivrisinekler ve hatta tavşanlar kadife çiçeği kokusundan hoşlanmazlar.
Yaprak bitleri, sivrisinekler ve hatta tavşanlar kadife çiçeği kokusundan hoşlanmazlar.

Çeşitli kadife çiçeği türlerinden gelen kokular yaprak bitlerini, sivrisinekleri ve hatta tavşanları kovuyor. Kadife çiçeği köklerinin nematodları püskürttüğü çiftçiler arasında iyi bilinir. Ancak bu niteliklerin etkin olması için bitkinin en az bir yıl yaşaması gerek.

Newcastle Üniversitesi tarafından 2019 yılında yayımlanan bir araştırmada beyaz sinekleri domates bitkilerinden uzaklaştırdıkları bile kanıtlanmıştır. Araştırmacılar kadife çiçeğinin domates bitkilerinin etrafında uçan beyaz sinekleri yavaşlatan limonen salgıladığını keşfetti.

Kadife çiçeği yıllık olarak yetişir. Bunları sebze bahçenizin her tarafına serpiştirebilirsiniz. Çünkü gül gibi çeşitli bitkilerin büyümesini desteklerler. Kadife çiçeğini güneşli yerlerde yetiştirmesi kolay olmasına rağmen, gri küf, yaprak lekeleri, külleme, sönümlenme ve kök çürümesine kurban giderler.

Latinçiçeği

Nasturtium havaya kimyasal salgılar ve böcekleri uzaklaştırır.
Nasturtium havaya kimyasal salgılar ve böcekleri uzaklaştırır.

Latin çiçeği beyaz sinekleri, kabak böceklerini, yaprak bitlerini ve lahana kurdunu kovar. Latin çiçeği, eşlikçi ekim denilen her bitkinin diğerine fayda sağladığı ekimler için idealdir. Latin çiçeği yırtıcı böcekleri kovarak yalnızca kendisini değil gruptaki diğer bitkileri de korur. Bunu havaya salgıladığı kimyasal ile yapıyor.

Domates, salatalık, lahana, alabaş, lahana, brokoli, lahana ve turp gibi böceklerin sevdiği sebzeleri korumaları ile ünlüler. Latin çiçeği sebze bahçelerinin kenarlarına dikmek için idealdir. Daha da iyisi, çok önemli bir tozlayıcıyı olan yaban arısını kovmaz.

Petunya

Petunya; yaprak bitlerini, domates kurtlarını, kuşkonmaz böceklerini, yaprak zararlılarını ve kabak böceklerini kovar. Bazı insanlar petunyaları doğanın böcek ilacı olarak düşünüyor. Çoğunlukla çeşitli parlak renklerde gelmeleri, az bakım gerektirmeleri ve neredeyse kusursuz şekilde büyümeleri kendilerini çekici kılan özelliklerdir.

Bahçe girişlerinde, kaplarda veya asılı sepetlerde yetiştirilebilmeleri nedeniyle gayet popülerler. Fasulye, domates, biber ve fesleğen gibi sebze ve otların yanındaki güneşli alanlara dikin.

Sardunya

Pelargonium citrosum, sivrisinek kovucu bitki olarak bilinir.
Pelargonium citrosum, sivrisinek kovucu bitki olarak bilinir.

Sardunya yaprak zararlılarını ve diğer böcek türlerini uzaklaştırabiliyor. Bir tür sardunya olan Pelargonium citrosum sivrisinek kovucu bitki olarak bilinir. Böcekleri uzak tutmaya yardımcı olan limon benzeri kokulu güzel çiçekler açarlar. Bu bitkiler hızlı büyür ve güneşi sever. Çiçek tarhlarına veya sebze bahçelerine dikebilirsiniz.

Vapur Dumanı

Vapur dumanı çiçeği sivrisineklerin sevmediği kumarin adı verilen bir kimyasal üretiyor.
Vapur dumanı çiçeği sivrisineklerin sevmediği kumarin adı verilen bir kimyasal üretiyor.

Vapur dumanı çiçekleri böcek kovucu spreylerde kullanılan bir kimyasal olan kumarin içerir. Sivrisinekler şekerotunda da bulunan bu kimyasalın kokusunu sevmezler. Bu küçük, çiçekli bitkiler yaz ve sonbaharda mavi, pembe ve beyaz çiçekler açar. Kaya bahçelerinde, çiçek tarhında veya kenar bitkisi olarak iyi giderler. Vapur dumanı bereketli toprağı sever. Bu yüzden döllenmeleri önerilir.

Böcek Kovan Diğer Çiçekler

  • Ağaç minesi: Sivrisinekleri kovar.
  • Akşam sefası: Japon böceğini çeker ve zehirler.
  • Nergis: Danaburnunu kovar.
  • Defne: Kuru yaprakları dahi sinek, güve, fare, kulağakaçan ve hamam böceğini uzak tutar.

Böcek Kovan Etçil Bitkiler

Suibriği

Sürahi bitkisi olarak da bilinen suibriği böcekleri tuzağına çeker ve yer.
Sürahi bitkisi olarak da bilinen suibriği böcekleri tuzağına çeker ve yer.

Suibriği böcekleri yakalar ve yutar. En büyük etçil bitki grubudur. Bu egzotik görünümlü bitkiler, nektar, koku ve renk kombinasyonu sayesinde böcekleri "sürahilerine" çekerler. Bunlar aslında özel bir yapraklar. Böcek bir kez suibriğine girdikten sonra kendini aşağı bakan tüylere sahip kaygan bir yüzeyde bulur. Böcek daha sonra ya kayarak ya da düşerek dipteki su havuzuna girer.

Suya girdiğinde ise kaçmaya çalışırken boğulur veya yorgunluktan ölür. Zira aşağı bakan tüyler nedeniyle kaçmak imkansızdır. Bitki daha sonra böceği sindirir. Etçil suibriği bitkisine en çok yakalanan böcekler arasında karınca, sinek, eşek arısı, arı, sümüklü böcek ve salyangoz var. Vahşi doğada bataklıklarda yetişen su ibriği daima nemli kalan güneşli bir alana ihtiyaç duyar. Bu da ev sakinleri için elbette zor bir gerekliliktir. Ancak onları su dolu bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Sadece yetiştirme ortamını çok ıslak tutmayın. Nemli olması yeterlidir.

Böcek Kovan Diğer Bitkiler

  • Sinekkapan bitkisi: Karıncaları ve diğer böcekleri yer.