Yasa Dışı Hayvanı Ticaretinin Yaygın Olduğu Ülkeler

Güney Afrika'daki birçok ülke gibi gergedanlar ve filler boynuzları ve dişleri için hedef alınıyor.

Yazar Burcu Kara
en çok yasa dışı yaban hayvanı ticareti yapan ülkeler

Yaban hayatı ticaretine dair kısıtlamalara ve kaçak avlanmayı ve satışını engelleyen yasalara rağmen, bu endüstri birçok ülkede hala yaygındır. Dünyanın her yerinde hayvanlar kâr amacıyla kaçak avlanıyor, öldürülüyor ve nesli tükeniyor. Karaborsadaki en önemli mallar arasında fildişi, gergedan boynuzları, kaplan kemikleri ve postları, pangolin pulları, köpekbalığı yüzgeçleri ve ayı safrası var. Bu hayvanların birçoğu nesli tükenmekte olan veya savunmasız türler olarak sınıflandırılır ve bu canlıların devam eden katliamları, birçok durumda, küresel nüfuslarını tehdit etmektedir.

Yasa Dışı Yaban Hayvanı Ticareti Bazı Ülkelerde Türleri Tehdit Ediyor

  • Amerika'dan Asya'ya ve Afrika'ya; Yaban hayatı ticareti ne yazık ki birçok kıtada hala yaygın ve tahmini milyarlarca dolar yasa dışı gelir getiren büyük bir sektör.
  • Altın üçgen; Laos, Tayland ve Myanmar, yasa dışı vahşi hayvan ticareti ve kaçakçılığı için küresel bir merkez.
  • Çin yasa dışı vahşi hayvan ve hayvansal ürünlerin en büyük ithalatçısıdır. Dünyanın her yerinde hayvan ticareti ve kaçakçılığını artıran bir ülkedir.

Dünyada yaban hayvanları çeşitli nedenlerle avlanıp satılıyor. Bazıları canlı olarak yakalanır ve hayvanat bahçelerine ya da çiftliklere getirilir veya egzotik evcil hayvan olarak satılırlar. Hayvanlar bu deneyim süresince sık sık travma geçirerek hastalanıyor veya ölüyor. Diğer durumlarda ise hayvanlar doğrudan öldürülüyor veya sakat bırakılıyorlar. Fildişleri gibi eşyalar takı veya dekoratif amaçlı satılırken, büyük kediler post, pençe ve kürkleri için avlanmakta. Ayrıca çeşitli hayvan parçaları homeopatik ilaç yapımında kullanılıyor; pullar, boynuzlar ve kemikler gibi. Bazı yaban hayvanları ise yiyecek olarak satılmak için avlanır.

Amerika'dan Asya'ya ve Afrika'ya kadar uzanan yaban hayatı ticareti ne yazık ki birçok kıtada hala yaygın. Tahmini milyarlarca dolar yasa dışı gelir getiren büyük bir iş. Yasa dışı ticaretin karaborsa özelliği nedeniyle gerçek verileri ölçmek zor olsa da, bir şey çok açık; yasa dışı hayvan ticareti dünya çapında devam ediyor ve yavaşlamıyor. Yasa dışı yaban hayatı ticaretinin vahşi hayvanlar için büyük tehdit oluşturduğu ülkelerden söz edelim.

Güney Afrika

Güney Afrika, Kruger Ulusal Parkı'nda kaçak avlanma önleme birimleri görev alır.
Güney Afrika, Kruger Ulusal Parkı'nda görev alan kaçak avlanma önleme birimleri.

Güney Afrika'da bol miktarda vahşi hayvan var. Aslanlardan gergedanlara ve maymunlardan zürafalara kadar yerel türlerin sayısı çok büyük ve göz alıcılar. Bu nedenle, Güney Afrika yasa dışı yaban hayatı ticareti listesinde üst sıralarda yer alıyor. Yaban hayatına erişimin yanı sıra Güney Afrika'nın Afrika'daki konumu nedeniyle, çevredeki Afrika ülkeleri arasındaki ticaret son derece yaygın ve aslanlar ve çitalar gibi büyük kediler kolayca sınırların ötesine taşınarak dünya çapında kaçak olarak satılıyor.

Güney Afrika'daki vahşi yaşam ticaretinin en yaygın biçimi gergedanlardır. Bu nesli tükenmekte olan hayvanlar, çeşitli geleneksel Çin ilaçlarında ve Asya ilaçlarında kullanılan ve aynı zamanda birçok ülkede statü sembolü olan boynuzları için avlanıyor veya yakalanıyor. Gergedan kaçakçılığı bugün hala büyük bir sorun. Gergedanlar boynuzlarını için avlanır ve bunun için ne yazık ki öldürürler. Bu nedenle, siyah gergedanlar soyu hala yüksek risk altında olan türlerdir.

Mozambik

kaçak yabani hayvan avcılığı

Mozambik, birçok güney Afrika ülkesi gibi, hala yasa dışı vahşi hayvanı kaçakçılığı ile yakından ilgileniyor. Burada asıl hedef filler ve gergedanlar. Filler, yasa dışı avlanan yaban hayatı arasında ilk sırada. Fildişi boynuzları için dünya çapında talep var. Pek çok insan fillerin sadece dişleri için öldürüldüğü gerçeğinden habersiz ve geniş çaplı eğitim programları ile halk aydınlatılmaya çalışılıyor. Yine de, kaçak avlanma devam ediyor ve Mozambik, Dünya Yaban Hayatı Fonu veri sistemine göre hem gergedan hem de fil kategorilerinde uyum ve yaptırım yönünden başarısız durumda.

Kenya

Ebeveynleri boynuzları için öldürülen Borana yetimhanesindeki gergedanlar ve onlara göz kulak olan bekçiler.
Ebeveynleri boynuzları için öldürülen Borana yetimhanesindeki gergedanlar ve onlara göz kulak olan bekçiler.

Kenya fildişi ticaretinde büyük bir oyuncu. Güney Afrika'daki birçok ülke gibi gergedanlar ve filler boynuzları ve dişleri için hedef alınıyor. Kaçak avcılar genelde Kenyalılardır ancak Somali gibi çevre ülkelerden gelen yabancı kaçak avcılar da var. Bu hayvanları avlamaları ve onları limanlarına getirerek sınır ötesinde ticaretini yapmaları alışıldık bir durum.

Bu nedenle, Kenya kaçakçılar için en sert yasalara ve cezalara sahip ülke. Filler, gergedanlar ve büyük kediler gibi hayvanlar Kenya'nın turizminde önemli rol oynuyor, bu nedenle hükümet ülkenin doğal vahşi yaşamını korumak için çabalarını hızlandırıyor.

Uganda

pangolin

Uganda da vahşi fillere ev sahipliği yapıyor ve pek çok Afrika ülkesi gibi, bu görkemli hayvanların ısrarla kaçak avlandığı görülüyor. Buna ek olarak, Uganda'da çok fazla kaçak su aygırı ticareti yapılıyor. Su aygırları özel olarak dişleri için avlanmakta ve 2014 yılında su aygırı dişlerinin ticareti yasaklanmasına rağmen Uganda ile Hong Kong arasında istikrarlı bir ticaret akışı var.

Uganda ayrıca pangolin ticaretiyle yoğun şekilde uğraşan ülkelerden biri. Dünyada en çok yasa dışı ticareti yapılan memeli olarak kabul edilen pangolinin tüm türleri risk altında ve Uganda bu eşsiz canlının yakalanması, kaçak avlanması ve ticaretinde büyük bir artışla karşı karşıya.

Çin

Çin Polisi ve gümrük memurları el konulan fildişlerini imha ederken.
Çin Polisi ve gümrük memurları el konulan fildişlerini imha ederken.

Çin, dünyanın en büyük vahşi hayvan pazarına ve hem yasal hem de yasa dışı vahşi hayvan ticaretinde patlama yapan bir endüstriye sahip. Açık pazarlardan uluslararası ticarete kadar konu hayvan ticareti olduğunda en bilinen ülkelerden biri. Bu durum geleneksel Çin ilaçlarının devam eden yaygınlığından ve çeşitli hayvan parçalarını ve yan ürünlerini ele alan homeopatik uygulamalardan kaynaklanmaktadır.

Ayı safrasından gergedan boynuzlarına, kaplan kemiklerine ve pangolin pullarına kadar her şey Çin pazarlarında satılır. Çin küresel kaçakçılık pazarından çok sayıda nesli tükenmekte olan veya savunmasız hayvan ithal ettiği için, yerel hayvan kaçakçılığı bu ülkede ciddi bir konu.

Myanmar

Myanmar maalesef konu yasa dışı yaban hayvanı ticareti olduğunda egemen küresel merkez konumunda. Kötü üne sahip yasa dışı vahşi hayvan pazarı ile Myanmar kaçakçılar için yoğun bir ticaret alanı. Myanmar ayrıca, daha gelişmiş komşu ülkelerin çoğundan daha yoğun ormanlık bölgelere sahip, bu da vahşi hayvanların daha kolay ve bol miktarda bulunduğu anlamına geliyor.

Kaplanlar, fildişi için avlanan Asya filleri ve eti, derisi ve pulu için ticareti yapılan pangolinler Myanmar'ın yasa dışı hayvan ticaretinin büyük bölümünü oluşturuyor.

Tayland

Tayland, diğer birçok ülkede yasa dışı olan pek çok şeyin ya yasak olmadığı ya da kanunların gevşek uygulandığı bir ülkedir. Yaban hayatı ticareti söz konusu olduğunda bu durum belirginleşiyor. Tayland'da ticareti korumaya alınmayan ve nesli tükenmekte olan çok sayıda savunmasız hayvan var.

Ülkede vahşi hayvan ticareti büyüyor. Burası birçok ülkede bulunan kanunlardan ve sınırlamalardan kaçınmak isteyen kaçakçıların mallarını ve hayvanlarını getirdikleri popüler bir geçiş noktası. Evcil kaplan, fil, pangolin pulları, egzotik kuşlar ve memeliler gibi diğer pek çok türün ticareti dünyada Tayland sayesinde güçlenmektedir.

Laos

Her gergedan bu kadar şanslı değil.
Her gergedan bu kadar şanslı değil.

"Altın üçgen" olarak adlandırılan bölgedeki üç ülkeden biri olan Laos, aynı zamanda küresel yaban hayatı ticaretinin bir merkezi. WWF tablosuna göre Laos, hem kaplanları hem de filleri koruma çabaları açısından mümkün olan en kötü notu almıştır. Kaplanlar, Laos'ta en çok ticareti yapılan hayvanlardan biri. Kaplan ve büyük kedi yetiştiriciliğinde ön cepheyi oluşturan kaplan çiftlikleri veya hayvanat bahçeleri bu ülkede yaygındır.

Bu kaplanların birçoğu, tıpkı çiftlik hayvanları gibi, öldürülmek üzere yetiştiriliyor. Kaplanlar derileri, kuyrukları, kemikleri ve diğer birçok parçası için öldürülür ve dünya çapında satılır. Bu yasa dışı çiftçiliği ve ticareti engellemek için yasaklamalar getiriliyor ancak bunlar göstermeliktir. Zira Laos'ta bugün hala vahşi doğada olduğundan daha fazla kaplan esaret altında yaşıyor.

Vietnam

Vietnam, dünyadaki en büyük gergedan boynuzu ithalatçısıdır. Bu boynuzlar genellikle tıbbi kullanım için öğütülür ve iyileştirici güçleri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Vietnam, kaçak avlanma oranlarını doğrudan etkiliyor. Vietnam'ın talepleri arttıkça Güney Afrika gergedan kaçakçılığı da arttı.

Vietnam ayrıca kaplan yetiştiriciliği ve ticareti konusunda zayıf kanunlar uygulaması ile bilinir. Laos, Tayland ve diğer Güney Asya ülkeleri gibi, büyük kedi ticareti ile ilgili düzenlemeler gevşek veya çoğu zaman göz ardı ediliyor. Bu da bu görkemli yaban hayvanlarının genellikle esaret altında tutulduğu, dünya çapında ticareti yapıldığı veya çiftliklerde öldürülmek üzere yetiştirildiği anlamına gelir.

Hindistan

Güney Laos'un Tad Lo şelalesinde fil banyosu.

Hindistan küresel yaban hayatı ticaretinde önemli bir role sahip. Çeşitli Hint şehirlerinde vahşi yaşam pazarları var. Ancak Hindistan için en büyük sorun, diğer ülkelerin kendi yerel hayvanlarına gösterdiği taleptir. Son birkaç on yılda Hindistan, büyük kedilerini ve diger megafaunalarının çoğunu Çin'e kaybetti.

Kaplanlar, leoparlar ve diğer büyük kediler, çeşitli Asya ülkelerinde pençeleri, derileri ve kemikleri için satılıyor. Bu yoğun talep nesli tükenmekte olan birçok vahşi kedinin kaçak avlanma ve ticaret oranlarını artırdı. Hindistan filleri de aynı baskıyı yaşıyor ve Hindistan'ın her yerinde kaçak avlandıkları biliniyor.

Yasa Dışı Ticareti Durdurmak Yabani Türlerin Yok Olmaması İçin Önemli

Bu ürünlerin tüketimine dair eğitim ve azaltma çabalarına rağmen, fildişi talepleri dünya çapında istikrarını korumaya devam etti. Genel olarak, World Wildlife Fund, National Geographic ve çeşitli hükümetler bu yüksek kaçakçılık noktalarını ve yasal uyumsuzluk gösteren ülkeleri vurgulamak için çalışıyorlar.

Nesli tükenmekte olan türleri koruma ve yasa dışı vahşi hayvan pazarını azaltma çabaları bazı alanlarda iyileşmeler sağladı ancak vahşi hayvanların yakalanması, öldürülmesi ve satılması milyar dolarlık bir endüstri olmaya devam ediyor. Bu korkunç endüstriyi azaltmak ancak sürekli eğitim ve yasaklanmış ürünlerin tüketilmemesi ile mümkün olabilir.