Dünya'nın En Hızlı Kuşları

Dünya'nın en hızlı kuşları arasında beklenmedik ebatlarda türler bulunuyor ve hepsi birbirinden büyüleyici.

Yazar Burcu Kara
dünyanın en hızlı kuşu bayağı doğan
dünyanın en hızlı kuşu bayağı doğan

Kuşlar birçok yönden dünyanın en hızlı hayvanı olmak için yaratılmıştır. Bu endotermik omurgalı hayvanların tüyleri, dişsiz gagalı çeneleri, sert kabuklu yumurtaları, yüksek metabolizma hızı, dört odacıklı kalbi ve güçlü ancak hafif bir iskeleti var. Bu yazıda Dünya'nın en hızlı kuşlarının maksimum saat hızlarından bahsedeceğiz. Bu hızlardan bazıları dalış hızını ele alırken bazıları düz uçuşu ele alır. Bu nedenle bazı şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşacaksınız.

Dünya'nın En Hızlı Kuşlarının Sıralaması

Yaban Ördeği'nin Hızı: 120 km/sa

Dünyanın en hızlı uçan kuşları arasında Yaban ördeği

Canvasback olarak bilinen yaban ördeği Kuzey Amerika'daki bataklıklarda yaşayan dalış uzmanı bir ördektir. Ancak görüntüleri sizi aldatmasın zira 86 cm kanat açıklıkları var ve uçuş sırasında maksimum 120 km/sa hıza ulaşabiliyorlar.

Kendisi göçmen bir kuştur. Kışın başında göç etmeye başlar ve ABD ve Kanada sınırları arasında bulunan Büyük Göller'i hedef alır. Göç ederken havada "V" şeklinde uçarlar.

Gri Başlı Albatros'un Hızı: 125 km/sa

Dünyanın en hızlı uçan kuşları arasında gri başlı albatros

Gri başlı albatros Güney Okyanusu'nun Güney Atlantik bölümünde üreyen büyük bir deniz kuşudur. Adından da anlaşılacağı gibi mavimsi gri bir başı, boynu ve siyah gri kuyrukları var. 2,2 metrelik kanat açıklığı ile gri başlı albatros maksimum 125 km/sa hızla uçabiliyor. Yiyecek arama sırasında ise dinlenmeden 110 km/sa gibi şaşırtıcı hızda hareket edebilirler.

Guinness Dünya Rekorları'na göre düz uçuşta en hızlı kuş gri başlı albatrostur.

Güney okyanusunun rüzgar koşulları gri başlı albatrosun uçuş hızı üzerinde büyük bir etkiye sahip. Daha hızlı uçmak için Antarktika'nın güçlü fırtınalarından yararlanırlar. Albatrosun geniş kanat açıklığı bu koşullarda dengeli bir uçuş yapmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle düz uçuşta en hızlı kuşlardan biridir.

Kırmızı Göğüslü Mergus'un Hızı: 130 km/sa

Dünyanın en hızlı uçan kuşları mergus

Kırmızı göğüslü mergus büyük bir dalış ördeğidir. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki tatlı su göllerinde ve nehirlerde çokça bulunurlar. Yetişkin kırmızı göğüslü mergusun kanat açıklığı 67-79 cm arasında değişiyor. Kış gelmeden önce Kuzey Amerika'nın iç topraklarından Kuzey Kanada ve Alaska'ya göç ederler. Mergus bu yolculuk sırasında saatte maksimum 130 km/sa hıza ulaşır.

Kuzey Kanada'nın Büyük Gölleri, bataklıkları ve sulak alanları kırmızı göğüslü mergus için ana üreme alanı. Erkek kuş dişiyi çekmek için boynunu uzatır ve mırıltı sesi çıkarır. Dişi kuş en fazla 10 yumurta bırakır. Kırmızı göğüslü mergus çoğunlukla balıklar, yengeçler ve karideslerle besleniyor.

Mahmuz Kanatlı Kaz'ın Hızı: 140 km/sa

Dünyanın en hızlı uçan kuşlarından mahmuzlu kaz

Mahmuz kanatlı kaz Afrika'daki sulak alanlarda bulunan büyük bir su kuşu. 75-112 cm arası uzunlukta ve 7 kg ağırlıkta olabilirler. Ayrıca 1.5-2 metre arasında kanat açıklığına sahiptirler.

Maksimum 140 km/sa hızla uçabilen mahmuz kanatlı kaz dünyadaki en hızlı kazdır. Mahmuz kanatlı kaz ördek ailesinin en büyüğü. Yine de dünyadaki diğer tüm ördeklerden daha hızlı uçabiliyor. Aynı zamanda en hızlı kuşlar arasına giriyor.

Fırkateyn Kuşu'nın Hızı: 150 km/sa

Fırkateyn kuşu

Fregat kuşu olarak da geçen fırkateyn kuşu dünyanın tropik bölgelerinde yaşayan büyük bir deniz kuşudur. 2,3 metre kanat açıklığına sahiptirler. Vücut-ağırlık oranıyla bakıldığında fırkateyn kuşu dünyadaki en büyük kanat açıklığına sahip kuştur. Fırkateyn kuşu maksimum 150 km/sa hıza ulaşabiliyor.

Bu kuşların bir hafta havada kaldıkları bilinmektedir. Zira fırkateyn kuşunun sadece dinlenmek ve üremek için karaya indiği söyleniyor.

Diğer hızlı kuşların aksine fırkateyn kuşları karada, özellikle deniz kıyılarında iyi yürüyemezler. Bu nedenle uçan balıklar, yengeçler ve kabuklular gibi avları yakalamak için havada süzülerek avlarını doğru zamanda avlamayı beklerler. Her şeye rağmen dünyanın en hızlı kuşlarından biri.

Delice Doğan'ın hızı: 160 km/sa

Delice doğan

Delice doğan, şahin ailesinin küçük bir üyesidir. Afrika, Avrupa ve Asya'da açık ağaçlık alanlarda, nehir kenarlarında ve ormanlarda yaşıyorlar. Delice doğan uzun mesafelere göç eden bir kuştur. Kışı geçirmek için Orta Afrika ve Güney Asya'ya göç ederler. Maksimum 160 km/sa hızla uçabilirler. Hızlı ve akrobatik uçuşları ile tanınıyorlar. Delice hızları ile dünyanın en hızlı kuşları arasında ilk beşteler.

Beyaz Boğazlı İğne Kuyruk'un Hızı: 180 km/sa

düz uçuşta en hızlı kuş olan Beyaz boğazlı iğne kuyruk

Beyaz boğazlı iğne kuyruk Sibirya ve Asya'nın kayalık tepelerinde yaşayan büyük bir ebabil kuşudur. Maksimum hızları saatte 180 kilometredir. Ancak bu hız ebabilin kanat çırparak elde ettiği düz uçuş hızıdır. Bu yönüyle düz uçuşta dünyanın en hızlı kuşu aslında bu ebabil türüdür. Uzun kavisli kanatları ve güçlü gövdeleri bu olağanüstü hızı elde etmelerine yardımcı oluyor. Hızlı metabolizmaları nesneleri diğer kuşlardan daha hızlı fark etmelerine ve daha hızlı düşünmelerine izin veriyor.

Beyaz boğazlı iğne kuyruk (ebabil) düz uçuşta en hızlı kuştur.

Beyaz boğazlı iğne kuyruk göçmen bir kuştur. Kış başlamadan önce Güney Asya ve Avustralya'ya doğru hareket eder. Kışın sonunda üreme alanlarına geri dönerler.

Ak Sungur (Akdoğan) Hızı: 210 km/sa

Ak Sungur (Akdoğan) Hızı: 210 km/sa

Akdoğan ya da Ak sungur yüksek hızlı dalışları ve uzun sivri kanatları ile tanınırlar. Ak Sungur kuşu dünyadaki en büyük şahindir. 50-60 cm arası uzunlukta ve 1,3 kg ağırlıkta olabilirler. Avını yüksekten yakalamak için dik şekilde dalış yaparlar. Saatte 210 kilometre hıza bu dalış sırasında ulaşıyorlar. Bunu yüksek hızlı dalışlarda sahip oldukları olağanüstü kontrole borçlular.

Ak Sungurun dalışı birçok aşamadan oluşmaktadır. Kanatlarının konumunu değiştirerek hızlarını artırır veya azaltırlar. Kanatları geniş ve sivridir. Kanat açıklıkları ise bir uçtan diğerine 130 cm kadardır.

Altın Kartal'ın Hızı: 320 km/sa

Altın Kartal'ın Hızı: 320 km/sa

Altın Kartal, Kuzey Amerika'daki en büyük yırtıcı kuştur. Bu güçlü kartalın uzunluğu 66-100 cm arasındadır ve ağırlığı 7 kg'dır. Altın kartalların kanat açıklığı 2,3 metreyi buluyor. Avlarına yükseklerden dalarak saldırırlar. Dünyanın en hızlı kuşlarından biri olarak altın kartal dalış sırasında maksimum 320 km/sa hıza ulaşır.

Uzun, geniş kanatları sayesinde altın kartal havada uzun süre uçabiliyor. Aynı zamanda çok güçlü bir görüşe sahip ve avını çok yüksek mesafeden tespit edebiliyor. Altın kartal avını fark ettiğinde ona daima şaşırtıcı bir hızla dalar. Büyük dalış hızı ve keskin pençeleri ile avı kolayca yakalarlar. 3000-4500 metre yükseklikte uçabilirler.

Dünyanın En Hızlı Kuşu: Bayağı Doğan (Gökdoğan): 390 km/sa

Bayağı doğan

390 km/sa azami hıza sahip olan Bayağı Doğan (Alaca Doğan, Peregrine veya Gökdoğan) dünyadaki en hızlı kuştur. Antarktika hariç her kıtada bulunan en yaygın yırtıcı kuştur. Yetişkin bayağı doğan uzun sivri kanatlarında güçlü kaslar barındırır. Bu kaslar kuşa uçuşta olağanüstü bir hız verir. Kanatlarındaki sert tüyler rüzgarın sürüklenmesini ortadan kaldırır.

Bayağı Doğan avlanırken muhteşem bir dalış sergiler. Küçük kuşları avlamadan önce yükseklere tırmanırlar. Dalışın olağanüstü hızı nedeniyle bayağı doğanın avı temas anında ölür. Diğer kuşların aksine bayağı doğanın güçlü bir kalbi ve son derece verimli akciğerleri var. Böylece dalış sırasında ulaştıkları yüksek hızda bile vücutları yeterli oksijene sahip olur.

Dünya'nın En hızlı Kuşlarının Hızlıdan Yavaşa Sıralaması

SıraKuşUçuş hızı (Km/saat)
1Bayağı Doğan (Gökdoğan)390
2Altın Kartal320
3Ak Sungur210
4Beyaz Boğazlı İğne Kuyruk180
5Delice Doğan160
6Fırkateyn Kuşu150
7Mahmuz Kanatlı Kaz140
8Kırmızı Göğüslü Mergus130
9Gri Başlı Albatros125
10Yaban Ördeği120
Dünyanın en hızlı kuşları