Tarihin en büyük soygunları

Yazar Ali Artur
tarihin en büyük soygunları

FBI verilerine göre sadece 2018 yılında ABD'de 4000'nin üzerinde banka soygunu girişimi oldu. Bu girişimlerin sadece yüzde 4'lük bir kısmında hırsızlar birkaç bin dolar ile kaçmayı başardı. Bu oran istisna sayılabilecek kadar düşüktür. Kurnazlık, kaba kuvvet ve şans faktörleri bazı azılı hırsızların tarihin en büyük banka soygunlarını yapmasına neden olmuştur. Tarihe geçmiş bu soygunları görelim.

Tarihteki en büyük soygunlar

Banco Central soygunu

  • Fortaleza, Brezilya; 2005
  • Çalınan: 70 milyon $

Brezilya'da bulunan Banco Merkez bankasından 2005 yılında 70 milyon dolar değerinde Brezilya Reali çalındı. Soyguncular önce merkez bankasına yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bir ev kiraladı. Evi kiralayanlar aynı zamanda çete üyesi olan ve kendilerini karı koca gösteren kişilerdi. Kira işlemleri bittikten bir gün sonra aslen paravan bir şirket olan bir peyzaj firmasına çevre düzenlemesi işi için kira evi devrettiler.

Soyguncu üyelerden oluşan bu peyzaj firmasının çalışanları belli saatlerde çevre düzenlemesi yaparken günün diğer saatlerinde üç ay boyunca kiralanan evin içerisinden merkez bankasının altındaki kasa dairesine 76 metre derinliğinde bir tünel kazdı. Tünelin bitmesi ve hedefe yaklaşması ile beraber Ağustos ayının ikinci haftası soygun eylemi gerçekleşti.

Evin altından banka kasasına kazılan tünel
Evin altından banka kasasına kazılan tünel

Soygunla beraber çalınan paranın ve hırsızların ele geçirilmesi için harekete geçen yerel güvenlik kuvvetleri ne yazık ki paranın büyük bir kısmını geri almayı başaramadı.

Brink's-MAT soygunu

  • Londra, 1983
  • Çalınan: 26 milyon £ (41 milyon $)

1983 yılında Londra'da gerçekleştirilen soygunda yaklaşık 41 milyon dolar değerinden altın külçe, elmas ve nakit para çalındı. 26 Kasım günü erken saatlerde altı soyguncu Londra'nın uluslararası serbest ticaret bölgesinde bulunan Brink's-MAT'e ait deponun olduğu bölgeye geldiler. Soyguncular, soygundan önce anlaştıkları deponun güvenlik amiri yardımcısı ile çalıştılar. Bu noktadan sonra işler biraz karıştı; soyguncuların hedefinde kasada oluğunu umdukları 3,5 milyon sterlin değerinde nakit para vardı. Fakat nakit deposuna girdiklerinde işler değişti.

Soygun sonrası yapılan araştırmalara göre nakit depo kasasında Johnson Matthey madencilik firmasına ait olduğu söylenen ve banka tarafından kayıt altına alınmayan (merkez bankasına ibraz edilmemiş, vergiden muaf değerli maden) külçe altınlar ve elmaslar olduğu fark edildi. Bu noktadan sonra soyguncular tüm değerli madenler ve nakit para ile beraber kaçtılar. Güvenlik kuvvetleri çalınan altınların bir tek külçesini dahi geri alamadı ve Johnson Matthey Bankası ise olayın ardından tatminkar bir açıklamada bulunamadı.

Yapılan araştırmalarda kafaları kurcalayan büyük bir gizem vardı. Soygun öncesi 3,5 milyon sterlin değerindeki parayı çalmak için gelen ve bu miktar için hazırlık yapan soyguncular, hesapta olmayan külçe altınlar ve elmasları nasıl çıkarmış ve kaçırmak için nasıl bir lojistik yöntemi geliştirmişlerdi. Ek olarak, Johnson Matthey madencilik firması neden kayıt altına alınmayan değerli madenler için çalınma sigortası başvurusu yapmamıştı.

Securitas deposu soygunu

İngiltere tarihinin en büyük nakit soygunu olan Securitas deposu soygununda hırsızlar yaklaşık 93 milyon dolar değerinde nakit parayı çaldılar. Bu küstah soygun, İngiliz tarihindeki en büyük nakit soygunu olmaya devam ediyor ve bu listedeki diğer soygunlara kıyasla daha şiddetli bir vizyonla gerçekleştirildi.

Polis kılığına giren soyguncular önce hem Securitas şube müdürünü hem de ailesini kaçırdılar. Ağır silahlı hırsızlar ardından şube müdürünü depoya getirdiler ve depoda bulunan 14 kişiyi bağlayarak şube müdürünü nakit kasasını açmaya zorladılar. Çete üyelerinin çoğu sonraları yakalandı ve mahkum edildi. Ancak içlerinden bir kişinin çalıntı parayla Batı Hint Adaları'nda özgürce yaşadığı söyleniyor.

Northern Bank soygunu

  • Belfast, Birleşik Krallık; 2004
  • Çalınan: 26,5 milyon £ (41 milyon $)

Yılbaşından günler önce 20 Aralık 2004'te Kuzey İrlanda'nın Belfast bölgesinde gerçekleştirilen soygunda 41 milyon dolar nakit para çalındı. Memur kılığına bürünen soyguncular bankanın iki üst düzey yöneticinin evlerine girerek kendilerini ve ailelerini rehin aldı. Hırsızlar ertesi gün, silah zoru ile rehin aldıkları yöneticilere sıradan bir gün gibi işe gitmelerini ve mesai bitiminde ise kendilerini içeri almalarını söyledi.

Plan istenildiği gibi uygulandı ve mesai bitimi kasaya giren hırsızlar içeriyi boşaltıp rehin aldıkları aileleri serbest bıraktılar. Bugün bile ne çalınan paralardan ne de soygunculardan haber yoktur. Fakat İngiliz istihbaratı o dönemde gerçekleştirilen soygunun IRA tarafından düzenlendiğini öne sürüyor.

Irak Merkez Bankası soygunu

  • Bağdat, Irak; 2003
  • Çalınan: 920+ milyon $

2003 yılında gerçekleşen bu olay tarihteki en büyük banka soygunudur. Bu azılı cesur hırsızlığın, Amerikan'ın Irak'ı işgalinden birkaç gün önce doğrudan Saddam Hüseyin tarafından emredildiği belirtiliyor. Raporlarda suçun ardından Hüseyin tarafından imzalanan bir notun ortaya çıktığı geçer. Rapora göre notta Saddam Hüseyin bankanın 920 milyon doları çekmesi ve oğlu Kusay'a vermesini yazmıştır.

Kusay sonraki beş saati bilinmeyen başka bir kişiyle parayı araçlara yüklemeye harcamıştır. Araçlar açıklanmayan bir yere gittiler. Bugün kayıp paranın ne kadarının kurtarıldığı belli değil ancak Hüseyin'in saraylarından birine yapılan baskında en az 650 milyon doların keşfedildiğine inanılıyor.

HSBC Bank Ortadoğu soygunu

  • Beyrut, Lübnan; 1976
  • Çalınan: 20-50 milyon $

Lübnan'daki iç savaşın sıcağında Filistin Kurtuluş Örgütü ile bağlantılı bir grup yan taraftaki bir kilisenin içinden banka duvarını patlattı. Ardından HSBC bankasının kasasını açmak üzere bir çilingir ekibi tutuldu. Hırsızlar işlerini bitirdikten sonra ellerinde 50 milyon dolar değerinde altın, nakit, hisse senedi ve mücevherle alandan uzaklaştılar.

Knightsbridge Güvenlik Deposu soygunu

  • Londra; 1987
  • Çalınan: 62 milyon £ (97 milyon $)

Yaşamı boyunca 50'den fazla banka soygununa karışan İtalyan playboy Valerio Viccei tarafından işlenen bu operasyonun yürütülmesi şaşırtıcı derecede basit olmuştur. İş saatlerinde bir emanet kasası açma kisvesi altında bankaya girdikten sonra silahlı suç ortağı ile hem müdürü hem de güvenlik görevlilerini kontrol altına aldılar.

İçeri daha fazla ekip üyesinin girmesini sağladıktan sonra olabildiğince fazla sayıda kasayı patlatarak açtılar. Nakit, mücevher ve diğer değerli eşyalar ile en az 62 milyon sterlin çalarak dışarı çıktılar. Viccei, Güney Amerika'ya kaçarak kısa bir süre özgürlüğün tadını çıkardı ancak İngiliz yetkililer tarafından bulundu. Bulunması oldukça kolay oldu: Ferrari Testarossa'sını satın almak ve transferini sağlamak için İngiltere'yi ziyarete geldiğinde yakalandı.

Dar Es Salaam Bankası soygunu

  • Bağdat, Irak; 2007
  • Çalınan: 282 milyon $

Çoğunlukla Amerikan parasının çalındığı bu büyük 2007 soygununa dair ayrıntılar genel olarak gizemini korumaktadır. Irak İçişleri Bakanı soygunun tamamının banka için çalışan bir çift güvenlik görevlisi tarafından tasarlandığını belirtmiştir. İddia edildiği üzere bölgede dolaşan milislerle bağlantılı kimselerdi. Daha fazlası bilinmiyor.

Büyük Tren Soygunu

  • Buckinghamshire, İngiltere; 1963
  • Çalınan: 2,6 milyon £ (4,1 milyon $)

Plan, yüksek kıymette kargolarla dolu Glasgow'dan yola çıkan bir Royal Mail trenini durdurmaktır. Her şey ince ayrıntısına kadar ölçülmüş ve tüm operasyon birkaç ayda tasarlanmıştı. 15 soyguncudan oluşan bir çete yol kenarındaki sinyalleri değiştirerek treni ıssız bir yerdeyken durdurdular. Kondüktör kontrol altına alındı ve tüm ganimet talan edildi. Bu soygun o zamandan bugüne birkaç film ve kitaba konu olmuştur.

Dunbar Armored soygunu

  • Los Angeles; 1997
  • Çalınan: 18,9 milyon $

ABD'de şimdiye kadar meydana gelen en büyük nakit soygunu Dunbar Armored aracının soyulmasıdır. Soygun içeriden yapılan bir işti. Soygunun beyninde bölgede çalışan bir güvenlik müfettişi bulunuyor. Müfettiş, bir Cuma gecesi beş çocukluk arkadaşını alarak kasayı tutan korumaları pusuya düşürerek hırsızlığa koyuldu.

Ganimete eriştiklerinde parayı U-Haul aracına yüklediler ve bölgeden kaçtılar. Soygunun failleri asla bulunamayacak gibi görünürken faillerden birinin özensiz davranışları ve sonunda olayı itiraf etmesi her şeyi açığa çıkardı. Yine de bugün hala paranın yarısından fazlası geri getirilebilmiş değildir.