Var Olduklarına İnanması Güç Hayvanlar

Yeryüzünde ve okyanuslarda görene kadar inanamayacağınız ilginç hayvanlar var.

Yazar Burcu Kara
ova çizgili tenrek (1)

Yaşayan tüm canlıları alıp biraz yeterli zamanla (yaklaşık bin yıl gibi) ve bir de evrimin güçlü katkısıyla tuhaf yaşam formları elde etmek mümkün. Tabii her tuhaf olan şey zamanla normal gelir. Bu yüzden bazen gerçekten tuhaf olan canlı türlerine yeteri kadar dikkat etmiyoruz. Bu gezegende fotoğrafına rastlamadığımız pek az canlı kaldı. Biz de yaşamın bu geniş kataloğunu inceledik ve varlığından muhtemelen haberdar olmadığınız hayvanları seçtik.

Var Olduklarına İnanması Güç Hayvanlar


Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı

Kırmızı dudaklı yarasa balığı

Bu kırmızı dudaklı yarasa balığının bu dudaklara sahip olmasının sebebi kanlı bir yemek ya da ruj değil. Bilim insanları dudaklarının, eşini etkilemekte önemli payı olduğunu düşünüyor. Bu fener balığı avlanırken avını tuzağa düşürür ve bu görev için özel olarak tasarlanmış sırt yüzgecini kullanır. Zaten bu balık çok iyi bir yüzücü olmadığından başka şansı da yok. Hatta yüzgecini daha çok deniz tabanında yürümek için kullanıyor.

Ova Çizgili Tenrek

Ova çizgili tenrek

Madagaskar'da bulunan ova çizgili tenrek kır faresi ile kirpinin bir birleşimi gibi görünüyor. Erişkin tenrekler ortalama 14 cm iken, bilim insanlarının verilerine göre 17 cm'e kadar ulaşanları bulunmakta. Ova çizgili tenrek sırtındaki titreşim sağlayan tüyleriyle iletişim kuruyor. Ancak burada kullandığı tüyler yırtıcı hayvanlardan korunmak için kullandığı sert dikenlerinden farklı.

Japon Örümcek Yengeci

Japon örümcek yengeci

Eğer bacaklarının uzunluklarını da hesaba katacak olursanız Japon örümcek yengecinin boyu 3,5 metreyi bulabiliyor. Sadece gövdesinin uzunluğu 38 cm. 8 uzun bacağı ve gövdesiyle yaklaşık 20 kg gelebiliyor. Ayrıca dünyanın en büyük eklembacaklı hayvanı. Zaten isminden de anlaşılacağı üzere bu hayvan çoğunlukla Japonya'nın etrafını saran sularda bulunmaktadır.

Püsküllü Geyik

Püsküllü geyik

Çin'de bulunan erkek püsküllü geyiklerin adeta bir vampiri andıran bir çift korkutucu köpekdişi var. Sadece bu da değil ayrıca sivri uçlu küçük boynuzları da bulunuyor. Bu otçul canlı elbette kimsenin kanını içmeyecek. Dişlerini ve boynuzlarını çiftleşme mevsiminde kavga etmek için kullanıyor.

Mavi Deniz Tavşanı

Mavi deniz tavşanı

Kabuksuz bir deniz salyangozu türü olan mavi deniz tavşanı, yaşamını suda baş aşağı yüzüp Portekiz savaş gemisi gibi canlıları avlayarak geçiriyor. Bu küçük deniz salyangozu Portekiz savaş gemisi ile savaşırken denizanasının dokunaçlarından gelen zehri vücudunda depolar ve sonraları kendini korumak için kullanır.

İnsanlara saldırarak birçoklarının ciddi acı çekmesine de sebep oluyor. Tepeden tırnağa mavi beyaz görünse de aslında sırtının üstü gümüş renktedir. Bu yapısı altında yüzen diğer avcıları yanıltmak içindir. Üst tarafındaki mavi beyaz renk ise havada uçan vahşi hayvanlardan gizlenmesini sağlıyor.

Dev Balık Kenesi

Dev balık kenesi

Dev balık kenesinin (Giant isopod) görünüşü haddinden fazla büyümüş bir tesbih böceğini ya da tahtakurusunu andırır. Şimdiye kadar görülmüş en büyük balık kenesinin uzunluğu 50 cm'dir. Bu devasa kabuklu hayvan Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu'nun tabanında 170 ila 2100 metre arasındaki derinlikte bulunuyor. Beslenme önceliği okyanus tabanına inen leşlerdir. Ancak beslenmeye çok da zaman harcamaz. Doğasının dışına çıkarılan bir dev balık kenesinin bir yıl boyunca yemek yemediği görülmüştür.

Yaldızlı Bambu Maymunu

Yaldızlı bambu maymunu

Sincap kuyruğu, baykuş gözü ve rakunu andıran suratıyla yaldızlı bambu maymunu (Ay–ay) uyumsuzlukların bir araya geldiği bir görünüme sahip. Yaldızlı bambu maymunu Madagaskar adasında bulunan bir lemur türü ve yaşamını tıpkı bir ağaçkakan gibi sürdürüyor. Beslenirken ağaçların üzerinde tepinip böceklerin yerini tespit eder. Ardından ağacı kemirerek üzerinde delik açar. Uzun ve ince parmaklarıyla yemeğe erişir.

Yıldız Burunlu Köstebek

Yıldız burunlu köstebek

Eski tip Nintendo video oyunlarındaki boss'ları andıran bu yıldız burunlu köstebek Kanada ve Amerika Birleşik Devletler'de yaşıyor. Garip şekilli suratını kazdığı tünelleri bulmak için kullanır. Yıldız şekilli burnu sinir hücreleriyle kaplıdır ve bu sayede toprağın altında dolaşırken sismik dalgaları hissedebildiği düşünülür.

Blobfish

Blobfish

Blobfish Avustralya ve Yeni Zelanda derin sularında yaşıyor. Derin suda yaşama becerisi jelatinimsi gövdesinin sudan yüksek yoğunluğa sahip olmasında gizlidir. Bu yapısı sayesinde deniz tabanına yakın yüzebilir. Buraya kadar her şeyiyle normal bir balık gibidir. Ancak derin sulardan çıkarıldığında yüksek basınçlı ortam yüzünden bu tuhaf görünüme bürünüyor.

Goblin Köpek Balığı

Goblin köpekbalığı

İğneye benzeyen dişleri, boncuk gözleri ve uzun burnu ile korkutucu görünüme sahip bu hayvan köpek balığından çok goblini andırdığından bu adı almıştır. Goblin köpek balığı son 125 milyon yılda çok az değişime uğramış bir köpek balığı soyundan geliyor. Yaklaşık 4 metre uzunluğa erişebilen bu köpek balığı yaşamını derin sulardaki deniz tabanında yemek arayarak geçiriyor.

Sayga Antilobu

Sayga antilobu

Gövdesi itibariyle sayga antilobunun herhangi bir antiloptan farkı yok gibi. Ancak burnu ve kafa yapısına gelindiğinde gagamsı ve hortumlu burnuyla tamamen farklı bir hayvan oluverir. Daha çok deve ile filin karışımını andırır. Ne yazık ki sayga antilobu bir zamanlar Asya ve Avrupa'da geniş alanlara yayılmış bir türken artık sadece Rusya ve Kazakistan'ın küçük bölgelerinde bulunan ve nesli tükenme tehlikesinde olan bir hayvandır. Sayga antilobunun bu uzun burnu yazları tozlu havayı filtrelemesine, kışları ise soğuk havayı ısıtmasına yarıyor.

Gerenuk

Gerenuk

Gerenuk ismi "zürafa boyunlu" anlamına gelen Somali'ye özgü bir kelimedir. Ancak boyunları zürafalarla ortak olan tek özellikleri değildir. Gerenukların da tıpkı zürafalar gibi su içmelerine gerek yok. Su ihtiyacını ağaç dallarından, çalılıklardan, asmalardan ve diğer bitki çeşitlerinden karşılıyor. Yalnızca 2 haftalıkken arka ayaklarının üzerinde dengede durabilirler.

Dumbo Ahtapotu

Dumbo ahtapotu

Dumbo ahtapotunun ismi, dev yüzgeçlerinin kulaklı çizgi film karakteri fil Dumbo'yu andırmasından geliyor. Yüzgeçlerini yüzerken kendine yön vermek için kullanıyor. Derin okyanuslarda yaşayan Dumbo ahtapotunun mürekkebi yok. Çünkü diğer avcıları mürekkebi ile kör etmesi derin okyanusun karanlığında fayda sağlamayacaktır. Ancak boyutunu ve rengini değiştirebiliyor.

Pembe Armadillo

Pembe armadillo

Pembe armadillo, üzerine armadillo kabuğu geçirmiş bir yavru tavşan gibi görünür. 8 ila 10 cm uzunlukta olan pembe armadillo Arjantin'de yaşıyor. Geçirdiği evrim çöl hayatına uyum sağlayacak şekildedir. Bu küçük canlı toprakta oyuklar açar. Bunu yaparken vücudunun düz üst kısmıyla toprağı sıkılaştırarak tünelin çökmesini engeller.

Dev Yumuşak Kabuklu Kaplumbağa

Dev Yumuşak Kabuklu Kaplumbağa

Devasa yumuşak kabuklu kaplumbağa (Trionychidae) tıpkı erimiş bir kaplumbağa gibi görünür. Birbirine yakın gözleri ve kare şekilli kafasıyla aslında "kurbağa kafalı yumuşak kabuklu kaplumbağa" ismini daha çok hak ediyor. Asya'nın göllerinde, nehirlerinde ve akarsularında yaşayan bu tatlı su hayvanının boyu yaklaşık 2 metreyi bulabiliyor.

Geniş alanları içine alan habitatlarına rağmen Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde ve nesli tükenmekte. Ancak bulunan yuva ve yumurta sayılarına göre hala umut var.

Mor Kurbağa

Mor kurbağa

Hindistan'ın Batı Gat Dağları Bölgesi'nde bulunan mor kurbağa, şişman ve yağlı vücuduyla bilinir. Yaşamının çoğunu yeraltında geçiren mor kurbağa, yeryüzüne her yıl sadece 2 haftalığına çiftleşmek için çıkar. Beslenmesini dahi yerin altındaki karıncaları tüketerek yapar.

Okapi

Okapi

Okapiler bacaklarındaki çizgilerle bir tür zebrayı ve gövdesi ve kafasının şekliyle bir tür atı andırır. Ancak Okapinin geniş dik kulakları ve mavimsi dili aslında gerçek türünü belli ediyor; kendisi bir zürafa. Okapi aslında Batı dünyasının ilgisini 1800'lerde araştırmacı Henry Morton Stanley'nin seyahat günlüğünde bu hayvandan bahsetmesiyle çekti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ulusal hayvanı olan okapiler bu ülkedeki yağmur ormanlarında yaşıyor.