Yağmur Neden Uykuya Neden Oluyor?

Bazı bilim insanları yağmurun neden bazı insanlarda uykuya neden olabileceğini açıklamak için birkaç farklı teori önermişlerdir. İşte birkaç olası açıklama.

Yazar Burcu Kara
neden yağmurlu havada uyuruz

Birçok insan yağmurlu bir günde daha çok uyumak istediğini fark eder. Hatta daha kolay uykuya dalmak için yağmur sesi videosu dinlemek bunlar arasında. Önceki yazımızda yağmurun neden bazı insanları mutlu hissettirdiğinden bahsettik. Bu olaya benzer şekilde, yağmurun uyku getirmesinin arkasında bazı bilimsel etkenler var. Aşağıda bunlardan bahsediyoruz.

Yağmur ile Uyku Arasındaki Bağlantı

Yağmurlu günlerde daha uykulu hissediyorsanız bu alışılmadık bir durum değil. Böyle günlerdeki tembel ruh halinin arkasında birkaç bilimsel neden var. Hava, ruh halini iyi veya kötü anlamda değiştirebilir. Yağmurlu günler de buna dahildir. Peki yağmur neden yorgunluk getirir veya gökyüzü pusluyken enerjimiz neden düşük olur? Ayrıca yağmur sesi dinlemek neden uyumayı kolaylaştırır?

Havadaki Artan Negatif İyon

Yağmur yağarken havadaki negatif iyon içeriği artıyor. Yağmurlu bir günde yıldırım ve yağmur ile hava arasında oluşan sürtünme büyük miktarda negatif iyon üretilmesine neden oluyor.

Negatif iyon sayısındaki artış insan sinir sistemini, kardiyovasküler sistemi, kan sistemini ve solunum sistemini önemli ölçüde iyileştirme özelliğine sahip. İnsanlar negatif iyonun yükseldiği havalarda daha rahat hissediyor. Hatta negatif iyon sakinleştirici ve hipnoz etkisine bile sahip. Bunlar, insanların kolayca uykuya dalmasına yardımcı olan faktörler arasında.

Bu nedenle bazı insanlar negatif iyon cihazı satın alırlar ve böylece rahatlamak ve uyumak istedikleri zaman iyon üretirler. Yine de cihazın kalitesine dikkat etmek önemli, bazılarının iyon üretimi düşüktür ve bazıları sağlığı kötü etkileyen ozon üretir.

Beyaz ve Pembe Gürültü

Çatıya düşen yağmur sesi beyaz gürültüdür. Beyaz gürültü, insan sesinin duyabileceği her frekansta sesin üretilip birleştirilmesiyle oluşuyor. Tıpkı her rengin birleşiminin beyaz rengi üretmesi gibi. Çarpan kapının sizi uyandırması sesin şiddetinden değil değişen frekansındandır. Beyaz gürültüde, ses tutarlıdır. Frekans değişimi neredeyse yoktur ve bu da diğer sesleri maskeler. Sonuç olarak beynin yağmur sırasında uyuması kolaylaşır. Tıpkı hastalarda kullanılan beyaz gürültünün uyuma süresini %40'a kadar azaltması gibi.

Bununla birlikte yağmur sesi daha derinden gelirse bu pembe gürültü olur. Beyaz gürültü ile benzerdir ancak daha toktur. Yaprak hışırtısı bu sese bir diğer örnek. Pembe gürültünün beyinde yarattığı dalgalar uykuyu kolaylaştırıyor.

Ninni Yerine Yağmur Sesi

Yağmurun ninni yerine geçebileceğini hiç düşündünüz mü? Yağmur sesindeki dingin ritim insanların hızlı bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olabiliyor. Düşen yağmurun çıkardığı ritmik tıkırtı sesi tıpkı ninni gibidir ve dinlendiricidir.

Araştırmalar, insan beynine ulaşan yağmur sesinin beynin bilinçsizce gevşemesine neden olduğunu buldu. Bu gevşeme, insan beyninin uyurken ürettiği alfa dalgalarına çok benzerdir.

Yağmur sesi 0 ile 20 kHz arasında yer alıyor. Bu aralıktaki ses genellikle insanı rahat hissettirir. Bununla birlikte, yağmur sesinin ortasında gelen ani bir gök gürültüsü kişiyi strese sokabilir ve sonuç olarak vücuttaki kortizol seviyesini yükseltebilir. Yine de bu gök gürültüsünü bir videodan dinlediğinizde aynı etkiyi yaratmıyor; aksine sesin kudreti dinleyiciye dinginlik veriyor.

Havadaki Azalan Oksijen

Oksijen beyni uyarır ve tazelenmiş hissettirir. Yağmur yağdığında havada daha fazla su buharı oluşur. Bu da daha düşük hava basıncına ve oksijen içeriğinde görece azalmaya neden oluyor. Böyle durumlarda beyin gevşemeye başlar ve insan uyumak ister.

Artan Melatonin Salgısı

ışık ve beyinde melatonin salgılanması-2
Görsel düzenleme: evrenatlasi.com

İnsan beyni karanlıktayken uyku hormonu olan melatonin salgılıyor. Melatonin, uykuyu düzenleyen sirkadiyen ritmi değiştirme özelliğine sahip. Yağmurlu günlerde kara bulutlar güneşi kapattığından etraf kararır. Dolayısıyla beyin tarafından salgılanan melatonin artarak insanı uykulu hale getirir.

Aynı zamanda gözlerimiz de uykuyla ilgili bir protein üretiyor. İlginçtir ki, ışık ne kadar parlaksa protein o kadar az sentezleniyor. Benzer şekilde ışık ne kadar yoğunsa protein sentezi artıyor. Uykuya dalmak kaçınılmazdır.

Psikolojik Çağrışımlar

Bazı uzmanlar insanların yağmur fırtınaları sırasında hissettikleri uykululuğun yağmurlu hava ile psikolojik ilişkilerden kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Örneğin, eğer bir kişi yağmuru içeride kalmak ve kestirmekle ilişkilendiriyorsa, fırtına sırasında uykulu hissetme olasılığı daha yüksek olabilir.

Kısıtlanan İnsan Faaliyeti

Yağan yağmur insan faaliyetlerini sınırlar. Birçok insan artık açık hava egzersizi yapamaz. Yapacak hiçbir şeyi olmayan insanlar için uyumak muhtemelen en iyi seçim haline gelir. Herkes rahatlamaktan hoşlanır ve uyku da beyin için bir tür zevktir.

İnsanlar yağmurlu günlerde daha çok uyuyor olsa da, bu daha iyi uyku kalitesi çektikleri anlamına gelmiyor. Çünkü yağmur yağdığında havada daha az oksijen olur. İnsan uzun bir uykudan uyandıktan sonra bile hala zayıf ve uykulu hissedecektir. Sonuç olarak yağmurlu havada yataktan kalkmak daha fazla çaba ister.

Ayrıca barometrik basınçtaki değişiklik de iyi bir uyku almayı ve dinlenmiş hissetmeyi zorlaştırır. Bazı araştırmalar insanların güzel havalarda yağmurlu havalardan daha iyi uyuduğunu gösterdi.