H.P. Lovecraft: 6'da Hikaye Yazdı, 7'de Gazete Çıkardı, Yoksul Öldü

Howard Phillips Lovecraft, kısaca H.P. Lovecraft, Amerikalı bir yazar ve şairdir. 1890 yılında Rhode Island'da doğmuş ve 1937 yılında burada hayatını kaybetmiştir. Lovecraft, en çok korku ve bilimkurgu edebiyatı türlerindeki eserleriyle tanınır.

Yazar Ata Hunu
hp lovecraft

H.P. Lovecraft (Howard Phillips Lovecraft), fantastik ve bilim kurgu yazarlığında yeni bir akım başlatmasıyla tanınan Amerikalı bir korku bilim kurgu yazarıydı. Kırılgan sağlığı nedeniyle sık sık evde bulunmak zorunda kaldı. Bu yüzden okulunu bitiremedi ancak kendi kendini eğitti. Yaşına göre çok ileri kitaplar okurdu. H.P. Lovecraft ilk hikayesini altı yaşında yazdı, 24 yaşında mesleği yazarlık oldu. İşini tanıtamayacak kadar utangaç olduğu için yeteneğinin karşılığını alamadı ve eserlerinin çoğu ucuz dergilerde yayımlandı. Hayatı boyunca yoksulluk içinde yaşadı ve masraflarını karşılamak için sık sık hayalet yazarlık yaptı.

İki arkadaşı August Derleth ve Donald Wandrei ölümünden sonra hikayelerini topladı ve yayımlanması için düzenleme yaptı. Onlara kalmasaydı, dünya bugün edebiyat dünyasında büyük değere sahip o eserlerinden hiç haberdar olmayacaktı.

H.P. Lovecraft'ın Hayatı

Lovecraft'ın yazılarının modern popüler kültür üzerindeki etkisi güçlüdür. August Derleth, Robert E. Howard, Robert Bloch, Fritz Leiber, Clive Barker, Stephen King, Alan Moore, Neil Gaiman ve Mike Mignola gibi diğer birçok yazarı etkiledi ve ilham verdi. Batman'deki Arkham şehrine adını verdi, kısa hikayesi Black Sabbath'ın albümüne ilham oldu.

Howard Phillips Lovecraft, 20 Ağustos 1890'da ABD'nin Rhode Island, Providence şehrinde doğdu. Babası Winfield Scott Lovecraft seyyar mücevher ve değerli metal satıcısıydı. Annesi Sarah Susan tanınmış bir işadamının kızıydı.

1893'te Howard üç yaşındayken babası Chicago'ya gitti ve ileri aşamaya ulaşmış frengi hastalığı nedeniyle burada sinir krizi geçirdi. 1898'deki ölümüne kadar Providence'ta hastaneye kaldırıldı. Howard, ailesinin tek çocuğuydu. Babası hastaneye kaldırıldıktan sonra anne tarafından dedesinin evine taşındı. Burada annesi, büyükbabası ve teyzeleri ile yaşadı. Dedesi genç Howard üzerinde büyük etkiye sahip oldu ve ona klasik edebiyat ve şiire dair takdir duygusu aşıladı. Torununu okumaya teşvik etti ve ona birçok kitap verdi. Ayrıca birçok korku hikayesi de anlattı, bu durum Howard'ın korku türüne ilgi duymasını sağladı.

Dahi olarak doğan Howard'ın iki yaşında tüm bir şiiri ezberinden söyleyebildiği aktarılır. Ayrıca üç yaşında okumayı sökmüştü. Beş yaşına geldiğinde "Binbir Gece Masalları"nı bitirdi ve takma ismi olarak "Abdul Alhazred"i benimsedi.

Altı yaşında İlk Hikayesini Yazdı

Altı yaşında Yunan mitolojisine ilgisi gelişti ve Thomas Bulfinch'in 'Age of Fable' kitabını ve 'İlyada' ile 'Odise' destanlarının çocuk versiyonlarını okudu. Hatta aynı yıl 'Soylu Kulak Misafiri' adlı ilk hikayesini yazdı ancak bugüne ulaşmadı. Ayrıca altı yaşındayken anneannesini kaybetti. Daha sonra, sağlığını ve resmi eğitimini etkileyen güçlü kabuslar görmeye başladı. Okula kaydolmasına rağmen sekiz yaşına kadar zar zor devam edebildi.

Yedi Yaşında İlk Şiiri ve Bilim Gazetesi

Evde kendini eğitmeye devam eden Howard 1897'de ilk şiiri olan "Odise Şiiri"ni yazdı. Homeros'un "Odise"sine dayanan 88 satır uzunluğunda kafiyeli bir şiirdi. Aynı zamanda Lovecraft'ın hayatta kalan en eski eseridir.

1898'de henüz sekiz yaşında kimya ve astronomi ile tanıştı. Büyüdüğünde astronot olmayı hayal ederek hikaye yazmaya ve okumaya devam etti. Aynı sıralarda, Edgar Allen Poe'nun yazılarına da ilgi duymaya başladı.

1899'da baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi çeşitli rahatsızlıklar yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. Aynı yıl hektograflı bir dergi olan 'Bilimsel Gazete'yi çıkardı ve arkadaşlarına dağıttı.

13 Yaşında Astronomi Dergisi

Howard dört yıl evde okuduktan sonra 1903 civarında okula döndü ve "Hope Lisesi"ne kabul edildi. Yine aynı yıl 'Rhode Adası Astronomi Dergisi"ni çıkardı ve arkadaşları arasında dağıttı. "Scientific Gazette" gibi o da 1907'ye kadar sürdü.

Mart 1904'te büyükbabası Whipple Phillips vefat edince mali durumları kötüleşti. Angell Caddesi'nde doğduğu evin yakınındaki çok daha küçük bir eve taşınmak zorunda kaldılar.

Finansal sıkıntılarını kabul etmekte zorlanan Howard, intihar etmeyi düşündü. Suya atlamayı planlayarak sık sık nehir tarafında ata binerdi. Fakat kısa süre sonra normal hayatına dönmeye karar verdi ve 1905'te "Mağaradaki Canavar"ı yazdı.

1906'da astronomi üzerine yazdığı bir mektubu 'Providence Pazar Dergisi'nde yayımlandı. Bu anlamda H.P. Lovecraft'ın ilk basılı yazısı olmuştur. Çok geçmeden "The Pawtuxet Valley Gleaner" ve "The Providence Tribune" gibi dergilerde aylık astronomi köşesine sahip oldu.

1908'deki son muayenesinden bir süre sonra sinir krizi geçirdi ve diploma alamadan okulu bırakmak zorunda kaldı. Durumu kendisini o kadar etkiledi ki inzivaya çekildi. Beş yıl boyunca tüm zamanını uyuyarak ve okuyarak geçirdi; hava kararmadan asla dışarı çıkmazdı.

H.P. Lovecraft'ın Kariyeri

H.P. Lovecraft

1913'teki bir olay H.P. Lovecraft'ı bu inzivadan çıkarmış ve yazarlık kariyerine başlamasını sağlamıştır. Fred Jackson isimli bir yazar "Argosy" adlı ucuz bir dergiye sıkıcı aşk hikayeleri yazıyordu. Bunları okurken o kadar çileden çıktı ki Jackson'a saldıran bir mektup yazdı.

Yazılan mektup Jackson'ın hayranlarının öfkeli tepkisine yol açtı ve Lovecraft ile Jackson'ın savunucuları arasında hararetli atışma başladı. Lovecraft'ın mektupları bir süre sonra Birleşik Amatör Basın Derneği (UAPA) başkanının dikkatini çekti.

Başkan Daas 1914'te Lovecraft'I UAPA'ya katılmaya davet etti. 1915'te 'Muhafazakar' isimli kendi amatör dergisini çıkardı. 13 sayı yayımladı. Aynı anda 'Providence Akşam Haberleri' ve 'Asheville Gazete Haberleri' gibi dergiler için çok sayıda şiir ve deneme yazdı.

İnzivadan çıkan Lovecraft 1908'de "Simyager" adlı kısa bir öykü yazdı ve Birleşik Amatör Basın Derneği'ne gönderdi. Öykü derginin Kasım 1916 sayısında yayımlandı ve Lovecraft'ın yayımlanan ilk kısa öyküsü oldu.

Bir ara amatör gazetecilik geleneğinin önde gelen isimlerinden W. Paul Cook ile temasa geçti. Hem Lovecraft'a onun doğaüstü edebiyat hakkındaki bilgisini genişleten kitaplar gönderdi hem de bu konuya dair sistematik çalışmalar yapmasını ve daha kurgusal eserler yazmasını teşvik etti.

İlk Kurgu Kitapları

Cook'tan cesaret alan Lovecraft, 1917 yazında kurgu yazmaya başladı ve "Mezar" ve "Dagon" kitaplarını çıkardı. Daha sonra birkaç kısa öykü üretti. 1919'da annesi de babasıyla aynı akıl hastanesine yatmıştır.

Ayrıca mektuplar aracılığıyla arkadaşlarıyla düzenli olarak yazışmalar yaptı ve yüzyılın en üretken mektup yazarı haline geldi. Hayatı boyunca toplam birkaç milyon kelimeden oluşan 100.000 mektup yazmıştı. Bu sayı Fransız Voltaire'ın sadece bir gerisindedir. Bunların çoğunu Robert Bloch, Henry Kuttner, Robert E. Howard ve Samuel Loveman gibi yazarlara yazmıştı.

Şubat 1924'te fantezi ve kurgu dergisi Weird Tales'in kurucusu tarafından sihirbaz Harry Houdini için bir hikaye yazması istendi ve bunun için 100 $ (bugünün parasıyla 1500 $) teklif edildi. Dergiye 1923'ten beri katkıda bulunuyordu ve kazançlı teklif neticesinde hayalet yazmayı (birinin yerine yazmak) kabul etti.

H.P. Lovecraft Mart 1924'te evlendi ve Brooklyn'e taşındı. Firavunlara dair ayrıntılı bir araştırmadan sonra "Firavunlarla Hapsolmuş" isimli kurgusunu yazdı. Bu makale "Weird Tales"ın Mayıs-Haziran-Temmuz 1924 sayısında Houdini'nin adıyla yayımlandı. İkili daha sonra birçok projede işbirliği yaptı.

1924'te Lovecraft'ı merkez alan Kalem Club adında bir edebiyat oluşumu kuruldu. Üyeleri tarafından teşvik edilince "Weird Tales"e daha fazla kurgu hikayeler hazırlamaya başladı.

Maddi Sorunlar ve Cthulhu'nun Çağrısı'nı Yazması

Başta New York'taki hayatından keyif almasına rağmen güzel zamanlar uzun sürmedi. Çok geçmeden evde mali sorun ve uyumsuzluklar başladı. Hatta bir iş bulmaya çalıştı ama başarısız oldu. 17 Nisan 1926'da karısı olmadan Providence şehrine geri döndü.

H.P. Lovecraft hayatının son yıllarını Providence'ta geçirdi ancak burada geniş çaplı işlere imza attı. 1926'da Cthulhu'nun Çağrısı'nı tamamladı. Günümüz filmlerini, müziklerini, kitaplarını ve video oyunlarını etkilemeye devam eden en unutulmaz eserlerinden biri oldu.

1927'de "Charles Dexter Ward Vakası" adlı kısa bir roman yazdı. Ancak "öz-bilinçli antikacılığın gıcırdayan hantal bir parçası" olarak gördü ve yayımlamadı. Eser ölümünden sonra yayımlandığında eleştirmenler en iyi eserlerinden biri olduğunu söyleyecekti.

Bu geçim sıkıntısı döneminde yazdığı diğer önemli öyküler 'Dunwich Dehşeti' (1928), 'Deliliğin Dağlarında' (1931), 'Innsmouth Üzerindeki Gölge' (1931) ve 'Zamanın Dışından Gelen Gölge' (1934-1935) oldu. Aynı zamanda arkadaşlarıyla yazışmaya ve çok sayıda mektup üretmeye devam etti.

H.P. Lovecraft Neden Popüler Olmadı?

Birçok şahesere imza atmasına rağmen H.P. Lovecraft hiçbir zaman yeterli kazancı elde edemedi ve son birkaç yılını aşırı yoksulluk içinde geçirdi. Bunun esas nedeni eserlerini tanıtmakta çok utangaç olmasıydı; sonuç olarak eserleri ucuz dergilerde yayımlandı ve pek para kazandırmadı.

Hayatının son iki veya üç yılı özellikle zor geçti. Bu dönemde teyzesinin yanında dökük, pis bir evde yaşadı. Hayalet yazarlıktan ve küçük bir mirastan elde ettiği gelirle hayatta kaldı. Artık eserlerini satmaya dair ilgisini kaybetmişti.

Mali sıkıntılarının yanı sıra ölümüne neden olacak olan bağırsak kanserinin neden olduğu ağrıları da vardı. Bu tür zorluklara rağmen mektuplar yazmaya devam etti, mektuplarını postalama masrafını karşılamak için yiyeceğinden kesti.

H.P. Lovecraft'ın Dünyaca Ünlü İki Eseri

H.P. Lovecraft bugün en çok 1926'da yazdığı kısa öyküsü Cthulhu'nun Çağrısı ile biliniyor. Kendisi bunu "oldukça orta düzey – en kötüsü kadar kötü değil" olarak görmesine rağmen, Peter Canon gibi akademisyenler çalışmasını takdir etmiş ve "korkunun yavaş yavaş kozmik boyutlara ulaştığı yoğun ve incelikli" anlatımı övmüşlerdir.

"Innsmouth Üzerindeki Gölge" ikinci en önemli eseridir. Kasım-Aralık 1931'de yazılan ve Nisan 1936'da yayınlanan bu roman Lovecraft'ın hayatı boyunca kitap şeklinde yayımladığı tek eser oldu.

H.P. Lovecraft'ın Özel Hayatı ve Bıraktıkları

H.P. Lovecraft 3 Mart 1924'te başarılı bir tuhafiyeci, ucuz kurgu yazarı ve amatör yayıncı Sonia Haft Green ile evlendi. Ondan yedi yaş büyüktü ve Brooklyn'de bir apartman dairesi vardı. Evlilikten sonra apartmana yerleştiler ancak sorunlar kısa sürede baş gösterdi.

Green dükkanını kaybetti ve hastalandı. Lovecraft iş bulmaya çalıştı ancak hiç kimse iş deneyimi olmayan 34 yaşındaki bir adamı işe almaya istekli değildi. Green bulduğu bir iş üzerine New York'tan ayrılırken Lovecraft, Brooklyn'de bir ev kiraladı ve geçimini sağlamak için mücadele etti.

17 Nisan 1926'da tekrar Providence'a döndü ve teyzesiyle yaşamaya başladı. Green de Providence'a yerleşmek istedi. Ancak Lovecraft'ın teyzesi Green'i bundan caydırdı ve sonuç olarak hiçbir zaman gerçekleşmeyen karşılıklı boşanmaya gittiler.

1937'nin başlarında Lovecraft'a kanser teşhisi kondu. 10 Mart'ta Providence'daki "Jane Brown Memorial Hastanesi"ne yatırıldı. 15 Mart 1937'de hastanede öldü.

18 Mart 1937'de Swan Point Mezarlığı'ndaki Phillips aile mezarlığına gömüldü.

1977'de hayranları mezarına bir mezar taşı dikti ve üzerine adını, doğum ve ölüm tarihini yazdı ve kişisel mektuplarından birinde yer alan "I am Providence" ifadesini ekledi.

Temmuz 2013'te Providence Şehir Meclisi, Angell ve Prospect caddelerinin kesişme noktasına bir tabela koydu ve burayı H.P. Lovecraft Anıt Meydanı olarak belirledi. Providence Athenaeum kütüphanesi onun bronz büstüne ev sahipliği yapar.