Rakun Köpeği (Nyctereutes procyonoides)

Rakun köpekleri uyurken eşine sarılır ve bu şekilde kış uykusuna yatmayı tercih eder.

Yazar Burcu Kara
rakun köpeği

Doğu Asya'ya özgü olan rakun köpekleri "tanuki" olarak da biliniyor ve Japonya'da önemli bir kültürel simge özelliğini taşıyorlar. Rusya'nın bazı toprakları dahil tümüyle Asya'ya özgüler ve "rakun köpeği" ismi İngilizce'den diğer kültürlere geçmiştir. Bununla birlikte çeşitli özellikleri itibariyle sıklıkla yanlış anlaşılan hayvanlardır. Gür kürkleri, yumuşak bakışları ve nazik tavırları insanların ilgisini çeker. Sulak alanlardan ormanlara, tarım alanlarından kentsel noktalara dek hemen her çevrede rastlanabilen bu hepçillerin beş alt türü bulunuyor. Sevimli rakun köpekleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya topladık.

Rakun Köpeği Hakkında Bilgiler

  • Diğer yaygın isimleri: Tanuki
  • Ömrü: 6-11 yıl
  • Habitatı: Çin, Japonya, Güney Kore, Kuzey Kore, Rusya, Vietnam
  • Boyu: 50-65 cm
  • Ağırlığı: 3-10 kg
  • En yüksek hızı: 40 km/s
  • Popülasyon: Ölçülmedi

Bu türün bilimsel adı olan Nyctereutes procyonoides Yunancadan kabaca "gece gezgini" demektir: Nukt- "gece" ve ereutēs "gezgin" anlamına gelir ve prokyōn ise "köpek-öncesi". Rakun köpeği, şehir sokaklarında ve hatta diğer köpekler gibi evlerde evcil olarak yaşayabiliyor.

Rakun Köpeği Rakunlarla Akraba Değildir

Rakun köpekleri, isimlerini aldıkları hayvandan ziyade kurtlar ve tilkilerle yakın akrabalar.
Rakun köpekleri, isimlerini aldıkları hayvandan ziyade kurtlar ve tilkilerle yakın akrabalar.

Rakunu andıran yüz desenlerine sahip olsalar da rakun köpekleri aslında rakunlarla pek ilgili değiller. Daha ziyade Canidae yani köpekgiller ailesine aitler ve bu yüzden her şeyden çok kurtlara ve tilkilerle yakın oldukları söylenebilir.

Rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides) aynı zamanda bazal bir tür yani Canidae ailesinin atalarının dış görünümüne oldukça yakın bir forma sahip. Köpekgillerin birkaç milyon yıl önce nasıl göründüğünü merak ediyorsanız rakun köpeğinden başka yere bakmayın.

Bu hayvanın hangi aile ağacına ait olduğu uzun yıllar sorgulanmış ve köpeklerin rakunlardan geldiği hatta köpek ile rakunun çiftleşmesinin ürünü olduğu düşünülmüştür.

Rakun Köpeği Kürkleri Sahte Kürk Olarak Satılıyor

Humane Society, rakun köpeği kürkünü sahte kürk olarak satan 20 ABD'li perakendeci tespit etmiştir.
Humane Society, rakun köpeği kürkünü sahte kürk olarak satan 20 ABD'li perakendeci tespit etmiştir.

2008 yılında Humane Society, Birleşik Devletler'de analiz ettikleri taklit kürk giysilerin yüzde 70'inin rakun köpeği kürkü içerdiğini tespit etti ve ardından en az 20 ABD'li perakendeciye sahte tanıtımdan dava açtı.

Ancak bilinen tek vaka ABD'ye ait değil. Diğer ülkelerden giyim perakendecilerinin de rakun köpeği kürkü içeren ancak taklit kürk olarak etiketlenen malların reklamını ve satışını yaptığı çok sayıda olay olmuştur.

Rakun köpeği popülasyonu şu anda tehlike altında değil ancak kürk ticareti gibi devam eden faaliyetler nedeniyle gelecekte tehdit altına girebilecek türler arasında gösteriliyor.

Rakun Köpeği Sosyal İlişkilerini Çok Önemser

Arkadaşlık ve aile bu hayvanlar için önemli. Bu nedenle genellikle tek eşli çiftler halinde veya birbirine sıkı sıkıya bağlı küçük gruplar halinde yaşıyorlar.

Özellikle erkek rakun köpekleri şefkatli bir eş ve baba olmaları itibariyle istisnai bir üne sahip. Hamile eşlerine yiyecek getirdikleri gözlemlenmiştir ve eşleri doğum yaptıktan sonra yavruların bakımında aktif rol oynarlar.

Rakun Köpeği Kış Aylarında Kış Uykusuna Yatan Tek Köpektir

Kurtlar, tilkiler ve diğer köpekler karlı, çorak kış aylarına göğüs germekte sorun yaşamazken uzak kuzey sınırlarında yaşayan rakun köpekleri için durum böyle değil. Zorlu kışları atlatmak için vücutlarında yağ depolar, metabolizmalarını yüzde 25 azaltır ve havalar yeniden ısınana dek yuvalarında uykuda kalırlar.

Kış uykusu alışkanlıklarını özellikle dikkat çekici kılan noktaysa bunu tek başlarına yapmamaları. Rakun köpeği için sosyal ilişkinin ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Kış uykusuna geçerken eşlerine sarılarak uyumak tercih ederler.

Rakun Köpeklerinin Japon Kültüründe Uzun Bir Geçmişi Var

Japonya'ya özgü rakun köpeğinin alt türleri tanuki olarak biliniyor. Tanuki gerçek bir hayvan olmasının yanı sıra Japon folklorunda Bake-danuki adı verilen mistik, şekil değiştiren ruhlar olarak anılır

Kelimenin tam anlamıyla "canavar rakun köpeği" anlamına gelen Bake-danuki, yōkai adı verilen Japon ruh canavarı sınıfına ait. Çoğu yōkai düpedüz kötü niyetli olma eğilimindeyken, bake-danuki son birkaç yüzyılda bu ürkütücü ününü üzerinden atmış ve insanlara iyi şans ve refah bahşetmeye odaklanan zararsız, neşeli bir yaşam tarzını benimsemiştir.

Tanuki bugün eğlenceyi seven göbekli ve tüylü bir haylaz olarak çeşitli garip yüz ifadeleriyle resmediliyor ve bir nedenden ötürü büyük testis torbalarıyla gösteriliyor. Taşıdığı eşyalar sürekli değişir ancak en çok sake şişesi ve ödenmemiş faturalarının senetini tutarken görülmesi yaygındır.

Rakun Köpeği Japonlar Tarafından Büyük Testislerle Resmediliyor

Tsukioka Yoshitoshi, ''Rainy Day Tanuki'', 1881.
Tsukioka Yoshitoshi, "Rainy Day Tanuki", 1881. Kaynak: Tokyo Weekender.

İster inanın ister inanmayın efsanevi tanuki'nin abartılı skrotumunun erkekliğiyle veya aşırı cinsel hoşgörüsüyle ilgisi yok. Bu özelliğin kökeni, metal işçilerinin altını levha haline gelene dek dövmeden önce tanuki derisine sardığı 19. yüzyıla uzanmaktadır. Tanuki'nin derisi o kadar güçlüdür ki efsaneye göre küçük bir altın parçası sekiz tatami hasırı boyuna gelecek inceliğe dövülebilir.

Japonca'da küçük altın top ("kin no tama") ile testis ("kintama") terimleri fonetik olarak çok benzer olduğundan devasa testisli bir rakun köpeği görüntüsü çizmek iyi talih ve bereket ile ilişkilendirilmiştir.

Bake-danuki Heykelleri Her Japon Lokantası ve Barında Çok Önemlidir

Tanuki, Japon folklorunda Bake-danuki adı verilen mistik ruhlar olarak bulunur.
Tanuki, Japon folklorunda Bake-danuki adı verilen mistik ruhlar olarak bulunur. Namazu-tron / Wikimedia

Bake-danuki refahı ve ekonomik gelişimi temsil ediyor ve bu yüzden Japon işletmelerinin bu iyi şanstan yararlanmak istemeleri şaşırtıcı değil.

Ünlü Maneki-neko'ya (Batılılar tarafından Japon şans kedisi olarak bilinir) çok benzeyen fırında pişirilmiş danuki heykelleri ziyaretçileri cezbetmek için restoranların ve barların girişlerine yerleştiriliyor. Bu zenginlik getiren heykelleri işletmelere koymak "içeri gelin, cimri olmayın" manasına gelir.

Rakun Köpeği Popüler Bir Çocuk Animasyon Filminin Konusuydu

1994 animasyon çocuk filmi 'Pom Poko'dan bir sahne.
1994 animasyon çocuk filmi 'Pom Poko'dan bir sahne.

Studio Ghibli'nin 1994 yapımı ünlü animasyon filmi "Pom Poko" eğlenceyi seven ve şekil değiştiren bir tanuki topluluğuna ev sahipliği yapar. İnsanların yaşadıkları ormanı yerle bir etmelerini engellemek için bir araya gelirler.

Tanukiler yaşam alanlarının yok edilmemesi için savaşırken sabotajı, büyülü yanılsamaları, eko-terörizm eylemlerini ve tabii ki komik derecede büyük skrotumlarını kullanırlar.

Bu klasik çevreci çocuk filminin İngilizce versiyonunda yönetmenler daha Batılı bir izleyici kitlesine hitap etmek için hayvanlara "rakun köpeği" veya "tanuki" yerine "rakun" demeyi tercih etti. Ek olarak açık skrotalları Japon kültüründe skandal sayılmazken İngilizce versiyonunun yapımcılar bunlara "poşet" olarak atıfta bulundular.