Beyzbol nasıl ortaya çıktı? İcadı ve tarihi gelişimi

Yazar Burcu Kara
beyzbolun icadı ve tarihi

Baharın gelişiyle birlikte beyzbolun merakla beklenen açılışı yapılır. Beyzbol, Amerika'nın en özlü oyunu. Hatta şu üç şey Amerika'nın temeli kabul edilir: Annelik, elmalı turta ve beyzbol. Yeni bir beyzbol sezonu başlarken spor spikerleri bu sporun nasıl 1839'da Abner Doubleday adında bir adamla New York'ta başladığını hatırlatır. Hikayeye göre kendisi ardından Amerikan İç Savaşı'na katılıp kahraman olmuştur. Ancak bazı görüşlere göre beyzbol aslında Abner Doubleday tarafından icat edilmedi. Kendisi de hiçbir zaman beyzbolu icat ettiğini iddia etmedi ve günlüklerinde yeni bir spor geliştirdiğinden bahsetmez. Öyleyse tüm dünyada oynanan bu oyun nasıl ortaya çıktı öğrenelim.

Beyzbolun tarihsel hikayesi

Bazı spor tarihçileri karşı çıksa da beyzbol oyunu 18. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler hale gelen ve genellikle "kasaba topu" veya "baz" olarak adlandırılan İngiliz rounders oyununa dayanıyor gibi görünüyor. Rounders, ilk kez sömürgeciler tarafından Amerika'nın New England bölgesine getirildi ve bir çocuk oyunu olarak tanıtıldı. Amerikan Devrimi'nin yaşandığı dönemde okul bahçeleri ve kolej kampüslerinde rounders ve türevleri oynanıyordu. Hatta 19. yüzyılın ortasına gelindiğinde yeni sanayileşen şehirlerdeki iş arayan erkekler arasında daha da popüler oldu.

Amerika'da beyzbola dair yapılan ilk referans 1791'de Pittsfield, Massachusetts'te ortaya çıkmıştır. Kasaba yönetmeliğinde Belediye Binası'nın 80 metre yakınında "beyzbol" oynanması yasaklanır. 1800'lere gelindiğinde Amerikalılar gayri resmi takımlar halinde yerel kurallarla beyzbol oynamaya başlamıştı.

Young American adıyla kurulan bir Philadelphia beyzbol takımı.
19. yüzyılda Young American adıyla kurulan bir Philadelphia beyzbol takımı.

Beyzbolun bugünkü modern haline gelmesinde öncü isimse gönüllü itfaiyeci Alexander Cartwright adında bir adam oldu. New York Knickerbocker Base Ball Kulübü'nü kurmuştu ve New York City'nin üst orta sınıfını hedefleyen bir sosyal kulüptü. Cartwright 1845'te ilk beyzbol kurallarını ve düzenlemelerini yayımladı. Bunlar modern beyzbol oyunu için de kabul edilmiştir. Başka kulüpler de vardı ve kendi kurallarına göre oynardı. Bu yüzden oyunun farklı sürümleri ortaya çıkmıştı. Ancak en popüler beyzbol kısa sürede Cartwright'ın Knickerbockers stili oldu (daha sonra New York stili denildi).

İlk beyzbol maçı

Kayda alınmış İlk beyzbol maçı 1846'da New Jersey'deki Hoboken, Elysian Fields'te oynandı. Bu oyunda Cartwright'ın Knickerbockers takımı 23'e 1'lik skorla, (kriket oyuncularından oluşan) New York Beyzbol Kulübü'ne yenildi. Sonraki on yılda daha fazla takım kuruldukça daha fazla organizasyon ortaya çıktı. 1858'de ilk beyzbol ligi olan Ulusal Base Ball Oyuncuları Birliği (NABBL) kuruldu. Amatör bir spor olarak başlamasına rağmen kulüp sahipleri seyircilerden gelir elde etmeye başlayınca bazı kulüpler en iyi oyuncularına "masa altından" ödeme yapmaya başladı. 1869'a gelindiğinde Cincinnati Red Stockings'in sahibi tüm oyunculara açıktan ödeme yaptı ve beyzbol çağının ilk profesyonel takımı oldu.

İlk profesyonel lig kuruldu

İşin içine paranın dahil olmasıyla spor hızla değişmeye başladı. 1876'da Ulusal Lig kuruldu ve bugün bilinen büyük modern lige doğru yol aldı. Ulusal Lig daha önce yapıldığının aksine oyuncular üzerinden değil beyzbol takımları üzerinden düzenlendi. Lig ayrıca maç programına, bahis ve oyuncu sözleşmesine yeni kurallar getirdi. Sonraki yirmi yıl boyunca birkaç yeni lig ortaya çıktı ancak Ulusal Lig'in başarısını taklit edemedi. Bununla beraber içlerinden Batı Ligi ayakta kaldı ve 1901'de adını Amerikan Ligi olarak değiştirdi.

Beyzbolun bilinen modern şekliyle doğuşu 1902'de olmuştur. Bu iki lig birleşme anlaşması imzaladılar ve karar diğer ligleri anında gölgede bıraktı. Böylece profesyonel beyzbol üzerinde bir tekel elde edilmiş olundu. Ardından Dünya Serisi turnuvası başlatıldı. Turnuvayı 1903'te Pittsburgh Pirates'ı yenen ve beyzbolda ilk şampiyon takım olan Boston Americans kazandı.

Son yüzyılda beyzbolun oynanış tarzında birçok değişiklik yapılmasına rağmen oyunun kendisi baştan beri esasen aynı kalmıştır. Beyzbolun ortaya çıkışı ve gelişim hikayesi işte böyleydi.