II. Dünya Savaşı'nın Tarihi: Nasıl Başladı ve Sonuçlandı?

II. Dünya Savaşı 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir çatışmaydı. Tarihteki en ölümcül ve en yaygın savaştı ve tüm büyük güçler de dahil olmak üzere dünya uluslarının çoğunu içeriyordu.

Yazar Burcu Kara
ikinci dünya savaşı

II. Dünya Savaşı veya İkinci Dünya Savaşı, 61 ülkenin dahil olduğu ve yaklaşık 60 milyon insanın ölümüne yol açan, insanlık tarihinin en kötü savaşıydı. Müttefikler ve Mihver Devletleri altı uzun yıl boyunca dünyanın dört bir yanında birbirleriyle savaştı. Savaş, Winston Churchill ve Charles de Gaulle gibi Adolf Hitler'in Almanyası'na karşı durma konusunda liderlik eden önemli kişilerin ortaya çıkmasıyla damgasını vurdu. II. Dünya Savaşı 1939-1945 yıllarından daha uzun sürmüştür, bu nedenle neler olduğunu daha iyi anlamak için savaşın önemli yıllarına bakmak faydalı olacaktır.

Adolf Hitler'in ilk ırkçı yasa dalgası, Nazi partisi 1933 yılında Almanya'da iktidara geldiğinde yürürlüğe girdi. Hitler'in hırsları, 1939'da II. Dünya Savaşı'nı başlatan Polonya'nın işgaline neden oldu. Fransa ve Benelüks ülkelerine yönelik işgallerinin başarısız olmasının ardından Almanya, İngiltere'ye yönelik başarısız bir saldırı başlattı. Sovyetler Birliği, Almanya'nın 1941'de ülkeyi işgal etmesinin ardından savaşa girdi. Japonya'nın Hawaii'deki Pearl Harbor'a beklenmedik saldırısı ABD'yi Pasifik'te savaşmak üzere harekete geçirdi.

1942'de Nazi yetkilileri "nihai çözümü" onayladığında, Müttefikler Mercan Denizi ve Midway Muharebesi'nde Japonlara karşı ilk önemli zaferlerini kazanıyordu. Kuzey Afrika'ya çıkarma yapan Müttefikler, El Alamein Muharebesi'nde Mihver kuvvetlerini bozguna uğratarak Mihver'i bölgeden çekilmeye zorladı. SSCB'de Sovyetler 1943'te Stalingrad Muharebesi'nde galip geldi. Normandiya çıkarmalarının ardından Alman ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştır. Kızıl Ordu ve diğer Müttefikler tarafından tuzağa düşürülen Almanya 8 Mayıs 1945'te teslim oldu. Amerika Birleşik Devletleri Japonya'yı teslim olmaya zorlamak için Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombaları attı. 2 Eylül 1945'te Japonya resmen teslim oldu.

II. Dünya Savaşı'nın Nedenleri

Almanya 1 Eylül 1939'un ilk saatlerinde Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı. Avusturya 1938'de, Bohemya ve Moravya ise Mart 1939'da çok az bir direnişle Almanya tarafından ilhak edilmişti. Savaş, Eylül 1939'da resmen başlamadan önce uzunca bir süredir devam etmekteydi. I. Dünya Savaşı 1918'de sona erdiğinde pek çok ulus kırgın ve öfkeliydi.

Almanya'nın tekrarlanan yeniden askerileşme ve toprak genişlemesi Versay Antlaşması'nı doğrudan ihlal ediyordu. Mançurya'yı fethetmek, Japonya gibi diğer uluslar açısından da sömürgeci bir hırs eylemiydi. İtalya önce Etiyopya'yı işgal edip ele geçirdi ve ardından Arnavutluk'a yöneldi. Birçok yerel savaş da küresel savaşın patlak vermesine katkıda bulunmuştur. Ayrıca birçok ülkenin 1929'daki Büyük Buhran'dan zarar gördüğünü de belirtmek gerekir.

II. Dünya Savaşı Nasıl Başladı?

II. Dünya savaşı

3 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesinin ardından Fransız ve İngiliz kuvvetleri Üçüncü Reich ile savaşa girdi. II. Dünya Savaşı'nın ilk sekiz ayı boyunca neredeyse hiç çatışma yaşanmadı. Bu çatışma bir oyundan ibaretti. 10 Mayıs 1940'ta Alman orduları Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'yı işgal ederek "Blitzkrieg"in başlangıcını yaptı.

Bu üç ülke iki haftadan kısa bir süre içinde istila edildi. General Charles de Gaulle'ün 18 Haziran 1940'taki çağrısına rağmen Almanya Fransa'yı da işgal etti ve 22 Haziran'da bir ateşkes imzalandı. Geriye sadece Birleşik Krallık ve Mihver güçleri kalmıştı. Britanya Savaşı, Alman Luftwaffe ve İtalyan Hava Kuvvetleri tarafından Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) karşı yapıldı.

Vernichtungskrieg: II. Dünya Savaşı Bir Yok Etme Savaşıydı

II. dünya savaşı ve hitler

II. Dünya Savaşı birçok akademisyen tarafından "yok etme savaşı" olarak adlandırılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndaki riskler, birincil hedefin karşı gücü ortadan kaldırmak olduğu tipik bir askeri savaştan çok daha yüksekti. Savaşa katılan ulusların çoğu, olağanüstü seferberlikleri ve kullandıkları yöntemlerden de anlaşılacağı üzere, askeri ve sivil olarak yalnızca düşmanı yok etme arzusuyla hareket ediyordu.

Hiroşima ve Nagazaki, üzerlerine atılan atom bombaları nedeniyle bu "yok etme savaşı" için uygun metaforlardır. Ayrıca Nazi ideolojisinin ırksal inançları doğrultusunda Yahudiler (Nihai Çözüm), Çingeneler ve diğer sözde "aşağı" ırklar soykırıma uğratılmıştır. II. Dünya Savaşı aynı zamanda sivil yaşam üzerinde geniş kapsamlı etkileri olan bir "topyekûn savaş "tı.

II. Dünya Savaşı'na Katılan Ülkeler

II. Dünya Savaşı 1939 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altmış farklı ulusun katılımıyla gerçekleşmiştir.

  • Müttefikler 1939'dan bu yana Polonya, Fransa, Birleşik Krallık ve imparatorluklarından (Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika, vs.) oluşuyordu. Aynı yılın Nisan ayında Norveç ve Danimarka da onlara katıldı ve aynı yılın 10 Mayıs'ında Hollanda, Belçika ve Lüksemburg düşman kontrolüne geçti. 1941'de Pearl Harbor'a yapılan saldırıdan sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve çok sayıda Orta Amerika ülkesi güçlerini birleştirdi. Bu önlemler alınırken Çin, 1937'den beri Japonya ile savaş halindeydi.
  • Japonya, İtalya ve Almanya'yı da içeren Mihver güçleri önlerinde duruyordu. 1940 yılında üç taraf bir anlaşmaya vardı. 1940 yılı sona ererken Macaristan, Slovakya, Bulgaristan ve Romanya Mihver'e katıldı. İtalyan hükümdarı 1943 yılında Müttefiklerle ateşkes imzalarken, Mussolini Nazi Almanyası'nın desteğiyle iktidarda kaldı.
  • Alman-Sovyet Paktı'nın bir sonucu olarak Sovyetler Birliği Almanya'nın yanında savaşa girdi. Sovyetler, Üçüncü Reich'ın Sovyetler Birliği'ni işgali olan Barbarossa Operasyonu'nun başlamasından bir gün önce, 22 Haziran 1941'de Müttefiklerle temasa geçti.

Vichy Fransası : Fransa'nın Naziler Tarafından Yönetildiği Dönem

Adolf Hitler, 24 Ekim 194 tarihinde işgal altındaki Fransa'da Vichy Fransası Devlet Başkanı Mareşal Philippe Pétain ile el sıkışır.
Adolf Hitler, 24 Ekim 194 tarihinde işgal altındaki Fransa'da Vichy Fransası Devlet Başkanı Mareşal Philippe Pétain ile el sıkışır.

Fransa 3 Eylül 1939'da Almanya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na resmen girmiş oldu. Ardından, gerçek düşmanlıkların en iyi ihtimalle asgari düzeyde olduğu sekiz aylık "Sahte Savaş" geldi. "Blitzkrieg" planlarının bir parçası olarak Alman askerleri, önceki gün Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'yı ele geçirdikten sonra 10 Mayıs 1940'ta Fransa'yı işgal etti.

Mareşal Pétain 17 Haziran 1940'ta Fransa'da iktidarı ele geçirdi ve derhal çatışmaların durdurulması emrini verdi. Londra'dan hareket eden General de Gaulle ertesi gün savaşın devam etmesini emretti. Fransa 22 Haziran 1940'ta bir Alman saldırısına teslim oldu ve Mareşal Pétain sonunda bir ateşkes görüşmesi yapmak zorunda kaldı. Bundan sonra, ayrım hattı ülkeyi özgür bir güney ve işgal altındaki bir kuzey olarak ikiye böldü.

1940'tan 1944'e kadar Fransız yaşamı Vichy Fransası diktatörlüğü, Alman işgali ve Direniş'in ezgileriyle devam etti. Almanya'nın "nihai çözümünün" bir parçası olarak, o yılın Haziran ayında Fransa'daki tüm Yahudiler için sarı yıldız zorunlu hale getirildi. Fransız polisi Temmuz ayında Paris bölgesindeki tüm yabancı Yahudileri gözaltına aldı.

Bu çetele Vel d'Hiv'de tutuldu. 1942'de başlayan STO'ya (zorunlu çalışma hizmeti) çoklu kayıtlar Fransızların hayatını büyük ölçüde zorlaştırdı. Müttefiklerin Kuzey Afrika'ya girmesiyle birlikte serbest bölge ortadan kalktı ve 11 Kasım 1942'de Fransa'nın tamamı Mihver güçleri tarafından ele geçirildi. İşgal altındaki Fransa'nın kurtuluşu, Haziran 1944'te Müttefik askerlerinin Normandiya'ya ve ardından Provence'a ulaşmasıyla mümkün oldu. Ardından 8 Mayıs 1945'te Almanya, Müttefik kuvvetlerin saldırısı karşısında teslim oldu.

II. Dünya Savaşı Sırasında Fransız Direnişi 

II. Dünya Savaşı boyunca hem erkekler hem de kadınlar Fransız iç direnişinin bir parçası olarak General de Gaulle ve Özgür Fransa Ordusu için gizlice savaştı. Direniş, düşmanın Fransız topraklarındaki hakimiyetini zayıflatmak ve Vichy yönetimini yenilgiye uğratmak için elindeki imkanlarla elinden geleni yaptı ve bunu çok çeşitli taktiklerle (sabotaj, bilgi toplama vb.) gerçekleştirdi.

II. Dünya Savaşı sona erdiğinde, Direniş, ABD tarafından yönetilmemesi için ulusun siyasi olarak yeniden inşasında önemli bir rol oynadı. General de Gaulle Fransız direniş hareketinin önemli bir oyuncusuydu. Londra merkezli olarak 18 Haziran 1940'ta başlattığı "direniş" kampanyası onun fikriydi. Jean Moulin, Fransa'daki çok sayıda Fransız direniş grubunu başarılı bir şekilde koordine etmeyi başardı.

II. Dünya Savaşı'nda Ölü Sayısı

Bir deniz piyadesi Tarawa'daki Betio Adası için yapılan savaş sırasında el bombası atıyor, yaklaşık Kasım 1943.
Bir deniz piyadesi Tarawa'daki Betio Adası için yapılan savaş sırasında el bombası atıyor, yaklaşık Kasım 1943.

II. Dünya Savaşı'nda 60 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir (tarihçilere göre tahminler elli ile seksen beş milyon arasında değişmektedir), yani o dönemdeki dünya nüfusunun yüzde 2,5'inden fazlası. Kaybolan 60 milyon kişinin büyük bir kısmı masum kişilerdi. Holokost'un doğrudan bir sonucu olarak yaklaşık 6 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

Tahminlere göre II. Dünya Savaşı sırasında Fransız kayıplarının sayısı 560.000'in biraz üzerindedir. 5 milyondan fazla Alman askeri ve buna ek olarak bir ila üç milyon sivil öldürülmüş ya da yaralanmıştır. Sovyetler Birliği'nde 26 milyondan fazla insan savaşın yarattığı vahşet, Nazi ırkçı temizliği ve açlığın doğrudan bir sonucu olarak hayatını kaybetmiştir. Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarının doğrudan sonucu olarak 110.000 ila 250.000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

II. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı?

hiroşima'nın 1949'da yeniden inşa edilen kısmı II. Dünya savaşı
Hiroşima'nın bombalamadan 4 yıl sonra yeniden inşa edilmiş kısmı, 1949.

II. Dünya Savaşı'nda Müttefikler galip geldi. Nazi topraklarının Müttefikler tarafından işgali o yılın Mart ayında başladı. Sovyet ordusu 2 Mayıs'ta Berlin'e girdi ve kısa sürede kontrolü ele geçirdi. İşgalci Müttefikler tarafından 30 Nisan 1945'te kuşatılan Adolf Hitler, 8 Mayıs'ta Almanya'nın Müttefiklere teslimini imzalamak yerine Berlin'deki sığınağında kendi yaşamına son vermeye karar verdi.

Japonya İmparatoru Hirohito, Amerika'nın teslim olma taleplerini kararlılıkla reddetti. Bunun üzerine Amerikalılar iki atom bombası kullandı. Hiroşima ve Nagasaki, 6 ve 9 Ağustos 1945'te II. Dünya Savaşı'nı sona erdiren belirleyici bombalama hedefleriydi. Aynı yılın 2 Eylül'ünde İmparator Hirohito teslim oldu.

II. Dünya Savaşı'nın Ardından Yaşananlar

Mihver güçlerinin Müttefik güçler (Birleşik Krallık, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Sovyetler Birliği) tarafından yenilgiye uğratılması, Üçüncü Reich'ın dağılmasına, Japon İmparatorluğu'nun çöküşüne ve İtalyan Sömürge İmparatorluğu'nun sona ermesine yol açtı. Şubat 1945'teki Yalta Konferansı, Almanya'nın dört parçalı (İngiliz, Fransız, Amerikan ve Rus) işgali için anlaşmaları oluşturdu.

Ulusun silahsızlandırılması ve sınırların yeniden tanımlanmasına ek olarak, bu anlaşma Potsdam Konferansı'nda da (1945 yazı) onaylandı. Nürnberg mahkemesinde 22 Nazi savaş suçlusu, Nazizme nihayet bir son vermek amacıyla yargılandı. Bu zirvelerde Stalin ve Amerikan Başkanı Harry Truman arasında yaşanan gerginlikler, Soğuk Savaş'ta yaşanacakların bir işaretiydi.

II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Olayları

ikinci dünya savaşı pearl harbor
II. Dünya Savaşı'nda Pearl Harbor saldırısı, Hawaii.

İngiltere, Avrupa'da Almanya ile savaşırken, ABD Japonya ile savaş içindeydi. Japonya 1941'in sonlarında Uzak Doğu'daki Avrupa ​​sömürge topraklarını ele geçirmeye başlamış ve de Çin ile geniş savaşa girmişti. 7 Aralık 1941'de 360 ​​Japon uçağı Hawaii, Pearl Harbor'daki büyük ABD deniz üssüne saldırdı. Hamle Amerikalıları tamamen şaşırttı ve 2.300'den fazla asker öldü. Pearl Harbor'a yapılan saldırı, Amerikan kamuoyunu II. Dünya Savaşı'na girmeye hazır hale getirdi. 8 Aralık'ta Kongre yalnızca bir karşı oyla Japonya'ya savaş ilan etti. Almanya ve diğer Mihver Güçleri ise derhal Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan etti.

Uzun zamandır süren Japon zaferlerinin ardından, ABD Pasifik Filosu Haziran 1942'de II. Dünya Savaşı için dönüm noktası sayılan Midway Muharebesi'ni kazandı. Güney Solomon Adaları'ndan Guadalcanal'da Müttefikler, Ağustos 1942'den Şubat 1943'e kadar Japon kuvvetlerine karşı başarılı savaşlar verdiler. 1943'ün ortalarında, Müttefik deniz kuvvetleri Pasifik'te Japonların elindeki kilit adalara amfibi saldırı gerçekleştirdi. Artık Japonya'ya karşı atağa geçilmişti. "Adadan adaya atlama" stratejisi başarılıydı ve Müttefik kuvvetler Japonya anakarasını işgal etme hedefine yaklaştı.

II. Dünya Savaşı'nda Hitler'in Çöküşü Hızlandıran Olaylar

Kuzey Afrika'da, İngiliz ve Amerikan kuvvetleri 1943'te İtalyanları ve Almanları mağlup etti. Bunu Sicilya ve İtalya'nın Müttefik işgali izledi ve Mussolini'nin hükümeti Temmuz 1943'te düştü, ancak Müttefiklerin İtalya'da Almanlara karşı verdiği savaş 1945'e kadar sürecekti.

Doğu cephesinde Kasım 1942'de başlatılan Sovyet karşı saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın en şiddetli savaşlarından bazılarına sahne olan kanlı Stalingrad Muharebesi'ni sona erdirdi. Kışın yaklaşması, gıda ve tıbbi malzemenin azalması bölgedeki Alman birliklerinin sonunu getirdi ve son birlik 31 Ocak 1943'te teslim oldu.

Müttefikler 6 Haziran 1944'te "D-Day" olarak bilinen savaşı başlattı: 156.000 İngiliz, Kanada ve Amerikan askerini Fransa'nın Normandiya sahiline indirerek Alman ordusuyla yüzleşti. Bunun üzerine Hitler ordusunun kalan tüm gücünü Batı Avrupa'ya aktararak Almanya'nın doğuda yenilmesine neden oldu. Sovyet birlikleri kısa süre sonra Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Romanya'ya ilerlerken, Hitler savaştaki son büyük Alman saldırısı olan Ardenler Taarruzu'nu (Aralık 1944-Ocak 1945) hayata geçirdi. Almanlar bu operasyona  Ren Savunma Harekâtı, ABD ise Bulge Muharebesi ismini vermişti. Amacı Amerikalıları ve İngilizleri Almanya'dan geri püskürtmekti.

Şubat 1945'te gün Müttefiklerin güçlü hava bombardımanı ile başladı. Sovyetlerin ülkeyi geniş çapta işgal ettiği bir zamanda Almanya 8 Mayıs'ta resmen teslim olduğunu duyurdu. Hitler, 30 Nisan'da Berlin'deki sığınağında intihar etti.

II. Dünya Savaşı'nın Sonu

Temmuz-Ağustos 1945 Potsdam Konferansı'nda (Roosevelt'in ölümünden sonra göreve gelen) ABD Başkanı Harry S. Truman, Churchill ve Stalin Japonya ile devam eden savaşı ve Almanya ile barış anlaşmasını tartıştı. II. Dünya Savaşı sonrası Almanya, Sovyetler Birliği, İngiltere, Birleşik Devletler ve Fransa tarafından kontrol edilecek bölgelere bölünecekti. Churchill ve Truman, Japonya'ya karşı verilenler savaşta Sovyet işbirliğine ihtiyaç duyuyordu. Bu yüzden Doğu Avrupa'daki Rus işgaline rıza gösterdi.

Iwo Jima Muharebesi (Şubat 1945) ve Okinawa Muharebesi (Nisan-Haziran 1945)'indeki savaşlarda ağır kayıplar verilmeye devam etti ve Japonya karasının istifasının daha da zorlu olacağı korkusu Truman'a yeni ve yıkıcı bir silahı kullanmayı düşündürdü. Manhattan Projesi kod adlı çok gizli bir operasyon ile geliştirilen atom bombası, Ağustos ayı başlarında Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atıldı. 15 Ağustos'ta Japon hükümeti, Potsdam Deklarasyonu'nun şartlarını kabul edeceklerini bildirdi ve 2 Eylül'de Japonya'nın Tokyo Körfezi'ndeki USS Missouri ABD gemisinde teslim antlaşması imzalandı.

Afro-Amerikalı Askerlerin Savaşa Katılımı

II. Dünya Savaşı'nda sadece siyahların bulunduğu 761'inci Tank Taburu. 1945, Almanya.
II. Dünya Savaşı'nda sadece siyahların bulunduğu 761'inci Tank Taburu. 1945, Almanya. (Görsel: The National Archives)

II. Dünya Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri için bir ırkçılık hikayesiydi. II. Dünya Savaşı'nda 1 milyondan fazla Afrikalı Amerikalı savaştı. Ancak Beyazlar ile aynı birimlere konulmadılar. Bu ırkçılık Amerikan toplumunda yaygındı ve Jim Crow nedenliydi. ABD ordusunun bu tercihi ırkçılığı artırdı. Siyah askerler nadiren gerçekten savaştı ve genelde beyaz subayların emrinde işçi ve ikmal birimlerinde bulundular.

Çoğunlukla Siyah sürücülerin oluşturduğu kamyon konvoyu olan Red Ball Express, Fransa'daki ön saflarda bulunan birliklere temel mal teslim etmekten sorumlu oldu. Tamamen Siyah olan 761. Tank Taburu, Bulge Muharebesi'nde savaştı ve 92 Piyade Tümeni, İtalya'daki şiddetli kara savaşında yer aldı. Faşizmi yenmedeki rollerine rağmen Afro-Amerikan askerleri için eşitlik mücadelesi II. Dünya Savaşı sona erdikten sonra devam etti. Başkan Truman'ın 1948'de ABD ordusundaki bu ırkçılığı kaldırdığı Kore Savaşı'na kadar ayrı birimlerde ve düşük rütbeli pozisyonlarda kaldılar.

II. Dünya Savaşı Kronolojisi

Maginot Hattı yasası 4 Ocak 1930 tarihinde kabul edildi

Akdeniz'den Belçika sınırına kadar uzanan bir tahkimat hattının inşasına yetki veren yasa Aralık 1929'da Savaş Bakanı André Maginot tarafından sunuldu. "Maginot Hattı"nın tamamlanması, 3.3 milyar franklık bir kredinin onaylanmasının ardından beş yıl sürdü. Savunma hattı, askeri liderlerin aşılamaz olarak gördükleri Ardenler masifi hariç, Fransa'nın doğusunun tamamını kapsayacaktı.

Japonlar 25 Eylül 1931'de Mançurya'yı işgal etti

Çin ordusu 25 Eylül 1931'de Japonların Mançurya'yı işgali karşısında yenilgiye uğradı. Japonlar tüm eyaleti ele geçirerek adını Mançukuo olarak değiştirdi ve sürgündeki son Çin imparatoru olan İmparator Puyi'yi lider olarak atadı. Mançurya'daki Japon egemenliği, 1945 yılının Ağustos ayında Sovyetler Birliği'nin saldırısı sonucunda yıkıldı. Bugün Mançurya hala ÇHC'nin merkezi hükümetini oluşturan eyaletler arasında yer almamaktadır.

30 Ocak 1933'te Hitler Almanya Şansölyesi olarak atandı

Alman Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, Hitler'i iradesi dışında Reich Şansölyesi olarak atadı. Hindenburg, Nasyonal Sosyalist Parti'nin en üst düzey yetkilisinden "Bohemyalı onbaşı" diye söz ediyordu. Hitler'in yeni bir "ulusal konsantrasyon" hükümeti kurması gerekiyordu. Hitler diktatör oldu, Goering İçişleri Bakanı oldu ve Frick İçişleri Bakanlığı'nı denetledi; üçü de Nazi Partisi üyesiydi. Hindenburg 2 Ağustos 1934'te öldüğünde Hitler cumhurbaşkanı oldu.

İlk toplama kampı 20 Mart 1933'te açıldı

SS (Schutzstaffel) lideri Heinrich Himmler, Dachau'daki kullanılmayan bir fabrikayı siyasi tutuklular için bir toplama kampına dönüştürdü. Komünistler ve sosyal demokratlar da dahil olmak üzere pek çok hükümet muhalifi buraya gönderildi. Dachau, 1933'ten 1945'e kadar faaliyet gösterdiği süre boyunca yaklaşık 250.000 mahkumu barındırdı. Toplam 70,000 kişi hayatını kaybetti.

12 Kasım 1933'te Almanya'da Nazi Partisi seçimleri kazandı

Nazi partisinin Almanya'daki tek seçim listesi oyların %92,1'ini aldı. Kesin bir galibiyetin ardından Naziler Reichstag'a yürüdüler. Yapılan bir referandumda Almanların %95'i Nasyonal Sosyalist Parti'nin dış politikasına destek verdi.

16 Mart 1935'te Hitler, askerlik görevine geri dönülmesini ve Almanya'nın yeniden silahlandırılmasını emreder

Hitler, Almanlar için zorunlu askerlik görevini geri getirdi. Sonuç olarak, Hitler'in komutası altındaki kuvvet sayısı 100.000'den 500.000'e çıktı. Versay Antlaşması'nın ilk ihlalleri gerçekleşirken Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olanları izliyordu. Şansölye Hitler artık saldırgan ve zorlu bir ordu kurma planları konusunda çekingen davranmıyordu. Hitler, Üçüncü Reich'ın yeniden silahlanmasını kolaylaştırmak için Versay Antlaşması'nın şartlarını fiilen görmezden geldi. Hiçbir ulus donanma ve hava kuvvetlerinin eski haline getirilmesine tepki göstermedi. Versay Antlaşması Alman ordusunun adını Reichswehr olarak değiştirmişti; bu isim Wehrmacht olarak değiştirildi.

Stresa Konferansı resmi olarak 11 Nisan 1935'te başladı

Almanya'nın Versay Antlaşması'nı ihlal etmesi Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya arasında bir toplantı yapılmasına yol açtı. Konferans İtalya'nın Stresa kentinde dört gün sürdü. Versay Antlaşması'nın daha fazla ihlal edilmemesi için bir "Stresa Cephesi" kurulması gerekiyordu. Ancak Mussolini'nin İtalya'sı Etiyopya'yı ele geçirmeye çalışınca bu cephe dağıldı. Bundan sonra Mussolini yavaş yavaş Hitler'le yakınlaşmaya başladı.

Nürnberg Yasası 15 Eylül 1935'te hazırlandı

Hitler'in ilk antisemit önlemleri Nürnberg'deki Nazi Partisi Kongresi'nde tanıtıldı. Bir Yahudi artık Alman vatandaşlığına geçemezdi. "Ari" ırkın üyeleriyle kaynaşmalarına veya evlenmelerine izin verilmedi. 1942'deki "Nihai Çözüm" bu ilk ayrımcı mevzuatın doğrudan bir sonucuydu.

15 Eylül 1935: Alman İmparatorluğu'nun Gamalı Haç bayrağı

Gamalı haç olarak bilinen bir bayrak Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından kullanılmıştır. Gama şeklinde düzenlenmiş dört darağacından oluşan bu bayrak, Neolitik döneme ait dini bir amblem olan gamalı haçı temsil etmektedir. Kırmızı toplumsal bilinci, beyaz saflığı, siyah ise savaş haçını temsil eder. Bu bayrak 15 Eylül 1935'te Nürnberg Kongresi sırasında tek ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.

İtalya 3 Ekim 1935'te Etiyopya'yı işgal etti

İtalyan diktatör Benito Mussolini, Etiyopya'ya bir saldırı başlatmak üzere Habeşistan'a 400.000 asker gönderdi. Aylarca süren çatışmaların ardından Kral Haile Selassie komutasındaki Etiyopya kuvvetleri sonunda teslim oldu. İtalya Kralı III. Victor-Emmanuel, 9 Mayıs 1936'da Etiyopya İmparatoru olarak taç giydi. Mayıs 1941'de İngilizlerin yardımıyla Haile Selassie krallığının kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Rhineland 7 Mart 1936'da yeniden askerileştirildi

Wehrmacht kuvvetleri Ruhr askerden arındırılmış bölgesini yeniden işgal etti. Hitler, Almanya'nın Versay Antlaşması uyarınca üstlendiği askerden arındırma yükümlülüklerinin hükümsüz ve geçersiz olduğunu ilan etti. Batılı uluslar Almanya'nın uluslararası hukuku ihlal etmesinden endişe duydular, ancak bunu durdurmak için çok az şey yaptılar. Zorunlu askerlik görevinin zorla geri getirilmesi bir yıl önce yapılmıştı. 1938'de Avusturya'nın ilhakı sınır anlaşmalarının bir başka ihlaliydi.

25 Ekim 1936'da Mussolini ve Hitler birlikte yakın çalışmaya başladılar

II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden önceki üç yıl içinde, Mihver'in önde gelen iki yetkilisi birliklerini ilan ettiler. Adolf Hitler ve Benito Mussolini liderliğindeki Nazi Almanyası ve Faşist İtalya arasında, sonunda Müttefiklere karşı ortak askeri eyleme yol açacak olan ilk uzlaşma 25 Ekim 1936'da kuruldu. Führer böylece İtalyan hükümetinin Etiyopya üzerindeki otoritesini kabul etmiş oldu.

1 Kasım 1936-Roma-Berlin Mihverinin Doğuşu

Nazi Almanyası ve Faşist İtalya arasındaki ilişkilerin ısınması sonucunda ilk askeri ittifak kuruldu. Roma-Berlin Mihveri 1940 yılında Japonya İmparatorluğu'nu da içine alacak şekilde genişledi. Bu eksene aylar içinde başka ülkeler de katıldı. Macaristan ve Romanya ülkeleri buna iyi birer örnektir.

Anti-Komintern Paktı 24 Kasım 1936'da imzalandı

Japonya, fetihleri sırasında Sovyet ordusuna karşı savaştı ama sonunda komünizme karşı koymak için Nazi Almanyası ile güçlerini birleştirmeyi tercih etti. Bu ortaklığın görünürdeki amacı Komintern (ya da Üçüncü Komünist Enternasyonal) ile mücadele etmekti. Gerçekte ise bu, ertesi yıl Faşist İtalya'nın da bloğa katılmasıyla Mihver'in güçlenmesine yardımcı olan bir askeri yardım anlaşmasıydı.

7 Temmuz 1937-İkinci Çin-Japon Savaşı'nın Başlangıcı

İkinci Çin-Japon Savaşı resmi olarak Pekin'deki Marco Polo Köprüsü'nde yaşanan olaylarla başladı. Japonlar, adamlarından birinin kaybı nedeniyle şehirde arama yapmaya karar verdi. Çinliler direnince ağır silahlarını getirdiler. 28 Temmuz'da Pekin'in kontrolünü ele geçirdiler.

Japon ordusu 1931'den beri Mançurya'da bulunuyordu, ancak bu işgale kadar Çin'i fethetme niyetlerini gerçekten göstermemişlerdi. O zamandan sonra da yıldırım hızıyla büyüdü. Ancak Kuomintang (KMT), kuzeydeki komünistlerin komuta ettiği gerilla güçleri tarafından önemli ölçüde yavaşlatılırken yine de birkaç önemli savaş verdi.

Çatışmalar 13 Ağustos 1937'de Şanghay'da başladı

1937'deki Çin-Japon Savaşı sırasında Çin ve Japonya Şanghay Savaşı'nda karşı karşıya geldi. 13 Ağustos'ta Japon Teğmen Isao Oyama'nın Çin kuvvetleri tarafından öldürülmesinden dört gün sonra çatışmalar başladı. Üstün silahlara, hazırlıklara ve organizasyona sahip olmalarına rağmen Japonların Şanghay'ı tamamen ele geçirmesi üç aydan fazla sürdü. Çin kuvvetleri sayıca üstündü ama yine de 26 Kasım'da teslim oldular. Japonlar işbirliğine dayalı bir hükümet kurdu.

Nanking Katliamı, 13 Aralık 1937

Japon İmparatorluk Ordusu birlikleri, Çin Cumhuriyeti Milliyetçi hükümetinin merkezi olan Nanking'de 200.000 ila 300.000 arasında sivili ve silahsız askeri katletti. Çin-Japon çatışması sırasında bu olayın yanı sıra toplu tecavüzler, Çinli savaş esirlerinin yasadışı öldürülmesi, soygun ve kundaklama olayları da meydana gelmiştir.

13 Mart 1938: Hitler, Avusturya'nın ilhakı olan Anschluss'u gerçekleştirdi.

Adolf Hitler, ülkenin şansölyesinin zorla görevden alınmasının ardından Avusturya'nın işgal edilmesi emrini verdi. Reich askerleri çok az bir direnişle ülkeyi ilhak ettiklerinde Avusturyalılar tarafından alkışlandılar. Führer "bağlılık" adına Avusturya ve Almanya'nın yeniden birleşmesini (Anschluss) ilan etti. Versay Antlaşması tarafından yasaklanan bu uzlaşma ilk kez 1934 yılında denendi. Ancak bu kez Batı demokrasilerinden çok az bir muhalefetle karşılaştı. Bu ilhak, Almanya ve Avusturya'da yapılan referandumda büyük bir farkla desteklendi. Avusturya, Nazi savaş alanına yeni bir parça olarak eklendi ve "Ostmark" ya da Reich'ın Doğu Yürüyüşü'ne dönüştürüldü.

Çin'in Wuhan Muharebesi 11 Haziran 1938'de başladı

Çin'de Wuhan Muharebesi başlar. Şanghay ve Nanking'i ele geçiren Japon ordusu, Çin-Japon Savaşı'nı Çin'e karşı kesin bir zaferle tamamlamak için her zamankinden daha istekliydi. Rusların da desteğini alan Çin birlikleri dört ay boyunca şiddetli bir mücadele verdikten sonra sonunda Japon kuvvetlerine yenik düşer.

"Sudeten Krizi" 15 Eylül 1938 tarihinde başladı

Bohemya ve Moravya'daki Almanca konuşanlar Sudetenland olarak biliniyordu. Sudeten krizi 15 Eylül 1938'de başladı. Hitler'in amacı Sudetenland'ı Nazi Almanyası'na dahil etmekti. Bu hedef, 29 Eylül 1938'de Münih Antlaşması'nın imzalanmasıyla ilerletildi. Almanya'nın savaştan yenik çıkmasının bir sonucu olarak Sudetenlandlılar ülkede sürgüne zorlanacaktı.

Münih Paktı 30 Eylül 1938'de imzalandı

Çekoslovakya'nın geleceğine ilişkin bir anlaşma o gece Münih'te Hitler, Mussolini ve Birleşik Krallık ve Fransa başbakanları Neville Chamberlain ve Édouard Daladier tarafından imzalandı. 12 saat süren görüşmelerin ardından Fransa ve İngiltere yeni bir savaşı önlemek için Alman taleplerine boyun eğdi.

Çekoslovak hükümeti, isteksizliğine rağmen nihayetinde büyük devletlerin taleplerine boyun eğdi ve ülkenin Versay Antlaşması'nı ihlal ettiğini kabul etti. Bu konferanstan Hitler'in galip çıktığına hiç şüphe yoktu. Ertesi gün Hitler Sudetenland'ı işgal etti ve Orta Avrupa'nın tek demokrasisini yıkmaya başladı. Münih Antlaşması, Avrupa demokrasilerinin faşizmin iktidara yürüyüşü karşısındaki acizliğinin bir metaforuydu.

Çekoslovak Cumhurbaşkanı Edvard Benes 5 Ekim 1938'de istifa etti

5 Ekim 1938'de Edvard Beneš Çekoslovakya Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti. Bu eylem, Çekoslovakya'nın Alman nüfuslu bölgeleri üzerinde Alman kontrolüne izin veren Eylül 1938 Münih Antlaşmasını takip etti. Edvard Beneš'in yerine Emil Hácha'nın cumhurbaşkanı olmasıyla Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti çöktü. Bene sürgüne gönderilmişti. İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti sadece bir yıl sürdü. Bohemya-Moravya, Nazi kontrolü altındayken ulusun resmi adı oldu.

9 Kasım 1938: Almanya'da trajik "Kristallnacht" (Kristal Gece)

Alman Propaganda Bakanı Goebbels, Yahudilere karşı bir Nazi ayaklanmasını kışkırtmak için Yahudilerin Almanya'ya karşı komplo kurduğunu iddia etti. Almanya'nın büyük şehirlerindeki sinagoglar, işyerleri ve Yahudi evleri gece yarısı binlerce Nazi radikalinin saldırısına uğradı.

Çatışmaların doğrudan bir sonucu olarak 91 Yahudi hayatını kaybetti ve yaklaşık 10.000 Yahudi esir alındı. "Pogrom" sırasında kırılan camlara bir gönderme olarak Hitler bu ilk Yahudi karşıtı şiddet olayına "Kristallnacht" (Kristal Gece,  Kırık Camlar Gecesi) adını verdi. Gece yaşanan olayların cezası olarak Yahudi cemaati bir milyar mark ödemek zorunda kaldı.

13 Ocak 1939: Macaristan Anti-Komintern Paktı'na davet edildi

Japonya İmparatorluğu ve Nazi Almanyası 1936 yılında Anti-Komintern Paktı'nı kurdu. Üçüncü Komünist Enternasyonal'e karşı çıkıp çıkmama ikilemi, Japonya ve Sovyetler Birliği arasında Sibirya ve Moğolistan'da yaşanan kanlı çatışmaların arka planında ortaya çıktı. Ocak 1939'da Macar monarşisi, Mussolini'nin İtalya'sı ve Franco'nun İspanya'sına imzacı olarak katıldı. Sovyetler Birliği'nin askeri bir saldırısı durumunda her iki ülke de birbirlerine askeri yardımda bulunmayı taahhüt etti.

En büyük Alman savaş gemisi olan Bismarck, 14 Şubat 1939'da denize indirildi

"Bismarck" savaş gemisi adını 1815'ten 1898'deki ölümüne kadar Alman şansölyesi olan Otto von Bismarck'tan almıştır. Hitler'in gözetiminde 14 Şubat 1939'da Hamburg limanında denize indirildi. Ernst Lindemann'ın liderliğinde 24 Ağustos 1940'ta hizmete girdi ve kısa sürede Tirpitz ile birlikte Üçüncü Reich'ın Nazi donanmasının en önemli varlıklarından biri haline geldi. İngiliz muadili HMS Hood'u alabora etmesiyle ünlenmiştir.

Bohemya 15 Mart 1939'da Almanlar tarafından işgal edildi

Nazi Almanyası, Münih Antlaşması, Polonya ve Macaristan'ın bölgeleri ele geçirmesi ve Slovakya'nın ayrılıp faşist yönetim altına girmesinden sonra Bohemya ve Moravya'ya saldırdı. Versay ve Saint Germain anlaşmaları da Çekoslovak Cumhuriyeti ile yapılan anlaşmalarla birlikte bu dönemde feshedildi.

Münih Antlaşmaları kalıcı barışı sağlama hedefine ulaşamadı. Ertesi gün Bohemya ve Moravya işgal edilip protektora haline getirilirken, Slovakya bir Alman uydu devletine indirgendi. Münih Antlaşması'nın ardından ülkeden kaçan Beneš hükümeti ayaklanmayı Londra'dan planladı.

5 Nisan 1939: Albert Lebrun yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Albert Lebrun 5 Nisan 1939'da yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. Görevdeki ilk yedi yılında 1934 ekonomik krizi, Halk Cephesi'nin yükselişi ve Avrupa'da artan gerilimler yaşandı. Nazi Almanyası ile bir ateşkes imzalanmasına karşı olmasına rağmen, Mareşal Pétain'i Konsey Başkanı olarak kabul etmek zorunda kaldı. Pétain'in onu kovmasının ardından Almanlar Ekim 1943'ten itibaren onu Avusturya Tirolü'ndeki Itter Kalesi'ne hapsetti.

İtalya 7 Nisan 1939'da Arnavutluk'u işgal etti

Benito Mussolini liderliğindeki İtalya, Arnavutluk'a yoğun baskı uyguladıktan sonra ülkeyi işgal etti. İtalya Kralı II. Victor Emanuele aynı zamanda Arnavutluk Kralı olarak taç giydi. Kral Zogu, ülkesi işgal edilince tahttan feragat etti ve Yunanistan'a kaçtı. İtalya'dan sonra Almanya da 1943 yılında Arnavutluk'u ele geçirdi. Bunun üzerine Zogu Birleşik Krallık'a sığındı. Kısa süre sonra komünistler ve milliyetçiler Arnavutluk'ta direnişi örgütlemek için güçlerini birleştirdi.

20 Nisan 1939'da Alman ordusu Hitler'in 50. doğum gününü bir geçit töreniyle kutladı

Hitler 20 Nisan 1939'da bu dünyadaki yarım yüzyılını doldurdu. O gün Berlin'de büyük bir askeri geçit töreni düzenleniyordu. Nazi ordusunun gücü, çok sayıda birlikten oluşan üç saatlik geçit töreni sırasında tüm dünyanın gözleri önüne serildi. Geçit töreni en önde Waffen SS, ardından Luftwaffe, hava kuvvetleri, ordunun panzerleri ve taarruz toplarını da içeren ağır topçu birlikleriyle başladı.

Çelik Paktı 22 Mayıs 1939'da imzalandı

Berlin'de, sırasıyla Almanya ve İtalya Dışişleri Bakanları von Ribbentrop ve Kont Ciano, saldırgan bir askeri destek anlaşması imzaladılar. Bu anlaşma, Avusturya ve Çekoslovakya'yı işgal eden Nazi Almanyası ile Kasım 1936'da ilan edilen ve Arnavutluk'u ilhak eden Faşist İtalya arasındaki ittifakı resmen sağlamlaştırdı.

23 Ağustos 1939: Alman-Sovyet Paktı

Alman ve Sovyet temsilcileri 23 Ağustos 1939 tarihinde bir saldırmazlık anlaşması imzaladı. Bu metinde, Almanya ya da Sovyetler Birliği'nin Batılı ülkelerle karşı karşıya gelmesi durumunda tarafsızlık taahhüdü de dahil olmak üzere bir dizi askeri ve diplomatik anlaşmanın ana hatları çizilmiştir.

Bu gizli pakt Doğu Avrupa güç yapılarını yeniden düzenledi. Almanya'nın Eylül ayında Polonya'ya saldırmasına karşılık olarak Sovyetler Birliği Finlandiya'yı işgal etti. Hitler'in 1941'de Rusya'yı işgal etmesi bu anlaşmanın açık bir ihlaliydi.

Alman Wehrmacht'ı 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal etti.

Adolf Hitler'in Alman birlikleri, resmi bir savaş ilanı yapmadan sabah saat 4:45'te Polonya'yı işgal etti. Fransa, Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği'nin genel seferberlik ilan ettiği gün İtalya da tarafsızlığını ilan etti. Bu noktada, II. Dünya Savaşı resmen başlamıştı.

İsviçre sınırı 2 Eylül 1939'da General Guisan tarafından korundu

Tarafsız bir ülke ve önemli bir uluslararası finans merkezi olan İsviçre, varsayımsal bir Alman işgaline karşı sınırlarını savunmak için ordusunu harekete geçirdi. General Guisan II. Dünya Savaşı boyunca ülkeyi savundu ve Naziler işgal edemedi.

3 Eylül 1939: Londra ve Paris Almanya'ya savaş ilan etti

Fransa ve Birleşik Krallık, Almanya'nın Polonya'yı işgalinden iki gün sonra Almanya'ya resmen savaş ilan etti. Fransız ve İngiliz hükümetleri, kendi kamuoylarının da baskısıyla, Almanya ile diplomatik bir çözümün ve müzakerelerin artık geçerli seçenekler olmadığı sonucuna vardılar. "Sahte Savaş" resmen başlamıştı.

10 Eylül 1939'da Kanada II. Dünya Savaşı'na katıldığını ilan etti

Kanada II. Dünya Savaşı'na 10 Mayıs 1940 tarihinde, İngiltere'den yedi gün sonra ve ABD'den neredeyse iki yıl önce katıldı. Ancak Fransız Kanadalıların savaşa dış destek vermeyi reddetmesi nedeniyle durum istikrarsızlığını koruyordu. 1940'ların başında sanayileşmenin hızı Müttefiklere çok yardımcı oldu.

17 Eylül 1939'da Sovyetler Birliği Polonya'yı işgal etti

Sovyetler Birliği, Ağustos ayında Almanya'ya yardım etme yükümlülüğü getiren bir antlaşma imzaladıktan sonra Polonya'nın doğusunu işgal etti. Sovyetler Birliği, Nazi Almanyası ile aynı şekilde, resmen savaş ilan etmeden bu işgalin gerçekleşmesine izin verdi. Yoğun çatışmaların ardından Kızıl Ordu galip geldi.

Sovyet birlikleri 30 Kasım 1939'da Finlandiya'yı işgal etti

Karelya Kıstağı üzerindeki bir sınır anlaşmazlığının ardından Stalin, resmi bir savaş ilanı bile yapmadan Finlandiya'yı işgal etti. Yaklaşık yarım milyon Rus kuvveti ülkeyi işgal etti. Viborg ve başkent Helsinki bombaların hedefi oldu. "Kış Savaşı" olarak bilinen bu mücadelede 265.000 Finli Kızıl Ordu'ya karşı savaştı. Bu şiddet dünya çapında geniş çapta eleştirildi.

14 Aralık'ta Sovyetler Birliği Milletler Cemiyeti'nden atıldı. Finlandiya'nın toprak tavizi vermesi ve 12 Mart 1940'ta Moskova Antlaşması'nın imzalanması, Sovyetler için beklediklerinden daha zor geçen savaşın sona ermesini sağladı. Sovyetler Birliği 40.000 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdi. Bir kez daha saldırıya geçen Finlandiya, 1941 yılında Nazi Almanyası ile ittifak kurdu.

13 Aralık 1939: River Plate Muharebesi

Rio de la Plata Muharebesi 13 Aralık 1939'da başladı ve II. Dünya Savaşı'nın ilk deniz muharebesiydi. Amiral Graf Spee'nin Atlantik'teki İngiliz ticaret gemilerine tekrar tekrar saldırmasına karşılık olarak üç İngiliz savaş gemisi onu takip etti. Her iki geminin de büyük hasar görmesi nedeniyle Alman gemisi Montevideo'daki Rio de la Plata'ya sığındı. Kapana kısıldığını hisseden Nazi Kaptan Langsdorff gemisini batırdı.

Fall Gelb'in (Manstein Planı) Başlatılması, 24 Şubat 1940

Alman askeri yüksek komutanlığı 24 Şubat 1940'ta Fall Gelb'i hazırladı. Batı ülkeleri Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'a saldırmak stratejinin bir parçasıydı. Strateji üç ayrı ordu gerektiriyordu: Biri Ardenler'e girecek ve hızla Meuse'ye ulaşacak; diğeri askerlerin çoğunu zaten orada olduklarını düşünmeleri için kandırarak Hollanda'yı işgal edecek; ve üçüncüsü Fransız kuvvetlerini Maginot Hattı'nda sabitleyecekti.

5 Mart 1940: Katyn katliamı için gönderilen emir

Almanya ve Rusya aynı yıl, 1940'ta Polonya'yı ikiye bölme konusunda anlaştı. 1940 yılında, 5 Mart'ta Sovyet Politbüro üyeleri Katyn katliamının emrini imzaladı. Komünizm karşıtı olduğu düşünülen Polonyalı komutanlar ve elitler Smolensk şehri yakınlarındaki bir ormanlık alanda öldürüldü. Sovyetler Birliği 1990 yılına kadar katliamı kabul etmedi. 1940'ta 25.000 ila 26.000 Polonyalının daha ölümü, ülkenin elit kesiminin daha fazla infaz edilmesine bağlanabilir.

1940'ta bugün, 9 Nisan'da, Almanya Norveç ve Danimarka'yı işgal etti

Alman kuvvetleri Norveç'te saat 02:15'te ve Danimarka'da saat 05:20'de "Weserübung" Operasyonunu başlattı. Danimarka Kralı X. Christian, kuvvetlerine derhal ateşkes emri verdi. Norveçliler işgalcilere karşı savaştı ve birçok Alman gemisini batırdı. Ayın 19'unda, ticaret filosu için gerekli korumayı sağlayan ortak bir Fransız ve İngiliz kuvveti tarafından kurtarıldılar.

Hitler işgali gerekçelendirmek için "Onları Müttefiklerden korumak ve savaşın sonuna kadar tarafsızlıklarını sağlamak için Almanya Danimarka ve Norveç'i alıyor" dedi. Bu iki ülke 1943 yılına kadar diğerlerine göre daha az sert bir işgal altındaydı. Danimarka, İsveç'in de yardımıyla önemli sayıda Yahudi'yi sürgünden korunabilecekleri bir yere yerleştirebildi.

Narvik Muharebeleri, 10 Nisan 1940

II. Dünya Savaşı'nın ilk büyük muharebesinde Müttefik kuvvetler 10-13 Nisan 1940 tarihleri arasında Norveç'te Alman kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. 1940 yılının Nisan ayında Almanlar, bölgede kış boyunca açık kalan tek liman olan Narvik limanını ele geçirmek ve böylece Almanların savaş makinelerine yakıt sağlamak için umutsuzca ihtiyaç duydukları demir sevkiyatını kolaylaştırmak amacıyla Norveç'te bir saldırı başlattı. Fransız ve İngiliz kuvvetleri gemilerini imha etti ve işgalciler kaçtı.

Fransa Muharebesi 10 Mayıs 1940'ta başladı

Manstein Planı stratejisini kullanan Alman ordusu 10 Mayıs 1940'ta Fransa Muharebesi'ne başladı. Hollandalılar, Belçikalılar, Lüksemburglular ve Fransızlar işgal edildi. Wehrmacht, Lüksemburg ve Belçika üzerinden Fransa'nın Sedan kentine doğru ilerledi. Fransızları dehşete düşüren Alman kuvvetleri Ardenler'i gizlice geçmeyi ve Maginot Hattı'ndaki savunmalarını aşmayı başardı. Fransa Muharebesi sırasında Sedan'daki yarma harekâtı önemli bir operasyondu.

Hitler 10 Mayıs 1940'ta Belçika'yı işgal etti

Hitler'in Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa'yı işgali, devasa "Fall Gelb" (Manstein Planı) kampanyasının bir parçasıydı. Neville Chamberlain bu olay sonucunda Birleşik Krallık başbakanlığından istifa ettiğinde "Sahte Savaş" sona ermişti. Alman kuvvetleri geldiğinde sınır bölgelerinde yaşayanlar kaçtı. 22 Mayıs'ta Hollanda teslim oldu ve 27 Mayıs'ta Belçika da teslim oldu.

10 Mayıs 1940'ta Churchill Başbakan oldu

Winston Churchill, Chamberlain'in istifasının ardından Neville Chamberlain'in yerine Birleşik Krallık Başbakanı oldu. "Yaşlı aslan" olarak anılan Churchill, göreve geldikten üç gün sonra Avam Kamarası'nda "Kan, emek, gözyaşı ve terden başka sunacak bir şeyim yok" açıklamasını yaptı. 1938'de Münih Paktı'nı kamuoyu önünde eleştirdi.

Lys Muharebesi 23 Mayıs 1940'ta başladı

10 Mayıs 1940'ta Almanya Fransa Muharebesi'ni başlattı ve Eben-Emael'deki kaleyi ele geçirerek Belçika savunmasını zayıflattı. Wehrmacht Sedan'a ilerledikten sonra Belçika birlikleri barışçıl bir şekilde geri çekildi. Lys Muharebesi 23 Mayıs – 28 Mayıs 1940 tarihleri arasında gerçekleşmiş ve Belçikalılar tarafından Almanların Lys nehrini geçmesini engellemek için başlatılmıştır. Ağır bir yenilgiye uğrayan Belçika Kralı III. Leopold, her iki ordunun da büyük kayıplar vermesinin ardından teslim oldu.

Dunkerque Tahliyesi, 24 Mayıs 1940

Alman ordusu nihayet 20 Mayıs 1940'ta Abbeville'e girdiğinde, Müttefikleri fiilen ikiye bölmüş oldu. Fransa, İngiltere ve Belçika'dan bir milyon asker kuzeyde köşeye sıkışmıştı. 24 Mayıs'ta Dunkerque Muharebesi başladı ve birincil amacı mümkün olduğunca çok sayıda askeri mümkün olan en kısa sürede Birleşik Krallık'a geri götürmekti. Bu görev, Dunes Fort savunucularının inatçılığı ve Hitler'in Dunkirk'ü işgal etme konusundaki tereddütleri nedeniyle başarılı oldu. Operasyon Kanal'daki tüm gemilerin kullanılmasını gerektiriyordu; bu nedenle hepsi göreve çağrıldı.

Alfabe Harekâtı, 24 Mayıs 1940

24 Mayıs 1940'ta, Fransa Muharebesi sırasında Müttefiklerin saldırısının başarılı olmasının ardından Alfabe Harekâtı'nı başlattılar. Görev: tüm Müttefik kuvvetlerini Norveç'ten, özellikle de Narvik limanından çıkarmak. Belçika'nın işgalinden sonra Almanlar demir ihraç eden Antwerp limanına olan ilgilerini kaybettiler. Wehrmacht'ın bu limanı işgal etmesi hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın savunmasına zarar verdi. Resmi tarafsızlıklarına rağmen bu ülkeler, İsveç'teki demiryollarını kullanabilen Almanlarla daha yakın işbirliği yapmak zorunda kaldılar.

25 Mayıs 1940: Lille Kuşatması 

Alman Wehrmacht'ı Fransa Muharebesi sırasında saldırıya geçtiğinde, Fransa'nın Lille şehrine çok yaklaşmıştı. 25 Mayıs'tan 30 Mayıs 1940'a kadar Fransız ve İngiliz Müttefikler Lille'deki direnişe karşı savaştı. General Molinié düşman hatlarını yarmaya çalıştığında, bu çabası başarısızlıkla sonuçlandı. Albay Aizier, Lille'i savunanlar adına bir teslimiyet belgesi imzaladı. Aizier daha sonra Hitler tarafından Müttefiklere çok fazla nefes aldırdığı için eleştirilerek kovuldu.

26 Mayıs 1940 – Dunkerque'te "Dinamo" Harekâtı

Dunkerque'te kuşatılan Müttefik kuvvetlerinin tahliyesine İngiliz Koramiral Bertram Ramsay (North) tarafından izin verildi. "Dinamo" ismi, Ramsay'in ofislerinin daha önce bulunduğu ve çalışan bir jeneratörün de bulunduğu yeri onurlandırmak için seçilmiştir. Fransız ve İngiliz kuvvetleri Alman saldırısı karşısında hazırlıksız yakalanmış ve sırtlarını okyanusa dönerek Dunkerque'in güvenliğine çekilmek zorunda kalmışlardır. Kraliyet Donanması sadece dokuz gün içinde 340.000 askeri Britanya'ya geri getirmek için mümkün olan tüm gemilere el koymuştu. Ancak bu yeterli olmadı ve 4 Haziran'da sahillerde kalan 30.000 Fransız Almanlara teslim olmak zorunda kaldı.

Abbeville Muharebesi, 28 Mayıs 1940

Dunkerque limanının kuşatılmasıyla birlikte Müttefikler hala ellerinde bulunan Kanal limanlarını korumaya odaklandılar. 28 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadar Abbeville Muharebesi devam etti. General Weygand, Gamelin'in yerine geçtikten sonra Abbeville'e giden yolu açmak için çaba gösterdi. Harekâta katılan ve İngiliz-Fransız zaferine katkıda bulunan kişi Albay de Gaulle'dü. Fransa Muharebesi'nde bu zaferin sadece mütevazı bir etkisi oldu.

28 Mayıs 1940'ta Kral III. Leopold teslim oldu

Nazi işgali karşısında Belçika Kralı III. Leopold ateşkes olmaksızın teslim oldu. Almanlar onu Laeken Kalesi'nde hapsetti ve ardından Londra'ya sürgüne gönderdi. 8 Eylül 1944'te hükümet Brüksel'e doğru yola çıktı ve kendisi de Avusturya'ya nakledildi. Kral görevinin başına döndükten sonra çok sayıda siyasi ve iç çekişme yaşandı. Hükümdar ancak 1950 yılında ülkesine geri dönebildi.

5 Haziran 1940: De Gaulle, Paul Reynaud tarafından Savunma Bakanlığı Müsteşarlığına atandı

Alman birliklerinin işgaline karşılık olarak Fransa, hükümetinde bazı önemli değişiklikler yapmaya çalıştı. Edouard Daladier'in fazla yenilgi yanlısı olduğu gerekçesiyle görevden alınmasının ardından General de Gaulle'den Savaş Bakanı Paul Reynaud'un altında Savunma Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapması istendi.

İtalya 10 Haziran 1940'ta resmen savaşa katıldı

İtalya, ordusu henüz savaşa girmeye hazır olmamasına rağmen Fransa'nın zayıflığından yararlanarak ona savaş ilan etti. Nazi Almanyası ve ardından Birleşik Krallık ile Çelik Paktı'nı imzaladı. Ancak askeri cephede İtalya bir dizi gerileme yaşayacaktı.

10 Haziran 1940'tan itibaren Doğu Afrika savaşı resmen başladı

10 Haziran 1940'ta İtalya, savaş çabalarında Nazi Almanya'sına katıldı. Mussolini, Haziran 1936 gibi erken bir tarihte Eritre, Somali ve Etiyopya'yı İtalyan Doğu Afrikası içinde birleştirdi. İngilizler ikmal hatlarının güvenliğinden endişe duydukları için İtalyan saldırısına karşı savaştılar. Bu sırada İtalya ve Almanya'nın Afrika Korps'u ile Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'ndan müttefiklerinin yanı sıra Belçika ve Güney Afrika'yı karşı karşıya getiren Doğu Afrika harekâtı başladı.

Fransa 14 Haziran 1940'ta Nazilerin eline geçti

Alman kuvvetleri 14 Haziran 1940'ta şehre girdiğinde Fransız muhalefeti yok denecek kadar azdı. Birçok insan hükümet şehrini çoktan terk etmişti. Buna ek olarak, Alman ordusunun gelişinden birkaç saat önce Paris, şehrin tarihi simgelerini savaştan korumak için "açık şehir" olarak belirlendi. O andan itibaren Paris Nazi işgali altında bir şehirdi.

14 Haziran 1940: Vado Operasyonu

Fransa, Alman Wehrmacht'ına karşı Fransa Muharebesi'ni kaybetti ve ardından Alpler Muharebesi'nde Mussolini'nin İtalya'sıyla savaşmak zorunda kaldı. Alpler ordusu İtalyan askerlerine karşı cesur bir mücadele verdi ve 14 Haziran 1940'ta Vado Operasyonu'nu başlatmaya karar verdiler. İtalya'nın Cenova ve Savona limanlarına karşı saldırılar planlandı. Toulon'dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Fransız donanması küçük bir hasar verdi ve İtalyan kıyılarının savunmasında bir gedik keşfetti.

16 Haziran 1940-Pétain, Konsey Başkanı

Üçüncü Reich ile yapılan ateşkes bir anlaşmazlık konusuydu ve Paul Reynaud bunun sonucunda emekli olmaya karar verdi. I. Dünya Savaşı kahramanı Mareşal Pétain, istifa ettiğinde Adolf Hitler'in Almanyası ile ateşkes müzakerelerini üstlendi. Pétain iktidara geldikten sonra 17 Haziran 1940'ta ateşkes ilan etti. Belge 22 Haziran'da imzalandı.

Jean Moulin 17 Haziran 1940'ta intihar girişiminde bulundu

Chartres valisi Jean Moulin, Fransız askerlerinin uygunsuz davranışlarını kabul ettiği bir belgeyi imzalamayı reddetti. Jean Moulin parçalanmış bir şişenin parçasıyla boynunu keserek intihar girişiminde bulundu çünkü çekeceği eziyete dayanamayacağından korkuyordu. İyileştikten sonra tedavi edildi ve serbest bırakıldı.

17 Haziran 1940: RMS Lancastria'nın Saint-Nazaire'de imha edilmesi

RMS Lancastria adlı bir transatlantik gemisiydi. Sivil mültecilerin ve İngiliz birliklerinin tahliyesine yardımcı olmak üzere diğer gemilerle birlikte talep edilmişti. Lancastria'nın demirlediği Saint-Nazaire, 17 Haziran 1940'ta Alman hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı. Sadece 24 dakika içinde 1.708 can alarak battı. Bu, tarihin en kötü gemi enkazlarından biri ve bir II. Dünya Savaşı trajedisiydi.

18 Haziran 1940-18 Haziran Çağrısı

Londra'da sürgünde bulunan General de Gaulle, 18 Haziran 1940'ta BBC'de o meşhur konuşmasını yaptı. Fransız general konuşmasında vatandaşlarını savaşmaya devam etmeye teşvik etti ve Almanya'ya karşı çabalarını daha iyi koordine etmek için İngiltere'de bulunan Fransız birliklerinin, mühendislerinin ve silah uzmanlarının yardımını istedi.

22 Haziran 1940: Fransa ateşkesi imzaladı

Fransa ve Almanya arasındaki ateşkes, Mareşal Pétain yönetimi tarafından Manş Denizi'nin karşısında imzalandı. Hikayeye göre ateşkes, Alman generallerin 1918'de I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkesi imzaladıkları otomobilde imzalanmıştır. İmzalanmasından hemen sonra Churchill, Fransa ve Almanya arasındaki ateşkesi eleştirdi. İşgal Kuzey Fransa'ya kadar yayılmıştı.

2 Eylül 1940: Pétain hükümeti Vichy'ye taşındı

Temmuz ayının başında Pétain yönetiminin Vichy'de yerleşmesi kararlaştırıldı. "İş, Aile ve Vatan" Fransa'nın yeni ulusal sloganı oldu. Eş zamanlı olarak General de Gaulle Londra'dan Fransız halkına bir konuşma yaptı. Özgür Fransa'nın büyük sözcüsü, yurttaşlarını nihayet özgür olana kadar savaşmaya devam etmeye çağırdı.

2 Temmuz 1940: Catapult Harekâtı

Winston Churchill 2 Temmuz 1940'ta Catapult Harekâtını başlattı. İngilizler, Fransa'nın teslim olması ve ateşkes sonrasında Fransız donanmasının Almanların eline geçmesinden endişe ediyordu. Bu nedenle Fransız donanmasının ya ele geçirilmesi ya da yok edilmesi kararlaştırıldı. Harekâtın bir kısmı Büyük Britanya'daki limanlarda, diğer kısmı ise Afrika kıyılarına yakın bölgelerde gerçekleşti. Fransa ve İngiltere arasındaki bağlar, 1.300 Fransız denizcinin öldürülmesiyle kalıcı olarak zarar gördü.

3 Temmuz 1940: Fransız filosu Mers-El-Kebir'de imha edildi

Akşam saat altıda İngiliz uçakları Oran'ın kuzeydoğusunda yer alan Mers el-Kebir'de demirli Fransız gemilerine saldırmaya başladı. "Bretagne" zırhlısının kaybının ardından "Dunkerque" ve "Provence" zırhlıları da ağır hasar gördü. Kayıp Fransız denizci sayısı 1.380'di. Fransa'nın Almanya'ya teslimiyetinin imzalanmasından birkaç gün sonra İngilizler saldırıya geçti.

Fransız donanmasının Almanların eline geçebileceği anlaşılınca Winston Churchill yönetimi Cezayir'deki Fransız deniz birliklerine kendi komutaları altına girmeleri için bir teklifte bulundu. İngiliz Koramiral Somerville'in ültimatomu Fransız Filo Komutanı Amiral Marcel Gensoul tarafından reddedilince saldırı başladı.

10 Temmuz 1940: Pétain Fransız Devletini kurdu

Ulusal Meclis Vichy'de toplandı ve o sırada 85 yaşında olan Mareşal Pétain'e mutlak yetki veren bir anayasa değişikliğini oybirliğiyle onayladı. Philippe Pétain, mutlak yetkiyle hareket ederek Fransız devletini kurdu ve Albert Lebrun'un yönettiği Üçüncü Cumhuriyet'i sona erdirdi.

"Fransızlar Fransızlarla Konuşuyor" yayını 14 Temmuz 1940'ta başladı

Propaganda programı "Les Français parlent aux Français" (Fransızlar Fransızlarla Konuşuyor) General De Gaulle'ün ünlü seslenişinin ertesi günü yayınlandı. Michel Saint-Denis programın yapım ve yayınını Londra'daki BBC'den yönetti. Ağustos 1944'e kadar Müttefiklere yardımcı olmak amacıyla çok çeşitli haberler ve güncel olayların analizlerini yayınladı.

15 Temmuz 1940: Kenya'da Moyale Muharebesi

15 Temmuz 1940'ta Kenya'nın Moyale kentinde bir muharebe yaşandı. Doğu Afrika harekâtı İtalyanların az sayıdaki saldırılarından birine sahne oldu. Tek bir İngiliz birliği tarafından korunan bir sınır kasabası olan Moyale saldırıya uğradı. Birinci Kral'ın Afrika Tüfekleri cesur bir mücadele verdi ama General Gustavo Pesenti sonunda galip geldi. Sayıca üstün oldukları için bölük kaçtı ve kasaba sonunda İtalyanların eline geçti.

7 Ağustos 1940: Churchill de Gaulle'ün meşruiyetini tanıdı

Winston Churchill, Moselle, Yukarı Ren ve Aşağı Ren bölgeleri Almanya tarafından ilhak edilirken General de Gaulle'e bir mektup gönderdi. Churchill, de Gaulle'ün otoritesini kabul etti ve tarihi Churchill-de Gaulle anlaşmalarını bu el yazısı mektupla imzaladı. Sonunda Roosevelt General'e olan inancını ortaya koydu.

16 Ağustos 1940: Massilia gemisinin Fas'a varışı

Bordeaux'ya sığınan 27 milletvekilinin geri çekilmesi, Fransız ordusunun Alman kuvvetleri tarafından yenilgiye uğratılmasıyla gerçekleşti. Amiral Darlan, Kuzey Afrika'da sürgünde bir hükümet kurmak üzere Paul Reynaud yönetimi için Massilia gemisine el koydu. Fas'ın Kazablanka kentine 16 Ağustos 1940'ta vardıklarında kalabalık onları yuhaladı. Polis tarafından gözaltına alındıktan sonra bazı parlamento üyeleri düşman karşısında firar etmekten suçlu bulunurken, diğerlerinin de Fransız bozgununa katıldıkları tespit edildi.

26 Ağustos 1940'ta Çad ve Nijer ülkeleri Özgür Fransa'ya katıldı

Félix Éboué 1938'de Çad valisi olarak atandı ve Nazi saldırganlığına karşı Kongo'ya giden hayati bir Fransız ikmal hattını korumakla görevlendirildi. General de Gaulle'ün 18 Haziran 1940'ta Çad'daki toprakları geri alma talebini onaylaması Fransa için büyük bir zaferdi. 26 Ağustos 1940'ta hem kendisi hem de Nijer lideri ülkelerinin Özgür Fransa'yı desteklediğini kamuoyuna açıkladılar. Fransız Ekvatoral Afrikası'nın tamamı kısa süre içinde aynı şeyi yaptı.

Transilvanya 30 Ağustos 1940'ta Romanya'dan Macaristan'a devredildi

Almanya ve İtalya'nın öncülük ettiği ikinci Viyana tahkimi 30 Ağustos 1940'ta karara bağlandı. Mihver Devletleri Macaristan ve Romanya arasındaki çatışmayı önlemek istiyordu. Macarların Transilvanya'nın kuzeyi üzerindeki hak iddiaları tanındı. Üstelik Romanya'nın Macaristan'a devrettiği topraklarda yarısı etnik Macar olmak üzere 2,5 milyon insan yaşıyordu. Bu tahkim nedeniyle birçok insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Blitzkrieg 7 Eylül 1940 tarihinde İngiltere'de başladı

Hitler, Eylül ayı başlarında Kraliyet Hava Kuvvetleri Berlin'i başarıyla bombalarken "Şehirlerini yerle bir edeceğiz" dedi. Birkaç gün sonra Luftwaffe odağını Londra'ya çevirdi ve askeri hedeflerden ziyade insanlara yönelik ilk kapsamlı hava bombardımanını başlattı. Bu, Britanya Savaşı'nın çok önemli bir aşaması olan Blitzkrieg'in başlangıcı oldu. Hitler İngilizlerin moralini düşürmeyi amaçlıyordu, ancak eylemleri sadece halkı Nazilere karşı harekete geçirmeye yaradı. "Blitz" (yıldırım) yaklaşık bir ay sürdü.

13 Eylül 1940'ta İtalya Mısır'ı işgal etti

Mısır, 13 Eylül 1940'ta Libya kolonisinden Mussolini'nin faşist İtalya'sı tarafından işgal edildi. Kuzey Afrika'daki çatışmalar İngiliz himayesinde patlak verdi. İngilizler önemli bir ikmal hattının güvenliğinden endişe duyuyorlardı, bu nedenle Commonwealth, Belçika ve Güney Afrika'dan askerleri bu hattı savunmak üzere gönderdiler. İtalyan saldırısı hızlı bir yenilgiye uğratıldı.

Léon Blum'un 15 Eylül 1940'ta Tutuklanması

Pétain'e mutlak yetki verilmesine karşı oy kullanan az sayıdaki Halk Cephesi delegesinden biri olan Léon Blum, 15 Eylül 1940'ta parlamento dokunulmazlığından yararlanırken tutuklandı. Vichy hükümetine karşı öfkesini ve onaylamadığını gizlemedi. Çatışmadan sorumlu tutulan diğer siyasetçilerle birlikte yargılandı. Yakalanmadan hemen önce Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçması için bir fırsat penceresi açıldı. Léon Blum'un duruşması ertelendi ve hemen ardından Buchenwald'a gönderildi.

Tonkin 22 Eylül 1940'ta Japonlar tarafından işgal edildi

1937'den beri Japonya ve Çin savaş halindeydi ve Japonya, ülkenin kazanamamasından Fransız toprağı ve Çin için bir ikmal yolu olan Tonkin'i sorumlu tutuyordu. Japonya, Fransızların Avrupa'da yenilmesinin ardından Tonkin'de baskı kurmayı ve askeri varlık göstermeyi başardı.

Japonya 1940 yılının Eylül ve Ekim aylarında bölgeye bir çıkarma ve ardından da işgal başlattı. Vichy yönetiminin sözcüsü Amiral Jean Decoux, 22 Eylül'de Lạng Sơn şehri düştüğünde pazarlık yapmak zorunda kaldı.

23 Eylül 1940'ta Anglo-Gaullistler Dakar'a saldırdı

Menace Harekâtı olarak da bilinen Dakar Muharebesi, 23-25 Eylül 1940 tarihleri arasında bir tarafta İngiliz ve General de Gaulle'ün kuvvetleri, diğer tarafta Vichy'deki Petainist hükümete sadık Fransız askerleri arasında gerçekleşmiştir. Anglo-Gaullistlerin amacı, Vali Pierre Boisson yönetimindeki Fransız Doğu Afrikası'nı ele geçirerek Afrika'daki kalelerini güvence altına almaktı. Amiral Muselier'in General de Gaulle'ün otoritesine meydan okuması üzerine çıkarma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

27 Eylül 1940: Üçlü Paktın İmzalanması

Japonya, İtalya ve Almanya arasında 27 Eylül 1940 tarihinde bir askeri pakt imzalandı. Üç ülke Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'a karşı güçlerini birleştirdi.

Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Yugoslavya ittifaka sonradan katılan ülkelerden bazılarıydı. Roma-Berlin-Tokyo Mihveri ya da Mihver orduları 1942'de zirveye ulaştı ve II. Dünya Savaşı sona erdiğinde nihai olarak yenildi ve dağıldı.

23 Ekim 1940-Hendaye'deki toplantı

Hitler ve Franco, Fransa ve İspanya sınırındaki bir Bask kasabası olan Hendaye'de bir araya geldi. İspanya'nın Mihver ordularına olası katılımı hakkında bir tartışma başladı. Almanya'nın İspanyol askerlerini kabul etmeyi reddetmesi ve İspanya'nın savaşa katkıda bulunamayacağı konusundaki ısrarı müzakerelerin sonunu getirdi. İspanya'dan gönüllüler bir prosedürün parçası olarak Rus cephesine gitmek üzere kaydedildi, ancak Franco İspanya'yı hiçbir zaman resmi olarak küresel savaşa dahil etmedi.

İtalya'nın Yunanistan'ı işgali 28 Ekim 1940'ta başladı.

İtalya Yunanistan'a 1940 sonbaharında, ABD ve Japonya savaşa girdikten çok sonra saldırmayı seçti. Mihver birlikleri tarafından desteklenen İtalyan ordusu, yol boyunca birçok yenilgiye uğramasına rağmen Nisan 1941'de Yunanistan Muharebesi'ni kazandı.

Taranto Muharebesi 11 Kasım 1940'ta başladı

11 ve 12 Kasım 1940 tarihlerinde Taranto Muharebesi gerçekleşmiştir. Bu operasyon, İngiliz donanmasının İtalyan donanmasını yok etmek için hava saldırıları kullandığı askeri bir operasyondu. Taranto limanının Kraliyet Donanması'nın muazzam torpidosu nedeniyle hasar görmesi, İtalya'nın Ege Denizi'ne hakim olma planlarını bozdu. Bu çatışma uçak gemilerinin okyanusların kontrolünü nasıl ele geçirdiğini göstermiştir.

14 Kasım 1940-Mondscheinsonate Operasyonu

Almanca'da "ay ışığı sonatı" anlamına gelen Mondscheinsonate Harekâtı 14-15 Kasım 1940 gecesi meydana geldi. Naziler, büyük Blitz harekâtının bir parçası olarak Coventry kentindeki masum İngiliz vatandaşlarının üzerine bomba atmayı planlamıştı. Coventry Aziz Michael Katedrali, Luftwaffe'nin 450 ton bombasının bir sonucu olarak gece boyunca birçok kez alev aldı.

Macaristan ve Romanya 20 Kasım 1940'ta resmen Mihver kuvvetlerine katıldı

Macaristan ve Romanya 20 Kasım 1940'ta Japonya, Almanya ve İtalya ile ittifak imzaladı. I. Dünya Savaşı sona erdikten sonra Macaristan, kendisini Mihver güçlerine yaklaştıran toprak taleplerinde bulunmaya çalıştı. Hem Çekoslovakya hem de Romanya toprakları geri alındı. Ion Antonescu'nun hükümdarı tahttan indirmesinin ardından Romanya, Almanya ile ittifak kurarak Mihver güçlerinin Sovyetler Birliği'ne karşı bir cephe oluşturmasını sağladı.

Nazi Almanyası'nın 27 Kasım 1940'ta Alsace-Lorraine'i ilhak etmesi

Değerli bir Fransız toprağı olan Alsace-Lorraine, Nazi Almanyası tarafından fethedildi. Almanlar bölgeyi işgal etmekten ziyade kendi topraklarına katmak, böylece 1918'de uğradıkları hakaretin ve Hitler'in şiddetle tepki gösterdiği "Diktat "ın intikamını almak istiyordu. Bölge 1871'den 1918'e kadar aslında Almanya'nın bir parçasıydı.

Spartivento Burnu Muharebesi, 27 Kasım 1940

Taranto Muharebesi sırasında İtalya, orada denizde olduğundan daha güvenli olmadığını fark ettikten sonra tüm filosunu savaşa sokmayı seçti. Spartivento Burnu Muharebesi (İtalya'da "Teulada") 27 Kasım 1940 tarihinde İtalyan filosu ile İngiliz Donanması arasında gerçekleşmiştir. İngiliz Donanması'nın Malta'daki varlığını pekiştirmekteki amacı ticari gemilerini daha iyi korumaktı. İngilizlerin Akdeniz için büyük planları vardı, ancak İtalyanlar bu planların önüne geçti.

15 Aralık 1940: Résistance gazetesinin ilk sayısı

Fransa'nın Nazi işgaline karşı mücadele söz konusu olduğunda, Musée de l'Homme ağı ilk kurulanlardan biriydi. Résistance'ın ilk sayısı 15 Aralık 1940'ta kamuoyuna sunuldu. Grup bir edebiyat topluluğu gibi davranırken aslında siyasi ve askeri sırları topluyordu. Daha sonra, işgal altındaki ve serbest bölgeler arasında irtibat operasyonları yürütmek üzere diğer direniş örgütleriyle koordinasyon sağladı.

1940 yılında, 21 Aralık'ta Narval denizaltısı sulara gömüldü

Özgür Fransız Kuvvetleri denizaltısı Narval, 21 Aralık 1940'ta Tunus'un Sfax kenti açıklarında bir mayına çarparak battı. Bu gemi 1925 yılında hizmete girmiş ve General de Gaulle'ü destekleyen Fransız donanmasının hayati bir unsuru haline gelmişti. 26 Haziran 1940'ta tüm mürettebatı Akdeniz'deki Fransız karşı saldırısında yer almak üzere Malta'daki donanma istasyonuna rapor verdi.

14 Şubat 1941: Afrika Kolordusu Trablus'a çıkarma yaptı

Afrika Kolordusu (ya da Deutsche Afrikakorps), İtalyan Libyası'ndaki bir çatışmada Mussolini'nin birliklerine yardım etmek amacıyla buradaki İngiliz askerleriyle savaşmak üzere Trablus'a geldi. Afrika Kolordusu 45.000 asker ve 250 tankla göreve başladı.

Yugoslavya Kralı II. Petar 27 Mart 1941'de Nazileri tahttan indirdi

Yugoslavya'nın gelecekteki Kralı II. Petar 17 yaşındayken, Almanya, İtalya ve Japonya adına Hitler ile üçlü bir ittifak imzalayan Yugoslav Konsey Başkanı'nın yönetimine karşı bir darbe gerçekleştirdi.

Askeri darbe sonucunda ülke bir kez daha tarafsız kaldı. Yugoslavya'nın dört bir yanındaki insanlar genç kralı onayladıklarını göstermek için sokaklara döküldü. Mihver orduları 6 Nisan'da Yugoslavya'yı işgal etti ve önceden herhangi bir savaş ilanı yapılmamıştı. Birkaç günlük direnişten sonra pes etti.

"Bismarck" 24 Mayıs 1941'de "Hood "u torpilledi

Alman savaş gemisi "Bismarck" Kuzey Atlantik'te İngiliz kruvazörü "HMS Hood "u batırdığında Kraliyet Donanması prestijini kaybetti. Yaklaşık 1.400 denizci hayatını kaybetti. İngiliz Amiralliği tüm gemilerine "Bismarck'ı bulun ve yok edin" emrini verdi. Üç gün sonra "Bismarck" Brest açıklarında İngiliz kruvazörleri tarafından torpillendi ve 1.800 kişiyi de beraberinde götürdü.

Sovyetler Birliği'nde 22 Haziran 1941'de başlayan Barbarossa Harekâtı

Alman-Sovyet anlaşmasının 22 Haziran 1941'de onaylanmasına rağmen, Almanya ertesi gün Sovyetler Birliği'ne saldırmayı tercih etti. Alman askeri yetkilileri operasyona daha başlamadan "Barbarossa Operasyonu" kod adını verdi. Bu, Avrupa'daki savaşın ilk büyük kara muharebesiydi ve Doğu Cephesi'nde gerçekleşti. Hem Slavlar hem de komünizm, Slavları insandan daha aşağı gören Hitler tarafından tehdit olarak görülüyordu. Doğu'da Batı'ya kıyasla çok daha kanlı bir çatışma olacaktı.

Mussolini 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne savaş ilan etti

Benito Mussolini, daha önce askeri başarısızlıklara uğramış olmasına rağmen askerlerini SSCB'de savaşa sokmak için inisiyatif aldı. Almanya ile ittifakı sona erdiğinde, nihayet kendi şartlarında askeri zaferin tadını çıkarabileceğini düşündü. Ancak bu eylemin sonucu bir kez daha felaket oldu. Mussolini'nin Adolf Hitler ve İtalyan halkı nezdindeki itibarı dibe vurdu.

14 Temmuz 1941'de Lübnan ve Suriye'de ateşkes ilan edildi

İngilizler, General Catroux komutasındaki bir Özgür Fransız tümeninin desteğiyle Suriye ve Lübnan'daki Vichyistlerle ateşkes yapmayı başardı. Haziran ayı başlarında çatışmalar çoktan başlamıştı. General de Gaulle adına Şam ve Beyrut'a özgürlük sözü verildi. Ancak İngiliz baskısına rağmen Fransızlar yeni teslim tarihine uyma konusunda pek de heyecanlı değildi. Lübnan resmi bağımsızlığını 1943'te kazanmış olsa da, Fransa 1946'da savaş sona erene kadar mandalarını teslim etmedi.

Atlantik Bildirisi 14 Ağustos 1941 tarihinde imzalandı

Franklin Delano Roosevelt ve Winston Churchill, Newfoundland açıklarında USS Augusta savaş gemisinde Atlantik Konferansı'na ev sahipliği yaparlar. Atlantik Bildirisi'nin imzalanması "yeni bir dış stratejinin temellerini oluşturmaya" yönelik hükümler içeren Şart, bu toplantının sonucunda ortaya çıkmıştır. Birleşmiş Milletler Örgütü bu Şart uyarınca kurulmuştur.

27 Eylül 1941: EAM'nin Kuruluşu

Nazi işgaline karşı savaşmak için Ulusal Kurtuluş Cephesi (EAM) kuruldu. Komünistler ve diğer solculardan oluşan bu örgüt ELAS (Yunan Halk Kurtuluş Ordusu) adında bir askeri birlik kurdu. Yunanistan'da işgal karşıtı büyük bir hareket vardı ve ülke özgürlüğüne kavuştuğunda George Papandreou'nun yeni yönetimine karşı düşmanca bir tavır takındı. Bu noktada Yunanistan'daki komünistler ve kralcılar resmen birbirleriyle savaş halindeydi. EAM'nin komünist üyeleri 1947 yılında geçici bir hükümet kurdu. İç savaş 1949 yılında, İngiltere ve ABD tarafından desteklenen kralcı askerlerin komünistleri kararlı bir şekilde ezmesiyle resmen sona erdi.

22 Ekim 1941: Guy Môquet'nin idamı

Genç komünist aktivist Guy Môquet, Châteaubriant'ın dışında idam edilen 28 mahkûm arasındaydı. Direnişçilerin Alman ordusundan Yarbay Karl Hotz'u öldürdüğünü öğrenen Almanlar, o zamanlar 16 yaşında olan Guy Môquet'yi astırdı. Châteaubriant, Nantes ve Paris şehirleri birlikte 48 mahkumun ölümüne tanık oldu.

Leningrad ilk kez 8 Kasım 1941'de kuşatıldı

Petersburg (şimdiki adıyla Leningrad) Rusya'nın eski başkenti ve ülkenin birçok idealini bünyesinde barındıran bir şehirdi. Rusya'nın fethinde kilit bir hedef olan Hitler, kuvvetlerini potansiyel olarak riskli ve maliyetli bir savaşa gönderme riskini almak yerine şehri kuşatmayı tercih etti.

Böylece üç milyon nüfuslu metropol, Ladoga Gölü'nden geçen bir kanal dışında 18 Ocak 1944'e kadar dünyanın geri kalanına kapatıldı. Ayrıca, şehirde yaşayan insanların üçte biri, yaşadıkları zor koşullar nedeniyle hayatını kaybetti.

7 Aralık 1941: Pearl Harbor'a Saldırı

7 Aralık 1941 günü sabah saat 7:55'te Japon hava kuvvetleri Hawaii takımadalarındaki Pearl Harbor'da demirlemiş olan Amerikan savaş filosuna sürpriz bir saldırı başlattı. Saldırıda 2,000'den fazla Amerikalı ve 100 Japon öldü. Japon İmparatorluğu'nun amacı Pasifik'te Japon egemenliğini sürdürmekti.

Amerikan filosunu yok ederek, Malezya ve Avustralya'ya yönelik bir sonraki operasyonlarına engel olmasını engellemeyi amaçlıyordu. Pearl Harbor saldırısı, ertesi gün Amerika Birleşik Devletleri'nin doğrudan II. Dünya Savaşı'na katılmasına yol açtı.

7 Aralık 1941, "Gece ve Sis" kararnamesi

Mareşal Keitel'in "Nacht und Nebel" kararnamesi, Reich düşmanı olarak görülen herkesin sınır dışı edilmesini öngörüyordu. Alman "NN" ordusuna karşı tehlikeli olduğu düşünülen kişiler gizlice yer değiştirdi ve sonunda ortadan kayboldu.

Amerika Birleşik Devletleri 8 Aralık 1941'de Japonya ile resmen savaşa girdi

Bu noktaya kadar tarafsız kalan Amerika Birleşik Devletleri Japonya'ya savaş ilan etti ve böylece II. Dünya Savaşı'na katıldı. Japonya'nın Pearl Harbor'a saldırmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri Japonya'ya resmen savaş ilan etti. Savaş hızla tırmanarak dünyanın dört bir yanından önemli güçleri içine çekti.

15 Aralık 1941-Mont-Valérien'de Katliam

Yetmiş beş Yahudi ve Komünist esir Alman işgalciler tarafından Paris'in batısında Bois de Boulogne'a bakan eski bir kale olan Mont Valérien'de idam edildi. İdam edilenler arasında Komünist Parti gazetesi L'Humanité'nin eski yazarlarından 39 yaşındaki Gabriel Péri de vardı. Yaklaşık bin rehine ve tutuklu 1940 ile 1944 yılları arasında Mont Valérien'de Almanlar tarafından öldürülmüştür. General de Gaulle burayı adadı ve burası daha sonra Nazilere karşı Fransız Direnişinin şehitliklerinin merkezi haline geldi.

25 Aralık 1941-Hong Kong'un Japonlara teslim edilmesi

Hong Kong'daki İngiliz askerleri 18 gün süren savaşın ardından Japon kuvvetlerine teslim oldu. İngiliz kolonisinin valisi Sir Mark Young, Japon komutan Takashi Sakai'ye teslim oldu. Müttefiklerin savaşı kazanması ve 1945 yılında Japonya'yı yenilgiye uğratmasının ardından Hong Kong İngiltere'ye iade edildi.

Solomon Adaları Muharebesi Ocak 1942'de başladı

İngiliz Ordusu, Solomon Adaları'nda gerçekleşen ilk amfibi harekâtta Japon kuvvetleriyle karşı karşıya geldi. Amerikan ordusunun görevi savunmasız iletişim bağlantılarını korumaktı. Bu harekât sırasında en bilineni Guadalcanal Muharebesi olmak üzere bir düzineden fazla deniz çatışması yaşandı. Amerikan kuvvetlerine bir amiral olan Douglas MacArthur komuta ediyordu. 1945 yılına gelindiğinde savaş sona ermişti.

2 Ocak 1942: Jean Moulin Fransa'ya paraşütle atladı

Fransız Direnişi'nin kilit isimlerinden Jean Moulin, General de Gaulle ile birlikte Londra'ya sürgün edildi. 1-2 Ocak 1942 gecesi Alpilles'e paraşütle atlayan Moulin'e iki görev verildi; bunlardan biri Gizli Ordu'yu organize etmek ve çok sayıdaki direniş grubunu birleştirmekti.

11 Ocak 1942: Japonya Hollanda Doğu Hint Adaları'nı ele geçirdi

II. Dünya Savaşı sırasında, günümüzde Endonezya olarak bilinen Hollanda Doğu Hint Adaları, Japon ve Müttefik kuvvetleri için önemli bir sorundu. Ülke geniş petrol rezervlerine sahipti ve bu rezervler Japonya için çok önemliydi çünkü ülkenin kendi başına petrol üretme ya da ithal etme imkanı yoktu. Müttefikler bir dizi Japon zaferinden sonra pes etti ve sonraki üç yıl boyunca Japonya, Hollanda Doğu Hint Adaları'nı yönetti.

15 Ocak 1942: Çinliler Üçüncü Changsha Muharebesi'nde Japonlara karşı zafer kazandı

Güney Çin'in önemli bir bölgesinde yer alan Changsha büyük bir metropoldü. Daha önce şehre yapılan iki Japon saldırısı püskürtülmüştü. Xue Lue liderliğindeki Çin ordusunun desteğiyle şehre yapılan geniş çaplı bir saldırıdan sonra bile Japonlar üçüncü denemelerinde yine yenildiler. Japonların geri çekilmesi Çinli komünist isyancıların saldırılarıyla karşılandı.

Nihai Çözüm 20 Ocak 1942'de Naziler tarafından kabul edildi

Alman gizli teşkilatının şefi Reinhard Heydrich, on beş üst düzey Nazi lideri ve SS üyesinin bir araya geldiği Berlin dışındaki Wannsee toplantısına başkanlık etti. Bu konferans "Yahudi meselesinin nihai çözümünü" incelemek üzere çağrılmıştı. Çalışabilir durumdaki Avrupalı Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmesi kararlaştırıldı.

Topluma başka bir şekilde katkıda bulunamayacak olanların öldürülmesi emredildi. Belzec, Sobibor, Treblinka ve son olarak Auschwitz, kısa süre sonra bu toplu katliam için öncelikli olarak kullanılacak toplama kampları arasındaydı. Yahudilere karşı bir soykırım yürütüldüğüne hiç şüphe yoktu. Ve altı milyondan fazlası toplama kamplarında öldü.

Moskova Muharebesi 22 Ocak 1942'de sona erdi

Von Bock komutasındaki Alman ordusu, Rus başkentini fethetmek için Moskova Savaşı ya da Tayfun Harekâtı olarak bilinen bir saldırı başlattı. Barbarossa Harekâtı'nın başlamasıyla güçlenen Almanlar Rusya'ya girdi ve Kızıl Ordu'yu hızla yenilgiye uğrattı. Ruslar başkentlerini günlerce ellerinde tutmak için kıyasıya savaştılar ama soğuk Wehrmacht'a o kadar zarar verdi ki şehri terk etmek zorunda kaldılar.

Riom davası 19 Şubat 1942'de başladı

Pétain, Riom davasının 19 Şubat 1942'de başlamasını istemişti ve davanın amacı Üçüncü Cumhuriyet'in siyasetçilerinin ülkelerinin 1940'taki kaybından sorumlu olduklarını kanıtlamaktı. Sanıklardan Léon Blum ve Édouard Daladier'nin savunmaları izleyicileri şoke etti ve mağlubiyetin sorumluluğunu sanıklardan Fransız ordusunun üst rütbeli subaylarına kaydırdı.

19 Şubat 1942-9066 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

19 Şubat 1942'de Roosevelt, sabotaj ve casusluğu önlemek amacıyla belirli etnik grupların toplama kamplarına kapatılmasını yasallaştıran 9066 sayılı Yürütme Emri'ni imzaladı. Anlaşma herhangi bir etnik grubu ayırmamasına rağmen, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında yaşayan Japon, Alman ve İtalyan Amerikalıları hapsetmek için kullanıldı. II. Dünya Savaşı sırasında 120,000 Japon-Amerikalı toplama kamplarına sürülmüştür.

27 Şubat 1942, Biting Harekâtı

Seine-Maritime bölgesinde bir komün olan Bruneval, 27 ve 28 Şubat 1942 tarihlerinde Alman kuvvetleriyle İngilizleri karşı karşıya getiren Biting Harekâtı'nın ("Coup de croc") yapıldığı yerdi. İngilizler, o dönemde son teknoloji ürünü olan bir Alman radarını çalmayı planlıyordu. İngilizler görevlerinde galip geldiler. Ellerindeki radar sayesinde İngilizler Almanların teknolojik ilerlemesini yavaşlatmayı ve "Atlantik Duvarı "nın gerçekten aşılabilir olduğunu görmeyi başardılar.

Doolittle Baskını, 18 Nisan 1942

ABD, Japonya ile büyük bir çatışmaya hazırlanırken ve tüm Pasifik'i kontrol ederken rakibinin itibarını sarsmak ve kendi moralini yükseltmek için Tokyo'ya saldırmayı seçti. Amerika Birleşik Devletleri'nin Japon adasına bombardıman uçaklarını gönderebileceği yakın bir üssü olmadığından, Japonlar haklı olarak orada güvende olduklarını varsayıyorlardı.

Ancak Yarbay Doolittle, B-25'lerin (ağır bombardıman uçakları) bir gemiden kalkmasına izin veren bir teknik yarattı. ABD uçakları Çin'e çekilmek zorunda kalmadan önce düşmanın başkenti üzerinde birkaç bombalama uçuşu yapabildiler. Hasar çok hafifti ama güçlü bir sembolik mesaj gönderdi. Japonya savunmasını yeniden yapılandırmak zorunda kaldı çünkü artık kendini güvende hissetmiyordu.

Mercan Denizi Muharebesi, 4 Mayıs 1942

Mayıs 1942'de Avustralya açıklarında Amerikan ve Japon kuvvetleri Mercan Denizi Muharebesi'nde karşı karşıya geldi. Gemiler arasında havada gerçekleşen bu savaş türünün ilk örneğiydi. Mercan Denizi Muharebesi'nde Japonlar strateji açısından üstündü. Ancak Amerikalılar ilk kez bir Japon misyonunu başarıyla engelledikleri için bunu manevi bir zafer olarak gördüler. Propaganda açısından her iki taraf da zafer kazandığını iddia etti.

Köln, Almanya, 30 Mayıs 1942: Bin Bombardıman Uçağı

Ren Nehri'nin sol kıyısında yer alan bir Alman şehri olan Köln, Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) tarafından gerçekleştirilen ilk "1.000 Bombardıman Uçağı Baskını "nın hedefiydi. General Arthur Harris düşmanın moralini bozmak ve endüstriyel kapasitesini kırmak için kapsamlı bir stratejik bombardımanın gerekli olduğuna inanıyordu. 1.000 bombardıman uçağı gelmeden önce Köln'e 1.346'dan fazla hava saldırısı düzenlenmişti. Bu, Almanya'nın büyük metropollerine yönelik üç yıl sürecek bir saldırının ilk günüydü.

7 Haziran 1942-Amerika'nın Midway Muharebesi'ndeki zaferi

Japon ordusu, daha önce Mercan Denizi'nde uğradığı başarısızlığın ardından Pasifik'teki en ileri Amerikan karakolu olan Midway Atolü'nde (Midway Muharebesi) ezici bir kayıp daha yaşadı. Donanmalar bir daha asla karşı karşıya gelmedi ve savaş havada devam etti. Amerikan deniz havacılığı, sadece bir kayıp verirken dört düşman uçak gemisini yok ederek Japon stratejisini bozdu. Bu gerileme nedeniyle Japonya savunma moduna geçti.

11 Haziran 1942: Bir Hakeim'deki Cesur Fransız Direnişi

General Koenig komutasındaki Özgür Fransız Birlikleri (FFL), Bir Hakeim savaşında Alman ve İtalyan kuvvetlerine şiddetle karşı koymuştur. Direnişleri sayesinde İngilizler El Alamein muharebesinden önce ayrılabilmişlerdir.

Fall Blau (Mavi Durum) Harekâtı, 28 Haziran 1942

Barbarossa Harekâtı'nın devamı niteliğindeki Güz Blau (Mavi Vaka) Harekâtı, Wehrmacht'ın Doğu Cephesi'ndeki taarruzlarını anlatmaktadır. Savaşın amacı Stalingrad şehrini ele geçirmekti. Fall Blau harekâtı sırasında Alman birlikleri için başlangıçta bir dizi zafer vardı. Ancak kesin zafer Kızıl Ordu'nun oldu ve Fall Blue Harekâtı Alman yenilgilerinin başlangıcı oldu.

Vel'd'Hiv' Toplanması, 17 Temmuz 1942

4.051'i çocuk olmak üzere 13.000 Yahudi, İçişleri Bakanlığı Polis Genel Sekreteri René Bousquet'nin talimatıyla Paris ve çevresinde bir gecede gözaltına alındı. Birkaç gün boyunca orada kaldılar ve Vélodrome d'Hiver'in spor salonuna yerleştirildiler. 19 Temmuz'da Drancy'den Auschwitz ölüm kampına gönderildiler. Alman yetkililer "Vel' d'Hiv" toplaması gibi bir operasyon için hiçbir zaman emir vermediğinden, bu operasyon Vichy yönetimi tarafından anında ayarlandı.

7 Ağustos 1942-Marines Guadalcanal'a çıktı

Solomon Adaları'ndaki Guadalcanal adasına Birinci Deniz Tümeni tarafından bir çıkarma yapıldı. Birleşik Devletler bu sırada Japonya'ya ilk deniz saldırısını başlattı. Japonlar bölgeye hakim olmak için burada hava üsleri kuruyordu. Şubat 1943'te 1.600'den fazla Amerikalı ve 24.000 Japon'un hayatını kaybettiği şiddetli bir savaşın ardından Japonlar adadan püskürtüldü. Müttefikler bu noktada Japonlardan toprak geri almaya başladı.

Japonlar 9 Ağustos 1942'de Savo Adası Muharebesi'ni kazandı

Solomon Adaları Savaşı'nın en önemli anlarından biri olan Savo Adası Muharebesi, Doğu Solomonlar Muharebesi'ni başlattı. Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya bu savaşta karşı karşıyaydı. Son bilançoya göre Müttefik tarafında 1.270, Japon tarafında ise 58 ölü vardı ki bu Amerikan kuvvetleri için yıkıcı bir kayıptı. Ancak Japon ordusu takviye kuvvetler göndererek bu başarıdan faydalanmayı başaramadı. Amerikalılara Doğu Solomonlar'da başarılı bir taarruz için zemin hazırlamaları için daha fazla zaman verildi.

Dieppe, Fransa'ya 19 Ağustos 1942'de çıkarma yapma girişimi feci bir başarısızlıkla sonuçlandı

Dieppe (Haute-Normandie) sahillerine Müttefik kuvvetlerini (5.000 Kanadalı, 1.100 İngiliz ve 50 Amerikalı dahil) çıkarma çabası sonuçta başarısız oldu. Almanlar filonun nerede olduğunu anladıktan sonra sahilleri acımasızca bombalamış ve bombardımana tutmuştur. Dört bin asker ölüm, yaralanma ya da esir düşme nedeniyle kaybedildi. Saldırının amacı, geniş çaplı bir istila öncesinde Alman tahkimatlarının gücünü ölçmekti. Yankıları tüm Müttefikler tarafından hissedildi.

23 Ekim 1942-El Alamein Muharebesi

Alman Afrika Kolordusu ve İtalyan ordusu, İngilizlerin Mısır çölünde savaştığı Mihver birlikleriydi. İngilizler düşmanlarının Mısır'daki ilerleyişini durdurmakta başarılı oldular çünkü düşman orada bir dayanak noktası oluşturamadan geri çekildiler. Taktiksel sonuç bir statüko olmasına rağmen Müttefikler stratejik açıdan çatışmada galip geldiler. Afrika Kolordusu'nun ilerleyişi bu noktada durdu.

8 Kasım 1942: Müttefiklerin Kuzey Afrika'ya çıkarma yapması

Müttefikler Meşale Harekâtı'nı başlattılar çünkü Afrika'yı ele geçirme konusunda ciddiydiler. Kasım 1942'deki o kader gününde, 60.000'den fazla asker Kuzey Afrika'ya ulaştı. Cezayir'in alınmasının ardından Tunus harekâtı başladı. II. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde belirleyici bir savaş meydana geldi. Almanlar misilleme olarak Güney Fransa'yı işgal etti. Bu, tampon bölgenin sonu oldu.

11 Kasım 1942: Almanya serbest bölgeye girdi

Kuzey Afrika'daki Müttefik işgali nedeniyle Hitler, Fransa'da "Attila Harekâtı" yapılmasını emretti. Almanlar ülkenin güneyindeki bir "serbest bölgeye" saldırdı. Almanya, Vichy rejimi üzerinde tam güce ve etkiye sahipti.

13 Kasım 1942'de İngiliz kuvvetleri Tobruk'u geri aldı

Yine de Müttefikler ve İngiliz ordusu Tobruk'u ve devasa gemilerin yanaşmasını kolaylaştıran derin su limanını geri almayı başardı. General Rommel ve Afrika Korps'u Çöl Savaşı'nın her büyük muharebesinde yer alsa da Müttefikler yavaş ama emin adımlarla başarı kazanmayı başardı.

19 Kasım 1942, Uranüs Harekâtı

Uranüs Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 19 Kasım 1942'de Stalingrad'daki Alman ordusuna karşı başlattığı saldırıydı. Wehrmacht aslında burada siper almıştı. Mareşal Zhukov tarafından planlanan ve yürütülen bir kuşatmanın ardından Kızıl Ordu galip geldi ve Mihver nihayet geri çekilmeye başladı.

27 Kasım 1942: Fransız donanmasının batırılması

Alman birlikleri sabah saat 4:40'ta Toulon cephaneliğine saldırdı. Amiral Jean de Laborde liderliğindeki Fransız donanmasının askerleri, saldırı karşısında tüm filoyu yok etti. Almanya'ya gönderilmelerini önlemek için bütün gemiler, makineler ve toplar imha edildi. Sadece dört denizaltı Kuzey Afrika'ya ulaşmayı başarabildi.

7 Aralık 1942-Frankton Harekâtı

7 Aralık 1942'de İngiliz ordusu, Bordeaux yakınlarındaki Alman filosuna karşı bir saldırı olan Frankton Harekâtı'nı gerçekleştirdi. On kişi Montalivet'den kayıklarla saldırıya geçti. Görevin zorluğu, Bordeaux'da demirli Alman gemilerine patlayıcı yerleştirmekti. Komandolar Charente'ye kara yoluyla geri döndüler. Operasyon sonucunda dört Alman askeri gemisi ağır hasar gördü.

22 Ocak 1943-Marsilya kuşatması

Kasım 1942'de serbest bölgeye başarıyla girdikten sonra Alman kuvvetleri Marsilya'yı ele geçirdi. Bir dizi saldırının ardından Alman yetkililer Eski Liman'ın olduğu gibi bırakılamayacak kadar tehlikeli olduğuna karar verdi ve yeniden tasarlamaya başladı. Paris'ten takviye polis kuvvetleri 22 Ocak 1943'te geldiğinde, şehirdeki her binayı aradılar. Suçlardan gerçekten sorumlu olsunlar ya da olmasınlar, 2.000 kişi toplama kamplarına sürüldü ve 1.500 yapı yıkıldı.

Almanlar 31 Ocak 1943'te Stalingrad'da kesin bir yenilgiye uğratıldı

Kasım 1942'nin sonundan beri Stalingrad'da (şimdiki Volgograd) kuşatılmış olan Friedrich Paulus'un 6. Alman Ordusu'nun askerleri Kızıl Ordu'ya teslim oldu. Alman hava kuvvetlerine göre, "kazan" olarak adlandırdıkları yerde hapsedilen askerler çok uzun süredir erzaksızdı.

Hitler'in adamlarının kış daha da ağırlaştıkça ve mühimmat daha da kısıtlandıkça nihayetinde cesaretleri kırıldı. Hitler, Friedrich Paulus'un teslim olmasını yasakladı. Teslim olmasını engellemek için Hitler onu ayın 25'inde Reich Mareşali rütbesine terfi ettirdi, ancak bu nafile bir çabaydı. 3 Şubat'ta son Alman birlikleri de teslim olacaktı. Stalingrad kuşatması boyunca 90.000 Alman açlık ve soğuktan öldü.

16 Şubat 1943 – STO'nun Kuruluşu

Vichy yönetimi, 21-23 yaş arasındaki tüm erkeklerin Vichy rejiminin Zorunlu Çalışma Hizmeti'nde hizmet etmesini gerektiren bir mevzuat oluşturdu. Bu kişiler iki yıl boyunca rejim için çalışmak üzere Nazi Almanya'sına gönderiliyordu. Yaklaşık 700,000 erkek STO için askere alındı.

Bunun karşılığında Pierre Laval yönetimi Almanya'yı, Almanlar Kasım 1942'den beri "serbest bölgeyi" işgal ettiği için pratikte artık var olmayan sınırı kaldırmaya ikna edebildi. Buna ek olarak, Nord ve Pas-de-Calais Fransız hükümetine yeniden entegre edildi. Her şey için Belçika'ya ihtiyaçları vardı. STO'yu reddeden Fransız vatandaşlarının yaklaşık %10'u sonunda maquis'e katıldı.

6 Mart 1943: Solomon Adaları Muharebesi harekâtı

Solomon Adaları'ndaki Kolombangara ve Arundel Adaları arasında Blackett olarak bilinen ve Pasifik Okyanusu'na açılan dar bir geçit yer alır. Şubat 1943'te Guadalcanal Savaşı'ndaki Amerikan zaferinin ardından Kolombangara büyük bir Japon garnizonuna ev sahipliği yapmaya başladı. İkmalden sorumlu olan Teğmen Tanegashima, Vila'yı bombalamaktan dönerken iki muhribi Murasame ve Minegumo, Amiral Merrill'in üç hafif kruvazör ve üç muhripten oluşan Görev Gücü 68 ile karşılaştı. İki Japon destroyeri batırıldı.

10 Mart 1943: Ksar Ghilane Muharebesi – Tunus seferi

1943 yılında Tunus, Müttefik ve Mihver birlikleri arasında şiddetli çatışmalara sahne oldu. Sonuç olarak Kuzey Afrika II. Dünya Savaşı'na dahil oldu. Fransızlar, Mareth ve Tataouine şehirleri arasında bir tahkimat olan Mareth Hattı'nı inşa etti ve Yeni Zelanda piyadelerini bu hattın gerisine yerleştirdi. Yeni Zelanda kuvvetleri, Leclerc kolunun Ksar Ghilane'deki zaferi sayesinde 15. ve 21. Panzer tümenleri ve Alman stukaları tarafından keşfedilmekten kurtulmuştur.

Komandorski Adaları Muharebesi 27 Mart 1943'te başladı

Amerikalılar, Pasifik Adaları'nın geri alınması boyunca Aleut zincirinde Komandorski olarak bilinen iki adadaki Japon garnizonlarını gözetim altında tuttu. Bir ikmal konvoyunun yaklaşmakta olduğunu öğrenen Tuğamiral McNorris'e konvoyu durdurma görevi verildi. Her iki tarafın da olası takviyelerle bağlantısı kesildiği için, Japon ve Amerikan muhripleri ve kruvazörleri arasında son topçu çatışması gerçekleşti. Amiral Hosogaya'nın, gemiler ağır hasar aldıktan sonra Amerikan hava desteğinin yolda olduğunu varsayması bir hataydı. Japonlar zafere çok yaklaşmışken pes ettiler.

Varşova Gettosu Ayaklanması 19 Nisan 1943

Adolf Hitler'in kendilerini yok etme emrine karşılık, halen Varşova Gettosu'nda (Polonya) yaşayan 60.000 Yahudi ayaklandı ve Nazi SS'lerine karşı savaştı. 16 Mayıs'a kadar çılgınca mücadelelerini sürdürdüler. Toplam yedi bin kişi silahları hala ellerindeyken idam edildi, geri kalanlar ise toplama kamplarına götürülecekti.

Afrika Kolordusu 13 Mayıs 1943'te Kuzey Afrika'dan çıkarıldı ve Müttefikler büyük bir saldırı başlattı

13 Mayıs 1943'te Müttefikler Afrika Korps'u sınır dışı ederek Tunus'taki operasyonu sona erdirdi. Alman ordusunun teslim olmasının ardından Afrika Korps askerleri savaş esiri oldu. Onları deniz yoluyla Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya getirmek için konvoylar gönderildi.

17 Mayıs 1943: Chastise Operasyonu – Alman barajlarının imhası

İngilizler, Alman işgalini engellemek için Rusya'yı ikna etmeye çalışmış ve Mayıs 1943'te İngiliz ordusunun güçlü bir müttefik olabileceğini fark etmiştir. Savaş endüstrilerine su ve enerji sağlayan başlıca barajları yok etmek amacıyla Ruhr bölgesi, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Chastise Operasyonu adı verilen operasyonunun hedefi oldu.

Möhne, Edersee, Sorpe ve Ennepe barajları, mühendis B. Wallis tarafından geliştirilen benzersiz bir bombayla donatılmış Avro Lancaster Mk-III uçakları tarafından saldırıya uğradı. Çok sayıda pilotun düşürülmesi ve Almanların su ve enerji üretimiyle hızla toparlanması nedeniyle karışık sonuçlar elde edildi. Don ve Volga nehirleri üzerindeki savunma, sular altında kalan hava tesislerinin Rus cephesine daha fazla uçak transfer edememesi nedeniyle daha kolay hale geldi.

CNR ilk toplantısını 27 Mayıs 1943 tarihinde gerçekleştirdi

Fransa'da Ulusal Direniş Konseyi'nin kurulmasıyla birlikte Jean Moulin Direniş'i (CNR) bir araya getirme çabalarına yeniden başladı. Jean Moulin tarafından yönetilen CNR, II. Dünya Savaşı sırasında çok sayıda Fransız Direniş faaliyetini, her bir örgütün siyasi eğilimlerini göz ardı etmeden organize etmeye çalıştı.

De Gaulle ve Giraud 3 Haziran 1943'te CFLN'yi kurdu

General de Gaulle ve Giraud, Özgür Fransa yönetiminin yerini almak üzere Fransız Ulusal Kurtuluş Komitesi'ni (CFLN) kurmaya karar verdi. CFLN iki hedefe ulaşmaya çalışıyordu. İlk olarak, Fransız halkını savaş çabalarının arkasında toplamaya çalıştı. İkinci olarak da Fransa'nın nihai kurtuluşu için zemin hazırlamaya çalıştı. Haziran 1944'te CFLN, Fransa Geçici Hükümeti olarak iktidarı ele geçirdi.

Yeni Gürcistan ve Solomon Adaları Seferi, 20 Haziran 1943

Japonlar 1942'de New Georgia adasını ele geçirdi ve Guadalcanal'ın işgaline yardımcı olmak için burada Munda Point hava istasyonunu kurdu. Amerika'nın zaferinden sonra Japonlar, Amerika'nın bir sonraki hedefinin Rabaul ve Solomon Adaları'ndaki üslerini vurmak olduğu sonucuna vardı. Japonlar Bougainville'deki New Georgia'da Müttefikleri beklemeyi tercih etti çünkü burayı savunacak silahları yoktu. Büyük çıkarma, 5 Ağustos 1943'te ele geçirilen bir üs olan Munda Point'in güneyine yapıldı. İlk çıkarma Haziran 1943'te Segi Noktası yakınlarında gerçekleşmiştir. Ekim 1943'e kadar Yeni Gürcistan'ı kurtarmak için sürekli bir savaş yaşandı.

Jean Moulin'in 21 Haziran 1943'te tutuklanması

Jean Moulin 21 Haziran 1943'te Caluire-et-Cuire'de, diğer yedi Direniş komutanıyla birlikte bir konferansa katılmaya hazırlanırken gözaltına alındı. Vichy hükümeti ve Gestapo tarafından aktif olarak takip ediliyordu. Bu tutuklamaya yol açan koşullarla ilgili pek çok şüphe bugün hala varlığını sürdürmektedir. Gözaltına alındıktan birkaç gün sonra Jean Moulin işkenceyle öldürüldü.

Kursk Muharebesi'nin ilk günü, 4 Temmuz 1943

Bugüne kadar yapılan en büyük tank savaşında (Kursk Muharebesi) Almanlar nihayet yenildi. Kızıl Ordu'ya indirilecek kesin bir darbe, iki yıllık savaşın ve Stalingrad yenilgisinin ardından Hitler'in tam da aradığı şeydi. 4 Temmuz'da binlerce tank ve yüzlerce uçakla Kursk bölgesine bir saldırı başlattı.

Ancak Sovyetler iyi hazırlanmıştı ve Wehrmacht bir mayın tarlasında sıkışıp kaldığında ve tanksavar silahlarının ateşi altında kaldığında, takviye kuvvetlerle karşı saldırıya geçtiler. Bu gerilemenin ardından Kızıl Ordu'nun Berlin'e doğru ilerleyişi hız kesmeden devam edecekti.

6 Temmuz 1943: Birinci Kula Körfezi Muharebesi-Solomon Adaları Harekâtı

Amerika Birleşik Devletleri 1943 yılında Pasifik'i ve özellikle de Solomon Adaları'nı özgürleştirme çabasına girişti (Cartwheel Operasyonu). Görev Grubu 36.1'den Amiral Ainsworth 5 Temmuz'da iki hafif kruvazör ve dört muhrip ile bombardımandan döndüğünde, Yeni Georgia'daki Munda Point üssünü ele geçirmeye hazırlanıyordu.

Amiral Akiyama, Müttefiklerin "Tokyo Express" adını verdikleri gizli bir gece ikmal konvoyundan sorumluydu. Her iki taraf da kayıplar verdi ve sağ kalanlar altı Temmuz günü şafak sökmeden geri çekildi. USS Helena battıktan sonra USS Radford ve USS Nicholas adlı iki destroyer hayatta kalanları kurtarmak için olay yerinde kalmıştır.

8 Temmuz 1943: Jean Moulin'in Ölümü

Jean Moulin, Klaus Barbie'nin elinde yıllarca işkence gördükten sonra Almanya'ya gönderildi. Yoldayken yaralarına yenik düştü. Jean Moulin'in 8 Temmuz 1943'te Metz istasyonunda öldüğü ilan edildi. Verilerin güvenilirliğine ilişkin sorular devam etmektedir. Kalıntıları 1964 yılında Pantheon'a defnedilmiştir.

10 Temmuz 1943'te Müttefikler Sicilya'yı işgal etmişti

Müttefikler Tunus'taki savaşı başarıyla tamamlarken İngiliz, Kanada ve Amerikan birlikleri Sicilya'ya ulaştı. Buradan İtalya'nın geri kalanını işgal etmek istiyorlardı. Benito Mussolini 25 Temmuz'da hapsedilirken, ada Ağustos ortasında Müttefiklerin eline geçti.

13 Temmuz 1943: İkinci Kula Körfezi Muharebesi-Solomon Adaları Seferi

Solomon Adaları'nın 1943 yılında Amerikalılar tarafından kurtarılması sırasında Müttefik gemileri ile bir Japon ikmal konvoyu arasındaki ilk çatışma Kolombangara adası açıklarındaki Kula Körfezi'nde meydana geldi. Japonlar, Müttefiklerin "Tokyo Express" olarak adlandırdıkları ve geceleri süratli gemiler konuşlandırmayı içeren bir stratejiyle bölgelerine ikmal yapmaya çalıştılar.

Amiral Ainsworth'un gemileri 12 Temmuz'da Amiral Izaki liderliğindeki bir konvoy tarafından tespit edildi. Amerikalılar, Japonların torpidolarını fırlatırken onları hazırlıksız yakaladıklarını düşünüyorlardı. Jintsu ve 482 denizcinin yanı sıra Amiral Izaki'nin de kaybından sonra savaş 13 Temmuz sabahı saat 9.30'da sona erdi. Amerikalılar korkunç durumdaki üç hafif kruvazörü savaştan çekmiş ve bir muhribi kaybetmişlerdir.

24 Temmuz 1943: Mussolini'nin Tutuklanması

İtalya Kralı III. Victor Emmanuel, Büyük Faşizm Konseyi'nin kararıyla yeniden İtalyan askeri kuvvetlerinin başına getirildi. Mareşal Badoglio Roma'ya çağrıldığında Mussolini'nin yerine görevi devraldı ve Mussolini parmaklıklar ardına konuldu. Mussolini'nin tutuklandığı haberinin yayılması üzerine İtalya'da kutlamalar başladı.

İtalyan Ulusal Kurtuluş Komitesi 27 Temmuz 1943'te kuruldu

Mussolini'nin tutuklanmasının ertesi günü anti-faşist partilerden oluşan bir koalisyon kuruldu. Bu koalisyonda Komünist Parti, Hrıstiyan Demokratlar, Sosyalist Parti, Liberaller, Eylem Partisi ve Demokratik İşçi Partisi yer alıyordu. Alman kuvvetleri 5 Haziran 1944'te Roma'yı terk ettiğinde, Komite'nin etkisi arttı.

"Tidal Wave Harekâtı" 1 Ağustos 1943'te başlatıldı

Kraliyet Hava Kuvvetleri 165 uçağı büyük bir operasyon için Romanya'ya -yaklaşık 11,000 km- gönderdi. Bu görev aynı zamanda kod adı olan "Tidal Wave" olarak bilinmektedir. Romanya, Ploiesti şehri çevresinde yabancı yatırımların (çoğunlukla Müttefiklerin) yardımıyla dünyanın en büyük petrol komplekslerinden birini inşa etti.

Hitler, Alman birlikleri için kritik bir yakıt kaynağı karşılığında fanatik Demir Muhafız grubuna karşı General Ion Antonescu'nun yanında yer aldı. Bombardıman bu tesise çok zarar verdi. Kayıplar yüksek olsa da, Ploiesti'nin tahkimatındaki bazı açıklar (Pazar günleri olmayan personel, bakımdaki silahlar vb.) olmasaydı daha da kötü olabilirdi.

3 Ağustos 1943: Polkovodets Rumiantsev Operasyonu-Doğu Cephesi

Polkovodets Rumiantsev operasyonu Kızıl Ordu tarafından 3 Ağustos 1943'te başlatıldı. Alman işgali altındaki Ukrayna topraklarının daha fazla kurtarılması önemli bir hedefti. Kursk yakınlarındaki Rus "Bozkır Cephesi" yaklaşık yirmi gün içinde Harkov (Üçüncü Harkov Muharebesi) ve Belgorod şehirlerini kurtarmayı başardı. Dinyeper Nehri üzerinden geri püskürtüldükten sonra Almanlar nihayet bastırıldı. Ruslar, destansı Dinyeper savaşının ardından 1943 sonbaharında Kiev'e çıkana kadar Ukrayna'nın kurtuluşu tamamlanmayacaktı.

İkinci Smolensk Muharebesi, Doğu Cephesi, 7 Ağustos 1943

Kızıl Ordu'nun 7 Ağustos – 2 Ekim 1943 tarihleri arasındaki hedefi, 1941'den beri Almanların kontrolünde olan Smolensk ve Bryansk cephelerini tamamen temizlemekti. Alman savunma güçleri konuşlandırılmıştı ama Rusların Dinyeper'i geçmesini ve Ukrayna'yı kurtarmasını engelleyemediler. Ancak Almanlar iyi hazırlanmıştı ve Ruslar Smolensk ve Roslavl'ı geri almak için iki ay boyunca yavaş ama istikrarlı bir şekilde çalışmak zorunda kaldı. Cephe önceki konumundan yaklaşık 50 kilometre uzakta sabitlendikten sonra Moskova artık tehlikede değildi.

7 Ağustos 1943: Vella Körfezi Muharebesi-Solomon Adaları harekâtı

Vella Körfezi'nde, Kaptan Moosbrugger tarafından yönetilen ve altı muhripten oluşan Görev Grubu 31.2, Kaptan Sugiura tarafından yönetilen Japon hızlı ikmal konvoylarından biriyle (Tokyo Express) karşılaştı. Japon muhriplerinden yalnızca biri, Shigure, imha olmaktan kurtulurken, diğerleri, Hagikaze, Arashi ve Kawakaze, sonlarıyla karşılaştılar. Yaklaşık 1.210 Japon denizci 6 Ağustos akşamı ve 7 Ağustos 1943 sabahı hayatını kaybetti.

18 Ağustos 1943: Horaniu Muharebesi-Solomon Adaları harekâtı

Müttefiklerin Munda Noktası ve Vella Körfezi'ndeki başarısı üzerine Japonlar, Tuğamiral Matsuji Ijuin komutasındaki bir konvoyla kuvvetlerini Solomon Adaları'nın merkezinden çekmeyi tercih etti. Yüzbaşı Ryan komutasındaki Amerikan kuvvetleri 17 Ağustos akşamı ve 18 Ağustos sabahı bu konvoya bir saldırı başlattı. Japonlar kısa bir çatışmadan sonra 9.000 askerleriyle birlikte kaçmayı başardılar.

24 Ağustos 1943-Dinyeper Muharebesi-Doğu Cephesi

Ağustos 1943'te Harkov'da yaşanan kayıp, Hitler'e Sovyetler Birliği'nin maden zengini Ukrayna topraklarını ele geçirerek önemli bir stratejik hedefe ulaşabileceğini açıkça göstermişti. Bu nedenle, bu cephede güçlü bir karşı saldırı için emir verdi. 1.400 kilometre bir cephede 4 milyon askerin çarpıştığı Dinyeper çatışması, II. Dünya Savaşı'nın en büyük savaşlarından biriydi. Dört ay süren mücadelenin ve muazzam insan ve malzeme kaybının ardından, 23 Aralık 1943'te Kızıl Ordu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girdi. Bu, Dinyeper kıyılarının Nazi askerlerinden kurtarılması anlamına geliyordu.

İtalya 3 Eylül 1943'te Müttefiklere katıldı

Pietro Badoglio hükümeti Müttefiklerle ateşkes görüşmeleri yaptı ve Almanya'ya savaş ilan etti. İtalya'nın faşist devletinin lideri Benito Mussolini, Sicilya'daki Anglo-Amerikan müdahalesi nedeniyle birkaç ay önce devrilmişti. Sadece birkaç saat sonra, 12 Eylül'de Almanya İtalya'yı işgale başladı ve Mussolini'yi serbest bıraktı. Güvende hissettiği Kuzey'de Salo Cumhuriyeti'ni kurdu. Hükümdar ve Badoglio, hala Müttefiklerin elinde olan güneye kaçtı.

Korsika 9 Eylül 1943 tarihinde işgalcilere karşı ayaklandı

İtalya'nın teslim olması Korsikalı direnişçiler arasında geniş çaplı bir isyana yol açtı. İsyancılar 4 Ekim'e kadar, Kuzey Afrika birliklerinin artan desteğiyle Alman ordusuna karşı savaştı. Fransız adası Korsika ilk kurtarılan bölge oldu.

Gran Sasso baskını (Meşe Harekâtı), 12 Eylül 1943

Mussolini Gran Sasso'da hapisteyken, kendisini kurtarmak için Otto Skorzeny liderliğindeki bir Alman komando baskınına tanık oldu. Hitler, kod adı "Meşe veya Eiche Harekâtı" olan bu görevi tasarladı ve başlattı. Alman diktatör, İtalyan mevkidaşını ne pahasına olursa olsun serbest bırakmaya kararlıydı.

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti 18 Eylül 1943'te kuruldu

Kral III. Victor Emmanuel, Benito Mussolini'yi "Duce" ve Dışişleri Bakanı görevinden aldı çünkü İtalya Almanlara karşı tarafsızlığa dönmek istiyordu. Dostunu kaybetmekten korkan Hitler, Mussolini'yi kurtarmak ve yeniden iktidara getirmek için Wehrmacht'ı kuzey İtalya'ya gönderdi ("Gran Sasso baskını"). İtalya 8 Eylül 1943'te Nazi Almanyası'na teslim oldu ve derhal Üçüncü Reich'ın bir kukla devleti haline geldi. Adını 18 Eylül 1943'te, genellikle Salo Cumhuriyeti olarak bilinen İtalyan Sosyal Cumhuriyeti olarak değiştirdi. Dışişleri Bakanlığı ve Mussolini, Garda Gölü'ndeki pitoresk Salo kasabasına taşındı.

Napoli'nin Dört Günü sırasında 27 Eylül 1943'te Nazilere karşı ayaklanma

Napoli, II. Dünya Savaşı'nın ilk dönemlerinde Müttefik bombardımanından en çok etkilenen şehirlerden biriydi. Güney İtalya'daki Alman işgaline karşı büyüyen bir ayaklanma Eylül 1943'te başladı. Albay Schöll Napoli'de bir kuşatma durumu ilan ederken ve vali gençleri Almanya'daki kamplarda çalıştırmak üzere organize ederken, bölgenin askeri komutanları kaçtı. Böylece 27, 28, 29 ve 30 Eylül 1943 tarihlerinde Napolililer Alman işgalcilerle yüzleşmek için sokaklara döküldü. Müttefiklerin tankları 1 Ekim 1943'te özgür Napoli'ye girdi. Bu tam da Müttefiklerin işgali zamanına denk geliyordu.

Solomon Adaları taarruzu 7 Ekim 1943'te Vella Lavella Muharebesi ile başladı

Ağustos 1943'te Amerika Birleşik Devletleri Solomon Adaları'nı kurtarmak için savaş başlattığında Japonlar adaları terk etmeye başladı. Ancak Vella Lavella'da hala 600 civarında Japon kuvveti bulunuyordu. Horianu savaşından sonra Tuğamiral Ijuin, kalan birlikleri tahliye etmek üzere dokuz destroyerden oluşan bir filoya liderlik etmekle görevlendirildi. Ijuin 7 Ekim 1943 akşamı Kaptan Walker komutasındaki üç Amerikan savaş gemisinin ateşi altında kaldı. Yugumo kaybedilmiş olsa da, üç Amerikan gemisi de hasar görmüştü ve Japonlar savaştan çekilmemiş olsalardı muhtemelen kaybedileceklerdi. Solomon Adaları'ndaki Japon işgali bu noktada sona ermiştir.

İmparatoriçe Augusta Körfezi Muharebesi, Bougainville Seferi, 2 Kasım 1943

Bougainville operasyonunun bir hedefi de Papua Yeni Gine açıklarındaki aynı adı taşıyan adanın kurtarılmasıydı. Amiral Omori, 1 Kasım 1943'te İmparatoriçe Augusta Körfezi'ne yapılan asker çıkarmasını ve bunu izleyen Japon uçak bombardımanını desteklemek üzere altı muhrip ve dört kruvazör gönderdi. Tuğamiral Merrill'in Görev Gücü 39, bir önleme sırasında iki Japon gemisini (bir destroyer ve bir kruvazör) batırdı ve diğerlerine hasar verdi. Merrill, ağır kruvazörünün battığını düşünmelerini sağlamak için sis bombaları atarak onları teslim olmaya zorladı. Japonlar hedeflerinin tamamlandığına inanarak geri çekildiler.

Tarawa 23 Kasım 1943'te Amerikalılar tarafından kurtarıldı

Japonlar, Pasifik'teki Tarawa adasında üç gün süren savaşın ardından nihai olarak yenilgiye uğratıldı. Bu, Pasifik'teki ilk Müttefik çıkarmalarından birinin ardından gelen ve Japonya'ya karşı gidişatı değiştirmeye yardımcı olan bir zaferdi. 23 Şubat'ta Amerikalılar asıl amaçlarına ulaşarak Marshall Adaları'na çıkarma yaptılar.

George Burnu Muharebesi, Bougainville Seferi, 26 Kasım 1943

Solomon Adaları harekâtının son çatışması olarak 26 Kasım 1943'teki savaş belirleyici oldu. Amerikan askerlerinin büyük bir kısmı İmparatoriçe Augusta Körfezi'ndeki savaşa katılırken, Bougainville'den çok uzak olmayan Buka'daki üsse hızlı bir ikmal konvoyu ("Tokyo Express" olarak adlandırılır) gönderildi.

Kaptan Burke'ün komutasındaki beş savaş gemisi bu gemiyi durdurmak için gönderildi. Onami, Makinami ve Yugiri'yi batırmak için radar kullandı ve Amerikalılara kesin bir zafer kazandırdı. Bu belirleyici deniz çatışmasından önce, Japonlar gece savaşlarında üstünlüklerini çoktan kanıtlamışlardı.

Tahran Konferansı, 28 Kasım 1943

II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden bu yana Churchill, Roosevelt ve Stalin ilk kez İran'ın Tahran kentinde bir araya geldi. Fransa'yı Nazi egemenliğinden kurtarmak için Müttefikler Tahran konferansı sırasında Normandiya'ya bir çıkarma düzenlemeye karar verdiler. Ayrıca Almanya ve Polonya'nın geleceğinin yanı sıra küresel bir güvenlik kurumunun (BM) kurulması da masadaydı.

24 Aralık 1943: Müttefik kuvvetlerin lideri Eisenhower

ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, 1944 Haziran'ındaki çıkarmalara hazırlanmak amacıyla General Dwight D. Eisenhower'ı resmen Müttefik Kuvvetler Başkomutanı olarak seçti. On yıl sonra Eisenhower Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olacaktı, ancak o zamanlar kimse bunu tahmin edemezdi.

Kuzey Burnu Muharebesi, 26 Aralık 1943'te İngiliz donanması için bir zaferdi

İngilizler tarafından Rus müttefiklerine Kuzey Denizi üzerinden Rusya'nın Murmansk ve Arkhangelsk limanlarına çok sayıda ikmal konvoyu gönderilmiştir. Alman Donanması bu "Arktik konvoylardan" ikisini yok etmek amacıyla Ostfront Harekâtı'nı gerçekleştirdi. HMS Duke of York liderliğindeki İngiliz Kraliyet Donanması kruvazörleri ve destroyerleri Alman deniz saldırısını başarıyla püskürttü. İngiliz donanmasının Alman filoları üzerindeki hâkimiyeti bu olayla vurgulanmıştır.

Stalin 23 Şubat 1944 itibariyle Çeçenistan'ı kana buluyordu

Sovyet komutanı, Nazilerle işbirliği yapmakla suçlanan Çeçenlerin toptan sınır dışı edilmesini emretti. Sabaha karşı 300.000 kişi toplanarak komşu Kırgızistan ve Kazakistan'a nakledildi.

Takip eden günlerde yarım milyondan fazla kişi daha aynı kaderi paylaştı. İnsanları toplama kamplarına götüren vagonlarda maruz kalma, açlık ve oksijensizlikten binlerce ölüm yaşandı.

Ardeatine Katliamı, 24 Mart 1944

23 Mart 1944'te Roma'daki bir bombardımanda 32 SS'in öldürülmesinin ardından, Almanlar ertesi gün 335 İtalyan vatandaşını infaz ederek misilleme yaptı. Regina Coeli'deki Yahudi tutsakların yanı sıra İtalyan tutsaklar gettodan seçilmişti. Cesetler Ardeatino mahallesindeki Ardeatine Çukurlarında bulundu. İtalya'nın en önemli katliamlarından biri burada gerçekleşmiştir.

Nürnberg Saldırısı, 30 Mart 1944

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri 30 ve 31 Mart 1944 tarihlerinde Almanya'nın Nürnberg kentini bombaladı. Türünün ilk örneği olmamasına rağmen, 31 Mart stratejik bombalama operasyonu İngiliz Hava Kuvvetleri'nin tüm savaş boyunca en ağır kayıpları verdiği gün olarak hatırlanmaktadır.

6 Nisan 1944, Izieu'de Toplama

Klaus Barbie'nin emriyle Gestapo, Fransa'nın Izieu kasabasında Yahudi çocukların Paskalya tatilini geçirdikleri bir kampa girdi. Birkaç gün sonra yedi yetişkin ve kırk dört çocuk Auschwitz toplama kampına gönderildi. Daha sonra "Izieu'nun çocukları" olarak adlandırılanlar arasında en küçüğü sadece dört yaşındaydı.

9 Mayıs 1944: Henan-Hunan-Guangxi Muharebesi başladı

Japonlar 9 Mayıs 1944'te Henan, Hunan ve Guangxi Muharebesi olarak bilinen Ichi-Go Harekâtı'nı başlattı. Japonlar müttefik Çin ve Amerikan kuvvetlerine karşı giriştikleri saldırıdan zaferle çıktılar. Amerika Birleşik Devletleri'nin daha fazla saldırmasını önlemek için Japonlar Çin'in güneydoğu kesimindeki üslerin kontrolünü ele geçirmeyi planladı. Beklendiği gibi Japonlar daha sonra Çinhindi'ni işgal etti, ancak ABD hava saldırıları devam etti.

Monte Cassino Muharebesi 17 Mayıs 1944'te başladı

1943 ve 1945 yıllarında General Juin'in emrinde görev yapan Faslı tüfekçiler İtalya'da Almanların yenilmesine yardımcı oldular. Bu başarıyı Napoli ve Roma arasında bulunan Monte Cassino'da elde ettiler. Toplamda 115,000 Müttefik askeri öldü ya da yaralandı. Yine de İtalya'da ilerlemeye devam etmeyi başardılar. Bu, Özgür Fransızların II. Dünya Savaşı boyunca elde ettiği en büyük başarıydı.

26 Mayıs 1944: Müttefiklerin güneydoğu ve orta Fransa'ya bombardıman saldırıları

Müttefiklerin Ulaşım Planı, Normandiya çıkarması öncesinde Fransız iletişim bağlantılarına, özellikle de demiryollarına saldırılmasını öngörüyordu. 26 Mayıs'taki bombardımanlar bu operasyonun bir parçasıydı ve ülkenin güney ve orta doğusundaki stratejik noktalara yönelikti. Bombardıman askeri hedeflere karşı etkili oldu, ancak uçakların yüksek irtifada olmasından kaynaklanan isabetsizlik nedeniyle çok sayıda insan öldü.

Roma 4 Haziran 1944 tarihinde Müttefik kuvvetler tarafından işgal edildi

İtalya, Mussolini'nin serbest bırakıldığı Eylül 1943'ten beri Müttefik ve Alman askerleri arasında bölünmüş durumdaydı. Ancak Haziran ayında Müttefikler Roma'yı işgal etti ve Wehrmacht'ı başarıyla püskürttü. Badoglio'nun devrilmesiyle Güney'de Ulusal Kurtuluş Komitesi Başkanı Ivanoe Bonomi liderliğinde yeni bir yönetim iktidarı ele geçirdi.

6 Haziran 1944: Normandiya Çıkarması

Overlord Harekâtı, General Dwight D. Eisenhower liderliğinde ABD ve diğer Müttefik birlikler tarafından başlatıldı. "D-Day" günü Amerikan kuvvetleri Normandiya sahillerine çıkarma yapmış, bunu bir saat sonra İngiliz ve Kanada birlikleri izlemiştir. İlk savaşçılar paraşütle karaya indirildi.

7 Haziran 1944-Laclotte olayları ve Saint-Pierre-de-Clairac trajedisi

7 Haziran 1944'te Lot-et-Garonne'da iki Nazi vahşeti yaşandı. Gestapo, SS'lerin kasabaya saldırdığı ve Fransızları öldürdüğü Laclotte olaylarını düzenledi. Aynı SS tümeni tarafından gerçekleştirilen Saint-Pierre-de-Clairac felaketinde ise on bir direnişçi öldürülmüş ve iki konut yakılmıştır. Tulle ve Oradour-sur-Glane de birkaç gün sonra aynı ordu tarafından katledildi.

9 Haziran 1944, Tulle katliamı

Kağıt kontrolünü uygulama kisvesi altında, 2. SS Das Reich tank tümeni Tulle'e (Corrèze) girdi ve tüm yetenekli erkek nüfusu topladı. Maquis saldırılarının cezası olarak 99 kişi asılarak idam edilmiş, 149 kişi de Dachau toplama kampına nakledilmiş ve 101'i burada ölmüştür. Ertesi gün aynı tümen, Müttefiklerin son operasyonlarının yapıldığı Normandiya'ya geri döndü ve Oradour-sur-Glane'e doğru yola çıktı.

10 Haziran 1944: Oradour halkı SS'ler tarafından katledildi

Limoges yakınlarında küçük bir kasaba olan Oradour-sur-Glane, General Lammerding tarafından gönderilen SS "Das Reich" tümeninin bir müfrezesi tarafından yok edildi. Kimlik kontrolü kisvesi altında tüm halk pazar yerine getirildi.

Kadınlar ve çocuklar kiliseye götürülürken, erkekler ahırlara hapsedildi. Binalar SS'ler tarafından ateşe verildi ve 642 kişi (246 kadın ve 207 çocuk dahil) hayatını kaybetti. "Das Reich" tümeni bir gün önce, sürgünlerin sıkça yaşandığı doğu cephesinden dönerken Tulle'de bir katliam gerçekleştirmişti.

13 Haziran 1944: Hitler Londra üzerinde V1'leri ateşledi

Calais'deki fırlatma rampalarından ilk Vergeltungswaffe-1 (misilleme silahları-1) Londra yönünde ateşlendi. Müttefiklerin Normandiya çıkarmasından sonra Hitler, İngiliz moraline ölümcül bir darbe indirmeyi planlıyordu. İngiliz Hava Kuvvetleri V-1'lerin havada önlenebileceğini ya da hedeflenen rotalarından saptırılabileceğini gösterdi. Bu hava bombaları sadece üç ay içinde 6.000 kişiyi öldürecekti. Almanya'da bu roketler üzerinde çalışan bilim adamları daha sonra uzay yarışında yer almışlardır.

15 Haziran 1944-Saipan Muharebesi

Amerika Birleşik Devletleri, 15 Haziran'da başlayan ve aynı yılın 9 Temmuz'unda sona eren Saipan Muharebesi sırasında Mariana Adaları'nda Japonları yenilgiye uğrattı. Bu çatışma sırasında en azından çok sayıda insan Amerikalılar tarafından esir alınmak yerine intihar etti. Stratejik üslerin inşa edilmesini sağladığı ve Japonya'yı Amerikan hava kuvvetlerinin erişim alanına soktuğu için Pasifik'teki saldırıda bir dönüm noktasıydı.

19 Haziran 1944-Filipin Denizi Muharebesi

Saipan Muharebesi devam ederken, 19-20 Haziran 1944'te Japon İmparatorluk Donanması ile Birleşik Devletler Donanması Filipin Denizi'nde bir deniz ve hava muharebesine girişti. Japon Donanması'nın uçakları ve uçak gemileri bu çatışmada büyük ölçüde imha edildi. Güç eşitsizliği nedeniyle çatışma "Büyük Marianas Güvercin Atışı" lakabını kazandı.

26 Haziran 1944-Bobr Muharebesi

Bobr Muharebesi, SSCB'nin Almanları Belarus'tan atmak için başlattığı Bagration Harekâtı sırasında Wehrmacht'a bağlı Fransız Gönüllü Lejyonu ile Sovyet Ordusu arasında gerçekleşmiştir. 26 ve 27 Haziran 1944'te gerçekleşti. İhtimaller aleyhlerine olsa da, aralarında en az 400 Fransız'ın da bulunduğu Alman askerleri iki gün süren savaşın ardından galip geldi. Rus medya organları kayıplarına bahane olarak düşman savaşçılarının sayısını abarttı.

30 Haziran 1944: Cherbourg'un Ele Geçirilmesi

Müttefiklerin Normandiya'ya çıktığı 6 Haziran 1944'te başlayan Cherbourg Muharebesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin zafer kazandığı 30 Haziran'a kadar sürdü. Alman askerlerinin geri kalanı teslim olurken, Müttefik kuvvetler içeri girdi ve liman kenti Cherbourg'un kontrolünü ele geçirdi. Bu zafer savaşın devam etmesi açısından önemliydi çünkü Müttefiklere Cherbourg limanının kontrolünü vererek batı cephesine malzeme göndermeyi kolaylaştırdı.

Brezilya Seferi Kuvveti 2 Temmuz 1944'te Güney Atlantik'e iner

Brezilya Seferi Kuvvetleri 2 Temmuz 1944'te İtalya'ya ulaştı. Brezilya Hava, Kara ve Deniz Kolordusu 23.500 kişiden oluşuyordu ve Transalpine operasyonu sırasında 5. İngiliz Ordusu'na dahil edildi. Sekiz ay süren savaşın ardından FEB 443 askerini kaybetti ancak 20.573 düşmanını esir alarak Bologna, Parma, Modena ve Cenova'nın düşmesinde önemli bir etki yarattı.

18 Temmuz 1944: Gargan Dağı Muharebesi

Georges Guingouin liderliğindeki Alman Jesser tugayı, Fransız milislerin de yardımıyla 18 Temmuz'dan 24 Temmuz 1944'e kadar Gargan Dağı'nda Fransız makileriyle savaştı. 4.800'den fazla Alman kuvveti, çoğunluğu Fransız direnişçiler ve partizanlardan oluşan 3.500 Fransız direnişçiyle karşılaştı. Her ne kadar 38 ölü ve 54 yaralı vermiş olsalar da, makiler düşmanı yavaşlatmayı ve maquis'leri tamamen dağıtmalarını engellemeyi başardılar.

20 Temmuz 1944'te Hitler'i öldürmek için bir girişimde bulunuldu

Albay Claus von Stauffenberg, 20 Temmuz 1944'te Wolfsschanze'deki karargâhında Führer'i öldürmek için bir komplo planladı. Valizdeki bomba çok sayıda polisi öldürdü ama Adolf Hitler'i sadece hafif yaraladı. Plana dahil olanların çoğu şiddetli bir baskı sırasında idam edildi.

21 Temmuz 1944-Guam Muharebesi

21 Temmuz – 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında Guam adası Pasifik Savaşı sırasında çok önemli Guam Muharebesine sahne olmuştur. Ada 1899'dan 1941'e kadar (Pearl Harbor saldırısının ardından ele geçirildiğinde) Amerikan toprağı olduğundan, fethi ve ardından savunulması Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük ilgi gördü. Saipan'daki başarıları sayesinde üsler kuran ve Pasifik'teki hakimiyetlerini sağlamlaştıran Amerikalılar aynı şeyi burada da yapabildiler.

Tinian Muharebesi, 24 Temmuz 1944

Forager Operasyonu 24 Temmuz'dan 1 Ağustos 1944'e kadar Tinian Muharebesi'nin bir alt bölümüyle devam etti. Guadalcanal'daki çatışmalar adanın düz arazisi nedeniyle diğer adalara göre daha kısa sürdü ve bu da Amerikalıların işine yaradı. Napalmın ilk askeri kullanımı da bu dönemde gerçekleşmiştir.

Kobra Harekâtı, 25 Temmuz 1944

Amerikalılar 25 Temmuz 1944'te Cotentin bölgesinde bir saldırı olan Kobra Harekâtı'nı başlattılar. Operasyonun adı Amerikan kuvvetlerinin hareket tarzına atıfta bulunuyordu ve amacı da Alman hatlarını aşarak Bretanya'yı işgal etmek için bir yol açmaktı. Avranches'in ele geçirilmesi ve Alman savunmasının atlatılmasıyla öne çıkan bu operasyonun başarıyla sonuçlanması Normandiya Muharebesi'nin sonucu için çok önemliydi.

15 Ağustos 1944: Provence'a çıkarma

Çoğunluğu Fransız sömürge vatandaşlarından oluşan "Anvil" Provence çıkarması, askerlerin paraşütle indirilmesiyle başladı ve sahile çıkarma ile sona erdi. Her ne kadar 300.000'den fazla askerin katıldığı operasyon Normandiya'dakinden daha küçük olsa da, Naziler birliklerini kuzeye gönderdiği için daha hızlı ilerlemiştir. Grenoble, Toulon ve Marsilya şehirleri 10 günden kısa bir süre içinde kurtarıldı.

O ünlü sözler 25 Ağustos 1944'te söylendi: "Paris kurtarıldı."

Zaferle sonuçlanan Normandiya çıkarmasının ardından General Eisenhower, Fransa'nın başkentini geri almak üzere Müttefiklerin Paris'e ilerleyişine önderlik etti. Fransız tarihinin en ünlü konuşmalarından birini 25 Ağustos 1944'te yapan de Gaulle, "Paris öfkelendi, Paris paramparça oldu, Paris şehit düştü – ama Paris özgürleştirildi!" dedi.

Nice'in Kurtuluşu, 28 Ağustos 1944

Direniş, 28 Ağustos 1944'te Nice'in kurtarılmasıyla sonuçlanan bir ayaklanma başlattı. Başlangıçta sadece yüz civarında savaşçı olmasına rağmen, ayaklanma gün ilerledikçe hız kazandı. Önce 29 Ağustos'ta Amerikan birlikleri, ardından da 30 Ağustos'ta tanklar gelene kadar isyan büyük ölçüde Müttefikler tarafından desteklendi. Bu noktada Nazi işgalciler tamamen kovuldu. Nice direnişçileri arasında 31 ölü ve 280 yaralı vardı.

Laponya Savaşı 15 Eylül 1944'te başladı

1944 yılının Eylül ayında Laponya'da çatışmalar patlak verdi. Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında barış anlaşması imzalandıktan sonra Finlandiya topraklarını kurtarmak için verilen mücadele hızlandı. Nisan 1945'te Finliler savaşı kazandı, ancak bu Almanların "yakıp yıkma stratejisi" önemli bir hasar vermeden önce olmadı. 1947'de imzalanan Paris Antlaşması, Petsamo bölgesinin ve nikel madenlerinin kontrolünü Sovyetler Birliği'ne verdi.

Market Garden Harekâtı'nın başarısızlığı, 17 Eylül 1944

Eylül 1944'te başlatılan Market Garden Harekâtı bir taarruz harekâtıydı. İngiliz liderliğindeki kuvvetin amacı, ele geçirilen köprüleri kullanarak Hollanda'da Alman işgali altındaki su yollarını geçmekti. Mareşal Montgomery'nin operasyonu tam anlamıyla başarılı olsaydı, Siegfried Hattı devre dışı bırakılabilir ve kuvvetler Ruhr'a girebilirdi ki bu da savaşın hızlı bir şekilde sona ermesine katkıda bulunabilirdi.

1 Ekim 1944-Aachen Muharebesi

1 Ekim 1944'te Aachen Muharebesi başladı ve 21 Ekim 1944'e kadar sürdü. Şiddetli çarpışmaların ardından Amerikan kuvvetleri Siegfried Hattı'nı aşarak, kapana kısılmış ve karşı saldırı düzenleyemeyen 12.000-18.000 Alman askeri tarafından tutulan şehre girdi. Nazi tahkimatının önemi, Aachen'ın Batı Cephesi'nde düşen ilk büyük Alman şehri olduğu gerçeği ışığında anlaşılabilir.

2 Ekim 1944: Varşova Ayaklanması

İki ay süren çatışmaların ardından Varşova Ayaklanması 2 Ekim 1944'te bastırıldı. Polonya direniş hareketi Armia Krajowa, Alman kontrolünden bağımsızlık kazanmak ve Kızıl Ordu'nun konumunu güçlendirmek için Fırtına'nın çabalarının bir parçası olarak ayaklanmayı başlatmıştı. Polonyalı direnişçilerin Alman birlikleri tarafından sistematik olarak öldürülmesi ve Müttefiklerin hareketsiz kalması isyanın yenilgisi anlamına geliyordu.

10 Ekim 1944: Fransız-Sovyet Paktı'nın imzalanması

Fransa Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği'nin geçici yönetimleri 10 Aralık 1944 tarihinde Moskova'da bir ittifak ve karşılıklı yardım anlaşması imzaladı. Georges Bidault ve Molotov, General de Gaulle ve Stalin'in huzurunda Alman tehdidine karşı koymak ve gelecekte mağlup olacakları saldırganlık girişimlerinden caydırmak için ortaklığı teyit ettiler. Normandiya-Niemen savaş filosunun Doğu Cephesi'ne gelişi Fransız-Sovyet ortaklığının başlangıcı oldu.

27 Ekim 1944: Japon donanması Leyte Körfezi'nde yenilgiye uğratıldı

Pasifik'teki Japon Donanması, tarihin en büyük deniz savaşının sonunda neredeyse yok edildi. Savaştan beş gün sonra Amerikan Donanması Japonya'nın deniz tonajının yarısını yok etti. Bu noktadan sonra Birleşik Devletler Donanması Pasifik'in büyük bölümünde serbestçe hüküm sürmeye başladı ve Japonya'ya saldırı hazırlığı için doğrudan Okinawa'ya yelken açabildi.

Strasbourg şehri 1944 yılında bugün özgürlüğüne kavuştu

General Leclerc'in ikinci zırhlı tümeni Strasbourg'a ilerlerken ve şehre girerken altı günde 100 km'den fazla yol kat etti. Şehir kurtarıldığında yaklaşık 12,500 Alman askeri ele geçirilmişti. Leclerc kendi adına Alsaslılara şunları söyledi: "Kilisenizin kulesi bizi meşgul etmeye devam ediyor. Bayrağımızı oraya bir kez daha dikeceğimize yemin etmiştik. Bu görev tamamlandı."

24 Kasım 1944-Tokyo'nun Bombalanması

Amerika Birleşik Devletleri'nin Tokyo'yu bombaladığı sayısız seferden biri de 24 Kasım 1944'te gerçekleşti. Bilinen kadarıyla bu, doğu yönünden gelen ilk hava saldırısıydı. 88 B-29 bombardıman uçağından oluşan filo, bombalarını 10.000 feet'ten bırakırken %10'luk bir başarı oranına sahipti. II. Dünya Savaşı sırasında askeri olmayan hedefler, siyasi ve ekonomik altyapılarına zarar vererek düşmanı zayıflatmak amacıyla sık sık bombalanırdı.

Ardenler'de Alman karşı saldırısı, 16 Aralık 1944

Mareşal Von Rundstedt, Almanları Ardenler'de Amerikalılara karşı son ve belirleyici bir karşı taarruza yönlendirdi. Nazilerin 23 Aralık'a kadar ilerlemesiyle sonuçlanan şiddetli bir mücadelenin ardından, bu son saldırı Bastogne Muharebesi olarak tarihe geçmiştir. Ancak 26 Ocak'ta Alman kuvvetleri geri püskürtüldü ve harekât durduruldu. Von Rundstedt İngilizler tarafından ele geçirildi ve en büyük taburları boyunca on binlerce asker kaybettiler.

1 Ocak 1945: Nordwind Harekâtı

II. Dünya Savaşı sırasında "Nordwind Harekâtı" olarak bilinen bir görev başlatıldı. Wehrmacht, 1 Ocak'ta başlayıp 25 Ocak 1945'te sona eren, Lorraine ve kuzey Alsace'da bir operasyon yürüttü. Ay sonunda Alman ilerleyişi Müttefik kuvvetler tarafından durduruldu. Rittershoffen ve Hatten bu harekât sırasında meydana gelen şiddetli çatışmalar sonucunda neredeyse tamamen yok edildi.

1 Ocak 1945'te Müttefik kuvvetler Bodenplatte Harekâtı'nı başlattı

1 Ocak 1945'te, Bulge Muharebesi (Ardenler Taarruzu) sırasında Müttefikler Bodenplatte Harekâtı'nı başlattı. Alman hava kuvvetleri bu operasyonu düşmana karşı hava üstünlüğü sağlamak ve kara kuvvetlerine yardım etmek amacıyla gerçekleştirmiştir. Kuzeydoğu Fransa, güney Hollanda ve doğu Belçika'daki çok sayıda Müttefik mevzisi, avcı ve bombardıman uçakları da dahil olmak üzere toplam 900 uçak tarafından saldırıya uğradı.

17 Ocak 1945: Varşova'nın Kurtuluşu

Kızıl Ordu geldiğinde Varşova harabeye dönmüştü. Polonya'nın başkentindeki Alman işgali beş yıl sonra sona ermişti. Yahudiler nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyordu ve toplama kamplarında ya da gettolarda topluca öldürülmüşlerdi. Varşova'nın nüfusu, özgürlüğüne kavuştuğunda savaş öncesinin sadece onda biri kadardı.

27 Ocak 1945'te Auschwitz kampı kurtarıldı

Büyük Nazi ölüm tesisi Kızıl Ordu tarafından ele geçirildi. Orada, hayatta kalan 7.500 bitkin insanla karşılaştılar. Bunlardan bazıları ateşli silahlar elde etmeyi başarmış ve önceki SS'lere karşı isyan etmişti. Auschwitz'de 1942 baharı ile 1945 kışı arasında 1,5 milyon mahkum öldürüldü.

Wilhelm Gustloff 30 Ocak 1945'te yapılan bir saldırıda batırıldı

Doğu Prusyalı mülteciler, Alman birlikleri ve komutanlardan oluşan toplam 10.000 kişi, 30 Ocak 1945'te Danzig Körfezi'ndeki Gotenhafen'den yola çıkan Wilhelm Gustloff gemisinde bulunuyordu. Bir Sovyet denizaltısı gemiyi keşfetti ve dört torpido ile patlattı. Yaklaşık 50 dakika içinde gemi battı ve 5.000 ila 9.000 kişi hayatını kaybetti.

Corn Flakes Harekâtı Şubat 1945'te başlatıldı

Şubat ve Mart 1945 tarihleri arasında ABD Stratejik Hizmetler Ofisi Mısır Gevreği Harekâtı'nı yürüttü. II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen bu propaganda kampanyasının amacı Almanya ve Avusturya'da yaşayanların moralini bozmaktı. Müttefikler, postaya Nazi karşıtı mektuplar yerleştirerek savaşın sona ermek üzere olduğu fikrini yaymaya çalıştı. Bu operasyona verilen isim, postanın kahvaltı zamanında nasıl dağıtıldığını gösterir.

4 Şubat 1945-Yalta Konferansı'nın Açılışı

Karadeniz'in kıyısındaki Kırım'da Churchill, Stalin ve Roosevelt, Almanya ve Japonya'nın kaderini belirlemek üzere bir kez daha bir araya gelir. Sovyetler Birliği, Amerika'nın Japonya'yı yenme çabasına yardımcı olmayı umuyordu. Oylamanın ardından Almanya silahsızlandırıldı ve üç işgal bölgesine ayrıldı (Fransa'ya da daha sonra bir bölge tahsis edilecekti). Diğer Avrupa uluslarına istediklerini yapmak kalmıştı. Ancak komünizm, Kızıl Ordu tarafından kurtarılan bölgelerde (Avusturya hariç) Stalin tarafından fiilen uygulanmaya başlandı. Bu da Soğuk Savaş'a yol açan gerginliklerin tırmanmasına katkıda bulundu.

10 Şubat 1945: General von Steuben batırıldı

Bir zamanlar lüks bir yolcu gemisi olan DS Steuben, 1944 yılında Alman askerlerini taşımaya başladı. Yaralı askerler ve mülteciler 10 Şubat 1945'te Doğu Prusya'dan Kiel'e getirildi. Alexander Marinesko'nun kaptanlığını yaptığı S-13 denizaltısı gemiyi okyanusun ortasında tespit etti ve bir saldırı başlattı. Gemi battığında üç bin ila dört bin kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 600 kişi bu çetin sınavdan sağ çıkmayı başardı.

13 Şubat 1945: Dresden Bombardımanı

Saksonya eyaletinin başkenti Müttefik bombardımanlarıyla tamamen yerle bir edildi. Akşam saatlerinde 244 İngiliz ve Kanada Lancaster bombardıman uçağından oluşan ilk dalga şehrin üzerinden geçerek saldırının başlangıcını işaret etti. Şehrin merkez bölgesi büyük bir yangınla harap oldu. İkinci ve üçüncü tur bombardımanlarla Dresden tamamen yerle bir edildi. Sadece dört gün içinde toplam 20 km2 alan tahrip edildi.

Şehirde güvenlik arayan bu kadar çok masum insanın hayatını kaybetmiş olması tartışma konusu oldu. Araştırmacılar, ekip çalışması sayesinde tahmini ölü sayısını 250.000'den 135.000'e indirmeyi başardılar ve yeni sayı 35.000'dir. Dresden'de uçaksavar sistemi yoktu.

Iwo Jima Muharebesi, 23 Şubat 1945

Şubat ve Mart 1945 ayları arasında Iwo Jima Muharebesi yapıldı. II. Dünya Savaşı'nın bir parçası olarak Amerikan kuvvetleriyle Japon kuvvetlerini karşı karşıya getirdi. 23 Şubat'ta ABD birlikleri adaya bir saldırı başlattı ve Suribachi Dağı'nın zirvesine ulaştı. Sonunda adanın tepesine bir Amerikan bayrağı diktiler. Fotoğrafçı Joe Rosenthal tarafından sonsuza dek çekilen "Iwo Jima'da Bayrağın Göndere Çekilmesi" tarihteki bu anın bir sembolüdür.

Bombalar 9 Mart 1945'te Tokyo'ya atıldı

9-10 Mart 1945 gecesi Amerikan askerleri Tokyo şehrine bir saldırı başlattı. Menzili 2.415 km olan 300 B-29 bombardıman uçağı şehre 1.700 ton yangın bombası yağdırdı. Bu saldırıda 100.000'den fazla insan öldürüldü ve bu saldırı II. Dünya Savaşı'nın en kanlı bombardımanı oldu. Bombalanan alan 30 km2 idi. Amerikalılar 26 Mayıs 1945'te Tokyo'ya bir saldırı daha planladı.

9 Mart 1945'te Japonya Çinhindi'ni ele geçirdi

Japonya, Fransa'nın Asya topraklarındaki geçerliliğini kabul ederken 1940 yılından itibaren Çinhindi topraklarını işgal etmeye başladı. Japon imparatorluk ordusu 9 Mart 1945'te beklenmedik bir şekilde orada konuşlanmış Fransız kuvvetlerine saldırdı. Fransız hükümetinin devrilmesine karşı çıkan olmadı. Japonlar General Lemonnier'i, asistan Auphelle'i ve Albay Robert'i idam etti. Sadece iki gün içinde 3.000 Fransız katledildi.

Kamboçya'nın bağımsızlığı 10 Mart'ta ilan edildi

II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluğu, Büyük Doğu Asya Ortak Refah Alanı'na dahil etmek için Fransız Çinhindi'nin farklı bölgelerini bağımsızlıklarını ilan etmeye çağırdı. 10 Mart 1945'te Phnom Penh'de Norodom Sihanouk Kamboçya'nın bağımsız bir ulus olduğunu ilan etti. Son Ngoc Thanh 9 Ağustos'ta kendisini Kamboçya'nın başbakanı ilan etti. Yeni Kamboçya hükümeti Japonya'nın resmen teslim olmasından bir gün önce, 14 Ağustos'ta göreve başladı.

12 Mart 1945: Anne Frank öldüğünde bir günlük bıraktı

Frank ailesi iki yıl boyunca aile şirketinde saklanırken Naziler tarafından yakalandı. Daha sonra toplama kamplarına gönderildiler. Birkaç ay sonra, Bergen-Belsen toplama kampında Anne Frank vefat etti. Ailenin hayatta kalan tek ferdi olan baba, Amsterdam'a döndüğünde kızının, ailenin iki yıllık gizlenme sürecini anlattığı günlüğünü buldu.

22 Mart 1945-Plunder Harekâtı

II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler " Plunder Harekâtı " olarak bilinen ve genellikle Ren Nehri geçişi olarak bilinen bir askeri harekât başlattılar. Harekâtın başlangıç tarihi 22 Mart, bitiş tarihi ise 1945 yılının 1 Nisan günüdür. Ren Nehri'nin doğu yakasındaki askerler yaklaşık 55 km genişliğinde ve 30 km derinliğinde bir köprübaşı inşa ederek Müttefik kuvvetlerin Alman topraklarına ilerlemeye devam etmesini sağladı.

Açlık (Starvation) Harekâtı, 27 Mart 1945

Mart 1945'ten itibaren Birleşik Devletler ordusu "Açlık (Starvation) Operasyonu" olarak bilinen bir program başlattı. Amaç, ikmal trenlerini ve ordu hareketlerini engellemek için Japon limanlarına ve su yollarına zarar vermekti. 313. Bombardıman Kanadı 27 Mart 1945'te işitsel ve manyetik sensörlerle donatılmış mayınları bırakarak askeri görevi başarıyla tamamladı. Nisan ayına kadar 2,000 deniz mayını bırakmıştı.

1 Nisan 1945'te Amerikalılar Okinawa'ya saldırdı

Amerikalılar küçük Iwo Jima adasını almak için mücadele ettikten sonra Mart ayında Okinawa'ya vardılar. Ancak Japon direnişi, Japonya'ya yaklaştıkça daha da inatçı hale geldi. Sonuç olarak Amerikalılar Haziran sonuna kadar savaşmak zorunda kaldılar ve Iwo-Jima'da 6.000 asker kaybettikten sonra yaklaşık 16.000 deniz piyadesi kaybettiler. Ayrıca, askerlerin moralini bozan kamikaze saldırılarına da katlanmak zorunda kaldılar. Öte yandan karşı tarafta 100.000'den fazla kayıp vardı ve bombardıman uçakları artık Japonya'ya ulaşıp saldırabiliyordu. Japon ordusunun inatçı direnişi ABD'yi atom bombasını atmaya ikna etti.

Gürcistan'daki Texel Ayaklanması, 5 Nisan 1945

Texel adasında, Gürcü Sovyet birlikleri Gürcü Texel Ayaklanması olarak bilinen bir ayaklanmaya öncülük etti. Ada o dönemde Alman otoritesi altındaydı ve adanın sakinleri kendilerini esir alanlar için savaşmayı seçen savaş esirleri idi. Gürcüler 5 Nisan 1945'te başlayan isyanda adanın kontrolünü ele geçirmeyi başardılar, ancak Almanlar sonunda bir karşı saldırı düzenleyerek Texel'i geri aldılar.

7 Nisan 1945-Ten-Gō Harekâtı

Nisan 1945, Ten-Gō Harekâtı'nın yapıldığı dönemdi. Harekâttan Japon Donanması sorumluydu. Amerika'nın Okinawa'yı işgali, dünyanın en büyük savaş gemisi Yamato ve diğer sekiz Japon gemisi tarafından karşılandı. ABD Hava Kuvvetleri filoyu keşfettiğinde, Yamato da dahil olmak üzere beş gemiyi bombalayarak batırdı. Japon kuvvetleri arasında toplam 3.700 ölü vardı.

Seelow Muharebesi, 16 Nisan 1945

Sovyetler Birliği ve Alman askerleri Seelow'da çatışmaya girdi. Rus kuvvetleri 16 Nisan 1945'te düşmanlarını perdelemek için projektörler kullanmaya çalıştı. Ancak bu strateji de geri tepmiş, birliklerinin birçoğu gecenin karanlığında kaybolup bataklıklara saplanırken, diğerleri de karşı hatlara girmiş olan asker arkadaşlarını öldürerek kardeş katli yapmıştır. Buna karşın, sayıca az olmalarına rağmen Rus askerleri Berlin önündeki son Alman surunu da bozguna uğrattı.

16 Nisan 1945: Goya'nın Baltık Denizi'nde batması

Aslen 1940 yılında Almanya'da inşa edilen Goya, sonunda bir mülteci gemisi haline geldi. Bir Sovyet L-3 denizaltısının kaptanı Vladimir Konovalov, 16 Nisan 1945'te Baltık Denizi'nde Doğu Prusya'dan Batı Almanya'ya mülteci taşırken bu gemiyi gördü. Torpidolar Goya'yı 78 metre derinliğe kadar batırdı. Saldırıda ölenlerin sayısı neredeyse 6.000'di ve sadece 165 kişi sağ olarak kurtulabildi.

Hitler 18 Nisan 1945'te Heinrich Himmler'i kovar

Heinrich Himmler savaştan sonra Nazizm'den bir çıkış yolu bulmak için Batı Cephesi'nde İngiliz ve Amerikalılarla pazarlık yapmaya çalıştı. Daha önce bir WJC yetkilisine toplama kamplarına saldırılmayacağına dair güvence vermişti. Adolf Hitler 28 Nisan 1945'te ihanetle ilgili gerçeği öğrendiğinde onu derhal kovdu. Diktatör daha sonra Karl Hanke'yi Reichsführer-SS olarak halefi olarak atadı.

26 Nisan 1945: Pétain kendini tutsak olarak tanımladı

Mareşal Pétain de Robert Brasillach gibi Fransız hükümeti tarafından "düşmanla istihbarat" ve "vatana ihanet" suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Almanlar tarafından 26 Nisan 1945'te İsviçre'de yakalandığından beri esir olan Pétain, ertesi gün gönüllü olarak teslim oldu. Yüksek Adalet Divanı Pétain'i Nazilerle işbirliği yapmaktan suçlu buldu ve idamına karar verdi. General de Gaulle ölüm cezasını ömür boyu hapse çevirdi.

28 Nisan 1945: Mussolini idam edildi

Almanlar tarafından giderek daha fazla terk edildiğini hisseden Mussolini İtalya'dan ayrılmaya çalıştı. İtalyan diktatör yolda 52. Garibaldi Tugayı'nın partizanları tarafından tanındı ve teşhis edildi. Yakalandığında hapse gönderildi. 28 Nisan 1945'te komünist partizanlar onu öldürdü. Mussolini'nin çıplak bedeni Milano'nun büyük bir meydanında sergilendi.

İlgili: Benito Mussolini'nin Yaşamının Son Anları

Dachau Katliamı, 29 Nisan 1945

7. ABD Ordusu'nun 3. Taburu, 157. Alay, 45. Piyade Tümeni'ne 29 Nisan 1945'te Dachau'ya giriş izni verildi. Oraya vardıklarında 39 araba dolusu ceset buldular. Tutuklular ve hapsedilme koşulları daha sonra ortaya çıkarıldı. Bu korkunç manzaralar karşısında travma geçiren ABD askerleri, kampın kurtarılmasının ardından 50 SS subayını idam ederek bir savaş suçu işlemiştir. Dachau Katliamı bu olaya verilen isimdir.

Dachau toplama kampı 29 Nisan 1945'te kurtarıldı

Bavyera'daki Dachau toplama kampından toplam 32.000 tutuklu Amerikan birlikleri tarafından serbest bırakıldı. Burası 1933 yılında Himmler tarafından kurulan ilk Alman toplama kampıydı. Alman kayıtları 1933 ile 1945 yılları arasında buraya nakledilen 32,000'den fazla kişinin burada öldüğünü göstermektedir.

Adolf Hitler'in 30 Nisan 1945'teki intiharının ardından rejimi çöktü

Adolf Hitler, Başbakanlık sığınağında saklandığı sırada Rus askerlerinin Berlin'e doğru ilerlemeye devam ettiği haberini aldı. Führer, yanında sevgilisiyle birlikte intihar etti. Mussolini'nin kaderinin tekrarlanmaması için cesedi yakıldı.

2 Mayıs 1945: Berlin üzerinde kızıl bayrak dalgalanıyor

Hitler ve Joseph Goebbels intihar ettikten kısa bir süre sonra Kızıl Ordu Berlin'e girdi ve ertesi gün Alman başkentine kızıl bayrağı başarıyla çekti. Sovyet ordusunun başındaki Mareşaller Zhukov ve Koniev, Almanya sonunda teslim olduğunda kendilerini kahraman olarak gösterdiler.

İtalya'da Alman kuvvetleri 2 Mayıs 1945'te resmen teslim oldu

Müttefik orduları Nisan ayında Alman kuvvetlerine karşı son bir hamle yaptıktan sonra üstünlüğü ele geçirmişti. Mussolini'nin birkaç gün önce öldürülmesi ve Hitler'in 30 Nisan'da intihar etmesinin ardından Almanya'nın teslim olmaktan başka seçeneği kalmamıştı.

3 Mayıs 1945-Cape Arcona, Thielbek ve Deutschland gemi enkazları

Müttefik kuvvetlerin 14 Nisan 1945'te gelmesinden önce Heinrich Himmler sürgünlerin öldürülmesini emretti. 20 Nisan'da çok sayıda mahkum Cap Arcona, Thielbek ve Deutschland gemilerine yüklendi. Açık sulara ulaşmak, esir gemilerini batırmaya yönelik Nazi stratejisi için çok önemliydi. Gemiler 3 Mayıs 1945'te İngiliz uçakları tarafından bombalandı. SS'ler gemileri batırdığında ya da katlettiğinde yaklaşık sekiz bin kişi hayatını kaybetti. Sadece 316 kişi ölümden kurtulmayı başardı.

Flensburg yönetimi 5 Mayıs 1945'te kuruldu

Hitler'in ölümünden sonra Almanya'da geçici bir Reich yönetimi kurulmaya çalışıldı (Flensburg hükümeti olarak da adlandırılır). Hitler vasiyetinde Karl Dönitz'i Almanya Şansölyesi ve Joseph Goebbels'i de propaganda bakanı olarak atadı. Dönitz, Goebbels'in intiharından sonra Lutz Schwerin von Krosigk'i Şansölye olarak atadı. Kendilerine Bakan-Başkan denmesini tercih ettiler.

8 Mayıs 1945'te Avrupa'da II. Dünya Savaşı resmen sona erdi

Almanya'nın kayıtsız şartsız teslim olmasının ardından Müttefik ülkelerin liderleri Avrupa'daki düşmanlıkların sona erdiğini ilan eden radyo yayınları yaptılar. Hiroşima ve Nagazaki'ye 6 ve 9 Ağustos'ta atılan atom bombaları bir dönüm noktası olsa da, Japonya'nın 2 Eylül'de teslim olması II. Dünya Savaşı'nın resmi olarak sona erdiğini gösterdi.

9 Temmuz 1945'te Londra Anlaşmaları ve Avusturya'nın Bölünmesi imzalandı

II. Dünya Savaşı'nın başlıca savaş suçlularını yargılayacak bir askeri mahkeme, 9 Temmuz 1945'te Londra Anlaşmalarının bir parçası olarak kuruldu. Yenilen ulusların gelecekleri birkaç gün sonra Potsdam Konferansı'nda karara bağlandı. Galip güçler Almanya ve Avusturya'yı birbirinden ayırdı. Müttefik kuvvetler Nisan 1945'ten beri Avusturya'yı işgal altında tutuyordu ve bu tarihte ülke dört işgal bölgesine ayrılmıştı: Amerikan, Sovyet, İngiliz ve Fransız.

17 Temmuz 1945, Potsdam Konferansı

Müttefikler 17 Temmuz 1945'te Potsdam Konferansı'nı topladı. Yenilen ülkelerin geleceği Truman, Stalin ve Churchill tarafından belirlendi. II. Dünya Savaşı'nın Japon tarafında devam eden çatışmalar nedeniyle Fransa'nın bir kez daha Potsdam Konferansı'nın dışında bırakıldığını unutmayın.

Pétain'e karşı açılan dava 23 Temmuz 1945'te başladı

Gözaltına alınmasını takip eden üçüncü ayın sonunda Pétain'in Yüksek Adalet Divanı'nda yargılanmasına başlandı. Duruşma ilerledikçe sessizliğini korudu. Tartışmalar kaotik olsa da, Mareşal'in ve Üçüncü Cumhuriyet kurumlarının ortaklık sırasındaki gerçek rolleri hiçbir zaman sorgulanmadı. Yargılama sonucunda Philippe Pétain vatana ihanetten ve düşmana bilgi vermekten suçlu bulundu. Ölüm cezasına ve ülkesini küçük düşürme suçlamasına mahkûm edildi. De Gaulle, Geçici Cumhuriyet Hükümetinin Başkanı olarak, ölüm cezasının şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapse indirilmesine karar verdi.

Almanya'nın kaderi 2 Ağustos 1945'te Potsdam'da belirlendi

Almanya'nın kaderi 2 Ağustos 1945'te Potsdam Konferansı'nın sonuçlanmasının ardından belirlendi. Doğu Prusya'nın Polonya ve Rusya'ya teslim olmasıyla birlikte Üçüncü Reich nihayet sona erdi ve Almanya'nın sınırları yeniden çizildi. Yukarı Silezya da Almanya'ya kaptırıldı ve Almanya ile Avusturya arasında resmi bir sınır çizildi. Üç işgal bölgesi kuruldu; Fransız bölgesi daha sonra oluşturuldu.

Atom bombası 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atıldı

Japon hükümeti Potsdam Konferansı'nda verilen ültimatomu reddetmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri yeni atom bombalarını canlı çatışmada test etmeye karar verdi. Bir Amerikan B-29 uçağı 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya ilk atom bombasını attı. Bunun doğrudan sonucu olarak, radyasyona maruz kalmanın uzun vadeli sağlık etkileri dikkate alınmaksızın 75.000 kişi hayatını kaybetti.

Sovyetler Birliği 8 Ağustos'ta Japonya'ya resmen savaş ilan etti

Stalin, Yalta konferansında Müttefik güçlere Sovyetler Birliği'nin Japonya'yı işgal edeceğine dair güvence verdi. Rusya, 8 Ağustos 1945'te İmparatorluk ile savaşa girdi. Mareşal Aleksandr Mikhailovich Vasilevsky'nin komutasındaki Rus ordusu Mançurya, İç Moğolistan ve Sakhalin'in güney bölgesinde saldırılar başlattı. Kuril Adaları da Rus ordusunun kontrolü altındaydı. Moğolistan Halk Cumhuriyeti birliklerinin de desteğini alan Rus ordusu birkaç gün içinde hızlı bir ilerleme kaydederek 400 km yol kat etti.

Atom bombası 9 Ağustos 1945'te Japonya'nın Nagazaki kentine atıldı

Amerikalıların Japonya'ya yönelik atom bombası saldırısı da aynı hedef doğrultusunda devam etti. Nagazaki şehri Hiroşima'dan üç gün sonra atom bombasıyla yerle bir edildi. Başlangıçta en az 38.000 kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda patlama, büyük bölümü fabrikalar olmak üzere yaklaşık 4 km2'lik bir alanı tahrip etti.

Japonya 2 Eylül 1945'te resmen teslim oldu

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları Japon kuvvetlerini perişan etti ve 2 Eylül 1945'te Sovyetlerin saldırıya geçmesi Japon İmparatorunu Japonya'yı resmen teslim etmeye sevk etti (ilk duyuru iki hafta önce radyodan yapılmıştı). Japonya'nın kayıtsız şartsız teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı sona ermiş oldu.

Nüremberg Duruşması 20 Kasım 1945'te başladı

Almanya'nın Nürnberg kentinde kurulan uluslararası bir mahkeme Nazi savaş suçlularını yargıladı. Bir yıldan fazla süren duruşma (1 Ekim 1946) Nazi felsefesinin sembolü haline gelen bu şehirde yapıldı.


II. Dünya Savaşı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

II. Dünya Savaşı'nda hangi ülkeler savaştı?

Ana ülkeler Mihver devletleri (Almanya, İtalya ve Japonya) ve Müttefikler (Fransa, Büyük Britanya, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin) idi.

II. Dünya Savaşı'nı kim kazandı?

8 Mayıs 1945'te Almanya teslim oldu. Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atıldıktan sonra 2 Eylül 1945'te Japonya teslim oldu ve II. Dünya Savaşı sona ererek Müttefikler tarafından kazanıldı.

II. Dünya Savaşı nasıl başladı?

Hitler, Eylül 1939'da Polonya'ya saldırdı, bunun ardından İngiltere ve Fransa, Almanya'ya savaş ilan etti ve II. Dünya Savaşı başlamış oldu.

II. Dünya Savaşı'nda kaç ülke savaştı?

Dünyada 50'den fazla ulus II. Dünya Savaşı'na katıldı ve 100 milyondan fazla asker konuşlandırıldı.

Almanlar II. Dünya Savaşı'nı neden kaybetti?

Müttefikler Fransa'yı işgal edince Sovyetler ile birlikte doğudan ve batıdan Almanya'ya saldırdılar. Petrol, çelik ve yiyecek gibi kaynak sıkıntıları yaşayan Almanya'nın alt yapısı artık çöktü ve askeri kayıplar üst düzeye çıktı.

II. Dünya Savaşı'nın sonuçları nelerdir?

75 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle Almanya'nın Potsdam kentinde barış antlaşmaları için konferans düzenlendi. Hitler'le savaşan ülkeler toprak kaybetti ve Müttefiklere tazminat ödedi. Almanya iki ayrı ülkeye bölündü.

II. Dünya Savaşı sırasında kaç kişi öldü?

II. Dünya Savaşı sırasında öldürülen toplam insan sayısına ilişkin tahminler 35.000.000 ile 60.000.000 arasında değişmektedir ki bu önemli bir aralıktır çünkü savaşın kayıplarına ilişkin istatistikler kesin değildir. Sovyetler Birliği ve Çin'in toplamda en fazla kayıp veren ülkeler olduğuna inanılırken, Polonya'nın savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine tekabül eden 5.800.000 Polonyalının öldüğü tahmin edilmektedir. Yaklaşık 4.200.000 Alman ve yaklaşık 1.972.000 Japon ölmüştür. Sonuç olarak, II. Dünya Savaşı sırasındaki insan kayıplarının boyutu çok büyüktü.


Kaynaklar: