Kategoriler
Hayvanlar

Dev Hint sincabı (Ratufa indica)

Dev Hint sincabı, koyu kırmızıdan mora, kremden beje ve parlak turuncudan koyu kahverengiye değişen renklere sahip olan sıra dışı bir hayvan. Bazı türlerin renkleri kesinlikle diğerlerinden daha gösterişli. Kısa, yuvarlak kulakları ve içinde yaşadığı ağacın kabuğunu ve dalını kavramak için kullandığı güçlü pençeleri var. Bu renkli hayvanların vücut uzunluğu baştan kuyruğa yaklaşık 91 cm olabilir; bu uzunluk sıradan gri sincaptan iki kat büyük. Ayrıca neredeyse 2 kg ağırlığındalar.

Dev Hint sincabına dair bilgiler

Dev Hint sincabı (indian giant squirrel)
Türler birkaç farklı renk desenine sahip ancak en dikkat çekeni mor tür oluyor. (Fotoğraf: Raghu Peethambaran)

Dev sincabın ortalama bir sincaptan daha büyük olması, onu daha az esnek yapmıyor. Öyle ki 6 metreye kadar sıçrayarak birbirine yakın ağaçlar arasında zahmetsizce hareket edebiliyor. Hem esnekliği hem de tedbirli yapısı, avcılardan kaçmasına yardımcı olur. Tehdit edildiğinde çeşitli yönlere doğru koşarak avcının kafasını karıştırmaya çalışırlar.

Çoğu yaban hayvanının aksine sincaplar son derece dost canlısı hayvanlar ve elden beslenmeye yatkınlar. Koku ve ses ana iletişim yolu olsa da kuyruk da onlardan biri. Yaklaşan bir tehdidin işaretini vermek için kuyruğunu titretir.

  • Bilimsel adı: Ratufa indica
  • Boyutu: 25-45 cm
  • Ağırlığı: 1,5-2 kg
  • Ömrü: Yaban hayatında bilinmez, hayvanat bahçesinde 20 yıl
  • Hızı: 32 km/s
  • Nerede yaşar: Hindistan
  • Popülasyon: 1800-1900
  • Korunma durumu: En az endişe verici
İLGİLİ:  İskorpit balıkları (Scorpaenidae) hakkında bilgiler

Sıra dışı yiyecek depolama özelliği

Hint dev sincabı diğer tüm sincaplardan sadece mor renkli olmasıyla ayrılmıyor; bunun yanında bir sıra dışı özellği daha var: Yiyeceklerini toprağın altında değil ağaçların tepelerinde depoluyor.

Beslenmesi sıklıkla meyveden oluşur ve özellikle Hindistan'a özgü jak meyvesini tüketir. Ayrıca çiçek, kuruyemiş ve ağaç kabuğu yer. Bazı alt türler omnivorlar (hepçil) ve böcek veya kuş yumurtası atıştırabiliyor.

Tüm sincaplar yemek yerken arka ayakları üzerinde durur ve daima ellerini kullanır. Ayrıca dev Hint sincabı gibi büyük kuyruğu olan türler dala tünemiş haldeyken dengesini artırmak için kuyruğunu karşı ağırlık olarak kullanır.

İLGİLİ:  Karıncalar nasıl nefes alır?

"Gökkuşağı sincabı"nın yaşam alanı

Hayvanları görüntülemeyi başarmak kimileri için oldukça nadirdir.
Hayvanları görüntülemeyi başarmak kimileri için oldukça nadirdir. (Fotoğraf: Arshad.ka5)

Bu canlıların evi tropikal Hindistan iklimindeki yaprak dökmeyen ormanlar oluyor. Diğer adıyla Malabar dev sincabı veya gökkuşağı sincabı ormanda üst gölgelikte yaşayan bir tür. Dolayısıyla bir ağacın tepesini nadiren terk ettiği görülür.

Bu güzel dev sincap yuvasını ince dalların köşelerine veya ağaç deliklerine yapıyor. Bu yuvalar kartal yuvalarına benzer büyüklükte olur ve küçük dal ve yapraklardan oluşur. Bazen tek bir sincap veya bir çift sincap bir ormanda birden fazla yuvaya sahip olabilir. Sebebi yırtıcılardan kaçma ihtimalini artırmak.

Dev Hint sincabı tehlikeyi sezdiğinde ağaçtan aşağı inip kaçmaya başlamak yerine ağacın bir parçası gibi görünmek için kendisini dala doğru yaslayarak vücudunu düzleştirir. Onları avlayan yaygın yırtıcılar arasında leopar gibi büyük kediler, yılanlar ve büyük yırtıcı kuşlar var.

Yaşam tarzı

Bu sincaplar sabahın erken saatlerinde ve akşamları aktifler ve sabah geç saatlerde ve öğleden sonra dinlenirler. Oldukça yalnız hayvanlar; kendi türleri de dahil olmak üzere diğer hayvanlardan kaçınırlar. Hatta üreme dışında genellikle diğer sincaplarla etkileşime girmiyorlar. Erkeklerin üreme mevsimi boyunca dişiler için aktif şekilde rekabet ettiği ve çiftlerin üreme mevsimi boyunca bir süre beraber kaldığı biliniyor.

İLGİLİ:  Rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides) ve özellikleri
Dev Hint sincabı (Ratufa indica) gökkuşağı sincabı INDIAN GIANT SQUIRREL
Avcılardan kaçmak yerine kendilerini ağaca yaslayarak gizlenirler. (Fotoğraf: @theknownindia)

Çiftleşme ve üreme alışkanlıkları hakkında fazla bir şey bilinmez. Genellikle bir ila üç yavru doğar ve üreme yıl boyunca herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Bir dev Hint sincabı 20 yaşına kadar esaret altında yaşayabilirken vahşi doğadaki ömrü bilinmiyor.

Koruma durumu

Birçok orman hayvanında olduğu gibi, ormansızlaşma Hint dev sincabını tehdit ediyor. Daha küçük bir coğrafi alana sıkıştırıldıkça sayıları azalmaktadır. Ne yazık ki aynı şey Hint filleri için de geçerli ve sonuç trajik olmaktan başka bir şey değil.

Ocak 2016 itibariyle IUCN Kırmızı Listesi tehdit altındaki türler için küresel bir değerlendirme yaptı ve dev Hint sincabının sayısı azalıyor olsa bile "en az endişe verici" olmaya devam ettiklerini açıkladı. Bunun nedeni sincabın neslinin henüz yakın zamanda tükenme tehlikesi altında olmamasıdır.

Yazar Burcu Kara

Genellikle modern tarih, yakın tarih ve popüler bilim üstüne içerikler üretiyor. Özel ilgi alanları arasında Kuzey Afrika ve Güney Amerika'nın sömürge tarihi ve Avrupa'daki eski monarşiler yer alıyor.