Mary Coombs: İlk resmi kadın programcı

Programcı mesleğini üstlenen ilk kadın olan Mary Coombs ile tanışalım. Mary Coombs, cadde üstü çayevleriyle bilinen Lyons & Co. şirketi tarafından geliştirilen Lyons Electronic Office (LEO) bilgisayarı üzerinde çalışmış dünyadaki ilk ticari kadın bilgisayar programcısıydı. İlk programcı Ada Lovelace gibi isimlerden bilinir ki kadınlar programcılığın ön saflarında yer aldılar. Dijital elektronik programlanabilir bilgisayarlar ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere ve ABD'de ağırlıklı olarak askeri kullanım için geliştirildi. Sekreterlik işine eşdeğer düşük vasıflı bir rol olarak kabul edildiğinden bu bilgisayarlar çoğunlukla kadınlar tarafından çalıştırılıyordu. Savaştan sonraki barış döneminde bilgi işlem alanında yapılan başlıca uygulamalar mevcut askeri ve istihbarat çalışmalarının yanı sıra bilimsel, mühendislik ve akademik araştırmalar oldu.

Mary Coombs kimdir?

Embriyo evresindeki elektronik bilgi işlem endüstrisi için ilk ortaya atılan iş uygulaması beklenmedik bir yerden gelmişti: Lyons Teashops. Bu çayevi 20. yüzyılın büyük bölümünde Britanya ana caddelerinde hizmet vermiş, ülkenin önde gelen yiyecek ve yemek şirketlerinden biriydi. Lyons, milyonlarca bardak çay ve peni çörek sattı ve şirketin üst düzey yöneticileri bilgisayarların iş ve stok yönetimine dair sağlayacağı değeri fark ettiler.

Ancak mevcut iş ekipmanı üreticilerini fikrin pratik olduğuna ikna edemediler ve bu yüzden kendi bilgisayarlarını yapmaya karar verdiler. Lyons & Co. firması 1951'de stok kontrolü ve siparişi, istatistik ve maaş bordrosu için kullanılmak üzere Lyons Electronic Office'i (LEO) geliştirdi. Daha çok LEO I olarak bilinen bu bilgisayar dünyanın ilk otomatik ofis bilgisayar sistemiydi. Ofis işlerini baştan aşağı değiştirdi ve ülkede bilgisayar endüstrisini başlattı.

LEO I veya II'de kullanılan LEO bilgisayar logosu. 1951–1960'da İngiliz J. Lyons and Company Limited tarafından yapıldı.
LEO I veya II'de kullanılan LEO bilgisayar logosu. 1951–1960'da İngiliz J. Lyons and Company Limited tarafından yapıldı.

Bunlar olurken Mary Coombs isimli bir öğrenci 1951'de Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'ndeki son yılının yaz tatilinde geçici büro çalışanı olarak Lyons için çalışmaya başladı. 1952'de stajyer yönetici olarak Lyons'a geri döndü.

Coombs'un fazla matematik bilgisi yoktu – üniversite derecesi Fransızca'ydı. Ne babası ne de kız kardeşi gibi bir bilim geçmişi de yoktu ancak buna rağmen matematiksel yetenekleri ve mantık konusundaki becerileri kısa sürede göze çarptı. Bir süre sonra eğitim almaya başladı ve LEO bilgisayar sistemi üzerinde çalışmaya geçerek dünyadaki ilk kadın ticari programcı oldu.

LEO bilgisayarı üzerinde çalışması

1952'de Coombs, dokuz erkekle birlikte Lyons'un programlama seçimi kursu veya 'LEO takdir kursu'nda bulunan tek kadındı. Coombs kursu geçti ve birkaç ay sonra Lyons'un bilgisayar bölümünde LEO bilgisayarı üzerinde çalışma teklifini coşkuyla kabul etti.

LEO I, ilk iş bilgisayarıydı ve stok kontrolü ve sipariş, istatistikler ve maaş bordrosu gibi çeşitli görevler için kullanılıyordu. Bütün bir odayı kaplayan büyük bir bilgisayardı. LEO I'de bilgilerin ve bir programın verilerinin depolandığı disk alanı 2 kilobayt kadardı.

Bu sınırlı depolama Coombs dahil tüm programcılar için gerçek bir zorluktu ve hata kontrolü yapmak işlerinin önemli bir parçasıydı. Coombs bir gün aralıklı olarak ortaya çıkan bir hatanın yakındaki bir yöneticinin asansöründen gelen elektriksel parazitten kaynaklandığını bularak müthiş bir keşif yaptı.

Coombs başlangıçta maaş bordrosu programları dahil olmak üzere şirket içi kullanıma uygun programlar üzerinde çalıştı. Ancak çoğu zaman Lyons bilgisayar bölümünün diğer üyeleri tarafından yazılan programlarda "hata ayıklama" yapan bir süpervizör olmaya devam etti.

Ayrıca bi yandan harici sözleşme yazılımı üzerinde çalıştı. LEO I bilgisayarı yenilikçiydi ve hızının ve verimliliğinin hızla yayılması Savunma Bakanlığı ve Dagenham'daki Ford motor fabrikası gibi kuruluşların ilgisini çekti.

LEO II'deki vanalar ve diğer elektronik bileşenleri içeren metal alt ünite, hatıra olarak monte edilmiş, 1958.

LEO harici sözleşme çalışmasının başarısı o kadar büyüktü ki 1954'te Lyons, LEO bilgisayarlarını dünya çapındaki şirketlere satmak için Leo Computers Ltd'yi kurdu. Bu sayede, LEO II ve III'ü geliştirdiler. 1960'ların başında tanıtılan LEO III, son teknoloji bir bilgisayardı ve transistör teknolojisini erken benimseyenlerdendi.

LEO bilgisayarından sonraki yaşamı

Mary Coombs bugün

Coombs, Lyons & Co.'nun English Electric ile birleşerek English Electronic Lyons Company'yi kurduğu 1963 yılına kadar Lyons ve Leo Computers Ltd için çalıştı. 1960'larda bilgisayar endüstrisi kadın egemenliği altındaydı ve Coombs hem kariyerini hem de aile taahhütlerini dengelemeyi başardı.

Tarihteki ilk ticari kadın programcı olarak başarısı LEO'nun ötesine uzandı. Birkaç bilgisayar kılavuzu yazdı, öğretmen olarak eğitim verdi ve bilgisayar programlama konusunda engelli insanları eğitti.