Tarihteki Kahraman Savaş Köpekleri

Köpeklerin sadakati tüm diğer yönleri arasında onları bize en çok sevdiren özellikleridir. Köpekler bu yüzden yüzyıllardan beri gerek savaş gemilerinde fare kontrolü ve askerlere moral verme gerekse muharebede koruyucu ve mesaj taşıyıcı amaçlı kullanılıyor. Aşağıda çeşitli savaşlarda yer almış ve insanları korumak, savunmak veya kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmış köpeklerin hikayelerini bulacaksınız.

Çavuş Stubby

En ünlü savaş köpeği Çavuş Güdük.
En ünlü savaş köpeği Çavuş "Güdük".

Savaş köpekleri arasında en ünlüsü I. Dünya Savaşı Amerikan köpeği Çavuş Stubby'dir. Diğer adıyla Çavuş Güdük cesareti ile ün saldı. Önce Müttefik pozisyonlarını haritalayan bir Alman casusunu yakalayarak öne çıktı. Şubat 1918'de Stubby'nin taburu zehirli gaz saldırısına tutuldu. Stubby hayatta kaldı ve burnu gaza karşı hassas hale geldi. Bir sonraki zehirli gaz saldırısını erkenden koklayan Stubby askerleri uyandırarak hayatlarını kurtardı.

Stubby ayrıca yaralı ve ölen askerleri bulma konusunda da uzmandı. Hatta bir Alman bombasından fırlayan şarapnelle yaralandı. Savaştan sonra evine döndüğünde ulus genelinde saygı duyulan bir kahraman oldu. Üç ABD başkanıyla tanıştı, yüzlerce geçit töreninde bulundu ve Georgetown Üniversitesi'nin resmi maskotu oldu.

Rags

Savaşın kahraman köpekleri
Rags cesur bir savaşçıydı.

Bir başka I. Dünya Savaşı kahraman köpeği Rags idi. Cairn Teriyer kırması olan Rags, Er James Donovan tarafından Paris'te bulunmuştu. Donovan bölüğüne dönerken Rags'i yanına aldı. Yavru kısa sürede taşıyıcı köpek haline geldi. Tehlikeli savaş alanlarından geçen ve birliklere mesajlar ileten cesur ve akıllı bir köpekti. Rags ve Donovan bir gaz saldırısında ciddi şekilde yaralandılar. Donovan yaralarından öldü ancak Rags hayatta kaldı ve tamamen iyileşti. Kendisine yarbay rütbesi verildi ve ülke çapında ün kazandı. Öldüğünde askeri törenle gömüldü.

Satan

Tek başına bir bölüğü kurtaran köpek "Şeytan".

Verdun Muharebesi sırasında Almanlar mümkün olduğu kadar çok Fransız askerini öldürme stratejisini izliyordu. Tüm bu kaos içinde bir Fransız birimine yerini asla terk etmemesi söylendi. Emre uydular ve günlerce durmadan savaştılar ancak sonunda komuta ile iletişimi kaybettiler. Cephaneleri azalırken ve hayatta kalıp kalmayacaklarını merak ederken birden karşılarından kendilerine doğru koşan bir köpek gördüler. Almanlar da gördü ve ateş açtı.

İlk mermi köpeği deldi geçti sonra bir başkası daha isabet etti. Köpek yaklaştıkça Fransızların onun haberci köpek Satan (Şeytan) olduğunu gördüler. Köpeğe seslenerek cesaretlendirdiler ve seslerinden ilham alan Satan bir mücadele ile mermi yağmuru arasında kendisini sipere attı. Sırtında iki haberci güvercin vardı. Fransızlar kağıda Alman mevzilerinin koordinatını yazdı ve kuşları serbest bıraktı. Biri hemen vuruldu ancak diğeri kaçtı. Fransız topçularının Alman mevzisini bombalamasıyla gün kurtarıldı.

Sallie

Tepesinde bir askerin ve altında Sallie'nin durduğu alay heykeli.
Tepesinde bir askerin ve altında Sallie'nin durduğu alay heykeli.

Staffordshire Teriyeri olan kahraman köpek Sallie Amerikan İç Savaşı sırasında 11. Pensilvanya Gönüllü Piyade birliğinde alay maskotu olarak görev yaptı. Sallie alayın içinde büyüdü ve her zaman askerlerle ön safta savaştı. Sallie ilk kez 1863 Gettysburg Muharebesi'nde alaydan ayrı düştü. Askerler onu ancak 3 gün sonra, yaralı ve ölü askerlerin cesetlerini korurken buldu. Sallie bundan sonra 1865'te Hatcher's Run Savaş'ında ölecekti. Alaydan hayatta kalanlar 1890'da Gettysburg'da Sallie'ye bir anıt yaptılar.

Judy

judy savaş köpeği
Judy yaşamı boyunca yüzlerce hayat kurtardı.

II. Dünya Savaşı'nın en bilinen kahramanlarından biri Judy isimli bir köpektir. Judy Frank Williams tarafından savaş esiri kampından kurtarıldı ve bu iyiliği asla unutmadı. Torpidolanan bir gemide hayatta kaldı, karaya çıkan askerlere toprağı kazarak içme suyu buldu, tekrar savaş esiri oldu, bir başka torpido saldırısından kurtuldu, batan gemideki askerleri kurtardı, esir kampındaki askerlere saldıran gardiyanları karşısına aldı ve timsah ısırığından sağ kaldı… Judy ve Frank Williams 1945'te kamptan serbest bırakıldılar. Judy muazzam cesaretinden dolayı Dickin Madalyası kazandı ve Judy ve Williams hayatlarının geri kalanı boyunca ayrılmadılar.

Judy görev süresince bunun gibi pek çok hayranlık uyandıran işe imza attı. Bir keresinde karanlıkta kıyıda bekleyen korsanları sezip tayfaya bildirdi. Bir diğer gün üstün duyma duyusu sayesinde yaklaşmakta olan Japon saldırı uçaklarına işaret etti. İngiliz denizaltısı tarafından yanlışlıkla vurulan 700 kişinin taşındığı ve 500'ünün öldüğü Müttefik savaş esiri gemisinden sağ kurtuldu ve suda çırpınan askerlere tutunmaları için odun parçaları sürükledi.

Gander

gander savaş köpeği
Arkadaşları için hayatını feda etti.

Gander, II. Dünya Savaşı sırasında Kanada Kraliyet Avcı Erleri grubunun bir üyesiydi. Birim, Hong Kong Adası'nı Japon saldırısından korumakla görevlendirildi. Gander'ın ilk cesaret hareketi yaralı Kanadalı askerlere yaklaşan Japon asker grubunu savurmak oldu. Düşmana hücum ederek askerlere canlarını kurtarma şansı verdi.

Ne yazık ki Gander'ın son kahramanlık hareketi onun hayatına mal oldu. 19 Aralık 1942'de Hong Kong Adası'ndaki Lye Mun Savaşı sırasında askerlerin yanına düşen el bombasını alarak uzaklaştırmak istedi. El bombası patladı ve Gander'ı anında öldürdü. Gander o gün birçok askerin hayatını kurtarmıştı ve ölmüş olsa da 27 Ekim 2000'de hayvanlara özel cesaret madalyası olan Dickin Madalyası ile ödüllendirildi.