Soğuk Hava Virüsleri Öldürür mü?

Virüslerin soğuk havada daha iyi hayatta kalması bir yana, soğuk havada hastalığın artması insan davranışıyla da ilgili.

insan-vucudu

Soğuk hava insanı tek başına hasta etmez. Nedeni grip gibi hastalıklara yol açan virüs ve benzeri mikropların kış aylarında daha uzun süre hayatta kalmasıyla ilgili. Yani hayır, soğuk hava (ve beraberinde gelen kar yağışı) virüsleri öldürmez aksine onların daha kolay yayılmasını sağlar. Farklı virüslerin farklı özellikleri var ancak virüsler genel olarak donma sıcaklığında hayatta kalabilen çok dayanıklı organizmalar. İşte bilinmesi gerekenler.

Soğuk Hava ve Mikrop İlişkisi

soğuk hava virüs

Soğuk havanın mikropları öldürmediğine dair pek çok kanıt var. Aslında birçok virüs soğuk havada gelişiyor. İnfluenza (gripin nedeni) ve rinovirüsü (nezlenin nedeni) soğuk havada gelişen iki virüstür. Bu nedenle kış aylarının nezle ve grip mevsimi olmasına şaşmamalı.


İlgili:


Bazı virüsler kuru ve soğuk havalarda daha iyi çoğalıyor. Araştırmalar sıcaklık ve nemdeki düşüşlerin daha fazla insanın rinovirüsünden enfekte olmasına yol açtığını ve bunun da soğuk algınlığına neden olduğunu göstermiştir.

Soğuk Hava Virüsün Yayılmasını Kolaylaştırır

Virüsler aslında soğuk hava tarafından korunuyor. Soğuk hava virüsün dış katmanının yani zarının sertleşerek lastik jel kıvamına ulaşmasını sağlar. Bu durum virüse zırh veriyor, daha iyi bulaşmasına ve yayılmasına yol açıyor. Soğuk ve kuru koşullar da mikrobun yayılmasını artırabilir. Kurutucu hava virüsün havada daha uzun süre kalmasına izin verir ve başka bir kişiye inhalasyon yoluyla bulaşma şansını artırır.

Bu durum solunum sırasında oluşan damlacıklarla ilgili. Kuru havada, damlacıklar daha küçük ve daha hafif olur ve virüsün daha fazla yayılmasına izin verir. Nemli koşullarda ise damlacıklar daha büyük ve daha ağır olur ve bu da yere daha hızlı düşmesini sağlar. Öte yandan, yüksek sıcaklığın viral mikropları öldürme olasılığı daha yüksek. Sıcaklık virüsün zarını eritebilir ve onu öldürebilir.

Isı olduğunda enerji vardır ve entropi fiziği devreye girer. Belli bir sıcaklığın üzerine çıkıldığında virüsteki proteinler denatüre olur (bozulma). Proteinin şekil değiştirmesi işlevsiz olacağı anlamına gelir. Yine de bazı belirli virüslerin daha yüksek sıcaklığa dayanma özelliği olduğu biliniyor.

Soğuk Havadaki İnsan Davranışı

Virüslerin soğuk havada daha iyi hayatta kalması bir yana, soğuk havada hastalığın artması insan davranışıyla da ilgili. Dışarısı soğuk olduğunda insanlar küçük alanlarda birlikte kalma ve aynı şeylere dokunma eğiliminde oluyor. Bu da virüslerin ve diğer bulaşıcı mikropların yararlandığı şeydir.

Kendinizi Mikrop ve Virüsten Nasıl Korursunuz?

Çok kuru oda veya çok kuru yerde yaşamak, burun yolunun kurumasına neden olur. Mikroba karşı savunma hattı olan mukoza zarının kuruması zayıflaması demek. Bununla mücadele etmek için bir nemlendirici kullanılması önerilir.

Ayrıca, tüm virüslerin havada taşınmadığını ve virüsün, partikül solumanın dışında başka yolla da bulaşabileceğini unutmamak gerek. Soğuk kış aylarında insanlar açık havada olmaktansa, zamanlarını başkalarıyla kapalı alanda geçiriyor, bu da risk teşkil ediyor.

Soğuk aylarda Güneş ışığına maruz kalmamak düşük D vitamini seviyesi ile sonuçlanır. D vitamini, bağışıklık sisteminin işlevi için çok önemli. 400 IU / gün ila 2000 IU / gün arasında takviye almanın solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olduğu biliniyor.

Yani hava ister sıcak, soğuk, kuru veya nemli olsun virüsler ve bakteriler daima etraftadır. Her zaman iyi bir el hijyenine sahip olun: Ellerinizi en az 20 saniye yıkayın.