BMW Neden Formula 1'de Yok?

Üst düzey araba yarışları dünyanın en büyük markaları için bile zorlayıcıdır. Bazı markalar (Le Mans'taki Toyota örneği gibi) hiç gerçekleşmeyecek galibiyet arayışında kendilerini iflasa sürükler.

Yazar Burcu Kara
bmw neden f1'de yok

BMW, Audi veya Lamborghini neden Formula 1'de yer almıyor? Bu soru BMW üzerinden cevaplanabilir. F1 veya diğer yarış sınıflarındaki takımlarda olduğu gibi potansiyel yarar, potansiyel maliyeti aştığında markalar yarıştan çekilir. BMW 2018'de GT Le Mans (GTLM) sınıfına geri döndü çünkü düşük maliyete karşın iyi bir medya teşhiri potansiyeli gördü. 2018 sezonu oldukça zayıf geçti ancak Rolex Daytona 24 saat sınıfını kazandılar ki tartışmasız sınıfının en önemli ikinci yarışıydı (Le Mans 24'ten sonra gelir). Yani sınırlı yatırım karşılığını vermişti.

F1 tamamen farklı bir hikaye

F1 tamamen farklı bir hikayedir. Minimum yatırım son derece yüksektir. Ve BMW en son 2009'da F1'e katıldığında (eski Sauber takımı ile yarıştı) son derece kötü sonuçlar elde etti. Takımın yıllık maliyeti 200 milyon $'dı. Bunun üzerine BMW, F1 takımını geri Peter Sauber'e satmış ve o da arabalara Ferrari motoru koyarak yoluna devam etmiştir (bugün de yapmaya devam ediyor). Bugün F1'deki en iyi 10 takımın bütçesi 2,7 milyar $'dır.

2006'dan 2009'a kadar BMW dört tam sezonda tek galibiyet (2008'de Kanada'da) topladı. Bu dört sezona çok para harcayan BMW karşılığında hiçbir olumlu tanıtım elde edemeyerek hayal kırıklığına uğradı ve sonunda F1'den çekildi.

BMW geçmişte şanslı da olmuştu. 1999'da her üretici LeMans 24'ü kazanmaya hevesliyken, BMW bu yarışı (neredeyse) kuruşlar harcayarak yaptırdığı bir araba ile kazandı: F1'deki motorlarını güvence altına almak isteyen BMW, arabasını Williams ekibine inşa ettirdi (Williams-BMW takımı 6 sezonda 10 yarış kazandı ancak şampiyonluk iddiaları olmadı). Ve daha önce 80'lerde Brabham takımı, BMW turbolarını kullanarak Renault ve Ferrari'nin gerisinde kalmasına rağmen bir değil iki Formula 1 kazanmıştır.

BMW'ye göre F1 teknolojisi yol arabasına uyarlanabilir değil

Kısacası, üst düzey araba yarışları dünyanın en büyük markaları için bile zorlayıcıdır. Bazı markalar (Le Mans'taki Toyota örneği gibi) hiç gerçekleşmeyecek galibiyet arayışında kendilerini iflasa sürükler ve bazıları ise yarım yamalak, düşük bütçeli bir girişimden sonra kendilerini büyük kazançla bulurlar. BMW, modern F1 çağına ayak uyduramadı.

Audi gibi BMW de şu anda daha fazla kar getiren Formula E'de yarışıyor.

BMW'nin F1'de olmamasının bir diğer nedeni de F1 teknolojisinin yol arabasına uyarlanamaması ile ilgili. Şirket, F1'in V6 Turbo Hybrid motorlarına yatırım yapmanın kendi yol arabalarını geride bırakacağını düşünüyor ve bu nedenle yarışmaktan çekiniyor.

BMW, Mercedes'in altında ezilmek istemedi

BMW için yeterli rekabeti sunamadıkları bir spora milyonlarca dolar yatırmak ve Mercedes gibi yol arabası tarafında başlıca rakibi olan bir ismin altında ezildiklerini görmek büyük risk ve kayıp olurdu. Mercedes son 10 yılın önemli bir kısmından beri F1'i domine ediyor ve etmeye devam edecek görünüyor. Marka bu noktaya uzun zamanda geldi ve BMW'nin ona kolayca yetişmesi mümkün olamazdı. Audi ve Porsche gibi BMW de geleceğin Formula E de olduğunu düşünüyor.