Sırt Roketiyle Uzaya Çıkmanın Sonuçları Ne Olurdu?

Sırt roketiyle uzaya gitmek, uzay yolculuğu için güvenli ya da pratik bir yöntem olmadığından ciddi sonuçlar doğuracaktır.

jetpack ile uzaya çıkmak

Jetpack veya sırt roketi teknolojisi gün geçtikçe daha iyi hale geliyor ve belki bir gün günlük işe gidişleri bu jetpack'ler ile yapacağız. Peki ya bir sırt roketini yalnızca bir kısa mesafe gitmek yerine doğrudan yukarı tırmanmak için kullansaydınız? O kadar yukarı ki uzaya ulaşana kadar? Uzaya çıkılacak jetpack'in ne kadar güçlü olması gerekir? Ne kadar hızlı tırmanılmalıdır, hangi kıyafeti giymelidir ve de ölüm bölgesi nedir?

Sırt Roketiyle Uzaya Çıkmak

Uzayda jetpack kullanmayı düşünen ilk kişi olamazsınız. 1984'te Bruce McCandless, NASA'nın İnsanlı Manevra Birimi'ni kullanarak uzayda serbestçe uçtu. Ancak jetpack ile uzaya çıkmak elbette bundan daha farklıdır: Uzaya uçmak Dünya atmosferinin beş katmanının tamamından geçmek anlamına geliyor.

Bir insanın bu sıra dışı atmosferik koşulları aşabilmesinin tek yolu bir uzay giysisi olacaktır ama yolculuk yine de sorunsuz geçmeyebilir.

Doğru Sırt Roketini Seçmek

İlk olarak doğru jetpack'i seçmek gerekiyor. Klasik turbo jet motorlu jetpack'ler kerosen bazlı jet yakıt kullanır ve itişi dengeli tutmak için ayrı yakıt pompası ve bilgisayarı olan iki motordan oluşurlar.

Şu anda kerosen yakıtlı bir sırt roketi 193 km/sa hızla yalnızca 8 dakika doğrudan havaya itiş sağlayabiliyor. Bir diğer popüler sırt roketi yakıtı hidrojen peroksittir. Bunu nitrojenle karıştırırsanız kimyasal reaksiyon basınçlı buhar oluşturur ve bu da itme kuvveti sağlar.

Hidrojen peroksit yakıtı 160 km/saat hızla yol almanızı sağlayabiliyor. Bununla birlikte bir sırt jeti yaklaşık 55 kg ağırlığındadır ve boyu 70 santimetreyi bulabilir. Peki jetpack'ler Dünya atmosferinden çıkmaya yetecek kaçma gücünü sunabilirler mi?

Şu an için hayır. Ne kerosen ne de hidrojen peroksit yakıt olarak yeterli yoğunluğa sahip değil. Bu iş için daha hafif ve daha fazla güç sunan bir yakıtın keşfedilmesi gerekiyor çünkü yerçekiminden kurtularak uzaya kaçmak için çok ve çok hızlı hareket edilmesi gerekir. Böyle bir yakıt henüz mevcut değil, ancak insanlık elbette onu bulana kadar durmayacak

Hangi Uzay Giysisini Kullanmalı?

Pekala, uygun bir jetpack bulduk ve şimdi sıra uygun uzay giysisini seçmeye geldi. Bunun için yeni yüksek teknoloji SpaceX takımlarına benzer bir şeye ihtiyacımız olacak. Bu giysiler sadece şık değil aynı zamanda kişiyi aşırı sıcaklıktan koruyan yangın geciktirici Kevlar ve Nomax'a sahipler, dahası yalnızca yaklaşık 9 kg ağırlığındalar. İnsanlar yükseliş boyunca sırt jetindeki mini yaşam destek sisteminden oksijen alabilirler.

Jetpack'le Dünya'dan uzaya çıkmak için kaçış hızı denilen değere ulaşılması gerekiyor. Bu hız bir nesnenin veya insanın gezegenin yerçekimi kuvvetinden kurtulmak için ihtiyaç duyduğu hızdır yani saatte 40.000 kilometre.

Uzaya Çıkış Anı

Uzaya çıkış yolculuğunu ağır çekimde oynatalım, böylece tüm manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Önce Dünya atmosferinin ilk katmanı olan troposferden geçiyoruz. Bu katmanda bulutları ve kuşları görürsünüz ve de yaklaşan o uçağa dikkat edin!

8 km yükseklikte artık oksijen paketinizi kullanmaya başlarsınız. Atmosferik basınç nefes almak için yeterli olmadığından burası ölüm bölgesidir. Ayrıca soğuğu da fark edersiniz. Troposferin zirvesinde sıcaklık -60 ºC'ye düşer.

10. km'de stratosfer başlıyor. Burada dikkate değer pek bir şey yok. En azından sıcaklık biraz artar ancak 0 ºC'nin altında kalmaya devam eder. Buradaki yolculuğunuz uzun sürmeyecek. Dünya yüzeyinden 50 km yükseklikte mezosfere girersiniz ve sıcaklık yeniden düşer.

İşlerin ısınmaya başladığı yer termosfer olacak. Dünya'nın 85 km üzerinde sıcaklık 2.000°C'ye çıkar. Neyse ki termosferin hava yoğunluğu o kadar incedir ki ısıyı iletecek yeterli gaz molekülü bulunmaz. Yani yanmazsınız. Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya'nın yörüngesinde termosferde dönüyor.

Dünya çevresindeki sabit yörüngeye ulaşmak için 25.200 km/sa hıza çıkmanız gerekiyor. Bu hız ISS'nin hızı ile aynıdır. Şimdi uzayda olduğunuza göre belki daha da uzağa, Ay'a gitmek isteyebilirsiniz, öyleyse jetpack'i ustaca kullanmanız iyi olur:

Çünkü etrafta yüzmekte olan milyonlarca uzay molozundan kaçınmanız gerekecek. Ve bunlar öyle yavaş hareket eden şeyler de değildir. Bir uzay çöpü 35.888 km/sa hızla yol alır. Eski uydu parçalarına çarpmamayı başarsanız bile şimdi bir sorununuz var: Dünya'ya dönüş yolculuğunu planlamadınız. Ve yakıtınız bitiyor.