Yellowstone: Dünyanın İlk Ulusal Parkına Dair Bilgiler

Yellowstone'un altında dünyanın en büyük aktif yanardağlarından biri var. Yellowstone Yanardağı'nın ilk büyük patlaması 2,1 milyon yıl önce yaşandı ve 15.000 km kareyi külle kapladı.

yellowstone milli parkı

ABD'de bulunan Yellowstone Ulusal Parkı 1 Mart 1872'de açıldı ve yaklaşık 145 yaşında olmasıyla dünyanın ilk ulusal parkıdır. Park, adını Hidatsa yerlilerinden alıyor. Yerliler parktaki ırmağa Sarı Kaya Irmağı (Mi tse adazi) dediler ve nedeni muhtemelen Büyük Kanyon'un sarı renginden geliyor. 9000 km kare büyüklüğündeki bölgede yaklaşık 500 gayzer, 1000 patika, 50 piknik bölgesi, 900 tarihi bina ve 290 şelale var. İlk insanların 11.000 yıl önce yerleştiği Yellowstone bugün UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Dünya'daki Hidrotermal Kaynağın Yarısı Yellowstone'da

Alandaki 500 gayzerden 300'ü aktiftir.
Alandaki 500 gayzerden 300'ü aktiftir.

Yellowstone Milli Parkı 10.000'den fazla hidrotermal noktaya sahip: Bunlar arasında olağanüstü kaplıcalar, kaynayan çamurluklar, fümerol, traverten teraslar ve tabii ki gayzerler var. "Isı seven" anlamına gelen termofil isimli mikroorganizmalar bu yerlerde yaşıyor ve parkın suyuna ünlü parlak rengini onlar veriyor. Bu yapısından ötürü Yellowstone yılda 1000 ila 2000 deprem yaşar ve neyse ki birini hissetme şansınız oldukça düşüktür.

En Fazla Gayzer Olan Yer

Parkın kaplıcalar arasına serpiştirilmiş bolca gayzeri var. Hatta Yellowstone dünyanın herhangi bir yerinden daha fazlasına sahip. 1870'te keşfedilen ve isimlendirilen ilk gayzer olan Old Faithful diğer tüm büyük gayzerlerden daha sık püskürüyor — günde yaklaşık 17 kez. Püskürtme aralığı yaklaşık 92 dakikada birdir ve suyu yaklaşık 96°C iken buharı 176°C ölçülür.

Yellowstone'un Geçmişi 11.000 Yıl Öncesine Uzanıyor

Artist Point, Yellowstone'da en çok fotoğraflanan bölge.
Artist Point, Yellowstone'da en çok fotoğraflanan bölge.

Bölgedeki insanlık tarihi 11.000 yıldan eski. Parktaki en eski bozulmamış arkeolojik tortular Yellowstone Gölü kıyısındaki bölgede keşfedildi. Bölgeyi keşfeden ilk Amerikalı, Lewis & Clark keşif gezisi üyelerinden John Colter'dı. Vahşi doğada geçirdiği yılların ardından Colter insanlara bölgedeki inanılmaz jeotermik faaliyeti anlatmaya başladı. Ancak bu fantastik hikayelerine çok az kişi inandı ve hatta bölgeye "Colter'ın Cehennemi" diyerek onunla alay ettiler.

Yellowstone bir süper volkan

yellowstone milli parkı

Yellowstone'un altında dünyanın en büyük aktif yanardağlarından biri var. Yellowstone Yanardağı'nın ilk büyük patlaması 2,1 milyon yıl önce yaşandı ve 15.000 km kareyi külle kapladı. Bilinen en büyük volkanik patlamalar arasındadır ve Yellowstone'un süper volkan olduğunu gösterir (1000 km küpten büyük magma patlaması olan volkanlar süper volkandır). Volkan hala aktif ve son lav akışının üzerinden yaklaşık 70.000 yıl geçti. Bu yüzden bölgedeki olası volkanik ve sismik aktivitenin izlenmesi için 2001 yılında Yellowstone Volkan Gözlemevi'ni kuruldu. Alandaki 3461 metrelik Kartal Tepesi Yellowstone'un en büyük dağıdır.

Yellowstone En Büyük Memeli Çeşitliliğine Sahip

Yellowstone'daki yaban hayat tahmini 300 kuş türü, 16 tür balık ve 67 memeli türü ile son derece bol ve çeşitli. Memeliler listesinde boz ayı, kurt, vaşak, tilki, geyik ve kanada geyiği var. Yine de ziyaretçilerin hayvanlara yaklaşılmasına izin verilmiyor. Park kurallarına göre ayılardan ve kurtlardan en az 100 metre ve diğer büyük hayvanlardan en az 25 metre uzakta durmanız gerek.

Yellowstone Büyük Kanyon'u

Yellowstone Büyük Kanyon'u.
Yellowstone Büyük Kanyon'u.

Dünyada Büyük Kanyon denildiğinde akla Arizona gelir ancak aynı zamanda Yellowstone'un da bir Büyük Kanyon'u var. Kanyon aslında parka adını veriyor çünkü hidrotermal (sıcak su sirkülasyonu) ile değişime uğrayan riyolit ve çökeltiler alana sarımsı bir renk vermiştir. Yellowstone Irmağı'ndan gelen erozyonla oluşan kanyon 300 metreden daha derin, 450 – 1200 metre genişliğinde ve kabaca 32 km uzunluğunda. Bu yüzden manzarası ufku aşar. Yellowstone'da en çok fotoğraflanan alanlardan biri Artist Point'teki kanyondur ve adı nedenini açıklar.