Ay Patlarsa Ne Olur?

Eğer Ay aniden patlarsa, bunun Dünya'daki yaşam için önemli sonuçları olacaktır. İşte bazı potansiyel etkiler.

ay patlaması

Meteor yağmuru mu? Yoksa uzay enkazı mı? Hayır, bu çok, çok daha büyük bir şey. En yakın komşumuz artık bir dolunay değil. Ay patladı ve milyonlarca parçaya ayrıldı. Muazzam Ay kayaları Dünya'ya doğru geliyor. Bu felaket insanlığı sonlandırabilir mi? Ay gerçekte nasıl patlayabilir? Ve eğer patlamadan sonra hayatta kalırsak Ay'ı kaybetmek hayatımızı nasıl değiştirecek?

Ay Patlarsa Sonuçları Ne Olurdu?

Öncelikle Ay nasıl patlayabilir? Patlatmalı madencilik operasyonunda işler ters mi gitti? Yoksa nükleer patlama mı yaşandı? Yoksa Ay bir haydut gezegenle mi çarpıştı? Şimdiye kadar yapılmış en büyük nükleer bomba olan Çar Bombası 57 milyon tonun üzerinde TNT enerjisine sahip. Eğer böyle bir gücün Ay'ı patlatmaya yeterli olacağını düşünüyorsanız yanıldınız: Ay'ı havaya uçurmak için ihtiyaç duyulan kuvvete kıyasla okyanusta bir damla gibidir.

Hesaplamalara göre Ay'ı yok etmek için 600 milyardan fazla Çar Bombası'na ihtiyaç var. Bundan daha az güçle Ay ancak parçalarına ayrılır ve yerçekimi onu tekrar bir araya getirecektir. Şartlar sağlandı ve Ay patladı, peki bu Dünya ve insanlık için ne anlama geliyor?

Ay'da Patlamanın Yaşandığı O An

Patlamayla beraber Ay'ın enkazı anında Güneş Sistemi'ne dağılacaktır. Bazıları uzay boşluğuna, bazıları da doğrudan Dünya'ya yönelir. Dünya'nın yerçekimi hemen Ay kayalarını çekmeye başlar. Ay'ın kalıntıları hız kazandıkça Dünya atmosferine çarpmaya doğru ilerleyecek.

Neyse ki Dünya'nın güçlü bir atmosferi vardır ve küçük parçaların çoğu bize ulaşmadan yanacaktır. Atmosferden geçmeyi başaran daha büyük parçalarsa benzer büyüklükteki bir asteroitten çok daha yavaş hareket edecektir. Bu yüzden verecekleri zarar çok büyük olmayacaktır. Ama bir sorun var: Burası biraz ısınıyor mu? Ay parçaları Dünya'ya yıkıcı hasar vermese bile atmosfere giren sonsuz enkaz barajı Dünya'yı ısıtmaya başlar.

Ay patlamasında Dünya'yı yok edecek asıl tehlike bu: Tüm Dünya daha da ısınmaya başladıkça tüm yaşam artık yanma noktasına gelir. Ölümün ne kötü bir yolu. Ve patlama yaşandığında eğer bir Dünya'yı tahliye planımız varsa bunu derhal başlatmamız gerekecek. Çünkü Ay kalıntıları herhangi bir yolculuğu neredeyse imkansız hale getirecektir, buna yok edeceği uyduların enkazını da dahil edin.

Ayın Patlamasından Sonra Dünya'da Hayat

Ay patladı ve Dünya'nın en derin yerlerine inerek hayatta kaldınız. Sonrasında hayat nasıl olurdu?

Birçokları için daha ideal olmayacağı kesindir. Ay, Dünya'nın eksen eğikliğini dengelemeye yardımcı oluyor. Bize mevsimleri veren şey budur. Değişen yeni eğimle Dünya'nın bazı kısımları sürekli olarak Güneş'e maruz kalacaktır. En kötü durumda ise kutup bölgeleri hızla erimeye, deniz seviyesini yükseltmeye ve Dünya'nın bazı şehirlerini ve ülkelerini su altında bırakmaya başlayacaktır.

Enkaz yerleştikçe gökyüzü farklı bir görünüme bürünür. Ay kayaları Dünya'nın etrafında kümelenerek Satürn gibi dev bir halka oluşturabilir. Ama öylece durup çok uzun süre seyretmeyin çünkü arada bir enkazın bir kısmı Dünya'ya yağacak. Ay'ın yerçekimi Dünya'nın dönüşünü yavaşlattığından bir günümüz 24 saattir. Ay patlarsa Dünya giderek daha hızlı ve daha hızlı dönmeye başlayacak. Günler kısalırken rüzgar hızı da artacak. Kuşlar ve böcekler sert rüzgarlar karşısında hayatta kalmakta zorlanacak.

Sadece bu da değil, Ay'ın yerçekimi Dünya'da gelgitin oluşmasına yardımcı olur. Okyanus gelgitleri artık giderek son bulacak. Önceleri gelgitli olan kıyılar şimdi su altında kalmak zorunda. Bu durum yaşamak için gelgiti ve okyanus akıntısını kullanan tüm deniz canlılarını yok edecek ve bu çok daha büyük bir sorun demek.

Ay'ın patlaması tüm dünyayı kelimenin tam anlamıyla alt üst etmektedir. Dünya yanar, günlerimiz kısalır ve gece göğü aydınlatacak bir ışık olmaz. Artık Ay patlarsa bunun ne kadar yıkıcı olacağını biliyorsunuz. Peki ya hiç Ay'sız olmak yerine iki Ay'ımız olsaydı?