Ay'a Nükleer Bomba Atmanın Sonuçları Ne Olur?

Ay'a nükleer bomba atmanın fiziksel olarak verebileceği en büyük zarar yüzeyine bir krater daha eklemek olacaktır. Bu durum ironik olurdu çünkü Ay'daki kraterler, Dünya'ya giden meteorları engellemesinden kaynaklanıyor.

ay'a nükleer bomba atmak
1902, Ay'a Seyahat filminde bir grup astronom Ay'a keşif gezisine çıkar.

Ay'da nükleer bomba patlatmanın sonuçları ne olurdu? Çılgınca bir fikir gibi gelebilir ancak insanlığın düşünmediği bir şey değildir. 1044'te Çinliler barutu icat etti ve o zamandan beri başımız beladan kurtulmadı. Havai fişekler güzeldir ancak nükleer savaş değil. Eğer ülkelerden biri Ay'a nükleer bomba atarsa bunun sonuçları ne olurdu? Patlamayı görebilir miydik? Nükleer atıktan nasıl etkilenirdik? Hatta hayatta kalır mıydık?

Ay'da Nükleer Bomba Patlatmak

Sovyet uydusu Sputnik 1957'de başarıyla Dünya'nın yörüngesine oturarak Rusya'yı uzay yarışında öne geçirdi. Amerikalılar ise geride kalmamak için Ay'a nükleer bomba atmaya karar verdiler. Dünya'dan görülebilen bir Ay patlamasının Amerika'nın ateş gücünü göstereceği ve ülkedeki morali iyileştireceğine inanılıyordu. Ancak sorulması gerekir, gökyüzünde böyle bir şey görmek huzur verir mi?

Bugüne kadar oluşturulan en güçlü nükleer bomba olan Çar Bombası 50 megaton TNT gücündeydi veya 3.800 Hiroşima bombasına eşdeğer güçte. Ay'ı bombalamanın insanlığı nasıl etkileyeceğini merak ediyorsanız kısa cevabı şu: Etkilemezdi.

Bunun için çok daha büyük bir bomba gerek… Kabaca 10 trilyon megaton TNT. Bu büyüklükte bir patlama Ay'ı Dünya'nın yörüngesinden dışarı iter, bizi meteorlara maruz bırakır, gelgitlerimizi etkiler, sonunda tüm deniz yaşamını öldürür ve mevsimleri feci şekilde değiştirirdi… Yani mevcut bir nükleer bomba Ay'ı yörüngesinden çıkarmayacaktır.

Ay'a Atılan Nükleer Bomba Patladığında…

atom bombası mantarı

Ancak farz edelim ki Rusya, Çin veya ABD olsun düşmanca bir ülke kontrolden çıktı ve Ay'a 100 megaton TNT gücünde bir nükleer bomba yolladı. Bir nükleer bombada radyoaktif yapıda metal çekirdek bulunur. Silahtaki patlayıcılar şok dalgası ile metal çekirdeği sıkıştırır ve nükleer fisyon zincir tepkimesini başlatır. İçerideki plazma 50 milyon santigrat dereceye ısınır ve tıpkı bir yıldız gibi atom çekirdeklerini kaynaştırır.

Bu bomba Dünya'da 50 kilometredeki her şeyi anında yakacakken Ay'da oksijenli bir atmosfer olmadığından yanma etkisi görülmezdi. Bombadan yayılan X Işını Ay yüzeyindeki ince kaya bulutunu buharlaştırır ve patlama noktasındaki Ay tozu ise eriyerek cama dönüşür. 50 km yakındaki astronotlar ise ölür.

Ay'dan farklı olarak Dünya'daki atmosfer nükleer bombanın genişlemesini sertçe bastırır. Aynı zamanda ölümcül iyonize radyasyonu da yavaşlatır. Bununla beraber patlamanın etrafında sıkışan hava ses hızından daha yüksek hızda bir rüzgarın oluşmasına ve binalara hasar verirken organları da yırtmasına neden olur. Nükleer bombanın şok dalgası Dünya'nın 4'te 1'i büyüklüğündeki Ay'ın her yanında 7 büyüklüğünde bir deprem başlatır. Bu durum varsa Ay yüzeyindeki kolonilere yıkıcı hasarlar verecektir.

Ay'a isabet eden nükleer bombanın patladığı yerdeki 100 milyon metreküp toz ve kaya moloza dönüşerek uzayın her yanına dağılacak ve çarpma noktasında 1 kilometre çapında yeni bir krater oluşacaktır. Bu radyoaktif mikro meteorlar hem uzaya hem Dünya'ya yayılacak ve neyse ki çakıl taşından biraz büyük olacaktır. Yine de yolundaki uyduları, astronot ve uzay istasyonunu tehlikeye atacaktır.

Ay Yüzeyinin Radyasyonla Kaplı Olması

Ay, Dünya'dan oldukça farklıdır. Çok ince olduğundan belirgin bir atmosferi yoktur ve bu yüzden bir ozon tabakası tarafından korunmaz, yani kozmik ışınlara ve güneş patlamalarına doğrudan maruz kalır. Bu durum Ay yüzeyinde daima yüksek düzeyde uzay radyasyonu olmasını sağlıyor ve o kadar çok ki tek bir nükleer patlamadan kaynaklanan radyoaktif serpinti Ay'da neredeyse hiç bir fark yaratmayacaktır. Artan radyoaktivite 1 yıl içinde mevcut doğal seviyesine dönerdi.

ABD'nin 1958'de Ay'a nükleer bomba atma planını iptal etmesinin nedenleri arasında – gelecek tepkiler bir yana – nükleer serpintinin, ordunun 1967'ye kadar Ay'ı kolonileştirme planını mahvedeceği gerçeği vardı. NASA yakın gelecekte Ay'a üs inşa etmeyi planladığı için hala Ay'daki radyasyon sorununu aşmanın yolunu arıyor.

Dolayısıyla Ay'a nükleer bomba atmanın fiziksel olarak verebileceği en büyük zarar yüzeyine bir krater daha eklemek olacaktır. Bu durum ironik olurdu çünkü Ay'daki kraterler, Dünya'ya giden meteorları engellemesinden kaynaklanıyor. Ay'a büyük bir bomba sallamaktansa bizi koruduğu, mevsimleri ve gelgitleri oluşturduğu için ona daha çok hürmet etsek iyi olur.