1917 Devrimi'nden sonra Rus İmparatorluğu'nun zenginlerine ne oldu?

lenin konuşurken

Garip bir şekilde, İmparatorluğun en zengin adamlarından bazıları devrimci davaya sempati duymuştu. Bu yazımızda 1917 Devrimi'nin imparatorluğun en güçlü aileleri üstündeki etkilerini bir araya getirdik. Kısa fakat önemli noktalar içerdiğini düşünüyoruz.

1. Nikolay Vtorov – 60 milyon ruble (2021'de 777 milyon dolar)

Vtorov, olağanüstü girişimcilik yetenekleri nedeniyle 'Sibirya kökenli Amerikalı' lakabını aldı. Oğluna ölümünden sonra 13 milyon rubleden fazla miras bırakan babası sayesinde hayata iyi bir başlangıç yapıldı. Babası bu servetini tüccarlıkla elde etmişti.

1897'de Moskova'ya taşınan Vtorov, babasının servetini çok sayıda şirkete, bankaya ve fabrikaya aralıksız bir şekilde yatırdı. Ayrıca yeni üretim tesislerinin kurulmasına da yatırım yaptı: kimyasal boya fabrikaları ve bir araba üretim fabrikası.

Birinci Dünya Savaşı Vtorov'un işi için bir lütuf gibiydi. Ürünlerini askeri ihtiyaçlar için hızla uyarlamak için tam kapasite çalıştı.

1917 Devrimi'nden sonra Vtorov, Bolşeviklere bağlılığını ilan etti, ancak işini yeni hükümetin tarzına uyarlayabilecek kadar uzun yaşamadı. Ertesi yıl – 1918'de – Vtorov gizemli olaylar eşliğinde öldü.

Moskova'daki malikanesi Spaso House, daha sonra ABD'nin Sovyetler Birliği Büyükelçisi'nin ve daha sonra Rusya'nın resmi konutu oldu.

2. Nobel ailesi – 60 milyon ruble (2021'de 777 milyon dolar)

Başka bir nüfuzlu ailenin soyundan gelen Emanuel Nobel de petrol endüstrisindeydi. Ailesi, Rus İmparatorluğu'nda petrol ve gazyağı üretimine dev yatırımlar yaptı. 1879'da kurulan Nobel Brothers ortaklığı, Rusya'daki ana gazyağı tedarikçisi olan Standard Oil'i pazarın dışına itti. Ortaklık, Rusya İmparatorluğu'nda bir düzineden fazla petrol rafinerisi açtı, boru hatlarına, depolama tesislerine ve petrol tankerlerine yatırım yaptı.

Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında, ortaklığın geliri, Rusya İmparatorluğu'ndaki petrol talebiyle birlikte hızla büyüdü. Ancak çok geçmeden ekonomik ve siyasi kriz Nobel ailesini de etkileyecekti. Bolşevikler 1918'de petrol üretimini millileştirdikten sonra ünlü aile Rusya'yı terk etmek zorunda kaldı. Emanuel Nobel 1932'de İsveç'te öldü.

3. Savva Morozov – 44 milyon ruble (2021'de 570 milyon dolar)

Dönemin ileri gelenlerinden Morozov hanedanı oldukça mütevazı köklere sahipti. 1790'larda başarılı bir tekstil firması kurmak için sadece beş ruble harcadı. Kendisi basit bir köylü serf idi. Zamanla, küçük işletme önemli ölçüde büyüdü ve 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'ndaki en büyük tekstil işletme şirketlerinden biri haline geldi.

O zaman Savva Morozov aile şirketinin kontrolünü ele aldı. Son derece zengin bir insan ve hayırseverdi. Belki de yaklaşan felaketleri hisseden Savva Morozov, ailenin servetinin yasal sahibi olan annesine, fabrikalarında kârı ve bazı yönetim süreçlerini işçilerle paylaşacak yeni bir yönetim sistemi getirmek için bir plan önerdi. Öfkelenen annesi Savva'yı 1905'te yönetimden çıkardı. Aynı yıl, işadamı Fransa'nın Cannes kentinde intihar etti.

Ailenin fabrikaları ve serveti 1918'de kamulaştırıldı. Ancak Savva'nın annesi 1911'de vefat ettiği için bunları görmedi.

4. Günzburg ailesi – 25 milyon ruble (2021'de 323 milyon dolar)

Bu Alman-Yahudi aile St. Petersburg'a taşındıktan sonra şehirde bir bankacılık şirketi kurdu. 'I.E. Günzburg' isimli bankacılık şirketi hızla gelişti ve 1860'larda Rus İmparatorluğu'nun en büyüklerinden biri haline geldi.

O sırada ailenin lideri olan Horace Günzburg, sigorta işine, altın madenlerine, demiryollarına, nakliye ve şeker fabrikalarına büyük yatırımlar yaptı. Kendisine Baron unvanı verildi ve Çar yönetiminin üst düzey yetkilileriyle tanıştırıldı.

1890'ların başında, bankacılık firması bir kriz yaşadı ve aile tüm dikkatini madencilik işine çevirdi. Horace Ginzburg, Lensky Altın Madenciliği Derneği üzerinde kontrolü ele aldı.

1912'de Leninsky madenlerindeki işçiler, huzursuzluğun acımasızca bastırılmasının bir sonucu olarak idam edildi. Bu durum halkta geniş yankı uyandırdı ve sonuç olarak şirketin yönetim kurulu istifa etti. Günzburg ailesinin geri kalan üyeleri 1917'de Devrim'den kaçarak Rusya'yı terk etti.

5. Gukasov ailesi – 15 milyon ruble (2021'de 194 milyon dolar)

Nüfuzlu Gukasov ailesinin üç kardeşinden biri olan Abram Gukasov, servetini petrol sektöründe kazandı. Abram iki erkek kardeşiyle birlikte, 60 sondaj kuyusuna sahip olan ve Abşeron Yarımadası'ndaki tüm petrol üretiminin yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan "Caspian Partnership" petrol sanayi ve ticaret şirketini kurdu.

1917'de üç kardeş çalkantılı haldeki Rusya'yı terk ederek Fransa'ya göç etti. Yurtdışında önemli bağlantıları olan Abram Gukasov, yabancı ülkelerde de başarılı olmayı başardı. 1924'te Paris'te 'Des Petroles d'Outre-Mer' adlı bir gemi yapım topluluğu kurdu. Abram Gukasov 1969'da İsviçre'de öldü.