İnsan Evrimleşmeye Devam Ettikçe Nasıl Görünecek?

Bir türün gelecekteki evrimini tahmin etmenin doğası gereği spekülatif olduğunu belirtmek gerekir; çünkü bu tahmin, birçoğu öngörülemeyen veya değişime tabi olan çok sayıda faktöre bağlıdır.

gelecekte insan
(Sanatçı: Byron Egg)

Bugünden 10.000 yıl sonra insanlar nasıl görünecek? Evrim doğada durmadan devam eden bir süreçtir. Bu yüzden milyon yıl sonra insanın neye benzeyeceğini merak etmemek elde değil. Bir uzaylıya dönüşmeyeceğiz ama kesinlikle şimdi olduğundan farklı görüneceğiz. Unutmayın, 10.000 yıl önce kimsenin mavi gözleri yoktu. Öyleyse vücudumuzun hangi bölümleri evrimleşecek? Bu evrim ne kadar sürecek? Güçlünün yaşaması kavramı hala geçerli olacak mı?


İlgili:


Gelecekte İnsan

İnsanların bugünkü haline gelmesi yaklaşık 6 milyon yıl aldı. Modern insanlar yani bizler 200.000-100.000 yıldır varız ve sadece 12.000 yıl önce yerleşim yerleri kurmaya başladık. Bu kısa zaman diliminde bile biraz evrimleştik. Boyumuz yaklaşık 10 cm uzadı ve şimdi çocukluktan sonra süt ürünleri tüketebiliyoruz. Peki bu şeyler 12.000 yıl içinde gerçekleşebiliyorsa gelecekte, yüz binlerce yıl sonra nasıl görüneceğiz?

İlk olarak, evrimin tam olarak ne olduğunu anlamalıyız. Evrim, bir türün genetik yapısında zaman içinde meydana gelen değişikliklerdir. Hayatta kalmak için daha avantajlı özelliklere sahip türler, daha fazla yavruya sahip olma imkanı taşıyor. Bu sayede sonraki nesillere daima çevreye göre en avantajlı genetik özellikler aktarılıyor.

Örneğin daha fazla yiyeceğe ulaşabilen daha uzun boyunlu zürafalar, kısa boyunlu zürafalardan daha uzun süre hayatta kaldı ve üredi. Böylece tıpkı ebeveynleri gibi daha uzun boyunlu bebekler dünyaya getirdiler. Kısa boyunlu zürafalar zaman geçtikçe öldü ve geriye sadece uzun boyunlu zürafalar kaldı. İşte bu yüzden bugün tüm zürafaların boyunları uzun.

İnsanların Yaşayışı Nasıl Göründüğünü Etkiliyor

Peki bu akıllıca mekanizma insanlar için ne ifade ediyor? Öncelikle evrimi bu açıdan tahmin etmek oldukça zordur. Bugün yaşadığımız dünyada, en güçlünün yaşaması kavramı neredeyse geride kaldı. Teknoloji bunların çoğunu saf dışı bıraktı.

İnsan olarak artık en hızlı veya en güçlü olma konusunda endişelenmemize gerek yok. Bu durum, yemek için savaşmamız gereken 100.000 yıl önce geçerliydi. İçinde yaşanacak evler ve temiz su gibi imkanlar hayatta kalmayı çok daha kolay hale getirdi.

Atalarımız "bugün nasıl hayatta kalacağım" diye sürekli endişe duyardı. Bu yüzden bundan binlerce yıl sonra da insanların daha güçlü, daha hızlı ve daha büyük boyutlu olacağı kesin değildir.

Teknoloji Doğal Evrimi Durdurabilir

Ne de olsa bugün çocuk sahibi olmak türümüzün hayatta kalması ihtiyacından ziyade genellikle kültüre ve kişisel tercihe göre belirleniyor. Bu yüzden insanın gelecekte nasıl görüneceği, çocuk sahibi olan kişilerin kişisel özellikleri ve kaç çocuğu olduğuna bağlı olacak. Eğer önümüzdeki binlerce yıl içinde fazla kilolu ve sağlık sorunları olan insanlar çocuk sahibi olmayı seçecekse o zaman insan ırkının sonu böyle gelecek demektir.

Bununla birlikte tüm bu doğal olaylar olmadan önce teknolojiyle kaynaşırsak durum değişebilir. Sibernetik kollar, beyin çipleri ve lazer gözlerin tümü olasılık dahilinde. Sadece bu da değil, bugün bile bir bebeğin genlerinin doğmadan önce değiştirilmesi konuşuluyor ve bu durum evrimi kandırmamızı sağlayabilir. Tıpkı hastalıktan ve bize zarar verebilecek diğer genetik özelliklerden kurtulmak gibi.

Ancak bu lükse sahip olmazsak ve eski moda bir şekilde evrimleşmeye devam edersek, bazı ihtimaller var: Modern insanların son 12.000 yılda nasıl evrimleşip değiştiğine bakın. Daha iyi beslenme şartlarıyla nedeniyle uzadığımızı ve beynimizin ise küçüldüğünü biliyoruz.

Ama merak etmeyin, aptallaşmıyoruz, beynimiz aslında daha verimli hale geliyor. Ayrıca son 12.000 yılda laktozu yendiğimiz için çeşitli hastalıklara daha bağışık hale geldik. Yani bir milyon yıl içinde inanılmaz uzun boylu ancak minik kafalı insanlar da olabiliriz.

Sonuç

İnsanlar Dünya'ya yeterince yayıldığından ve bu yüzden çevremiz uzun zamandır büyük oranda değişmediğinden sadece son 10.000 yılda önceki tüm zamanlardan 100 kat daha hızlı evrimleştik. Kısacası, insanın evriminin ve değişiminin gelecekte izleyebileceği mevcut birkaç yol bulunuyor:

  • Durgunluk. Özellikle farklı ırktan insan artan oranla evlendikçe küçük değişikliklerle büyük ölçüde şimdi olduğumuz gibi kalabiliriz.
  • Türleşme. Başka bir gezegende yeni bir insan türü meydana gelebilir.
  • Makinelerle simbiyoz. Makinelerin ve insan beyninin entegrasyonu, insana özgü niteliklerin korunduğu veya taşındığı kolektif bir zeka üretebilir.

İnsan evrimini tahmin etmenin bu kadar zor olmasının nedeni evrimin her şeyden önce çevreye bağlı olmasıdır ve önümüzdeki on binlerce yıl veya milyon yıl içinde Dünya'ya ne olacağını kim bilebilir?

Güneş yaşlandıkça daha sıcak hale geldiğinden ve Dünya gelecekte inanılmaz derecede yüksek ısıya maruz kalacağından, yangınlardan sağ kalacak veya daha az suyla yaşayacak şekilde evrimleşmemiz bile gerekebilir. Önümüzdeki on binlerce yıl içinde Mars gibi başka bir gezegende de yaşayabiliriz. İnsanlar, burada Dünya'dan tamamen farklı koşullarda olacağı için tamamen farklı görünecek şekilde evrimleşebilir.