Kör İnsanlar Rüya Görüyor mü?

Kör insanlar rüya görür. Rüyalar görsel, işitsel, dokunsal ve kokusal hisler de dahil olmak üzere çeşitli duyusal modaliteler aracılığıyla deneyimlenebilir.

kör insanlar rüya görür mü

Kör insanlar rüya görür mü? Veya nasıl rüya görürler? Kör insanların beyni gören insanlarla aynı yolla rüyaya dalar ancak biraz farklı şekilde rüya görür. Belirli bir yaştan sonra görme duyusunu kaybeden insanların rüyalarında görmediğine inanılırdı. Ancak araştırmalar doğuştan kör olanların bile rüyada görsel imgelerle karşılaşabildiğini kanıtlamıştır. Kabus görüp görmediklerine dair yanıtlar da var.

Körler Ne Tür Rüya Görüyorlar?

Hızlı göz hareketi (REM) denilen uyku aşaması yaklaşık 2 saat sürer. Rüyanın görüldüğü bu aşamada insanlarda derin kas gevşemesi, daha hızlı solunum, göz hareketleri ve artan beyin aktivitesi gibi fizyolojik değişiklikler yaşanıyor. Beynin REM uykusu sırasında anıları pekiştirdiği, yeniden düzenlediği ve eski deneyimlerle eşleştirdiğine inanılır. Görme duyusu bu yönüyle hafızanın önemli bir parçası olsa da vazgeçilmezi değil.

Çoğu insan pek bir anlam taşımayan garip rüyalar görüyor. Bunlar günlük hayattan alışılmış şeyler olabilir. Kör insanlar da gören insanlarla benzer şeyleri hayal eder. Milenyuma girerken yapılan bir araştırmada kör insanların anlattığı 400'e yakın rüyaya bakılmış ve gören insanların rüyalarına benzediği bulunmuştur.

  • Bununla birlikte kör insanlar en çok rehber köpek ve yemek yemeyle ilgili rüyalar görüyor.
  • Kişisel başarı veya başarısızlığa dair daha az hayal kuruyorlar.
  • Ancak daha sık agresif etkileşim yaşıyorlar. Bunun nedeni günlük hayatlarının zorluğu olabilir.
  • Yine rüyalarında daha yüksek talihsizlik anları yaşıyorlar

Bu durumlar gören ve kör insanların endişelerinin ne kadar farklı olduğunu gösteriyor.

Körler Rüya Görüyorlar mı?

kör insanlar rüya görür mü

Hem doğuştan hem de sonradan kör olan insanlar rüyada pek fazla görsel imge ile karşılaşmıyor. Araştırmalara göre 5 yaşından önce kör olanlar rüyada genel olarak görüntü görmemektedir. Kör olunan yaş ne kadar ileriyse bu oran o kadar azalıyor. Doğuştan körlerin rüyada görmeye dayalı olgular yerine tat, koku, ses ve dokunma merkezli olgular yaşadığı da görülmüştür.

Körler Kabus Görüyorlar mı?

Kör insanlar kabus görür. Ne yazık ki araştırmalar kör insanların daha fazla kabus gördüğünü kanıtladı. Doğuştan kör olanlarda kabus oranı artıyor. Nedeni ise açık olabilir: Kör insanlar daha endişe verici bir hayat yaşıyor. Stresli bir yaşam ve ürkütücü durumlar kişide kabus sıklığını artırır.

Aynı zamanda rüyaları daha agresif olmaktadır. Bu durum anıların ve duyumların zihne daha kolay yerleşmesini sağlayan görsel duyumdan yoksun olmalarından kaynaklanabilir. Mekansal ilişkisi olmayan rüyalar daha kopuk, düzensiz ve kaotik hale gelebilir.