UFO'ların tarihi: Resmi UFO görülme olayları

ufo'lar

Kayıtlı tarihin başlangıcından beri insanlar gökyüzünde gizemli hayaletler gördüğünü söylemiştir. 1946-47 yılından başlayarak bu hayaletlerin yerini daha ilgi çekici bir şey aldı: UFO'lar. Medyanın sık sık "uçan daire" adını verdiği bu UFO'lar (Tanımlanmamış Uçan Nesne) sıradan insanların rapor ettiği üzere ordu mensubu gibi kıdemli insanlarca da dile getirilmiştir. Aşağıda, geçen yüzyıla ait en kayda değer UFO görülme olaylarının bir zaman çizelgesi yer alıyor.

UFO görülmelerinin tarihi

Bu zamana dek kaydedilmiş resmi UFO görülme olayları

1946: İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, İskandinavya'da ve doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinde Alman V2 roketlerine benzeyen uçan cisimler görüldü. İngiliz istihbaratı, Rusya'nın 'hayalet roketler' fırlattığından endişe ederken, bazı bilimsel çevreler UFO öncesi bu ilk olayın iki parlak gündüz meteorundan kaynaklandığını yazdı.

1947: Washington, ABD'de bir dağ silsilesi olan Cascades'in üstünde uçan Kenneth Arnold'un 24 Haziran'da 9 gizemli nesne görmesi "uçan daireler" yani UFO'lara dair tarihteki ilk kayıttır. İki hafta sonra, New Mexico, Roswell yakınlarında bir çiftlik sahibi, şerife giderek çöldeki mülkünün uzak bir bölümünde bir daire enkazı bulduğunu söylemiştir.

"Daire Çılgınlığı Sürüyor", Bir istihbarat şefi Roswell'deki UFO enkazını araştırır.
"Daire Çılgınlığı Sürüyor", Bir istihbarat şefi Roswell'deki UFO enkazını araştırır. (Universal History Archive/)

Bir istihbarat şefi Roswell'deki UFO enkazını araştırdı. ABD ordusu yaptığı açıklamada aynı yılın ortalarında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir balonun Roswell yakınlarındaki çiftliğe düştüğünü ve uçan dairenin aslında sıradan bir hava balonu olduğunu söyledi.

1952: İngiltere, Kuzey Yorkshire'daki havaalanı RAF Topcliffe'de bulunan bir havacı grubu, bir NATO tatbikatı sırasında Meteor isimli jeti takip eden bir "uçan daire" gördü. Rapora açıklama getirilemedi ve RAF'ın UFO'ları ciddiye almasına yol açtı.

1956: 13 Ağustos akşamı USAF radarları, CIA'in gizli U2 casus uçağına ev sahipliği yapan İngiltere'nin Suffolk kentindeki Bentwaters ve Lakenheath'teki nükleer silahlı Soğuk Savaş üslerini çevreleyen UFO'lar tespit etti. Tanımlanamayan hedef İngiliz radarında görününce RAF, Venom jet uçağını kaldırırdı ancak hava ekibi radardaki nesnelere dair herhangi bir iz bulamadı.

1957: Sovyetler Birliği, Sputnik'in fırlatılmasıyla Amerikalılara karşı uzay yarışını kazanırken İngiltere'de radarda UFO'lar tespit edildi. Ordunun yabancı cisimleri incelemesi için Javelin uçağını kaldırmasıyla haber gazete manşetlerini doldurdu ve Avam Kamarası sorular yöneltmeye başladı.

1974: 23 Ocak'ın sonlarında, Kuzey Galler'deki Berwyn Dağları'nda büyük bir patlama yaşandı. Birleşik Krallık'taki birçok insan gökyüzünde parlak, renkli ışıklar gördüğünü söyledi. Patlamanın daha sonra depremden kaynaklandığı ve çizgi halindeki ışıkların meteorlar olduğu açıklandı. Ancak bazı UFOloglar olayın bir UFO kazasından kaynaklandığına ve İngiliz hükümetinin olayı örtbas ettiğine inanır.

1978: Yeni Yıl arifesinde, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Wellington'dan Christchurch'e uçan bir Argosy uçağının etrafında dönen parlak UFO'lar kaydedildi. UFO'ları gösteren renkli film tüm dünyada manşetlere çıktı. Hava trafik kontrolörlerinin radarlarında olağandışı hedefler olduğunu bildirmesi şüpheleri güçlendirdi.

1980: Yeni Yıl'dan sonraki Boks Günü'nde Suffolk'taki RAF Woodbridge'de bir USAF güvenlik devriyesi gökyüzünden Rendlesham Ormanı'na ışıklar düştüğünü gördü. Işıkları takip eden adamlardan ikisi ormandaki ağaçlarda ve yerde izler bırakan karaya oturmuş bir nesne gördüğünü bildirdi. Kıdemli bir subay olan Yarbay Charles Halt iki gece sonra benzer ışıklar bildirdi ve Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na resmi bir rapor sundu. Halt'ın notu iki yıl sonra News of the World tarafından yayınlanınca UFOloji dünyasını derinden sarstı.

1989–90: Berlin Duvarı yıkılıp, Soğuk Savaş'ın sonu yaklaşırken Belçika'nın her yerinde gizemli siyah üçgen UFO'ların görüldüğüne dair haberler ortaya çıktı. Radarda hızla hareket eden hedefleri araştırmak ve tespit etmek için F-16 savaş uçakları dahi kaldırıldı.

1997: 13 Mart akşamı Phoenix, Arizona ve çevre bölgelerdeki binlerce insan, şehrin üzerinde üçgen şeklinde ışıkların süzüldüğünü gördü. Dönemin Arizona valisi Fife Symington, tanıklardan biriydi ve UFO'yu "uhrevi" (başka dünyadan) olarak nitelendirdi.

2004: Kasım ayında Kaliforniya kıyıları açıklarında Pasifik Okyanusu'nda bulunan USS Princeton kruvazöründeki radarlar iki hafta boyunca radarda Tanımlanamayan Hava Olayları (UAP'ler) tespit ettiler. ABD Donanması'nın F-18 Süper Hornet mürettebatı gizemli radar hedeflerini araştırmak için gönderildi. Ekip, okyanustan yükselen ve muazzam bir hızla kaybolan 'Tic Tac' şeklinde (şişkin silindir) bir nesneyle yakın karşılaşma yaşadı.

2014–15. USS Theodore Roosevelt'e bağlı ABD Donanması ekipleri yine Atlantik kıyısındaki ikinci bir seferde hipersonik hızda hareket eden küçük drone benzeri UAP (Tanımlanamayan Hava Olayı) bildirdiler. Birkaç kıl payı kurtulmadan sonra ABD Donanması yönergeler yayınladı ve kendi UAP Görev Gücü'nü kurdu.

İşte tüm bunlar bu zamana dek kaydedilmiş resmi UFO görülme olaylarıdır ve UFO'ların tarihine dair bilgiler sunar.