Rusya'yı Şekillendiren Alman Kişilikler

Modern Rusya'nın yükselmesine hizmet etmiş önemli Almanlar var.

The_monument_to_Nicholas_I_on_St_Isaacs_Square_1890-1900-min.jpg

150 yıldan fazla bir süredir, Rus İmparatorluğu, III. Peter'dan başlayarak Romanovlar da dahil olmak üzere etnik olarak Almanlar tarafından yönetildi. Bunların dışında Rusya'nın kültür ve bilim serüvenine büyük katkılarda bulunan çok sayıda Alman vardı.

Burkhard Christoph von Münnich (1683-1767)

Burkhard Christoph von Münnich (1683-1767)
Kont Burkhard Christoph von Münnich'in Portresi (1683-1767)

Doğum: Oldenburg Büyük Dükalığı / Askeri bir soylu aile.

Rusya'da hizmet başlangıcı: 1721'de Von Münnich, mühendis ve general olarak görev yapmak üzere Rusya'ya davet edildi. Von Münnich oraya vardığında, bir tahkimat (istihkam) mühendisi olarak yetenekleriyle I. Petro'yu etkilemeyi başardı ve Peter'ın ölümünden sonraki dönemlerde de hizmetine devam etti.

Rusya'daki en iyi işleri: Burkhard von Münnich, Rus Savaş Koleji'nin başkanı olduğu 1732-1741 yılları arasında, Rus ordusunda önemli bir yeniden yapılandırma gerçekleştirme ile tanınır. Ordu saflarını ve teşkilatlarını yeniden dizayn edildi, genç asilzadeler için Birinci Harbiyeli Kolordusu'nu kurdu ve Rus subaylarının maaşlarını davet edilen yabancı askeri uzmanların maaşıyla eşitledi. Munnich ayrıca, 17 Ağustos 1739'da Stavuchany Muharebesi sırasında Türk ordusunu kara savaşında yenebilen Rus tarihindeki ilk savaş komutanıydı.

Michael Andreas Barclay de Tolly (1761-1818)

Michael Andreas Barclay de Tolly
Michael Andreas Barclay de Tolly

Doğum: İskoç klanı Barclay'e ait Baltık Almancası konuşan Rigalı soylu bir ailenin çocuğu.

Rusya'da hizmet başlangıcı: 1776'da Rus İmparatorluk ordusuna katıldı.

Rusya'daki en iyi işleri: Barclay seçkin bir savaş komutanı olarak biliniyordu. En büyük katkısı daha sonra Napolyon'u yenmeye yardımcı olacak planı oldu. Dördüncü Koalisyon'un Napolyon'a karşı savaşı (1806-1807) sırasında Barclay yaralandı ve iyileşme dönemindeyken Napolyon'un Rusya'yı işgal etmesi durumunda kusursuz bir plan yaptı. Bu plan, "düşmanı ülkenin içine çekmeyi" ve onu orada ezerek, ardından düşmanı Avrupa'ya geri kovalamayı içeriyordu.

1812'de Michael Barclay, Rus İmparatorluğu'nun Savaş Bakanı ve aynı zamanda İmparatorluk Ordusu'nun Başkomutan Vekili pozisyonlarındaydı. Planını uyguladı, Büyük Ordu'yu (Grande Armée) Rusya'nın derinliklerine çekti. Fakat bu taktiğe anlam veremeyen subay ve askerler, Barclay'in büyük savaştan korkakça kaçtığını ve düşmanı Moskova'ya yaklaştırdığını düşünmeye başlamıştı. Ağustos 1812'de, Mikhail Kutuzov İmparatorluk Ordusu'nun baş komutanı oldu ve Barclay'in başlattığı taktiğe devam etti. En sonunda Napolyon'un ordusunu mutlak bir yenilgi noktasına kadar getirecekti. Barclay, 1818'deki ölümüne kadar savaş komutanı olarak hizmet etmeye devam etti. Napolyon'un yenilgisindeki rolü daha sonra İmparator I. Alexander tarafından kabul edildi.

Ferdinand von Wrangel (1796-1870)

Ferdinand von Wrangel (1796-1870)
Ferdinand von Wrangel (1796-1870)

Doğum: Pskov'da asil Baltık Alman Wrangel ailesinde doğdu. Genç Ferdinand, Prusya Ordusu'nun Generalfeldmareşal'ı Friedrich Graf von Wrangel'in (1784-1877) uzaktan yeğeniydi.

Rusya'da hizmete/işe başladı: Rusya'da doğan von Wrangel, 1807'de Deniz Harbiyeli Kolordusu'na girdi ve 1815'te mezun olduktan sonra filoda göreve başladı.

Rusya'daki en iyi işleri: Wrangel, en ünlü Rus kaşiflerinden birisi oldu. Üç keşif gezisinde yer aldı, Sibirya'nın kuzey kıyıları boyunca ve Kuzey Amerika kıtasının batı kıyıları boyunca araştırma gezilerine gitti. Aynı zamanda 1829-1835 arası Rus Amerikası'nın valisiydi ve 1840-1847'de Rus-Amerikan Kumpanyası'na başkanlık yaptı. Ayrıca Rus Coğrafya Topluluğu'nun (Russian Geographical Society) kurucu babalarından biriydi. En yüksek pozisyonu Deniz Bakanlığı (1855-1857) oldu.

Adam Johann (Ivan Fedorovich) von Krusenstern (1770-1846)

Amiral Ivan (Adam) von Krusenstern (1770-1846)
Amiral Ivan (Adam) von Krusenstern (1770-1846)

Doğum: İsveçli aristokrat aile von Krusenstjerna'nın soyundan geldiği bilinen bir Baltık Alman ailesinde ve Estonya Valiliği olan Harrien, Hagudi'de doğdu.

Rusya'da hizmet başlangıcı: 1788'de Krusenstern, Rus-İsveç savaşı nedeniyle Deniz Harbiyeli Kolordusu'ndan normal süreden önce mezun oldu ve kısa zaman sonra savaşa katıldı. 20 yaşına gelmeden önce İsveçlilerle büyük deniz çatışmalarında yer almıştı.

Saint Petersburg'daki Ivan Krusenstern Anıtı
Saint Petersburg'daki Ivan Krusenstern Anıtı

Rusya'daki en iyi işleri: Ivan Krusenstern 1793-1799'da, ilk keşif gezisini devraldığı Kraliyet Donanması'nda (İngiltere) görev yaptı. 1803'te Krusenstern, bu kez Rus-Amerikan Kumpanyası tarafından üç yıl süren ilk Rus keşif gezisini komuta etmesi için işe alındı. Daha sonra Ivan Krusenstern, Deniz Harbiyeli Kolordusu'nun başına geçti.

Friedrich Joseph Haass (1780-1853)

Friedrich Joseph Haass
Friedrich Joseph Haass

Doğum: Almanya'nın Bad Münstereifel şehrinde bir sağlık görevlisi ailede doğdu.

Rusya'da hizmet başlangıcı: Friedrich Haass, Viyana'da bir göz doktoru olarak işe başladı ve 1806'da aile hekimi olmak için kendisini Moskova'ya davet eden Rus Prensi Nikolay Repnin tarafından fark edildi. Ancak kısa süre sonra Haass'ın kabiliyeti ve bilgisi kendisini Rusya'nın en önde gelen doktorlarından biri haline getirdi.

Rusya'daki en iyi işleri: 1825'ten sonra, o zamana kadar Rusça öğrenmiş olan ve adını Fyodor olarak değiştiren Haass, Moskova'nın başhekimi oldu. 1826'da Moskova'da Rusya'nın ilk göz hastanesini açtı. Ancak, en çok hayır işleri ve hapistekilere yardım etmesiyle tanındı. Hükûmeti, mahkûmların kafalarının yarısını traş etmekten veya 10 kişiyi dev bir direğe zincirlemekten vazgeçiren Haass'tı. Ayrıca mahkumların Sibirya'ya gönderilirken taktıkları prangaların üç kat daha hafif olması gerektiğinde de ısrar etti ve rahatlamaları için onlara deri astardan korumalar yaptırdı. Rus ceza sisteminin baştan sona insancıllaştırılmasına en çok katkıda bulunanlardan biri olarak kabul edilir.

Peter Clodt von Jürgensburg (1805-1867)

Peter Clodt von Jürgensburg
Peter Clodt von Jürgensburg

Doğum: St. Petersburg'da Baltık Alman soylu bir ailesinde doğru. Ancak Peter Clodt, çocukluğunu babasının bir askeri birliği komuta etmesi gerektiği uzak bir Sibirya kasabası Omsk'ta geçirdi.

Rusya'da hizmet başlangıcı: Peter ataları gibi askerlik hizmetine hazırlanıyordu ve 17 yaşında bir topçu okuluna girdi. Ancak Peter tüm boş zamanlarını at çizerek, heykel yaparak veya tahtadan atları oyarak geçirdi.

Anichkov köprüsünde Peter Clodt tarafından yapılan "The Horse Tamers" heykelleri
Anichkov köprüsünde Peter Clodt tarafından yapılan "The Horse Tamers" heykelleri

Rusya'daki en iyi işleri: Peter Clodt'un ünü hızla yayıldı. O henüz okurken, yonttuğu bazı tahta atlar, İmparator I. Nicholas'ın oğulları Grandük Mikhail ve Nikolay'ın eline geçmişti. Oymalar o kadar canlıydı ki, Peter Clodt'a çok sayıda sipariş verildi. 1830'ların başında soylu ailelerden gelen siparişler sayesinde, herhangi bir sanat eğitimi almadan önce çoktan ünlü oldu!

Clodt'un en ünlü şaheserleri, St. Petersburg'un başlıca turistik mekanlarından biri olan Nevsky Bulvarı'nda, Anichkov Köprüsü'ndeki dört heykel grubu olan The Horse Tamers ve Narva Triumphal Arch (Narva Zafer Takı) üzerinde duran altı atın (1833) çektiği zafer arabası heykelidir. Clodt bu bronz heykellerin dökümünü bizzat yaptı.

Fyodor Schechtel (1859-1926)

Fyodor Schechtel (1859-1926)
Fyodor Schechtel (1859-1926)

Doğum: Saint Petersburg'da, Saratov'un Volga Almanları olan etnik Alman mühendislerden oluşan bir ailede doğru.

Rusya'da hizmet başlangıcı: Schechtel 16 yaşında Saratov'da bir lisede okuduktan sonra Moskova'ya geldi ve Moskova'nın önde gelen mimarlarından Alexander Kanisky'nin (1829-1897) gözetiminde çıraklığa başladı. 1875'te Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu'na girdi, ancak 2 yıl sonra derslere katılmadığı için okuldan atıldı. Yani örgün eğitimi asla bitirmedi, ancak bu 20. yüzyılın başlarında Moskova'nın başlıca mimarlarından biri olmasını engellemedi.

Moskova'daki Yaroslavsky Tren istasyonu, Fyodor Schechtel'in bir projesinden sonra 1902-1904'te yeniden tasarlandı
Moskova'daki Yaroslavsky Tren istasyonu, Fyodor Schechtel'in bir projesinden sonra 1902-1904'te yeniden tasarlandı

Rusya'daki en iyi işleri: Schechtel, en bilinen projelerinden biri olan Spiridonovka Caddesi'ndeki Zinaida Morozova Evi'ni tamamladıktan sonra 1894'te bir inşaat yönetimi belgesi aldı. O zamandan sonra, Art Nouveau ve Russian Revival tarzlarında çok sayıda özel konak ve yazlık, otel, şapel ve tiyatroyu denetledi ve tasarladı.