Yatak örtüsü değiştirilmediğinde ne oluyor?

Yatak örtüsü değiştirilmediğinde ne oluyor? Bilim cevaplasın

Örtünüzü ne sıklıkla yıkıyorsunuz? Özellikle 18 ila 25 yaşları arasında bekar bir erkekseniz önemli olabilir çünkü anketlere göre bu demografinin yarısı yılda sadece dört kez örtüsünü değiştiriyor. Eğer onlardan biriyseniz birazdan bu alışkanlığınızı değiştirmeye karar verebilirsiniz. Kirli örtüyle uyumak neden kötüdür ve örtünüzle aranızda hangi mikroorganizmalar yaşıyor? Yatak böceklerine neden olur mu? Ve neden bir şempanzenin yatağı sizinkinden daha temiz?

Yatak örtüsünü yıkamamanın sonuçları

Şempanzeler uyku alanlarını temiz tutma konusunda bizden daha iyi iş çıkarıyorlar. Tanzanya'daki araştırmacılar şempanze yuvalarında insan yataklarından daha az deri hücresi, fekal ve oral madde ve bakteri bulunduğunu keşfetti.

Peki şempanze yuvaları neden bizim yataklarımızdan çok daha temiz? Bir sebepten, her gece aynı yerde uyumuyorlar. Her gece yeni bir yuvaya taşınmaları uyudukları yerde patojen ve zararlıların oluşmasını zorlaştırıyor.

Biz insanlar genellikle her gece aynı yatakta uyuyoruz. Ve örtünüzü, bakterilerinizi, derinizi ve hatta fekal hücrelerinizi yıkamadığınızda kötü bir tabaka halinde birikiyorlar. Yatakta çok zaman geçiriyoruz. Biz beş, yedi veya sekiz saat boyunca oradayken, bedenimiz örtüde ne varsa onunla yakın temas halinde kalıyor.

Yalnız uyuduğunuzu düşünseniz bile yatağınızda büyümekte olan bir mikroorganizma dünyası vardır. Gün içinde üzerinize bulaşan herhangi bir mantar, bakteri veya polen örtünün arasına girecektir.

Eğer bir evcil hayvanla uyumayı seviyorsanız yatağınızda aynı zamanda hayvan kepeği ile yüzleşiyorsunuz demektir (ve taşıdıkları diğer şeylerle). Ancak örtümüzü kirleten sadece yabancı mikroplar değildir. Biz de bir suçluyuz.

Her gün vücuttan dökülenler

Elektron mikroskobu altında ölü deri hücreleri.
Elektron mikroskobu altında ölü deri hücreleri.

Vücudumuz cildin tüm dış tabakasını her 2 – 4 haftada bir döküyor ve her gece yaklaşık 15 milyon cilt hücresini yeniliyor. Dahası vücuttaki 2 – 5 milyon adet ter bezi günde 13 litreden fazla ter ve yağ üretir.

Bunların bir kısmının nerede bittiğini tahmin edebilir misiniz? Evet, yatağınıza giriyorlar.

Bir yıl boyunca kirli örtüyle uyumak kimseyi öldürmez. Ancak hayatınızı oldukça perişan edeceği kesindir. Egzama, kontakt dermatiti veya birkaç yüz milyon insan gibi alerjiniz varsa kontamine örtüler semptomları tetikleyecektir.

Toz akarına merhaba

Hiç alerjiniz olmasa bile, biriken tüm toz burun tıkanıklığına neden olabilir ve gece boyu hapşırmanızı sağlayabilir. Ve endişelenmeniz gereken asıl şey toz değil. Çünkü tozla birlikte toz akarı gelir.

Bu mikroskobik organizmalar dökülen deri hücrelerini yiyor, dolayısıyla örtünüz artık onların favori restoranı olacak. Neyse ki hastalık taşımazlar. Ancak dışkılarındaki bir enzim, astıma ve sürekli kaşındıran, burun akıntılı bir alerjiye neden oluyor.

Yatak böceği partiye katılır

Peki ya korkunç yatak böceği? Öncelikle kirin yatak böceğini çektiği fikri söylencedir. Bu kan emici böcekler (veya tahtakuruları) duvarda, mobilyada ve şiltede yaşıyor. Şölen alanlarına ulaşmak için engelleri tırmanırlar.

En temiz insanlar bile yatak böceğiyle karşılaşabilir. Çünkü kire değil size çekiliyorlar. Ancak örtünüzü bir yıl boyunca yıkamazsanız yatak böceğinden kurtulmak daha zor olacaktır.

Açık bir yaranız varsa, yatakta yemek yiyorsanız, evcil hayvanınız yatağınızda uyuyorsa veya gece çok terliyorsanız yatak örtünüzü daha fazla oranda yıkamanız gerekecek. Mikroorganizmaların ölmesi için yıkama işleminde sıcak su kullanıldığından emin olun. Örtülerinizi haftada bir yıkamak vücudunuzun temiz kalmasına yardımcı olacaktır.