Yılan Neden ve Nasıl Tıs Sesi Çıkarıyor?

Bir yılanın tıslama sesi gerçekten yüksek olabilir ve bu ekstra ses ağızındaki küçük bir delikten (glottis) geliyor.

yılan
Albino yılan.

Yılanın dili, çevresinde neler olup bittiğini anlamasının önemli bir yolu. Bizlere tuhaf gelse de yılanlar aslında diliyle kokluyor. Bir yılanın koklamak için dilini dışarı çıkarırken aynı anda tıslayabilmesi ve de nefes alması gerekir. Peki dilleri öylece sarkarken tüm bunları nasıl yapıyorlar?

Dilini Çıkaran Yılan Neden ve Nasıl Tıslıyor?

Yılanlar koku almanın çoğunu dilleri ile yaparken, nefes almanın çoğunu burunlarından yapar. Bu durum normal nefes alırken geçerlidir ve tıslarken ise her şey değişir.

İnsandan, kuştan ve diğer birçok hayvandan farklı olarak yılanlar pek çeşitli ses çıkaramaz. Tıslama yılanın neredeyse tek sesidir ve burnundan olduğu kadar ağzından giren veya çıkan havadan geliyor. Tıslama aslında yılanın son derece ağır şekilde nefes alarak çıkardığı bir sestir.

Biz insanlar şanslıyız – birçok farklı ses çıkarabilir ve hatta bir yılanın tıslama sesini taklit edebiliriz. Bu sesi çıkarma şeklimiz ise yılanın yönteminden farklıdır – tıslarken dilimizi dişlerimizin arkasına koyarız, ancak yılan ses çıkarırken dilini kullanmıyor. İşte yılan bu sayede bir yandan dilini çıkartırken bir yandan tıslama sesi üretebiliyor.

Ağzındaki Küçük Delik: Glottis

Glottis açıklığı görülen yılan.
Glottis açıklığı görülen yılan.

Diğer yandan yılanın neden farklı sesler çıkaramadığını merak edebilirsiniz. Bunun nedeni ağzını farklı şekle sokamamasıdır. Tek yapabildiği onu genişçe açmak oluyor. Yine de hala özel bir numarası var: Bir yılanın tıslama sesi gerçekten yüksek olabilir ve bu ekstra ses ağızındaki küçük bir delikten (glottis) geliyor.

Yılanlar ağızlarını çok geniş açar. Bir yılanın ağzına bakacak olursanız bu küçük deliği görürsünüz. Bu yapı dilin hemen altındadır ve tıslama sesini gerçekten yükseltiyor.

Yılanın dili oldukça uzun ve incedir ve ucundan çatallıdır (kokunun hangi yönden geldiğini bu sayede anlar). Ayrıca tıslarken diliyle görüşünü kapatmaz.

Yılanlar Birbiriyle Konuşamaz

Yılanlara dair en büyük yanılgı sağır olduklarıdır. Aslında belirli frekanslardaki sesleri bir ev kedisinden bile daha iyi duyuyorlar. Ses dalgaları başlarındaki kaslar ve kemikler boyunca ilerler ve iç kulaklarında titreşir.

Ancak bu durum yılanların birbirleriyle konuşabildiği anlamına gelmiyor. Çıkardıkları sesler neredeyse her zaman diğer yılanların duyamayacağı bir frekanstadır. Dünyada bir yılan tarafından duyulabilen ses üreten tek yılan çok düşük bir frekansı olan kral kobra hırlamasıdır.