Dünya'da En Fazla Kaç İnsan Yaşayabilir?

Dünya'da 2050'de 9,7 milyar insan ve 2100'de yaklaşık 11 milyar insan yaşayacak. Bugün hayatta olan çoğumuz gezegen 9 milyarı taşırken (veya taşıyamazken) burada olacak.

Dünya'da en fazla kaç insan yaşayabilir? Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe içme suyu, verimli topraklar, ormanlar ve balıkçılık gibi temel küresel kaynaklar giderek sınırlı hale gelmeye başladı. Dünya'da daha çok insan yaşadıkça kaynak kullanımının arttığını ve daha fazla atık oluşturulduğunu anlamak için matematik dehası olmaya gerek yok. Peki Dünya için kaç kişi çok fazla? Bu gezegen en fazla ne kadar insan nüfusunu kaldırabilir?

Dünya'nın Maksimum Nüfus Kapasitesi

Dünya'nın kapasitesinin 8 milyar insan veya altında olduğunu tahmin ediyor
Araştırmaların çoğu, Dünya'nın kapasitesinin 8 milyar insan veya altında olduğunu tahmin ediyor. (Kaynak: UNEP Global Environmental Alert Service, (PDF))

Dünya'nın maksimum insan taşıma kapasitesine dair tartışmalar yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip. Thomas Malthus'un (1766-1834) çalışmasından etkilenerek oluşturulan 'taşıma kapasitesi' tam olarak bu konuyu ele alıyor. Bu terim, bir ortamın süresiz olarak sürdürebileceği maksimum nüfus büyüklüğünü gösterir.

Maksimum insan nüfusuna dair tahminlerin aralığı muazzamdır. Tahminler 500 milyondan 1 trilyona kadar değişir. Bu yüzden bilim adamları bu sayıyı belirlemenin en iyi ve doğru yolunu araştırmaya devam ediyor. Ancak 2021 itibariyle küresel nüfusun 7,9 milyar olduğu ve yılda 81 milyon kişi artarak büyümeye devam ettiği düşünüldüğünde bu nüfusun küresel bir gıda kıtlığına işaret edeceği neredeyse kesin.

Cevap Kaynak Tüketiminde

Dünya tarihinde küresel nüfus artışı grafiği.
Dünya tarihinde küresel nüfus artışı grafiği. (Kaynak: Our World in Data, Max Roser)

Nüfusun bir süre daha artmaya devam edeceği düşünülürse Dünya en fazla kaç insanı barındırabilir? Cevap kaynak tüketiminde.

Dünyanın taşıma kapasitesine dair araştırma tahminleri en çok 8 ila 16 milyar insanda yoğunlaşır. Küresel nüfus hızla bu aralığın üst sınırına yaklaşıyor. Dünya'da 2050'de 9,7 milyar insan ve 2100'de yaklaşık 11 milyar insan yaşayacak. Bugün hayatta olan çoğumuz gezegen 9 milyarı taşırken (veya taşıyamazken) burada olacak.

İster 500 milyon, isterse 1 trilyon insan yaşasın elimizde sınırlı düzeyde kaynağı olan bir gezegen var ve Dünya'nın farklı yerindeki insanlar kaynakları eşit olmayan bir şekilde tüketiyor. Ortalama bir orta sınıf Amerikalı asgari gıda düzeyinin 3,3 katını ve asgari temiz su düzeyinin neredeyse 250 katını tüketir.

Yani Dünya'da herkes orta sınıf bir Amerikalı gibi yaşasa o zaman Dünya'nın maksimum nüfus kapasitesi yaklaşık 2 milyar olacaktır. Bununla birlikte, insanlar yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunu tüketirse Dünya potansiyel olarak çok daha yüksek bir nüfusu destekleyebiliyor.

Nasıl Önlem Alabiliriz?

Konu nüfus kapasitesi olduğunda sadece niceliği değil, kaliteyi de dikkate almamız gerek. Dünya teorik 1 trilyondan fazla insanı kaldırıyor olabilir ancak yaşam kaliteleri nasıl olurdu? Tahsis edilen asgari kaynakla hayatta kalmaya mı çalışacak yoksa keyifli ve dolu bir yaşam sürme fırsatına mı sahip olacaklar?

Görünüşe göre Mahatma Gandhi "Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarına sahip ama herkesin açgözlülüğüne değil" derken haklıydı.

Özellikle gelişmiş ülkelerdeki insanların yalnızca en yüksek kaynak tüketicileri değil, aynı zamanda en büyük atık üreticileri olduğu düşünüldüğünde, tüketim kalıplarımızı yeniden değerlendirmenin ve Dünya ve herkes için sağlıklı bir yaşam sunmada nasıl rol oynayabileceğimizi düşünmenin zamanı gelmiş görünüyor. Gelişmiş ülkeler üretim ve tüketim kalıplarını değiştirmede başı çekmek zorundalar. Bunun tek çözümü ise sürdürülebilir uygulamalar. Örneğin, dikey tarım gibi.