Uçaklar Neden Beyaz Renklidir?

Uçaklar genellikle birkaç nedenden dolayı beyaza boyanır.

uçaklar neden beyazdır?

Uçaklar neden beyazdır? Çoğu ticari uçağın beyaz renge boyanmasının ardında şu sebepler var: Beyaz renk ısıl avantaj sağlar, gövdedeki çatlak ve oyukların daha kolay incelenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda uygun maliyetlidir. Beyaz uçaklar ayrıca renkli olanlardan daha yüksek yeniden satış değeri taşır.

Uçakların Beyaz Renge Boyanmasının Nedenleri

Binlerce metre yukarıdan geçen bir uçağa bakarken veya bir havaalanında uçağa binmek üzereyken uçakların büyük çoğunluğunun beyaz olduğunu fark edersiniz. Elbette, bazılarının farklı renklerde çizgileri, süslemeleri ve adları olabilir ancak bu eklentilerin arkasındaki temel renk neredeyse daima beyazdır. Garip görünebilir ve gerçek bir nedeni olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Termal Avantaj

Beyaz renk, güneş ışığının yansıtmaya geldiğinde en iyi renktir. Işığın bir kısmını emen diğer renklerin aksine, üzerine düşen ışığın neredeyse tamamını yansıtıyor (sonuçta tüm renklerden oluşuyor).

Bir uçağı beyaz dışında bir renge boyamak güneş ışığını emmesine ve gövdesinin ısınmasına neden olacaktır. Bu da kaçınmak istenilen bir şey. Beyaz ise güneş ışığını yansıtır ve uçakta kademeli ısı birikimini önler. Bu durum uçak yalnızca uçuş halindeyken değil, pistte park halindeyken de önemli. Çünkü sıcak ve güneşli bir ortamdayken soğuması daha az zaman alır. Hatta yapısal sağlamlık yönünden bazı uçakların beyaza boyanması bile şarttır.

Gövdedeki Çatlak ve Oyukların Daha Kolay İncelenmesi

uçak kokpit

Uçaklar çatlak, oyuk ve diğer benzer yüzey hasarları için düzenli olarak güvenlik amacıyla denetleniyor. Bir çatlak neredeyse daima beyazdan daha koyu görüneceğinden yüzeydeki bir çatlağı tespit etmek söz konusu olduğunda beyaz boya en iyi renk.

Ek olarak, beyaz ayrıca koyu renkli olan korozyon izlerini ve yağ sızıntı noktalarını gösteriyor. Yine özellikle bir çarpışma veya aksilik durumunda geceleri veya büyük bir su kütlesindeki beyaz uçağı görsel olarak tespit etmek daha kolaydır.

Daha Az Bilimsel Görünen Faktörler

Uçakların beyaz renkli olmasına dair bu takıntının arkasındaki tüm nedenler bilimsel değil. Bilimsel olmayan ancak göz ardı edilemeyen birkaç neden daha var.

Uçakları Boyamanın Maliyeti

Bir uçağı boyamanın maliyeti normalden yüksektir. Hem para, hem insan gücü hem de zaman açısından önemli bir yatırım gerektiriyor. Maliyet 150.000 ila 300.000 $ arasında değişir. Normal bir Airbus'ı boyamak bütçeye göre 2 ila 7 gün arasında bir süre alıyor. Ayrıca gövdeye eklenecek daha fazla boya daha fazla toplam ağırlık ve daha yüksek yakıt tüketimi demek. Dolayısıyla daha yüksek işletme maliyeti anlamına geliyor. Havayolu şirketleri bu yüzden ek boyayı mümkün olduğunca tercih etmez.

Renkli Uçakların Yeniden Satış Değeri Düşük

Renkli uçakların yeniden satış değeri beyaz olanlardan azdır. Havayolu şirketinin temel amacı maliyeti mümkün olduğunca düşürmek olduğundan renkli bir uçak satın aldıklarında yukarıda belirtilen sebeplerle onu beyaza boyamak isteyecektir. Şirketler bu yüzden süslü, renkli uçaklar için daha düşük fiyat teklifi yapar.

Beyaz Renk Solmaz

Yüksek irtifalarda uçan ve birçok atmosferik koşula maruz kalan renkli uçaklar solma eğilimine sahip. Bu uçaklarda estetik çekiciliği korumak çok fazla boya işlemi gerektiriyor. Öte yandan beyaz renkli bir uçak havada önemli miktarda zaman geçirdikten sonra bile yeni görünür

Bozulmadıysa Tamir Etme

Uçakların beyaz olmasına dair mevcut bir sorun bulunmadığından uygulama bir anlamda gelenek haline geldi denebilir. Açıkça görüldüğü üzere beyaz rengin hem bilimsel hem de ekonomik faydaları var.

Bununla birlikte, aşağıda görüldüğü gibi çok renkli uçakları olan bazı havayolu şirketleri de var:

renkli yolcu uçağı.
Elbette her yolcu uçağı beyaz değil.

Bu yüzden, bir dahaki sefere biri size neden tüm uçaklar beyazdır diye sorduğunda, onlara bunun hem bilimsel avantajlar hem de maliyet nedeniyle olduğunu söyleyebilirsiniz. Dedikleri gibi, beyaz her şeye gider.