Wimbledon'ın II. Dünya Savaşı'nda askeri kamp ve çiftlik olması

ikinci dünya savaşında wimbledon

Britanya ordusunun askerleri ünlü All England Lawn Tennis & Croquet Club'da düzenlenen yıllık tenis turnuvası Wimbledon'da 75 yıldır görevli olarak yer alır. 1946'dan beri Kraliyet Ordusu, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri'nden üniformalı erkek ve kadınlar iki haftalık yaz etkinliğine bilet alan ziyaretçileri gönüllü olarak koltuklarına yönlendirir ve aşırı ısınan hayranlara su getirirler. Wimbledon'daki bu dostane askeri mevcudiyet aslında korkunç zamanlardan kalmış bir izdir. Almanya'nın Londra'daki meşhur "Blitz" bombalı saldırılarına hazırlık olarak, İngiliz tenis kulübünün 150 yıllık arazisi Sivil Savunma kampına dönüştürülmüş Wimbledon'ın tarihi Merkez Kort'u 230 kiloluk bir Alman bombasından tam isabet almıştır.

Birleşik Krallık savaşa hazırlanıyor

1930'larda Büyük Britanya "yatıştırma" olarak bilinen ancak başarısızlığa uğrayan dış politikasıyla Almanya'ya karşı başka bir maliyetli savaşa girmekten kaçınıyordu. 1 Eylül 1939'da Adolf Hitler, Büyük Britanya ve Fransa'nın Polonyalılarla dayanışma içinde olacağını çok iyi tahmin ederek Polonya'ya yürüdü. Avrupa yaklaşık 20 yıl içinde ikinci kez savaştaydı.

I. Dünya Savaşı'ndan bu yana hava gücü büyük oranda gelişmişti. Büyük Britanya bu yüzden Londra'yı Alman bombardımanına karşı hazırlamaya başladı. 1935 gibi erken bir tarihte Britanya İçişleri Bakanlığı bombalı saldırılar sırasında Britanya vatandaşlarının korunmasına yardımcı olmak için siviller tarafından yürütülecek Hava Saldırısı Önlemleri'ni (ARP) oluşturdu. 1941'de ARP'nin adı Sivil Savunma Hizmeti olarak değişti.

Wimbledon Sivil Savunma için askeri alana dönüşür

Bu dönemde bütün bir ulus saldırıya karşı birleşmişken Wimbledon Tenis Turnuvası'nın organizatörü All England Club için de durum farklı değildi. Tüm ülke savaş halindeyken, Wimbledon'da inanılmaz genişlikte bir tesis kompleksi bulunuyordu ve insanlar buranın savaş için kullanılması gerektiğini kabul ettiler.

ARP, siviller ve askerler için savaş zamanı erzak sağlamak için Wimbledon arazisini çiftliğe dönüştürmek üzere harekete geçti. Kulübün geniş otoparklarından biri sebze dikmek için sürülmüş, bir diğer kısmı ise domuz, at, tavuk, kaz, ördek ve tavşanların bulunduğu tahta kümeslerle doldurulmuştu.

Wimbledon'ın geniş otoparklarından biri, burada Nisan 1942'de gösterildiği gibi, domuzlar, atlar, tavuklar, kazlar, ördekler ve tavşanları barındıran ahşap ağıllarla doluydu.
Wimbledon'ın geniş otoparklarından biri, burada Nisan 1942'de gösterildiği gibi, domuzlar, atlar, tavuklar, kazlar, ördekler ve tavşanları barındıran ahşap ağıllarla doluydu. (Fotoğraf: John Eggit/)

Bakımlı çim tenis kortlar boşken otoparklar minyatür tarım arazisine dönüştürülmüştü. Bunun üzerine Londra Galler Alayı ve Londra İrlanda Alayı'ndan genç birlikler yürüyüş ve geçit töreni tatbikatları için Merkez Kort'un dışındaki çimenlik alana el koydular. Wimbledon'ın ana girişinden dışarı çıkanlar askerlerin talim yaptığını görebiliyordu.

Alman bombası Merkez Kort'u delip geçer

1870'lerden beri All England Club'a ev sahipliği yapan Wimbledon ilçesi, London Bridge'den sadece 25 km uzaklıktaydı. Ayrıca bu II. Dünya Savaşı döneminde makineli tüfek fabrikasına, buji fabrikasına ve birkaç uçaksavar bataryasına da ev sahipliği yapıyordu. Yani Hitler'in radarındaydı. Ordu bu yüzden Wimbledon'ın Luftwaffe'nin ilgisini çeken hedeflere sahip olduğunun farkındaydı.

6 yıl süren Alman hava saldırıları sırasında Wimbledon ilçesine 1.000'den fazla bomba düştü, 150 sivil öldü, 1.000'den fazla kişi yaralandı ve sayısız binler evsiz kaldı.

11 Ekim 1940 gecesi, bu büyük bombalardan beşi All England Club'ın arazisine çarptı. İnanılmaz ki ölen ya da yaralanan olmadı. 500 kiloluk mermilerden ikisi kulübün golf sahasına isabet etti, biri girişe çarptı, diğeri bir ambarı parçaladı.

Ancak beşinci ve son bomba, Wimbledon finallerine ev sahipliği yapan ertingü Merkez Kort'a doğrudan isabet etti, çatıyı kısmen tahrip etti ve eskiden 1.200 koltuğun bulunduğu yerde bir krater bıraktı. Burayı onaracak ne para ne de zaman vardı, bu yüzden hızla üstü örtüldü. Merkez Kort'un tekrar eski haline getirilmesi ancak 1949'da mümkün oldu.

Almanya'nın yenilmesiyle oyunlar başlar

İngiliz tenisçi D. W. Butler, 24 Haziran 1946'da, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından ilk Wimbledon Çim Tenisi Şampiyonası sırasında Merkez Kort'ta D. Scharenguivel'e karşı.
İngiliz tenisçi D. W. Butler, 24 Haziran 1946'da, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından ilk Wimbledon Çim Tenisi Şampiyonası sırasında Merkez Kort'ta D. Scharenguivel'e karşı. (Fotoğraf: J. A. Hampton/)

1945 yılının Haziran ayında, Almanya'nın Müttefik Kuvvetler'e teslim olmasından sadece bir ay sonra All England Club'da 1939'dan bu yana ilk tenis yarışması düzenlendi. Resmi şampiyonalar 1946'da başlayabildi ancak Büyük Britanya'nın ve onun spor geleneğine olan tutkusunun güçlü bir göstergesiydi.

Bu 1945 turnuvasının oyuncuları silahlı kuvvetlerden seçildi ve All England Club tarafından istihdam edilmiş ilk tenis profesyoneli ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde filo lideri olan Dan Maskell aralarındaydı. Bomba tarafından hasar almış tribüne rağmen içeride 5000 seyirci vardı.

Dan Maskell buradaki profesyonel kariyerinin ardından BBC'de ünlü bir Wimbledon yorumcusu olmuş ve "Wimbledon'ın sesi" olarak bilinmeye başlamıştır.