Yeşil Kertenkele (Lacerta viridis): Türkiye Dahil Avrupa'da Yaşıyor

Avrupa yeşil kertenkelesi etoburdur. Esas olarak böcek ve diğer küçük omurgasızlarla besleniyor.

yeşil kertenkele

Avrupa yeşil kertenkelesi güneydoğu Avrupa'ya özgü büyük bir kertenkele. Türkiye'de Marmara bölgesinin geniş kısmında yaşıyor. Erkek daha büyük bir başa ve sırtında küçük noktalarla tek tip yeşil renge sahip. Yetişkin erkekte boğaz kısmı mavi ve dişide ise daha az oranda mavimsidir. Dişi erkekten daha ince ve daha düz bir renk taşır. 5-16 yıl yaşıyor ve kuyruk dahil 40 cm boya ulaşıyorlar.

Avrupa Yeşil Kertenkelesi

Avrupa yeşil kertenkelesi güney Almanya ve Avusturya'dan Yunanistan, güney Ukrayna, Bulgaristan ve Türkiye'nin batısına kadar 16 ülkeyi kapsayan geniş bir alanda yaşıyor. Avrupa'ya özgü bu hayvan genellikle açık ormanlık alanda, çalılıkta, tarla kenarında, bentte ve böğürtlen çalılığı gibi yoğun gür bitki örtüsünde yaşar.

Avrupa Yeşil Kertenkelesinin Karakteri

Avrupa Yeşil Kertenkelesi
Avrupa Yeşil Kertenkelesi.

Avrupa yeşil kertenkelesi Mart ayından Ekim ayının başına kadar aktif olur. Yerdeki yoğun bitki örtüsünün içinde yalnız başına yaşar. Günün erken ve geç saatlerinde güneşlenmeyi severler. Genellikle kayaların altında, kemirgen yuvasında ve ağaç oyuğunda saklanıyor.

Yeşil kertenkele çok hızlı ve tetiktedir. 1 metre uzunluğa kadar delik kazabilir. Tehlikeden kaçarken çalılara ve ağaçlara tırmanır, hatta bir daldan diğerine atlayabilir. Bu kertenkele bazen bir avcının pençesinden kaçmak için kuyruğunu bırakıyor (ototomi) ve daha sonra yeniden büyütüyor.

Avrupa Yeşil Kertenkelesinin Beslenme Şekli

Avrupa yeşil kertenkelesi etoburdur. Esas olarak böcek ve diğer küçük omurgasızlarla besleniyor, ancak bazen meyve, kuş yumurtası, yavru kuş, küçük kertenkele ve hatta fare de avlıyor.

yavru yeşil kertenkele

Yeşil kertenkele Mayıs ve Haziran başı arasında ürer. Dişi, genellikle 2-4 ayda yumurtadan çıkan 6 ila 20 yumurta bırakır. Yumurtadan yeni çıkmış yavruların rengi soluk kahverengidir ve 3 ila 4 cm uzunluğundadır. Ertesi yıl olgunlaşırlar ve bu zamana kadar boyutları iki katına çıkar.

Avrupa Yeşil Kertenkelesinin Karşılaştığı Tehditler

Şu anda bu hayranlık uyandıran canlılara dair büyük bir tehdit yok. Ancak Türkiye'de aşırı pestisit (tarım ilacı) kullanımından etkileniyorlar ve Türkiye'deki yaşam alanının kuzey kesiminde habitat kaybından ve kedi tarafından avlanmaktan zarar görüyorlar.

IUCN'ye göre, Avrupa yeşil kertenkelesi dünya genelinde yaygın ancak genel bir popülasyon tahmini mevcut değil. Bu tür şu anda IUCN Kırmızı Listesi'nde En Az Endişeli (LC) olarak sınıflandırılıyor ancak günümüzde sayıları azalmaya başladı.