Dünyanın En Hızlı Trenlerinin Hızı

Dünyanın en hızlı trenlerinin maksimum hızları düşündüğünüzün çok ötesinde.

en hızlı trenler

Dünyanın en hızlı trenleri ile tanışın. İçlerinde saatte 603 km hızla giden bir tanesi bile var. Seyahat etmek söz konusu olduğunda, uçaklar genellikle en hızlı ve en verimli yol olarak gösteriliyor ve çoğu durumda öyle. Ancak belirli rotalarda (genellikle şehir dışında olan) havaalanına ulaşmak, güvenlikten geçmek ve uçuş öncesi atıştırmalık bir şeyler almak için geçen süre birkaç saati bulabiliyor. Yüksek hızlı trenlerin öne çıktığı yer burası. Tren istasyonları genellikle şehir merkezinde veya yakınındadır ve güvenlikten geçmek için kalkıştan iki saat önce gelmeniz gerekmez.

Dünyadaki En Hızlı Trenler

Ulaşım ağlarıyla ünlü ABD tren sistemleriyle tanınmazken, Avrupa ve Asya'da durum tam tersi. Bu bölgelerde iyi gelişmiş yüksek hızlı tren altyapıları var ve dünyanın en hızlı trenleri Şanghay ve Pekin ya da Paris ve Strazburg gibi büyük şehirler arasında düzenli olarak çalışıyor. Bu trenler saatte 150 hatta 300 km hızla yetinmiyor, 500 km gibi daha da üst sınırlara çıkıyorlar. Yolculuk verimliliği bu olsa gerek. Aşağıda modern dünyanın en hızlı trenleri var.

1. L0 Serisi Maglev: 603 km/s

L0 Serisi Maglev dünyanın en hızlı 1. treni

Central Japan Railway Company (JR Central) tarafından geliştirilen bu Japon treni saatte 603 km hızla yol alarak demiryolu araçları içinde kara hız rekorunu elinde tutuyor. Dünyanın en hızlı treni ancak tren hala geleneksel ticari kullanıma hazır hale getiriliyor. İlk yolculuğunu (Tokyo'dan Nagoya'ya) 2027'de yapacak ve sonraki durağı Osaka olacak. Bu L0 Serisi tren tamamlandığında maksimum 505 km/s hızında çalışacak ve Tokyo'nun Shinagawa İstasyonu'ndan Osaka'ya uzanan 480 km'lik yolu 1 saat 7 dakikada yapacak.

L0 Serisi'nin kullandığı teknolojiye maglev (manyetik kaldırma treni) deniliyor ve tren 150 km/s hızı aştığında havalanıyor. Teknoloji dünya çapında kullanılıyor.

2. TGV POS: 575 km/s

TGV POS dünyanın en hızlı 2. treni

Fransa, uzun yıllardır yüksek hızlı tren yolculuğuna odaklanıyor ve TGV POS 2007'de saatte 575 km/saat hıza ulaşarak demiryolu araçları içinde dünya hız rekorunu kırdı. Rekoru ta ki 2015 yılında Japonya'nın L0 Serisi'ne kaptırdı. Tren, LGV Est güzergahında kullanılmak üzere Fransız demiryolu şirketi SNCF tarafından işletiliyor. Paris, doğu Fransa ve güney Almanya arasında gider. Tren normal hizmette 321 km/saat hızı geçmiyor. Bir 575 km değil ancak hala şaşırtıcı derecede hızlı.

3. CRH380A Hexie: 486 km/s

 CRH380A Hexie dünyanın en hızlı 3. treni

Çin'in CRH380A Hexie'si (Harmony de denir) ticari kullanımda maksimum 379 km/saat hızla seyrederken, test sırasında 486 km/saat'e ulaştı. Daha da etkileyici olanı, bu yüksek hızlı elektrikli tren yeni inşa edilmiş yüksek hızlı ana hatlarda çalışmak üzere geliştirilen dört Çin tren serisinden sadece biri. CRH380A en hızlısı ancak diğer üçü de küçümsenecek gibi değil – isimleri CRH380B, CRH380C ve CRH380D.

4. Şanghay Maglev: 430 km/s

Shanghai Maglev dünyanın en hızlı 4. treni

Japonya'nın L0 Serisine benzer şekilde, Şanghay maglev (Shanghai Transrapid olarak da bilinir), Çin'in Şanghay kentinde çalışan manyetik kaldırmalı bir tren. Ulaştığı 430 km/saat'lik azami hız ile dünyanın en hızlı trenleri arasında dördüncü sırada. Bununla birlikte aslında hala çalışmakta olan en eski ticari maglev trenidir. Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı'na uçanlar için bu trene binmek kolaydır. Şanghay'ın merkezinde inebilir veya hattın bittiği Pudong'un eteklerine kadar gidebilirsiniz.

5. HEMU-430X: 421 km/s

HEMU-430X dünyanın en hızlı 5. treni

Güney Kore'nin HEMU-430X'i maksimum 429 km/saat hızda çalışacak şekilde inşa edilmiş olsa da, Mart 2013'te en fazla 421 km/saat'e ulaşabildi. Beklentinin gerisinde kaldı ancak tren Güney Kore'ye istediği övünme hakkını da verdi: Güney Kore Fransa, Japonya ve Çin'den sonra saatte 420 km/s hızla giden tren geliştiren dünyanın dördüncü ülkesi oldu.

6. Fuxing Hao CR400AF/BF: 418 km/s

Fuxing Hao CR400AF/BF dünyanın en hızlı 6. treni

Çin'in Fuxing Hao'su (Fuxing veya CR serisi EMU denir) ticari kullanımda 354 km/saat'e ulaşan hızlarda çalışıyor ancak test sırasında 418 km/saat gibi etkileyici bir hıza ulaştı ve dünyanın en hızlı trenleri arasında yerini aldı. Fuxing Hao, Pekin ve Şanghay arasındaki popüler rota dahil olmak üzere Çin'deki birkaç yüksek hızlı hat üzerinde seyahat ediyor.

7. Frecciarossa 1000: 393 km/s

Frecciarossa 1000 dünyanın en hızlı 7. treni

Konu dünyanın en hızlı trenleri olduğunda Çin sahanın hakimi olabilir ancak İtalya'nın Frecciarossa 1000'i (veya ETR 400 deniyor) Milano, Floransa, Roma ve Venedik gibi sıcak noktalar arasında etkileyici hızlarda seyahat eder. İtalya trenlerini saatte 305 km hızla sınırlarken, Frecciarossa 1000'in 2016'daki testte 393,8 km/saat hıza ulaştığı bildirildi.