Kendimizi Fiziksel Olarak Küçültebilir miyiz?

DNA'yı oluşturan moleküllerdeki atomları çıkarabiliriz ancak bir sınırı olacak ve aşılırsa insan bedeni bozulabilir. Yani bilim bu sorunu çözene dek küçülme teknolojisini bulmak şimdilik mümkün görünmüyor.

Kendimizi küçültebilir miyiz? Sonuçları ne olurdu?

Bir gün nesneleri ve hatta kendimizi küçültmeyi bulduğumuzda sonuçların ne kadar ilginç olacağını şimdiden düşünebilirsiniz. Kendinizi yaklaşık 1 mm boyutuna, bir kurbağa yumurtasına küçültebilirsiniz. Ancak bu boyutlarda çok fazla yırtıcı var, o yüzden biraz daha küçülerek bir hayvan hücresinin boyutu olan 10 mikrometreye inebilirsiniz. Bir virüsün boyutu olan 100 nanometreye ne dersiniz? Beyaz kan hücreleri tarafından yutulma havasında değilseniz atom büyüklüğü olan 1 angström'e küçülmenin sonuçları ne olurdu? Bir atom boyutunda olmak fantastik bir maceraya mı yoksa ölümcül bir yolculuğa mı döner?

Karınca Kadar Küçülmek

Kendimizi küçültebilir miyiz? Sonuçları ne olurdu?

Atom düzeyine küçüldüğünüzde nasıl hayatta kalırsınız? "Gulliver'in Seyahatleri", "Alice Harikalar Diyarında" ve "Karınca Adam" gibi, küçülme fikri insanlığı daima büyülemiştir. Atom evrenin en küçük nesnelerinden biri. 1 angströmün ne kadar küçük olduğunu anlamak için, bir atomu 1 milyar katına büyüttüğünüzde yalnızca bir tenis topu kadar olacaktır. Küçülmek etkileyici bir süper güç gibi görünse de, bu boyutlarda hayatta kalmak ölümcül bir savaş.

İnsanların küçülme teknolojisini geliştirirken aşması gereken ilk zorluk kütle olacak. Kütleniz değişmeden karınca boyutuna küçüldüğünüzde sıkışma o kadar yüksektir ki minik ayaklarınızın altındaki basınç normalin 10.000 katına çıkar. Bir karınca kadar olup ayağının 70 kg ağırlığında olması gibidir.

İkinci zorluk vücut biyolojisi ile ilgili. Küçüldüğünüzde bedeniniz biyolojisinin her yönü etkileniyor. Örneğin, yaklaşık 2,5 cm'e küçülürseniz vücudunuzun ısıyı dışarı attığı yüzey alanı 5.000 kat azalır. Akciğer alanı da 5.000 kat küçülür ama hala ihtiyacınız olan oksijeni verecektir. Havadan ne kadar oksijen alındığı akciğerlerin yüzey alanı ile ilgili.

Küçülmeye devam ettikçe akciğerlerinizin alanı, hacminden büyük olur, bu da hayatta kalmak için fazlasıyla yeterli hava olacağı anlamına geliyor. Ancak hepsi bu kadar değil. Küçüldüğünüzde vücudunuza çok daha fazla yakıt sağlamanız gerek. Bunun nedeni, ısı üretme hızının vücudun kütlesi ile orantılı olmasıdır.

Daha fazla ısı üretmenin yolu metabolizma hızını çarpıcı biçimde arttırmaktan geçiyor. Küçük canlıların neden yüksek nabızlı olduğunu artık biliyorsunuz. Isı, sindirilen yiyeceğin enerjisiyle üretildiğinden durmadan yemek yemeniz gerek. Hayatta kalmak için her gün vücudunuzun ağırlığı kadar yemeniz gerekiyor.

Atom Boyutuna Küçülmek

Kendimizi küçültebilir miyiz? Sonuçları ne olurdu?

Tüm bunlar sadece eğer bir karınca kadar – 2,5 cm – küçüldüğünüzde geçerli. Atom boyutuna ufaldığınızda yüzleşilmesi gereken sorunlar artar. Siz küçülürken her şeyin büyüdüğünü ve aynı zamanda karardığını göreceksiniz. Boyutunuzu yaklaşık 10.000'de birine indirdiğinizde gözlerdeki lensler artık ışığı yakalayamaz.

Ancak henüz bunlar olmadan bayılmanız da mümkün. Çünkü mikroskobik dünyaya adım attığınızda tek bir oksijen molekülü size Everest Dağı gibi görünür. Kelimenin tam anlamıyla bir oksijen molekülünden küçükken, nefesinizi ne kadar tutacaksınız?

Bir atom boyutuna küçülmenin en büyük sorunu vücudunuzdaki atomların daha küçük olamayacağı. Çünkü atomun boyutunu belirleyen Planck sabitini değiştirmek yepyeni bir evren, bir kuantum evreni yaratmak anlamına geliyor. İnsan vücudunda evrende görülebilecek yıldızlardan daha fazla sayıda atom var. Öyleyse vücuttaki fazla atomları çıkarmak mümkün olacak mı?

Küçük parçalardan oluşan bir mozaik resim gibi, vücudumuz da atomlardan oluşan moleküllerden oluşan DNA'dan oluşuyor. Mozaikten birkaç parçayı çıkarır ve hala genel resmi anlayabilirsiniz ancak bir sınırı var. Aynısı DNA için de geçerli.

DNA'yı oluşturan moleküllerdeki atomları çıkarabiliriz ancak bir sınırı olacak ve aşılırsa insan bedeni bozulabilir. Yani bilim bu sorunu çözene dek küçülme teknolojisini bulmak şimdilik mümkün görünmüyor. Ancak bir gün tüm bu zorlukları aşarsak kuantum mekaniğinin çılgın dünyasında bildiğimiz tüm yasalar değişmiş olacak.


Kaynaklar: