Kurtlar Neden Uluyor?

Kurtlar hem esaret altında hem de vahşi doğada incelendi ve bilim adamları onların iletişim sistemini öğrenmeye devam ediyor.

uluyan kurt

Kurtlar neden ulur? Kurtlar, ses çıkaran diğer hayvanlarla aynı nedenle uluyor: Başkalarını avcılara karşı uyarmak, bölgeyi savunmak ve eş bulmak. Kurt yavruları üç ila dört haftalıkken ulumaya başlıyor ve olgunlaştıkça diğer sürü üyeleriyle koordine olmak, grubun sonraki hamlesini belirlemek ve ebeveynden ayrılmış gençleri bulmak için ulumayı kullanmayı öğreniyorlar.


İlgili:


Kurtlarda Uluma

uluyan kurtlar
Westend61 /

Günün saati, rüzgarın estiği yön ve hatta sis veya yağmur gibi farklı hava koşulları gibi kurtların nasıl ve ne zaman uluduğunu etkileyen faktörler var. Kurtlar ulumayı yakındaki diğer sürüler için de kullanabiliyor. Bu düşük frekanslı ses 16 kilometreye kadar duyulmuştur. Bununla birlikte bu ağaçlar, dağ ve diğer coğrafi özellikler bu mesafeyi etkiliyor.

Kurtlar hem esaret altında hem de vahşi doğada incelendi ve bilim adamları onların iletişim sistemini öğrenmeye devam ediyor. Ayrıca insanların habitat tahribatının kurdun avlanma davranışlarını nasıl değiştirdiği araştırılıyor.

Şu anda kurtların ulumasının bilinen nedenleri şunlar:

Kurtların Uluma Yoluyla Konumlarını Bildirmesi

Diğer birçok hayvan türü gibi, kurtlar da iletişim kurmak için sesi kullanıyor. Kurtlar sürüden ayrıldığında sürü üyelerini yeniden bulmak için ulur. Yine hem bireyler hem de tüm sürü kayıp bir üyeyi bulmak için uluyabilir. Uluma aynı zamanda kayıp yavruların yerini belirlemek veya yiyecek aramaya giden yetişkinin yavrularına eve dönüş yolunda olduğunu söylemek için sık kullanılıyor. Kurt davranışı üzerine yapılan araştırmalar, konum bildirmek için yapılan ulumanın kurtların insanlar tarafından tespit edilmesine dair tehlikeli olup olmadığını araştırdı ancak şu ana kadar bağlantı bulunamadı.

Bölgelerini Savunma Yolu

uluyan kurtlar
Andyworks /

Çiftleşme mevsiminde sürülerdeki uluyan kurtların sayısı önemli ölçüde artar. Hormonların yükselmesiyle kurtların bölgelerini ve sürüdeki dişileri savunmak için diğer üyelere saldırgan davranışlar sergilemesi daha olası oluyor. Kurtların yaşadığı ortalama alan 186 km2'dir ve bölgesel uluma ile dışarıdakilere mesafelerini korumaları için uyarı verilir.

Kurtların Birbirini Özleme Göstergesi

Avusturya'daki Wolf Science Center'dan bilim adamlarının yaptığı araştırma, yakın ilişki içinde olduğu bir kurttan ayrı düşen kurdun daha fazla uluma eğilimi gösterdiğini bulmuştur. Bilim adamları geçmişte sürü üyelerinden ayrılan kurtların stres tepkisi olarak uluduğunu varsaymıştı. Ancak Avrupalı ​​araştırmacılar bir kurt sürüden ayrıldığında sürü üyelerinin kortizol stres hormonunun önemli ölçüde artmadığını buldular. Dolayısıyla kurtlar aslında artık ayrı kaldıkları kurdu özlüyor ve onunla temas kurmayı istediği için uluyor. Kurdun rütbesi ne kadar yüksekse sürü onun için o kadar çok ulur.

Uluma Yoluyla Sürünün Saldırı Planının Planlanması

Kurtlar normalde sürü halinde avlanıyor, bu nedenle her üyenin av sırasında ne yapması gerektiğini bilmesi daima önemli. Uluma, kimsenin geride kalmaması ve avın başarılı olması için vazgeçilmez bir işlev. Uluma ile av sırasında yeni planlar ve stratejiler sürü üyelerine iletiliyor.

Eş bulmak

Olgunlaşan kurtlar zamanı geldiğinde eş arar. Üreme mevsimine giden haftalarda kurtlar eş aradığını ilan etmek için ulumaya başlıyor. Bir kurdun sürüden ayrı olarak tek başına uluması kurdun üremeye istekli olduğunu ilan eder. Kurtlar bir kez çiftleştikten sonra ölene dek birlikte kalırlar. Hayatta kalan üye yeni bir çiftleşme partneri bulacaktır.

Kurtların Ay ışığında uluması

Barbara Eddowes /

Kurtlar genellikle gece hayvanlarıdır ancak alacakaranlık ve şafak saatlerinde da aktif olabilirler. Bu nedenle kurtlar pek çok kez Ay'ın gökyüzünde olduğu bir aşamada ulurken görülür. Kurt bunu iletişim kurmak için yapıyor. Kurtların Ay ışığına karşı uluduğu söylencesi davranışın dolunayın güçlü ışığında daha göze çarpmasından olabilir. Kurtların dolunay zamanında Ay'ın diğer evrelerinden daha fazla uluduğuna dair bilimsel kanıt yok.


Kaynakça:

  • Kapak görseli: Thinstock
  • https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09524622.2016.1260052
  • https://academic.oup.com/jmammal/article/98/3/827/3748207
  • https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00823-3