Nagasaki'ye Atılan Atom Bombası Sonrasında Yaşananlar

Fat Man saat 11:02'de kent merkezinin kuzeybatısındaki Urakami Vadisi üzerinde 500 metrede patladı. Patlama 21.000 ton TNT gücündeydi.

Nagazaki: Nasıl bombalandı ve neler yaşandı?
Nagazaki öncesi ve sonrası.

Atom bombasının Hiroşima'ya atılmasından iki gün sonra Sovyetler Birliği 8 Ağustos 1945'te Japonya'ya savaş ilan etti. 9 Ağustos 1945 sabahı, Sovyet birlikleri Mançurya ve Sahalin Adası'nı işgal etmişti. Japon hükümetinden teslim olma konusunda hala bir haber yoktu. 03:47'de B-29 Bockscar isimli bir bombardıman uçağı Hiroşima saldırısının yönetildiği Tinian'dan havalandı. Uçakta Trinity testinde patlatılana benzer plütonyum yakıtlı Fat Man nükleer bombası vardı. Little Boy'dan farklı olarak, Fat Man uçağa monte edilmiş halde yüklendi ve kalkıştan kısa süre sonra çalışır hale getirildi. Hiroşima bombalamasında olduğu gibi saldırı uçağının önünde hava keşfi yapan B-29'lar vardı. Birincil hedef olan Kokura'daki havanın hafif puslu ancak nispeten açık olduğu bildirildi.

Nagasaki'ye atom bombası atılması

Atom bombasının Japonya'nın Nagazaki kentine atılmasından yaklaşık üç yıl sonra kentin görünümü.
Atom bombasının Japonya'nın Nagasaki kentine atılmasından yaklaşık 3 yıl sonra kentin görünümü. (Görsel: Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı)

Fat Man'i taşıyan Bockscar yerel saatle 09:45'te Kokura'ya ulaştığında görüş mesafesi büyük oranda düşmüştü. Önceki gece Yahata kentine yapılan yangın bombası saldırısı Nagasaki'ye kalın bir bulut ve pus tabakası göndermişti. Fat Man üç kez bırakılmaya çalışıldı ancak kentteki devasa cephanelik net biçimde görülemedi. Bockscar, Kokura üzerinde yaklaşık 45 dakika dolandı. Azalan yakıt ve Japon uçaksavarına karşı duyulan endişe nedeniyle ikincil hedefe ilerlenmesi kararlaştırıldı. B-29 bombardıman uçağı güneye, Nagasaki'ye çevrildi.

Nagasaki coğrafi olarak ideal değildi. Hiroşima ne yazık ki dümdüzdü ve yoğunluk kent merkezindeydi. Nagasaki ise birkaç tepeye sahipti ve kıyı vadisi kenti bölmüştü. Hedef il limanına yakın bulunan Mitsubishi silah fabrikası seçildi. Burası yoğun nüfuslu iki vadinin arasındaydı. Nagasaki'ye atılacak bomba Hiroşima'dan daha güçlü olmasına rağmen sakinlerin şansına engebeli arazi silahın yıkıcı potansiyelini azaltacaktı.

Nagasaki'ye atılan atom bombasının patlama anı ve etkisi

9 Ağustos 1945'te Japonya'nın Nagazaki kentine bir ABD B-29 bombardıman uçağı tarafından atılan Fat Man'in geride bıraktığı mantar bulutu.
9 Ağustos 1945'te Nagasaki'ye bir ABD B-29 bombardıman uçağı tarafından atılan Fat Man'in geride bıraktığı mantar bulutu. (Görsel: ABD Ordusu Hava Kuvvetleri/Kongre Kütüphanesi)

Yerel saat 11:00'e yaklaşırken Bockscar, Nagasaki'ye vardı ve kentin Kokura'dan da kalın bulutlarla kaplı olduğunu gördü. Bu noktada uçağın yakıtı azaldığından pilot Charles Sweeney mürettebatına kentin üstünden yalnızca bir kez geçiş yapabileceğini söyledi. Amaçlanan hedef noktasının kuzeyindeki bulutlarda bir boşluk görüldü ve topçu Kermit Beahan atom bombasını bıraktı. Fat Man saat 11:02'de kent merkezinin kuzeybatısındaki Urakami Vadisi üzerinde 500 metrede patladı. Patlama 21.000 ton TNT gücündeydi. Merkezde oluşan ateş topunun ısısı Güneş'ten daha sıcak biçimde milyonlarca dereceydi. Gökyüzü 10 saniye boyunca parlak kaldı. 40.000 kişi anında öldü. Yıl sonuna dek en az 30.000 kişi daha yaralanma ve radyasyon zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Hiroşima'da olduğu gibi, Nagasaki'deki insanlar patlama ile buharlaştığından ölü sayısını kesin olarak bilmek imkansızdır. İldeki binaların yaklaşık yüzde 40'ı tamamen yıkıldı ya da ciddi şekilde hasar gördü. Ancak güneydoğudaki sanayi ve hükümet bölgesi gibi Nagasaki'nin önemli bir kısmı görece hasar almadı. Gözlem uçakları on binlerce kilometre havaya yükselen mantar bulutunu fotoğrafladılar. Azalan yakıt durumu nedeniyle Bockscar, Tinian'a geri dönemedi ve Okinawa'ya acil iniş yaptı.

Japonların ABD'ye teslim olması

Nagazaki'ye atılan atom bombasından bir ay sonra ABD birlikleri Eylül 1945'te kente geldi.
Nagasaki'ye atılan atom bombasından bir ay sonra ABD birlikleri Eylül 1945'te kente geldi. (Görsel: Donanma Tarihi ve Miras Komutanlığı).

ABD başkanı Truman'ın Japonya'ya atom bombası atma kararı onlarca yıl sürecek bir tartışma başlatacaktı. Hiroşima'dan üç gün sonra Nagasaki'nin bombalanmasıyla İmparator Hirohito, imparatorlukların siyasi işlere müdahale etmeme geleneğini kenara bırakarak Potsdam Bildirgesi şartlarının kabulünü desteklediğini söyledi. İmparatorunu egemen hükümdar olarak gören Japon hükümeti karşı çıkamazdı ve 10 Ağustos'ta teslim olmayı kabul etti.

Ancak ABD ve Müttefikler teslimiyeti reddetti. Teslim olunduğu andan itibaren İmparatorun ve Japon Hükümetinin devleti yönetme yetkisinin Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı'na tabi olacağını, uygun görülen adımlar atıldıktan sonra teslimiyetin kabul edileceğini açıkladı. Atom bombalarının geliştirildiği Manhattan Projesi'nde mühendislerden sorumlu komutan Leslie Groves bu arada Truman'a üçüncü bir atom bombasının daha birkaç gün içinde sevkiyata hazır olacağını bildirmiştir.

Teslimiyetin ardından üst düzey Japon askeri liderleri tarafından yapılan bir darbe başarıya ulaşamayınca Japon hükümeti 14 Ağustos'ta Müttefiklerin şartlarını kabul etti. İmparator Hirohito ertesi gün radyodan teslimiyeti halka duyurdu. Japon halkının çoğu kutsal gördükleri imparatorun yüzünü görmemişti ve sesini ilk kez duyuyordu. 2 Eylül 1945'te USS Missouri'nin güvertesinde imzalanan teslim belgesiyle II. Dünya Savaşı sona erdi.


Kaynakça

  • https://www.osti.gov/opennet/manhattan-project-history/Events/1945/nagasaki.htm
  • https://www.icanw.org/hiroshima_and_nagasaki_bombings
  • https://www.atomicarchive.com/resources/documents/med/med_chp10.html