Kanarya Adaları'nın Özellikleri

Kanarya Adaları tümü volkanik olan 7 büyük ve birkaç küçük adadan oluşuyor ve İspanya'ya bağlıdır.

kanarya adaları
Masca Köyü, Tenerife.

Kanarya Adaları, harika havası ve denize olan yakınlığı nedeniyle popüler bir tatil yeri. Burası İspanya'nın en güney kısmı ve Makaronezya'nın toplam 3.222.054 milyonluk nüfusunun 2.172.944 milyonu Kanarya Adaları'nda yaşamaktadır. Kanarya Adaları birçok eğlenceli gerçeğe ve ilgi çekici yönlere sahip. Tıpkı adının kanaryalardan değil köpeklerden ve hatta foklardan gelmesi gibi. Yüksek volkanlardan kraterli yeşil sulara ve karlı dağlardan çöllere ve renkli festivallere dek burada herkes için bir şeyler var.

Kanarya Adaları'nın İki Başkenti Var

Santa Cruz de Tenerife'de bir festival.
Santa Cruz de Tenerife'de bir festival.

Kanarya Adası'nın iki başkenti var: Santa Cruz de Tenerife ve Las Palmas de Gran Canaria. Bunlar Kanarya Adaları'nın en büyük iki adasında yer alıyor. Santa Cruz de Tenerife her Şubat milyonlarca insanı kendine çeken dünyanın en popüler ikinci karnavalına sahip. Kanarya Adaları'nı her yıl toplam 12 milyon turist ziyaret eder ve Avrupa'nın Karayipleri gibidir.

Kanarya Adaları'nın İsmi Hatalı Bir Çeviriden Geliyor

Kanarya Adaları'nın arması.
Kanarya Adaları'nın arması.

"Kanarya Adaları" denildiğinde akla genelde küçük sarı kuşlar gelir. Ancak Islas Canarias adı Latince "Köpekler Adası" anlamına gelen Insula Canaria'dan türetildi. Ancak bu köpeklerin aslında Romalıların Latince'de "deniz köpeği" dediği bir Keşiş foku türü olduğu düşünülür. Keşiş fokları bu günlerde kritik tehlike altında ve artık Kanarya Adaları'nda bulunmuyor. Ancak söylenceye göre adanın asıl sakinleri bu "köpeklere" taptı ve hatta onları mumyalayıp kutsal hayvan muamelesi yaptı. Romalılar adayı ilk kez ziyaret ettiklerinde bölgeye "köpekli olanlar" anlamına gelen "canarii" adını verdiler. Yani Kanarya Adaları adı aslında hatalı bir çeviridir.

El Golfo Kraterindeki Yeşil Renkli Su

Göktaşının oluşturduğu dairesel krater alanı.
Göktaşının oluşturduğu dairesel krater alanı.

Kanarya Adaları'nın Lanzarote adasında bulunan El Golfo kraterindeki su yeşil renkli görünür. Deniz suyu burada göl şeklinde hapsolmuş durumda ve içinde yaşayan algler nedeniyle asit yeşili bir renge sahip. Buraya "Yeşil Su" anlamına gelen Charco Verde deniliyor. Playa Charco de los Ciclos kumsalını çevreleyen siyah volkanik kayalarla çarpıcı bir tezat oluşturur.

Afrika'ya Avrupa Kıtasından Daha Yakın

Kanarya Adaları ve konumu.
Kanarya Adaları ve konumu.

Kanarya Adaları, Afrika'nın kuzeybatı kıyısında yer alıyor ve bu yüzden aslında İspanya'dan ziyade ekvatora yakındır. Kanarya Adaları tümü volkanik olan 7 büyük ve birkaç küçük adadan oluşuyor ve İspanya'ya bağlıdır. Bu yüzden Avrupa Birliği özel bölgeleri arasında yer alıyor. Böylece AB üyesi ülkelerin vatandaşları ulusal kimliklerini kullanarak (pasaport gerekmeden) Kanarya Adaları'na serbestçe girebilir. Politik olarak İspanya'ya ait olsa da coğrafi olarak Afrika kıtasına ait.

Okyanusun Ortasında Bir Çöl

Büyük Kanarya (Gran Canaria) adasındaki Maspalomas'ta okyanusla çevrili kum tepeleri bulunuyor. 17 km uzunluğundaki bu yumuşak kumlu plaj, çöl tepeleri ile çevrili. Sahra Çölü'nün otantik hissi için burada deve hörgücü üzerinde keşfe çıkmak mümkün.

Tüm Kanarya Adaları Volkanik Patlamayla Oluştu

Teide Yanardağı ve sağ tarafında bulut bir örtüsü.
Karlı Teide Yanardağı ve sağ tarafında bulut örtüsü.

Teide Dağı, Hawaii'deki Mauna Loa ve Mauna Kea'dan sonra dünyanın en yüksek üçüncü volkanik yapısı ve aynı zamanda en hacimlisi. Kanarya Adaları'ndaki ve tüm İspanya'daki en yüksek zirvedir. Kar adalar için nadirdir ancak her yıl Teide Dağı'na kar yağar. 170.000 yıl önce, bugünkünden bile büyük eski bir volkanik yapının çöküşünün ardından yükseldi. Las Canadas kalderası da böyle oluştu. Tüm Kanarya Adaları volkanik patlamalarla oluşmuştur. Tenerife adası gibi adaların volkanik doğası ince siyah çakıl veya kumdan oluşan "doğal plajlar" meydana getirerek Kanarya sahillerine farklı bir görünüm veriyor.

Kanarya Adalarının İnsanları Islık Dilini Kullanıyor

Silbo Gomero.

Kanarya Adaları'ndan La Gomera adasında yaşayan insanlar geniş vadiler arasında hızlıca iletişim kurmak için ıslık dili denilen dil biçimini geliştirdi. Bu dile adada "Silbo Gomero" deniliyor. Kanarya Adaları'nda Kastilya İspanyolcası konuşulduğundan, Silbo Gomero özünde Kastilya İspanyolcası'nın ıslık biçimidir. Dünya'da 60'a yakın ıslık dili var ve Türkiye'de örneği Doğu Karadeniz'de.

Lucha Canaria, Kanarya Güreşi

Adalara özgü Lucha Canaria sporu.

Adanın kendi sporu olan ve Lucha Canaria yani Kanarya Güreşi denilen dövüş "Guançe" halkından geliyor. Adanın asıl sakinleri bu sporu 1420 civarında yapmaya başladı. Bu ilk kural ve tekniklerin yalnızca bir kısmı modern zamanlara ulaşmıştır. Spor, genellikle kutlamalarda veya yerel festivallerde ada folklorunun parçası olur. Güreşin ilk örneklerinden biri olduğuna inanılıyor. Bugün hala bazı Kanarya kasabalarında yapılan maçlar var.

Süslü ve Eğlenceli Yiyecekler

Adalara özgü Mojo sosları.
Adalara özgü Mojo sosları.

Yemek, Kanarya kültürünün çok önemli bir parçası ve içeriğine bağlı olarak turuncu, kırmızı veya yeşil olabilen Mojo gibi eğlenceli sosları ve diğer lezzetleri var. Kanarya Adaları'nda yemekler sarımsak bakımından ağırdır ve orta derecede baharatlı olabilir. Bir tanesi mojo picón olarak anılıyor. Genellikle yağ, sirke, tuz, kırmızı biber, kekik, kişniş ve diğer baharatlardan yapılıyor. Başka bir tipik Kanarya Adaları yemeğine ropa vieja denir ve "eski giysiler" anlamına gelir — patates ve nohut fasulyesi ile karıştırılmış tavuk ve dana etidir.

Afrika'da Tayland Kültürü

Kanarya Adaları'nda güney Tenerife Adası, Avrupa'nın en muhteşem su parklarından biri olan Siam Park'a sahip. Nefes kesen 52 milyon avroluk su parkı tüm binalarında ve restoranlarında Tayland'ın Tay kültürü temasına sahip. Parkta 25 bina var ve Tayland dışındaki en büyük Tayland temalı bina topluluğudur. Christoph Kiessling bu parkı Tayland kraliyet ailesinin izniyle tasarladı. Hatta bu yüzden Tayland Prensesi Maha Chakri Sirindhorn tarafından açıldı.