Astronotlar Uzayda Neden Silah Taşıyor?

Astronotların gezegene inişlerinde kendi güvenliklerini sağlamaları için silah taşımalarına izin verilebiliyor.

Astronotlar neden uzayda silah taşıyor?

Çoğu uzay görevinde astronotlar yanlarında birkaç kilogram teçhizatla uzaya çıkar. Yalnızca astronotun uzay giysisi tek başına 100 kilo ağırlığa sahip. Bununla birlikte elbette uzay aracına yerleştirilen ayrı malzemeler, araçlar ve farklı teçhizatlar var. Bir fırlatma sırasında uzay aracında görmeyi bekleyeceğiniz birçok şey olabilir ancak bir ateşli silah görmeyi ummazsınız. Peki, astronotlar neden uzaya ateşli silah taşıyor?

Astronotlar ve Ateşli Silahlar

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Soyuz kapsülü bir silah ve mühimmat deposuna sahip.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Soyuz kapsülü bir silah ve cephane deposuna sahip.

Bir uzay aracında tabanca veya pompalı silah görmek bilimkurgu filmlerini andırıyor ve hatta sorumsuzca geliyor. 60'larda ve 70'lerde uzay uçuşları sırasında Sovyet astronotlar silahla donatıldı ve bu kararın arkasında bazı anlaşılır nedenler vardı. ABD'nin aksine Sovyetler uzay kapsüllerini yeniden Dünya'ya indirme konusunda sıkıntı yaşıyordu. Amerikalılar gibi astronotlarını paraşütle bir su kütlesine indirerek uçak gemisiyle kurtarma şansları yoktu. Bu yüzden kapsülü güvenle sert zemine indirmek zorundaydılar ve Rusya, Sibirya uçsuz bucaksız ormanlarla kaplıydı.

Bu ormanlar ayılar ve kurtlar gibi saldırgan hayvanların yuvası. Astronotlara uzay görevi için silah verilmesi fikri ilk kez burada ortaya çıktı. Soyuz kapsülüne eklenen ateşli silahlar, eğer kapsül Sibirya'da ıssız, uzak bir bölgeye inerse astronotların hayatta kalmasını sağlayacaktı. Kapsülün Sibirya ormanlarındaki vahşi hayvanların dikkatini çekeceği açıktı.

Ancak Soyuz astronotların uzayda silah taşıdığı ilk sefer değildir. Hatta bu senaryo tam olarak daha önce yaşandı. Görevin adı Voskhod 2'ydi. 1965'te Alexei Leonov insanlık tarihindeki ilk uzay yürüyüşünü yaptıktan sonra Dünya'ya dönüş yolunda araç rotadan çıktı. Kapsül yoğun ormanların olduğu 1000 kilometre uzakta dağlık arazili bir bölgeye şans eseri tek parça indi. Ancak kozmonotlar Alexei Leonev ve Pavo Belyayev'in kapsülün kapağını açmasıyla bir kurt sürüsü karşılarına çıktı.

TP-82 ateşli silahı astronotlara özel olarak geliştirildi.
TP-82 ateşli silahı astronotlara özel olarak geliştirildi. (Fotoğraf: Vitaly V. Kuzmin)

Kapsülde tek bir Makarov tabanca vardı ancak kurtları vurmaya yetecek kadar mermi bulunuyordu. Neyse ki ikilinin buna ihtiyacı olmadı. Silahı ateşlemeleri kurtarma ekiplerine sinyal vermiş oldu ve kısa sürede kurtarıldılar. 60'lardan itibaren Ruslar Soyuz uzay araçlarında daima silah taşımaya devam etti ve genelde Makarov yarı otomatik tabanca kullanıldı. 1950'lerden beri var olan standart bir silahtı ve astronotlar uzaya farklı türde ateşli silahlar da taşıdı.

Sonraları astronotlara özel TP-82 ateşli silahı geliştirildi ve 1986'dan itibaren 20 yıl boyunca sonraki uzay görevlerinde kullanıldı. Tabanca sınıfında olsa da aslında üç namlulu bir pompalıdır ve yaklaşık 200 metrelik atış mesafesine sahipti. TP-82 90'larda en çok kurtarma ekiplerine sinyal vermeye yaradı. 2007'de yeniden yarı otomatik tabancaya dönüldü. Birçok sivil uçakta özel olarak tasarlanmış hayatta kalma silahları bulunuyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Silahlar

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki her astronotun uzaydaki 6 aylık görevleri boyunca ateşli silaha erişim hakkı var. Silahlar istasyonun Soyuz kapsülündeki saklama alanında tutuluyor. Bu kapsül hala astronotları üsse taşımakta kullanılır. İstasyonda yeterli miktarda mühimmat da bulunuyor. NASA'nın sıradaki Orion Uzay Aracı'nın veya SpaceX Yıldız Gemisi'nin ateşli silah taşıyıp taşımayacağına dair bilgi yok. Uzayda silah taşıma düşüncesi savunma amacıyla kullanışlı olsa da uzay görevlerinin stresli ortamında ne kadar güvenli ve etik olduğu tartışılmaya devam ediliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun duvarları dışarıdan gelecek yüksek güçte bir mermi darbesine dayanabilecek yapıda tasarlandı ve delik oluşma şansı düşüktür. Diğer yandan barut ve kapsülün kendi oksitleyicisi olduğundan uzayda ateşlenecek bir silah Dünya'daki gibi çalışır. Mermisi sonsuza dek yol almaya devam eder. Birkaç milyon kilometre ötedeki bir uzay aracına isabet etmesi şanssızlık olurdu.