Bazı Kuşlar Neden Yürümek Yerine Zıplıyor?

Yerde yuva yapan ve yerde yiyecek arayan kuşlar da çoğunlukla zıplıyor.

Bazı kuşlar neden zıplayarak hareket eder?

Bazı kuşlar yürürken diğerleri neden zıplamayı seçer? Zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçiren kuşlar zıplamaya meyilliler çünkü bu ince dallar arasında zıplamak ip cambazı gibi yürümekten daha hızlı ve kolaydır. Zıplamak bu kuşlarda zamanla ustalık haline gelir. Bacakları ve ayakları zıplamaya uygun biçimde gelişir. Bu nedenle yere inip yiyecek aramaya başladıklarında bile zıplamayı sürdürürler. Bazı kuşların bacak kasları yeterince gelişmemiştir ve bu yüzden koşamaz veya yürüyemez ve yalnızca zıplarlar.

Apollo astronotları Ay'ın düşük yerçekiminde zıplamanın, yürümekten daha hızlı olduğunu fark ettiler.

Kuşların Zıplamasının Nedeni

Hemen her kuş istediğinde zıplayabilir. Ancak kısa bacaklı küçük ve hafif kuşlarda yürümek yerine zıplamak daha iyi sonuç veriyor. Vücutları hafif olduğundan her zıplama normal yürümeye kıyasla onları birkaç adım daha ileri götürür. Böylece daha az enerji harcarlar. Bazı kuşlar için zıplamak yürümekten iyi olsa da, koşmaktan yavaştır. Örneğin, karatavuk ivedi içindeyse zıplamayı bırakıp koşmaya başlar. Genel olarak büyük, ağır kuşların yürümesi veya koşması ve küçük, hafif kuşlarınsa zıplaması daha verimlidir. Tıpkı baştankara ve ispinoz kuşlarında görüldüğü gibi.

Daha büyük ve ağır kuşlar için zıplamak çok fazla enerji harcatır. Eklenlere binen ekstra yük canlıyı daima bir bacağın yere temas ettiği bir yürüyüşe iter. Bu yüzden akıcı yürüyecek biçimde evrimleşmişler. Yerdeyken hızlı yürüyebilmek potansiyel avcılardan gizlenmeyi de sağlıyor.

Ancak istisnalar yok değil: Aynı gruba üye kuşlar genellikle aynı hareket biçimine sahip olur. Ancak kargagiller ailesinde kuzgun, karga ve saksağan yürürken, alakarga zıplıyor. Alakarga yerde zaman geçirse de ekin kargası ve leş kargası gibi diğer kargagillerden daha çok ağaçta bulunur.

Yerde Avlanmak

Kum kuşu gibi kıyı avcıları ise daima koşuyor.
Kum kuşu gibi kıyı avcıları ise daima koşuyor.

Yerde yuva yapan ve yerde yiyecek arayan kuşlar da çoğunlukla zıplıyor. Bu özellik sülün ve orman tavuğu gibi bütün av kuşlarını ve ayrıca yerde böcek arayan kuyruksallayan gibi daha küçük kuşları da içerir. Kuyruksallayan, baştankara ve ispinoz gibi ağaçta yaşar ancak yere inerek böcekleri kovalar. Keklik ve orman tavuğu ise zamanının çoğunu yerde geçirir.

Sinek kuşu ne yürür ne de zıplar. Onlar daima uçar. Her iki kategoriye uymayan kuşlar var.

Sulak kıyılarda beslenen kuşlar genelde uzun bacaklara sahip olurlar. Böylece her adımda verimli hareket ederler. Bu denli ince bacakla zıplamaları pek işe yaramayacaktır. Bir başka su kıyısı kuşu olan kum kuşu nispeten kısa bacaklarına rağmen daima koşar. Bu özelliği su kenarına yakın alanlarda yiyecek ararken üzerine gelen dalgalardan kaçmasını sağlar.