Kutup Kurdu (Canis lupus arctos): –55°C'de Yaşayabiliyor

Kutup kurtları başta Kuzey Amerika ve Grönland olmak üzere Kuzey Kutbu bölgesinde 67º kuzey enlemlerinin üzerinde yaşıyor.

kutup kurdu

Kurtlar yalnızca kuzey yarımkürede yaşar ve en kuzeyde ise karşımıza kutup kurdu çıkıyor. Kutup kurdu bozkurtların bir alt türü ancak ondan çok daha soğuk iklim bölgelerinde yaşıyor. Arktik kurt veya beyaz kurt olarak da adlandırılan bu canlılar görece küçük boyutu ve kar beyaz kürküyle ayırt edilir. –50°C'yi aşan zorlu ortamları nedeniyle vahşi doğada gözlenmesi güçtür ve incelemeleri azdır. Tür ilk kez 1935'te İngiliz zoolog Reginald Pocock tarafından tanımlandı. Kutup kurduyla Kanada'nın Arktik Okyanusu'na yakın adası Melville Adası'nda karşılaştı.

Kutup Kurdunun Özellikleri

kutup kurdu

Kutbun düz ovaları düşünüldüğünde kutup kurdu beklendiği gibi çok hızlı koşabilir (74 km/s kaydedilen hız). Kutup kurdu 1,8 metre boya ve 70 kg ağırlığa sahip olabiliyor. Bu kurtların 12 kesici ve 4 köpek dişi bulunuyor ve köpek dişleri diğer tümünden daha keskindir. Kutup kurtlarının ipeksi uzun kürkü ve gür kuyruğu var. Bacakları uzundur ve geri çekilebilir pençesi geniştir. Çoğu beyaz tüylere sahipken bazı gri kutup kurtları da var.

Kutup Kurtları İçin İnsan Yeni Bir Av

Kuzey kutup dairesine yakın bulunan ve arktik takımadalardan olan Kanada'nın Ellesmere Adası'nda 1977'de 6 kutup kurdu iki bilim adamına yaklaştı. Bilim adamları ateş ederek ve nesneler fırlatarak kurtları geri döndürmeye çalıştılar ancak kurtlar yılmadı ve grubu yavaşça çembere aldı. Lider kurt saldırıya geçti ve paleontolog Mary R. Dawson'ın yüzüne atladı. Dawson kurtulmayı başardı ancak karşılaşma kurdun salyası çenesine düşecek kadar yakındı. Kurtların daha önce insanla karşılaşmadığı ve yeni bir avı test ettikleri düşünülüyor.

Kutup Kurdu 50 milyon Yıl Önce Evrimleşti

Kutup Kurdu Karda dolaşıyor

Kutup kurtları başta Kuzey Amerika ve Grönland olmak üzere Kuzey Kutbu bölgesinde 67º kuzey enlemlerinin üzerinde yaşıyor. 50 milyon yıl önce köpeklerin ortak atasından evrimleştikleri ve buzul çağında soğukta yaşamaya adapte oldukları düşünülür. O dönemde Kuzey Kutbu'nun dondurucu ortamında yaşamalarını sağlayan özellikler geliştirdiler.

Boyutları itibariyle gri kurttan küçüktür ancak özel çift katlı kürküyle tümüyle bembeyazdır ve yıl boyu beyaz kalır. Bu kurtlar vahşi doğada ortalama 7 yıl yaşıyor ve esaret altında 17 yılı bulabiliyor. Yaşadığı kutup ortamında doğal yırtıcıları yoktur ancak kutup ayısı yavrulara saldırabilir.

Kutup Kurtlarının Beslenmesi

Kutup kurtları başta kutup tavşanı ve misk öküzü avlıyor. Bununla birlikte kutup tilkisi, böcekler, kuşlar, karibu ve lemming kemirgeni yedikleri biliniyor. Aç kaldıklarında insan yerleşimlerine inerek çöpleri karıştırabilirler. Kutup kurdu eti parçalamak ve kemiği ezmek için tasarlanmış 42 keskin dişle dolu güçlü bir çeneye sahip. Tek seferde 20 kg'a kadar et yiyerek iki av arasında uzun süre aç kalabilir.

Kutup Kurtlarının Coğrafi Farklılıkları

yavru kutup kurdu

Kutup kurdunun burnu diğer kurtlardan küçüktür ve kulakları daha yuvarlaktır. Bacakları da daha kısadır. Çoğu aşırı soğukta yaşayan hayvanda görüldüğü gibi tüm bunlar vücudun ısı kaybını azaltmayı sağlıyor. Vücutlarının kış gelirken ürettiği yağ tabakası soğuğa karşı yalıtım ve besin kaynağı olur.

Kutup kurdunun beyaz kürkü çevreye kamufle olmasını sağlıyor. Kürkü iki katmana sahip. Dış kürk tabakası kış mevsimiyle uzar ve düşen sıcaklığa uyum göstermesini sağlar. Kürkünün iç katmanı ise su geçirmezdir. Aşırı soğuklarda bile vücut ısısını korumasını ve kuru ve kar geçirmez kalmasına yarar. Kutup kurdu bu yüzden —55°C sıcaklıkta bile hayatta kalabiliyor.

Yine pençeleri kalın kürkle kaplıdır. Ayaklarını buzdan ve kardan yalıtır ve kaygan yüzeyde sıkı tutuş sağlar. Zeminle temas ettiklerinde ayaklarındaki ısı kaybını azaltan bir mekanizmaları var. Aynı özellik evcil köpeklerde mevcut.

Kutup Kurtlarının Karakteri

Kutup kurtları genelde gündüz hareketli ancak bazı geceler uyanık kalabilirler. Bunlar sürü hayvanı ve daima altı kişilik gruplar halinde dolaşırlar. Güneş'in kısa süre tepede olduğu kış aylarında uzun yol giderler. Hareketlerini kaydetmek zor olsa da av amaçlı yer değiştirdikleri düşünülüyor. Diğer kurtlar gibi uluyarak iletişim kuruyorlar. Bu ulumayı hem diğer kurtları kovmak hem de uzaktaki bir sürü üyesini bulmak için kullanıyorlar. Bölgelerini koku bırakarak işaretleme özellikleri var.

Kutup Kurtlarının Korunma Durumu

Dünya Doğayı Koruma Birliği kutup kurdunun popülasyonunun "En Az Endişe" kategorisinde sıralıyor. Ancak her diğer tür gibi iklim değişikliği ve insanlar tarafından avlanma popülasyonlarını tehdit eder. Doğada ne kadar kutup kurdu bulunduğu bilinmiyor.