Nikola Tesla'nın Ölüm Işını

Ölüm ışını ya da ölüm demeti ilk olarak 1920'ler ve 1930'larda teorik olarak ortaya atılmış bir parçacık demeti ya da elektromanyetik silahtır.

tesla ölüm ışını

Nikola Tesla savaş düşüncesinden hoşlanmıyordu ve tasarladığı Ölüm Işını ile dünyada savaşlara son verebileceğine inanıyordu. Yüz kilometrelerce ötedeki bir uçağı elektrikle vurarak düşürebilen bir icada imza atmıştı. Ölüm Işını sınırı geçen düşman askerlerini anında buharlaştırabiliyor, bir ülkeyi saldırıdan koruyabiliyordu. Çoğu ülkenin sahip olmak isteyeceği şeydi. "Ölüm Işını" on yıllarca silah geliştiricilerinin düşlerini süslerken, Nikola Tesla gerçek bir tanesini icat ettiğini açıklamıştı.

Ölüm Işını Nedir?

tesla ölüm ışını
Nikola Tesla'nın Colorado Springs laboratuvarındaki yüksek voltajlı jeneratörü. Aralık 1899. (Wikimedia Commons)

Nikola Tesla 1856'da bugünkü Hırvatistan topraklarında doğmuş ve mühendislik eğitimi aldıktan sonra cebinde birkaç kuruşla Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiştir. Yeni bir ülkede mucit olarak çıktığı yolda Thomas Edison için çalışma fırsatı yakaladı. Genç Nikola Tesla'nın icatları devrim niteliğindeydi. Elektrik gücü üretmeyi ve elektrik akımını iletmeyi sağlayan sistemlerle ilgilendi. Ayrıca radyo teknolojisini ileri taşımıştı.

1800'lerin sonlarında alternatif akıma dair dünyayı değiştiren çalışmasından sonra 1900'lerin başında radyo ve kablosuz güç iletimine odaklandı ve Dünya çapında gazeteler Tesla'nın Colorado'da etrafa 40 metre uzunluğunda şimşekler çakan 20 katlı kulesini yazıyordu. Kulenin oluşturduğu gök gürültüsü 25 km öteden duyuluyordu.

Tesla'nın en büyük düşü hava yoluyla insanlığa ücretsiz sınırsız enerji sağlamanın bir yolunu geliştirmekti. Yaşamı süresince elektrik enerjisini kablosuz iletecek cihazlar tasarladı ancak finansman sorunları nedeniyle araştırmalarını yarıda kesti. Ancak 1934'te inanılmaz bir keşfe imza attığını duyurdu. Çok yüksek miktarda elektriği kilometrelerce öteye iletebilen bir cihaz tasarlamıştı.

Buluşuna "Teleforce" adını vermişti. Ardından 1915 yılında New York Times bu buluştan "Tesla'nın Yeni Cihazı Thor'un Şimşekleri Gibi" olarak bahsetti. Teleforce bugün Ölüm Işını olarak biliniyor. Cihazı yıldırım değil saatte 435.000 km hızla yol alan bir metal iyon demeti üretiyordu. Buluşunun bir santimetre karenin milyonda birine 100 milyar watt enerji ateşlediğini söyledi. Cihaz 400 kilometre uzaklıktaki bir uçağı düşürebiliyor ve insanları anında yok ediyordu.

Tesla'ya göre icadıyla düşmanları tamamen caydıracak bir ulusal savunma hattı kurulabilirdi. Ancak buluşunun barışçıl uygulanmasını umuyordu. Amacı ülkelerin birbirine saldırmasını imkansızlaştırmaktı. Ölüm Işını'yla savaşlara son verebileceğini umdu. Vatanı Yugoslavya, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası işgaliyle çalkalandığında yurduna dönmesi ve Ölüm Işını'nı inşa etmesi için yalvarıldı.

Ancak Nikola Tesla'nın onurlu düşlerinin önünde büyük bir engel vardı: Kimse projeyi fonlamak istemedi. Birçok hükümete ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği ile görüştü ancak hiçbiri projeye kaynak sunmadı.

Dünyaya Duyurulmaya Hazır

Tesla'nın Ölüm Işını'na ait olduğu düşünülen yarım kalmış (olasılıkla kasıtlı olarak) tasarımı.
Tesla'nın Ölüm Işını'na ait olduğu düşünülen yarım kalmış (olasılıkla kasıtlı olarak) tasarımı.

Ta ki 1937'de bir gece Yugoslavya Büyükelçiliği'ndeki bir toplantıda Tesla yetkililere yalnızca buluşunun mümkün olduğunu anlatmadı aynı zamanda halihazırda bir tane inşa ettiğini açıkladı. Hatta birkaç ay içinde tüm dünyaya duyurabilirdi. Ancak dünya Tesla'nın Ölüm Işını'nı asla bitmiş halde göremedi çünkü aynı yıl bir caddeyi geçerken Tesla'ya araba çarptı ve bir daha iyileşmedi. Bir oteldeki borcu birikince diğerine taşındığı bir dönemde, 1943'te parasız yaşadığı New Yorker Oteli'nde 86 yaşında ölü bulundu.

Amerikalı yetkililer silahın önce Nazi Almanyası'nın ele geçirmesinden korktu, bu yüzden Tesla'nın belgelerine el koymaya karar verdi. Mucidin ölüm haberi üzerine ABD ordusu otele geldi ve icatlarının diğer ülkelerin eline geçmemesi için odasını aradı. Ordu Ölüm Işını'nın kağıtlarını bulamadı ya da en azından resmi olarak bulduğu bilinmiyor. Öyleyse icadı nereye kayboldu?

Hükümetin Tesla'nın Ölüm Işını'nı gizlice ele geçirmiş ancak doğrudan uygulamamış olması mümkün. Çünkü Soğuk Savaş sırasında benzer cihazlar geliştirildi. Dolayısıyla Tesla'nın icadından yararlanmış olabilirler. Tesla icatlarının çalınmasından hep şüphe duydu. Bu yüzden tasarımlarını daima şifrelerle doldururdu. Onları halka hiç göstermedi. Ancak Ölüm Işını cihazıyla yaptığı bir deney sırasında çevreye şiddetli yıldırımlar indirdiği komşuları tarafından rapor edildi. Aynı zamanda sürekli sarsıntı yaratması nedeniyle komşuları onun bir deprem makinesi yaptığını düşündüler.

Tesla'nın Oteldeki Gizemli Kasası

Amerikalı yetkililerin Sovyetlerin sözde ışın silahı için hazırladığı konsept çizimi.
Amerikalı yetkililerin Sovyetlerin sözde ışın silahı için hazırladığı 20. yüzyıl konsept çizimi.

Tesla'nın öldüğü zamanda ABD'nin Yugoslavya büyük elçisi Sava Kosanovic, Tesla'nın yeğeniydi ve derhal Tesla'nın odasına gitti. Güvenlik kasasını bir çilingire açtırdıktan sonra içinde fahri dereceler, altın madalya ve Tesla'nın 75. doğum gününe ait anma kitabı buldu. Anma kitabını aldı ve kasanın şifresini değiştirdi. FBI, Kosanovic'in casus olabileceğine inanarak onu tutuklamayı bile düşündü.

İki gün sonra ABD hükümeti Tesla'nın tüm eşyalarına el koydu ve belgelerini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir uzmana inceletti. Söz konusu uzman icadın spekülatif olduğunu düşünmüştü. Tesla'nın iki blok ötedeki önceki otelinde gizemli bir kasa bıraktığı haberinin gelmesiyle yetkililer alana gidip kasayı otel yetkilisine açtırdılar. İçinde kahverengi bir paket vardı ve Tesla'nın el yazısını taşıyan bir notta paketteki prototipin 10.000 $ değerinde olduğu ve yanlış açılırsa patlayacağı yazıyordu. Paket bir cesaretle açıldı ve sıradan bir fizik cihazı olan Wheatstone köprüsü bulunmuştu. Beklentiler boşunaydı.

Belki de her şey bir kurmacaydı. Tesla gerçek bilim araştırmaları için fon sağlamak için bir tür yol arıyor olabilirdi. Hatta Sovyet hükümeti 1939'da ona ışın silahlarını araştırması için 25.000 dolar bile ödemişti. Benzer biçimde kasadaki sözde 10.000 dolar değerindeki cihaz ödemeyi göze alamayacağı otel faturaları için ortaya attığı bir sahte teminat olabilirdi. Gerçek ne olursa olsun Nikola Tesla'nın Ölüm Işını'na dair gerçekler bir daha asla bilinemeyecek.

Ölüm Işını Hakkında Sık Sorulanlar

Bir ölüm ışını tasarlamak bilimsel olarak mümkün mü?

"Ölüm ışını" olarak sınıflandırılabilecek silahlar yaratmak için çeşitli girişimlerde bulunulmuş olsa da, şu anda bir hedefi uzaktan anında öldürebilecek veya etkisiz hale getirebilecek bir teknoloji mevcut değildir. Ölüm ışını kavramı büyük ölçüde kurgusaldır ve bilim kurgu yoluyla popüler hale getirilmiştir.

Ölüm ışını yaratmaya yönelik tarihi girişimler nelerdir?

20. yüzyılın başlarında Nikola Tesla ve Harry Grindell Matthews gibi mucitler ölüm ışınları geliştirdiklerini iddia ettiler. Tesla'nın önerdiği silah, elektrik akımı için iletken bir kanal oluşturmak üzere havayı iyonize edecek bir parçacık ışını iken, Matthews'in cihazının yanıcı maddeleri tutuşturmak için kızılötesi radyasyon kullandığı iddia ediliyordu. Ancak bu cihazların hiçbiri başarılı bir şekilde gösterilememiştir.

Lazer silahları ölüm ışınları olarak kabul edilebilir mi?

Lazer silahları bilim kurguda genellikle ölüm ışınları olarak tasvir edilir, ancak gerçekte bir hedefi anında öldürme kapasitesine sahip değildirler. Lazer silahları bir hedefte önemli hasara neden olabilir, ancak genellikle uzun süre maruz kalmayı gerektirir ve katı nesneler veya yansıtıcı yüzeyler tarafından engellenebilir.

Nikola Tesla gerçekten bir ölüm ışını icat etti mi?

Tesla bir parçacık ışını silahı fikrini önermiş olsa da, ölüm ışınının işleyen bir prototipini yaptığına dair hiçbir kanıt yoktur. Fikirleri büyük ölçüde teorikti ve bazı akademisyenler, fon çekmek için önerdiği silahın yeteneklerini abartmış olabileceğine inanıyor.

Tesla'nın önerdiği parçacık ışın silahının ne yapması gerekiyordu?

Tesla'nın parçacık ışın silahı, havayı iyonize ederek ve elektrik yükünün gönderilebileceği iletken bir plazma yolu oluşturarak uçakları veya füzeleri vurabilecek bir savunma silahı olarak tasarlanmıştı. Tesla, silahının yüzlerce kilometre mesafeden tüm orduları yok edebileceğini iddia ediyordu.

Tesla'nın ölüm ışını neden hiç inşa edilmedi?

Tesla'nın ölüm ışınının hiçbir zaman gerçekleştirilememesinin birkaç nedeni vardır. Birincisi, Tesla'nın önerdiği yüksek enerjili parçacık ışınını üretecek teknoloji o dönemde mevcut değildi. Ayrıca Tesla araştırması için finansman bulmakta zorlandı ve birçok potansiyel yatırımcı fikirlerinin uygulanabilirliğine şüpheyle yaklaştı.

Tesla'nın ölüm ışını diğer silah araştırmalarına ilham verdi mi?

Tesla'nın parçacık ışını silahları üzerine yaptığı çalışmalar, özellikle ABD ve Sovyetler Birliği'nin nükleer silahlanma yarışına girdiği Soğuk Savaş döneminde diğer araştırmacılara ilham verdi. Bununla birlikte, hiçbir ülke işleyen bir ölüm ışını inşa ettiğini açıkça iddia etmemiştir.

Gelecekte bir ölüm ışını inşa edilebilir mi?

Gerçek bir "ölüm ışınının" geliştirilmesi pek olası değildir, zira fizik kanunları bir hedefi uzaktan anında öldürebilecek veya etkisiz hale getirebilecek bir silah yaratmayı zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, lazerler ve mikrodalga silahları içeren yönlendirilmiş enerji silahları askeri uygulamalar için geliştirilmiştir ve potansiyel olarak hedefleri devre dışı bırakmak veya yok etmek için kullanılabilir.