Süper Asker Yaratmaya Çalışan Uluslar

Ulusların aralıksız çatışma yeteneğine sahip asker yaratma çabası asırlar boyunca devam ediyor.

Bazı ordular doğrudan üstün askerler elde etmeye çalışırken, diğerleri normal askerlerden süper performanslar elde etmeye çalıştı. Fiziksel cesaret ve ölümcül tehlikeyle korkmadan veya çekinmeden yüzleşmeye istekli olmak önemlidir. Birçok ulus askerlerinin korkusunu bastırmak için ellerinden geleni yaptı. Çoğu zaman bu komutanların adamlarını cesurca savaşmaya ikna etmek için içkiyle sarhoş etmesi veya narkotiğe düşkün kılmasıyla mümkün oldu.

Prusya Kralının Süper Asker Arayışı

Frederick William, Potsdam Devleri'ni teftiş ediyor.
Friedrich William, Potsdam Devleri'ni teftiş ediyor.

Büyük Friedrich, babasından güçlü bir ulus devraldı ve ülkesini Avrupa'nın büyük askeri güçleri arasına yerleştirdi. Friedrich William ordu kavramına hayrandı ve çalışmalarının çoğu, Prusya'nın silahlı gücünü artırmaya adanmıştı. Takma adıyla "Asker Kral" bu tutkuyla dev askerler bile topladı ve hatta üretti. Kral I. Friedrich William, döneminin önemli ölçüde daha düşük boy standartlarına göre bile kısa boylu bir adamdı. Sadece 1.60 metre boyundaydı, ama buna rağmen – ya da belki de tam olarak bu yüzden – uzun askerlerden ordu kurma merakına sahipti.

Osmanlı bile krala tutkusu için uzun askerler gönderdi. Katılmak için tek şart 1.88 metre minimum boya sahip olmalarıydı. Potsdam Devleri adıyla bilindiler. Maaşları boylarına göre belirlendi. Bu süper askerler ne kadar uzunsa o kadar fazla maaş alıyordu. Ancak hiç savaşmadılar. Çünkü kral onları yaşamlarını riske atamayacak kadar çok seviyordu. Buna karşın gönüllü olarak askere alınmadılar, kral onları kaçırdı ve zorla alayına ekledi. Bu kaçırmaları sadece Prusya'da değil, tüm Avrupa'daki elçilikleri üzerinden yaptı.

Rus Ordusunun Silahı Votka

Rus devletinin 19. yüzyıl votka damıtımevi.
Rus devletinin 19. yüzyıl votka damıtımevi.

İngiliz Donanması ve rom bir yana, dünyadaki hiçbir ordu Rus ordusunun votka ile ilişkilendirildiği kadar bir içkiyle ilişkili değildir. 1223'te nispeten küçük bir Moğol ordusu, Kalka Nehri Muharebesi'nde çok daha büyük bir Rus ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı. Zaferin büyük kısmı Moğol komutanları Subutay ve Cebe'nin askeri dehasının sonucuydu. Ruslar Moğolların korkulu saldırılarına karşı direnecek cesareti çoğu zaman votkada bulmuştu.

II. Dünya Savaşı sırasında günlük votka oranı artırıldı ve askeri yetkililer, dağıtımını ve tüketimini aktif olarak teşvik etti. Askerlerin cesaretlenmesini ve korkularını bastırmasını sağlıyordu. Sovyetlerin katıksız votkası Nazi "süper askerlerine" karşı kazandıkları birçok zaferde kilit rol oynadı. Bununla ilgili olarak "Nazizme karşı zaferde Katyuşa roketleri kadar önemli" denildi.

Zulu Savaşçılarının Büyülü Mantarları

1878'de İngilizlerin amacı Güney Afrika'yı Kanada gibi bir federasyona dönüştürmekti. Ancak İngilizler Zulu topraklarını işgal etmeye geldiğinde büyük güçlükle karşılaştılar. Zulu şamanları, savaşçılarına dayanıklığı artıran ve korkularını savuşturan güçlü narkotikler veriyordu. Buna esrar enfiyesi eklediler. Şamanlar Zulu savaşçılarına ayrıca kodein ve morfine benzer özelliklere sahip Boophone disticha adlı yaban mersini tipi bir bitki ekstraktı veriyordu. İngilizler için Zulu savaşçıları etten bir makineden farksızdı.

İlgili: İngiliz-Zulu Savaşı: Öngörülemeyen Ölçekte Kanlı Çarpışmalar

Zulu savaşçıları tarafından kullanılan Boophone disticha özü hem halüsinojenik hem de ağrı kesici etkilere sahipti. Korkularını daha da azaltıyor ve onları yıkmayı zorlaştırıyordu. Ayrıca algıyı geliştiren muscimol içeren ve sanrı yaratan mantarlar kullandılar. Tüm bu uyuşturucular Zulu savaşçılarını son derece uyanık ve odaklanmış hale getirdi. İngilizler Zuluların olağanüstü cesareti ve korkusuzluğu karşısında defalarca hayrete düştü.

Isandlwana'da İngilizleri büyük yenilgiye ugrattıktan sonra mızraklı Zulular sonunda modern silahlara yenildi. Temmuz 1879'da Ulundi Savaşı'nda krallıkları yıkıldı ve toprakları 13 şef arasında bölündü.

İngiliz Askerlere Rom

Yüzyıllar boyunca rom ve İngiliz Donanması birbirinden ayrılmadı. Uzun yolculuklarda tahta fıçılardaki su eninde sonunda bozulurdu. Suya alkol eklenmesi ise ömrünü uzatıyordu. Nesiller boyunca, İngiliz denizcilere Fransız brendi verildi. Bununla birlikte, İngiltere 1655'te Jamaika'yı ele geçirdikten sonra denizcilerin günlük içeceği Jamaika'da üretilen rom oldu.

1756'da iskorbüt hastalığını önlemeye yardımcı olmak için alkole limon veya limon suyu da eklendi. Rom İngiliz gemilerinin rüzgar gücü oldu. Günde iki kez rom tayını verilir ve güvertede toplanılırdı. Özel durumlarda, ödül olarak veya zaferleri kutlamak için kaptanlar mürettebatlarına çifte rom tayını verebilirdi ve tam bir bardağa denkti. Moralleri yükseltmenin ve okyanusları aşmanın tek yoluydu.

Fransa'nın Mısır'ı İşgalinde Şarap Sorunu

Piramitler muharebesi
Piramitler Muharebesi.

Fransız askeri tarihinde askerlerin seçimi daima konyak ve şarap oldu. Napolyon Bonapart için şarap cesaretlerini körüklemek ve onları geçici süper askerler yapmak için yararlıydı. Avrupa'daki akınlarda Fransız orduları şarap veya diğer alkol türlerini tedarik etmede nadiren sorun yaşadılar. Ancak Napolyon 1798'de Mısır Seferini başlattığında işler farklıydı. O ve Fransız kuvvetleri kendilerini Müslüman bir ülkede buldular.

Alkolün yokluğunda, Mısır'daki Fransız askerleri alternatif bir sarhoş edici madde arıyorlardı. Esrarla karşılaştılar ve kısa sürede bağımlı oldular. Fransız askerlerini esrardan uzak tutmak ve şaraba geri döndürmek için Napolyon hurma şarabı gibi alkollü içki üretimini başlattı. İşe yaramadı: Fransız askerleri yeni hurma alkolünü içtiler ancak esrarla iyi gittiğini keşfettiler. Mısır Seferi çöktü ve kalan Fransız birlikleri evlerine gönderildi. Esrar içme alışkanlıklarını Fransa'ya getirdiler. Esrar kısa sürede Paris salonlarında ve Bohem çevrelerinde popülerlik kazanmaya başladı ve oradan Avrupa'ya yayıldı.

II. Dünya Savaşı'nda Performans Artırıcı Maddeler

Alman ordusu için metamfetamin bazlı Pervitin tabletlerinin üretildiği Berlin'deki Temmler fabrikasındaki işçiler.
Alman ordusu için metamfetamin bazlı Pervitin tabletlerin üretildiği Berlin'deki Temmler fabrikasındaki işçiler.

II. Dünya Savaşı'nda hem Müttefikler hem de Mihverler askerlerinden uyuşturucuyla süper performans almaya çalıştı. Her iki taraf da askerlerine milyonlarca doz performans arttırıcı madde verdi. Ancak Almanlar daha ağır bedel ödedi. Metamfetamin bazlı Pervitin, Müttefiklerin amfetamin bazlı Benzedrine'den çok daha zararlıydı.

Naziler 1933'te iktidara geldiğinde, I. Dünya Savaşı'ndan sonra giderek daha popüler hale gelen kokain ve eroin kullanımı azaldı. Eroin ve kokain Nazi Almanyası'nda sosyal olarak kabul edilemezdi ancak Naziler, performans arttırıcı olarak gördükleri maddelere karşı olumluydu. Bunların başında metamfetamin ya da kristal meth geliyordu.

İlgili: Hitler'in Nazi Askerlerine Kullandırdığı Uyuşturucu

Yüksek rütbeli bir ordu doktoru olan Otto Friedrich Ranke, yeni keşfedilen maddenin potansiyelini Nazilerin süper asker arayışına çözüm gördü. Yorgun birlikleri ve pilotları tetikte tutmak ve tüm Alman ordusunu şahlandırmak için mucizevi bir yoldu. Madde silahlı kuvvetlere verilmek üzere onaylandı. Usulüne uygun olarak seri üretime alındı. II. Dünya Savaşı'nda, Almanya ordusu askerlerine milyonlarca paket Pervitin verdi. Hapın birlikleri tetikte tutmadaki etkinliği, galonla sert kahve içmeye benzetildi.

1938'de, savaştan önce piyasaya çıkar çıkmaz Pervitin o denli popüler ve yaygın hale geldi ki, Alman kadınlarına çikolata kutularında pazarlandı. Aceleyle yapılan testlerden sonra Wehrmacht'a verilmek üzere onaylandı ve seri üretime geçildi. II. Dünya Savaşı'nın ilk yılında Almanlar Polonya, Danimarka, Norveç ve Fransa'yı istila etti. Müttefikler, gece gündüz çok az ya da hiç dinlenmeden ilerleyip üstüne savaşan yorulmaz Alman askerlerinin anlaşılmaz enerjisini çözemedi.