Uzaya gönderilen Starman'e Ne Oldu?

Starman, SpaceX'in Falcon Heavy roketi tarafından Şubat 2018'de bir gösteri görevinin parçası olarak fırlatılan uzay giysisi giymiş bir mankendir. Manken, roketin taşıma yükü olan bir Tesla Roadster'ın içine yerleştirilmiştir.

tesla roadster starman

2018'in başlarında SpaceX yeni Falcon Heavy roketini test ederken uzaya olabildiğince sıra dışı bir yük gönderdi. Yük, sürücü koltuğunda oturan ve astronot kıyafeti giymiş olan "Starman" adlı bir manken ile bir Tesla Roadster otomobildi. SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ın yaratıcı yaklaşımı büyük ilgi topladı ancak Starman kısa sürede sessizliğe büründü. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Uzaya gönderilen Tesla'ya ne oldu?

Starman'in Durumu

Starman hala tek parça. Tesla Roadster en son Mart 2018'de doğrudan gözlemlendi. Bunun bir nedeni astronomların değerli çalışma zamanlarını bir uzay çöpüne ayırmaya hevesli olmaması. Ne var ki Starman ve Roadster hala NASA tarafından izleniyor. Çünkü NASA zaten bu tür araba boyutunda asteroitleri düzenli olarak izliyor.

Whereisroadster.com web sitesine göre Tesla şu anda Dünya'dan 377.500.000 km uzaklıkta ve 5.570 km/sa hızla Dünya'dan uzaklaşıyor. Bununla birlikte araba aslında tüm bir yıl boyunca uçları Dünya'nın ve Mars'ın yörüngesiyle kesişen Güneş'in etrafındaki dikdörtgen bir yörüngede dönüyor ve bugüne dek 3,2 milyar km yol kat etti. Roadster, Güneş'in etrafında 2,6 kez dönerek tarihte en uzun yol kateden otomobil oldu. 58.000 km yol garantisini de böylece 55.000 kez aşmış oldu.

roadster uzay konumu

Yolculuğuna Devam Edecek

Mars'a en yakın konumundayken Starman ve Roadster kızıl gezegenin 8 milyon km yakınından yani Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 20 katı uzaklıktan geçti. 2035'e dek yeniden Mars'tan geçmeyecek ve 2047'ye dek Dünya'ya birkaç milyon km yakın olmayacak. Roadster bir daha Dünya'ya yaklaştığında Tesla hatta Musk artık var olmayabilir bile. Ya da Tesla dünyanın en değerli şirketi olabilir ve Musk yeni Mars kolonisinde yaşayabiliyor.

Her biçimde Tesla Roadster uzaydaki milyonlarca kilometrelik yolculuğuna durmadan devam edebilir. Bilim insanlarına göre aracın önümüzdeki bir milyon yılda Dünya veya Venüs ile çarpışma olasılığı sırasıyla yalnızca %6 ve %2,5. Önümüzdeki 15 milyon yıl içinde Dünya ile çarpışma riski ise yaklaşık %22. Bu riske bakarsak Tesla Roadster muhtemelen insanlar yok olduktan sonra bile Güneş'in yörüngesinde dönmeye devam edecek.