Çikolata Köpekler İçin Neden Zararlı?

Büyük köpekler az miktarda çikolatayı yiyebilirken küçük ırklar ciddi sorun yaşıyor.

köpek ve çikolata

Köpekler çikolatanın tadını sevebilir ama aldanmayın – çikolata onlar için çok zehirli olabiliyor. Tatlılığı algılama yeteneği olmayan kedilerin aksine, köpekler çikolatayı insanlar gibi çekici buluyor. Tatlı tatlar bizim için coşku vericiyken köpekler için zehirli olabilir. Çikolata köpekleri mutlaka zehirleyip öldürmez ancak fazla dozunun zehir etkisi yaptığı iyi biliniyor. Köpeğin ağırlığı da önemlidir.

Büyük köpekler az miktarda çikolatayı yiyebilirken küçük ırklar ciddi sorun yaşıyor. Köpek yanlışlıkla çikolatayı yutarsa ​​panik yapmamalı ancak şeker ve diğer çikolatalı tatlıların asla köpeklere sunulmaması gerekir. Çikolata genel olarak köpeklere zehirli görülmeli ve uzak tutulmalı. Peki neden?

Çikolata Köpek İçin Neden Tehlikeli?

Teobromin, insan vücudu için hafif uyarıcı görevi gören acı bir alkaloid bileşiği.
Teobromin, insan vücudu için hafif uyarıcı görevi gören acı bir alkaloid bileşiği.

Bitter çikolata ve kakaoda bulunan birçok kimyasal bileşikten biri teobromindir. Eskiden ksanteoz olarak bilinen teobromin, insan vücudu için hafif uyarıcı görevi gören acı bir alkaloid bileşiği. Teobromin tüketimi genellikle kan basıncının düşmesi, odaklanma, konsantrasyon ve ruh halinin yükselmesi gibi olumlu etkilere sahip. Tabii insanlarda. Köpeklerde ise teobromin ve kafein kalp atış hızını yükseltiyor ve sinir sistemini aşırı uyarıyor.

Köpekler, insanlar gibi teobromini parçalayamadığı veya metabolize edemediğinden, gövde ağırlığına bağlı olarak bileşik belirli eşiğin üzerinde köpeklere zehirlidir. Köpek, gövde ağırlığının kilogramı başına 20 mg teobromin tükettiğinde çikolata toksisitesinin hafif belirtileri baş gösteriyor. Kalpteki etki 40 ila 50 mg/kg'da görülür ve 60 mg/kg'ın üzerindeki dozlarda tehlikeli nöbetler başlar.

Tek bir şeker çubuğu 2 kg'lık chihuahua'nın başını döndürürken, 70 kg'lık Danua'nın kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Daha koyu ve saf çikolata çeşitleri en tehlikeli olanları. Çünkü en yüksek teobromin yoğunluğuna sahipler. Çeşitli çikolata/kakao ürünlerinin 100 gramındaki teobromin miktarı şöyle:

  • Şekersiz kakao tozu: 2634 mg.
  • Saf çikolata (tatlandırılmamış): 1297 mg.
  • Bitter çikolata (%70 kakao): 802 mg.
  • Mars Twix (çift bar): 39,9 mg.
  • Beyaz çikolata: 0 mg.

Genel olarak köpeklerde çikolata zehirlenmesi her 1 kg için 3,5 gr bitter çikolata veya her kilogram için 14 gr sütlü çikolata yenilmesiyle meydana geliyor.

Köpekte Çikolata Zehirlenmesi Belirtileri

köpek ve çikolata

Çikolata zehirlenmesi köpeklerde kalbi, merkezi sinir sistemini ve böbrekleri etkiliyor. Teobromin toksisitesi belirtileri köpek çok fazla çikolata yedikten 6 ila 12 saat sonra ortaya çıkar ve 72 saate ulaşabilir.

  • kusma,
  • ishal,
  • huzursuzluk,
  • idrara çıkma artışı,
  • titreme,
  • yüksek kalp hızı,
  • nöbetler,
  • aşırı durumlarda bayılma ve ölüm.

Çikolata Köpekleri Öldürür mü?

Kısaca yanıtı evet. Ancak köpeklerde çikolata zehirlenmesinden kaynaklanan ölümler aslında oldukça nadir. Konuya dair en zengin veri kaynağına sahip ABD'de bugüne dek kaydedilen her 1000 köpek çikolata toksisitesi vakasından yalnızca beşinde köpek öldü. Köpeğinizin çikolata zehirlenmesinden ölme şansının %0,5 olduğu söylenebilir.

Köpek Çikolata Yerse Ne Yapılmalı?

Köpeği çikolata yerken yakaladıysanız veya şüpheleniyorsanız önce veterinere danışılmalı. Potansiyel çikolata zehirlenmesi belirtileri yakınsa ve köpek çikolatayı iki saatten önce tükettiyse veteriner kusturmayı deneyecektir. Bazen köpeğe aktif kömür verilerek toksinler kan dolaşımına girmeden önce vücuttan atılması sağlanır. Çok aşırı çikolata zehirlenmesi vakalarında veteriner ek tedavi sağlamak için ilaçlar ve/veya intravenöz sıvı verebiliyor.

Çikolatayı Köpekten Uzak Tutmak

Çikolatanın köpeklere insanlara olduğu kadar lezzetli geldiği düşünülüyor. Birçok köpek sahibi çikolatanın köpeğini zehirleyebileceği gerçeğinden habersiz. Çok büyük köpek ırkları az miktarda çikolata yediğinde sorun olmuyor ancak daha küçük köpeklerde teobromin zehirlenmesi büyük sorundur ve aşırı durumlarda köpek ölebilir.

Tatlıları köpeğin erişiminden uzak tutabilirsiniz. Çikolata ürünlerini yüksek rafta, tercihen kapalı kilerde tutun. Misafirlere ve çocuklara çikolatanın köpekler için zararlı olduğunu ve köpek ne denli isterse istesin verilmemesi gerektiğini açıklayın. Köpeklerde çoğu çikolata zehirlenmesi Yılbaşı veya Sevgililer Günü gibi büyük kutlamalarda meydana gelir.