Galler bayrağında neden kırmızı ejderha var?

Kırmızı ejder bugün Galler ile eşanlamlı hale gelmiş durumda ancak aslında çok daha derin köklere sahip. Gallerli insanları ragbi maçlarında kırmızı ejderli giysiler giyerken görebilirsiniz; bir de nergis ve pırasa kostümüne bürünürler. Peki Galler bayrağında neden kırmızı ejder var ve ne anlama geliyor?

Draco sancakları

Roma'nın Draco sancağı.
Roma'nın Draco sancağı.

Galler'in kızıl ejderhasının tarihi Roma dönemine dek uzanıyor. Roma süvari birimleri "draco" veya ejderha olarak bilinen bir sancak taşımıştır. Bu sancak, içinden rüzgarın estiği açık ağzı olan metal ejder başı biçimindeydi.

Ejderhanın gövdesi günümüz rüzgar tulumuna benzetilebilir ve öyle de bir tüp kumaştan yapılmıştı. Bu draco sancakları at binicileri için farklı formasyonlara karşılık gelen belirteçler olarak kullanılıyordu. Emirler sancağı kuvvetlice sallayarak verilirdi.

Britanyalı milisler Roma askeri teçhizatının birçok yönünü benimsemiştir ve ilginç biçimde etkileyici olan bu draco sancağını da almış olmalarıydı. Roma-İngiliz askerlerinin 4. yüzyılda kırmızı ejderhayı sancaklarında Roma'ya taşıdığı biliniyor ancak daha da eski olabilir.

Roma'nın düşüşünden sonra Britanya'daki prensler Roma tarzı draco'ları savaş sancağı olarak kullanmaya başladı. Romalıların Britanya'dan çekilmesinden sonra Aberffraw Hanedanı'ndan Galler krallarının gücü ve otoriteyi sembolize etmek için ilk kez 5. yüzyılda ejderhayı kullandığı görülür. Daha sonra 7. yüzyılda kral Cadwaladr'ın Kızıl Ejderhası olarak bilinmeye başladı.

Draco'nun bir Britanya ordusu tarafından kullanıldığına dair son kayıt 1250 yılına ait. Bu noktadan sonra Galler'in kırmızı ejderhası sanki bir hanedan simgesiymiş gibi Galler bayrağına işlenmeye başlandı. Gallerliler ona Y Ddraig Goch veya Kızıl Ejder diyor. Kızıl Ejder yüzyıllardır Galler ile ilişkilendirildiğinden bu bayrağın hala kullanımda olan en eski ulusal bayrak olduğu düşünülür. Çoğu antik sembolde olduğu gibi ejderhanın görünümü yıllar içinde değiştirildi.

Galler'in kızıl ejderhasının tarihi

Monmouth'lu Geoffrey 1120 ve 1129 yılları arasında yazdığı Historia Regum Britanniae'de ejderhayı Arthur efsaneleriyle ilişkilendirir. Adı Ejder Başı olarak tercüme edilen Arthur'un babası Uther Pendragon buna dahildir. Geoffrey'in anlatımında ayrıca Myrddin (veya Merlin) bir kızıl ejder ile bir beyaz ejder arasında yaşanacak uzun bir kavganın kehanetini verir. Gal (kırmızı ejder) ile İngiliz (beyaz ejder) arasındaki tarihsel mücadeleyi sembolize eder.

Gal lideri Owain Glyndwr, 1400'de İngiliz Kraliyetine karşı yürüttüğü isyanda sembol olarak ejderha sancağı taşıdı ancak ejderhayı İngiltere'ye getiren asıl kişiler bir Galler hanedanı olan ve İngiliz tahtını 1485'ten 1603'e dek yöneten Tudor Hanedanı oldu. Soylu bir Galler ailesinden geldiklerini vurguladılar. Bayrağın yeşil ve beyaz çizgileri, kendi sancağının renklerini ekleyen ilk Tudor kralı VII. Henry'nin eklemesiydi.

Henry'nin saltanatı sırasında yeşil ve beyaz zemin üzerine kırmızı ejderha kullanmak Kraliyet Donanması gemilerinde favori amblemdi. Ancak ülkenin resmi ulusal bayrağı olarak tanınması ancak 1959 yılında oldu. Galler, Birleşik Krallık'ın ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen Galler ulusal bayrağında Union Jack olarak bilinen Birlik Bayrağı yoktur.