İlk Müzik Videosu Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Müzik videosunun gerçek temelleri ilk kez 1920'lerde ortaya çıkan müzikal kısa filmler ile atıldı.

İlk müzik videosu

Müzik videosu veya müzik klibinin tarihi Thomas Edison'dan başlayıp MTV'ye dek uzanmasıyla şaşırtıcıdır. Tarihte ilk müzik klibi 1895'te mucit Thomas Edison'ın stüdyosunda çekildi. Müzik videosunun gerçek temeli ise ilk kez 1920'lerde ortaya çıkan müzikal kısa filmler ile atıldı.

1895: İlk Müzik Videosu Thomas Edison'ın Stüdyosunda Çekildi

İlk müzik videosu

Bilinen en eski müzikli film, Thomas Edison'ın laboratuvarı tarafından geliştirilen, hareketli resimler gösteren ve aynı zamanda bir fonograf ile donatılmış bir cihaz olan kinetophone (ses ve görüntü yansıtan aygıt) için yapıldı. Tarihte sesin ve hareketli görüntünün senkron içinde kaydedildiği ilk denemeydi. Videoda, kinetophone mucidi William Dickson iki adam yanında dans ederken bir kemanda popüler operetten bir müzik çalıyor. Film müziği, onlarca yıl boyunca kaybolan, 1960'ların başında Edison Ulusal Tarihi Sit Alanı'nda bulunan ve nihayet 1998'de resimle yeniden bir araya gelen bir balmumu silindiri üzerine ayrı ayrı kaydedildi. Öncelikle test olarak tasarlanan "Dickson Deneysel Ses Filmi" asla yayınlanmadı çünkü kinetophone popüler olmadı.

20. Yüzyılın Başları: Resimli Şarkılar

İlk olarak 1894'te nota kağıtlarını pazarlamak için tanıtım reklamı olarak tasarlanan resimli şarkılar, renkli olarak boyanmış ve cam slaytlardan yansıtılan, bazen sessiz hareketli resim klipleri serpiştirilmiş fotoğrafik görüntülerden oluşuyordu. Vodvil ve Nickelodeon izleyicileri, genellikle sessiz filmler başlamadan önce veya makara değişikliklerinde piyanistler ve vokalistler karşılık gelen müziği icra ederken bu görsel sunumları izlerdi.

1920'ler: Müzikli Kısa Filmler

Nisan 1923'te New York City'deki Rivoli Tiyatrosu, filmleri ve film müziklerini senkronize eden bir sistem olan ilk hareketli sesli görüntüleri sundu. ("Sinema tarihindeki ilk uzun metrajlı talkie – ses kayıtlı film – olan The Jazz Singer, 1927'de prömiyer yapacaktı ve aynı teknolojiyi kullanacaktı.) İlk sesli film prodüksiyonların çoğunda vodvil yıldızları, opera şarkıcıları, müzik grupları ve diğer popüler müzisyenler yer aldı. Müzikal kısa filmler olarak bilinen bu klipler, 1940'lara kadar uzun metrajlı filmlerden önce oynatıldı. Müzikal kısa filmler daha sonra 1950'lerde henüz zaman dilimlerine uymayan televizyon filmleri arasına doldurmalık görüntüler oldu.

1925: Zıplayan Topu Takip Edin

"Song-Car Tunes" adlı ünlü animasyon film serilerinin çıkışından bir yıl sonra kardeşler Max ve David Fleischer tiyatrodaki şarkıları teşvik etmek için şarkı sözlerinin üzerinden atlayan zıplayan beyaz topun olduğu bir çizgi film yayınladılar. Zıplayan topların olduğu müzikli çizgi filmler daha sonra çocuk televizyon programlarının ortak unsurları haline geldi.

1940-1946: Üç Dakikalık Videolar

Müzik videosunun doğrudan habercisi olan "soundies", barlarda, restoranlarda ve diğer kamusal alanlarda müzik kutusu benzeri projeksiyon makinelerinde gösterilmek üzere tasarlanmış, müzik ve dans performansları içeren üç dakikalık filmlerdi. Caz şarkıcıları ve swing dansçılarından oda müzisyenlerine ve komedyenlere kadar dönemin en büyük yeteneklerinin çoğu onlarda ortaya çıktı. Scopitone olarak bilinen başka bir görsel müzik kutusu türü, 1950'lerin sonlarında Fransa'da ortaya çıktı ve Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kısa başarı elde etti.

1959: İlk Defa Kullanılan "Müzik Videosu" Terimi

Bazı müzik tarihçilerine göre The Big Bopper adıyla bilinen bir şarkıcı ve söz yazarı olan Jiles Perry Richardson 1959'da bir İngiliz dergisine verdiği bir röportaj sırasında "müzik videosu" ifadesini kullanan ilk kişi oldu. (Aynı yıl Buddy Holly ve Ritchie Valens ile bir uçak kazasında öldü.) "Chantilly Lace" şarkıcısı 1958'de bilinen en eski rock videolarından birini yapmasıyla da tanınıyor.

1960'lar: The Beatles Film ve Müziği Popüler Kılıyor

The Beatles, plaklarını pazarlamak ve kendilerini sanatçı olarak ifade ederken videonun gücünden kendilerinden önceki tüm gruplardan daha çok yararlandı. "Help" ve "A Hard Day's Night" gibi uzun metrajlı filmlerde rol almanın yanı sıra, kendi ana vatanları İngiltere'de ve diğer denizaşırı ülkelerde yayınlanan düzinelerce tanıtım klibi kaydettiler – bazıları anlatılı ve bazıları psikedelik görüntülerle dolu. 1960'ların 1970'lerin sonlarında birçok rock and roll grubu onları izledi. Televizyonda yayınlanan müzik programlarındaki canlı performanslar gibi giderek daha detaylı tanıtım filmleri yayınladı.

1974: Avustralya Yolu Açıyor

1974'te Avustralya'da gençlere yönelik iki haftalık bir müzik programı prömiyeri yapıldı. Her ikisinde de, bazıları özellikle gösteriler için oluşturulmuş müzik videoları öne çıktı. "Countdown" ve "Sounds" kısa sürede sadık bir takipçi kitlesi kazandıkça format dünyanın diğer ülkelerine yayıldı. 1978'de MTV'nin yayına girmesinden üç yıl önce Amerikan programı "Video Concert Hall", USA Network'te her gün sunucusuz birkaç saatlik müzik videoları göstermeye başladı.