Japon Akçaağacı Nasıl Fotosentez Yapıyor?

Japon Akçaağacı ayrıca ormanların alt kısımları gibi sınırlı güneş ışığı alan alanlarda büyümeye adapte olmuştur. Yapraklarında, ek güneş ışığını emmeye ve klorofili hasardan korumaya yardımcı olan antosiyanin adı verilen kırmızı veya mor bir pigment bulunur.

Japon akçaağacı nasıl fotosentez yapıyor?

Japon akçaağacı (Acer palmatum) gibi mor yapraklı bir akçaağaçta fotosentez nasıl gerçekleşiyor? Asya'ya özgü Japon akçaağaç yaprakları çoğu bitki yaprağında görülen yeşil renk yerine kırmızı veya kırmızımsı-mordur. Bunun gibi mor veya kırmızımsı yaprakları olan bir akçaağaçta yaprakları antosiyanin adı verilen pigmentler renklendirir ve bu da klorofil denilen fotosentetik pigmentin yeşil rengini örter. Japon akçaağaç yaprağı, şeker akçaağaç yaprağından farklı bir renktedir ancak yine de fotosentez yoluyla kendi besinini yapmak için güneşten gelen ışığı emer.

Sonbaharda Renk Değişimi

Japon akçaağacı nasıl fotosentez yapıyor?

Sonbaharda yaprak döken ağaçların yapraklarında görülen renk değişimi akçaağacın neden koyu mor yapraklı hale geldiğini açıklıyor. Ağaç yaprakları çeşitli pigmentler içerir ve yapraklar sonbaharda yavaş yavaş öldükçe fotosentez yapmayı durdururlar. Fotosentez için klorofile ihtiyaçları olmadığından, yeşil pigment sonbaharda birkaç hafta içinde güneş ışığında bozulur.


İlgili: Sonbaharda Yaprakların Rengi Neden ve Nasıl Değişir?


Klorofil parçalandığında antosiyanin gibi diğer pigmentlerin rengi ortaya çıkar. Sonbaharın sonlarında değişen bu renkler güneşli bir bölgede parıldar. Elbette yaprak dökmeyen ağaçlar tüm yıl boyunca fotosentez yapmaya devam ettiğinden sonbaharda iğneye benzer yapraklarını kaybetmezler. Kışın güneşten enerjiyi toplamak için hala klorofil gerektiğinden yeşil kalırlar.

Japon Akçaağaç Renkleri

Japon akçaağaç yapraklarının rengi, yeşil, kırmızı, turuncu, mor ve pembe gibi tonlarla mevsime göre değişir. Mevcut antosiyaninlerin miktarı ve türüne göre belirlenen yaprak rengi her çeşit için farklı. Japon akçaağaçları yaprak dökendir, yani kışın yapraklarını kaybeder. Bazı yapraklar ilkbaharda yeşil veya sarımsı görünebilir, yazın kırmızıya döner ve sonbaharda dökülmeden önce bakırımsı tonda olgunlaşır.

Renk veya mevsim ne olursa olsun Japon akçaağacındaki yapraklar fotosentez yoluyla ağaca yiyecek sağlayabiliyor. Yeşil görünenler dahil her yaprak çeşitli bitki pigmentleri içerir. Kırmızı veya mor görünen yapraklar fotosentez için gerekli olan klorofili içerirken yüksek oranda antosiyanine de sahiptirler. Bu gerçek, sonbaharda yaprakların nasıl renk değiştirdiğini açıklıyor.

Yapraklardaki Pigmentler

Çoğu bitki dokusundaki baskın yeşil pigment olan klorofil, fotosentez için gereklidir. Bitki hücrelerinin kloroplastlarında bulunan klorofil, dalga boyu spektrumunun kırmızı kısmındaki ışığı emer. Klorofilin yeşil görünmesinin nedeni ışık spektrumunun yeşil kısmındaki dalga boyunu yansıtmasıdır.

Bitkiler karbondioksit ve suyu bitki hücreleri için yiyeceğe dönüştürme işlemi olan fotosentezi gerçekleştirmek için klorofilin emdiği ışık enerjisini kullanır. Birçok yapmar güneş ışığını emdiği için yeşil görünür.

Japon akçaağaçlarının yapraklarına farklı renklerini veren antosiyanin dahil bitkilerde bulunan birkaç pigment daha var. Antosiyanin, spektrumun yeşil kısmındaki ışığı emdiği ve kırmızı dalga boylarını yansıttığı için kırmızı, turuncu veya mor görünür.

Antosiyaninin bitki dokularında "güneş kremi" veya kalkan görevi görerek yaprakları çok fazla güneş ışığından korumak gibi işlevleri var. Antosiyaninlerin diğer amaçları arasında tozlayıcıları çiçeklere çekmek veya bitki yiyen hayvanları yapraklardan caydırmak vardır.