Kenenin Ekosistemdeki Önemi Nedir?

Keneler birçok sürüngen, kuş ve amfibiyen için besin kaynağı olmalarıyla yaşadıkları nemli, karanlık ekosistemlere yarar sağlıyor.

Kenenin yaşamdaki yeri nedir?

Hastalık taşıyan, kan emen parazitlerden hoşlanmayan herkes neden onları gezegenden yok etmediğimizi düşünebilir. Ancak bu küçük zararlılar bile amaçsız değiller. Keneler birçok sürüngen, kuş ve amfibiyen için besin kaynağı olmalarıyla yaşadıkları nemli, karanlık ekosistemlere yarar sağlıyor. Ayrıca vahşi hayvan popülasyonlarını dizginlemeye yardımcı oluyorlar. Bilim insanları keneleri bir ekosistemin genel sağlığının ve istikrarının göstergesi olarak bile kullanıyor. Dünyanın hemen her ormanında ve çayırlarında yaşayan bu sinir bozucu küçük yaratıklar bir amaca hizmet ediyor.

Besin Kaynağı

Kenenin yaşamdaki yeri nedir?

Siz ve evcil hayvanınızla beslenen keneleri düşünürken onlarla beslenen türler de olduğunu unutmak kolaydır. Keneler, birçok sürüngen, amfibi ve kuş türü için önemli bir besin kaynağı. Yabani hindiler ve batı çit kertenkeleleri dahil birçok orman hayvanı onlarla besleniyor. Kenelerin besin kaynağı olduğunu bilmek onların varlığını takdir etmenin ilk yolu ancak aynı zamanda onlarla nasıl mücadele edeceğimize dair ipucu veriyor. Yoğun kene istilası olan bölgelerde yaşayan insanlar kene yiyerek sayılarını azaltan beç tavuğu besler. Bu uygulama özellikle çiftlik hayvanlarının barındığı ve onların kene kaynaklı hastalıklardan korunmasının istendiği alanlarda yaygın.

Hastalık Vektörü

Hastalıkları daima önlemeye veya iyileştirmeye çalışırız. Ancak keneler gibi hastalıklar da önemli bir amaca hizmet ediyor. Hastalık, zayıf hayvanları ayıklayarak vahşi yaşam popülasyonlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Bunu potansiyel olarak kusurlu özelliklerin aktarımı engelleyerek yapar. Doğa, en uygun olanın hayatta kalmasını ister ve hastalık hangi hayvanların aslında en uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Kene bir ekosistemdeki hayvan popülasyonlarının sağlığı üzerinde büyük etkisi olan Lyme hastalığı, benekli humma ve tularemi taşıyor. Bu hastalıklar ve onları yayan keneler olmasaydı bölgeler geyik, tavşan, fare ve aksi takdirde hastalanıp ölecek olan diğer hayvanlarla dolup taşardı.

Ekosistem Sağlığının Göstergesi

Ekolojistler bir ekosistemin sağlığını daha iyi anlamak için kene popülasyonlarını izliyor. Kene popülasyonlarındaki artış, küçük memelileri avlayan avcılarda azalmaya işaret olabilir. Örneğin, kereste çıngıraklı yılanı üzerine yapılan bir araştırma sağlıklı yılanların kenelerin beslendiği fareleri ve diğer küçük memelileri yiyerek her yıl binlerce keneyi yok ettiğini gösterdi. Artan yılan popülasyonlarına sahip ekosistemlerde daha küçük kene popülasyonları vardır, bu nedenle kenelerdeki artış yılan popülasyonunda sorun olduğunu gösterir. Bilim insanları bu bilgileri hayvanların soyunun tükenmesini önlemeye yardımcı olmak ve olası çevre sorunlarını izlemek için kullanıyor.

Keneler, tavuklar, hindiler ve orman tavuğu gibi diğer kara kuşları için kene favori besin kaynağı. Besin zincirinde güçlü ve önemli bir halka olan keneler, besin zincirinin üst kısmında yer alan daha büyük konakçı hayvanlardan besin alır ve bunu daha küçük organizmalara aktarır. Keneleri tamamen ortadan kaldırmak asla mümkün değil ve olsa bile potansiyel anlamda kötü bir fikirdir.